Att bo med en pudel i lägenhet (7 saker att veta)

Pudel i lägenhet

Som vi alla vet är det olämpligt att ha vissa raser i lägenhet, framförallt större och aktiva raser.  För dig som bor i lägenhet och undrar hur lämpligt det är att ha en pudel, så ska jag ge dig alla svar.

Kan pudlar bo i lägenhet?

Pudlar kan bo i lägenhet. Även om de mindre storlekarna som toy- och dvärgpudel är mer lämpliga för lägenheter, så kan vanliga pudlar också bo i lägenheter. Trots dem höga energinivåerna pudlar besitter så är dem lättlärda och enkla att forma efter miljön.

Även om pudlar anses vara lägenhetsvänliga så finns det saker du bör se över när det kommer till lägenhet och ditt dagliga schema.

Att ha pudel i lägenhet

När du bor i en lägenhet är det viktigt att din hunds livsstil passar det lilla utrymme hen kommer att bo i.

Även om det inte finns några större problem så länge din pudel får aktivering, så kan man märka att hundens känslor kan förändras. Många hundar blir faktiskt deprimerade när de bor i en liten lägenhet och inte har tillgång till att röra sig fritt.

Pudel – Rasinfo, Kostnad, Temperament (& Vanliga Sjukdomar)

Lyckligtvis är det inte så med pudlar.

Pudlar kan bo i en trängre lägenhet. En egenskap som gör pudlar så bra för lägenheter är att de älskar att vara nära sin ägare.

Pudlar blir snabbt fästa vid sin ägare. På grund av pudelns kärlek till dig kommer hen att känna behovet av att vara nära dig ofta. Så i jämförelse med andra hundar behöver pudlar inte så mycket utrymme eftersom de kommer att vara nöjda med att bara sitta nära dig.

Den enda egenskapen som inte riktigt matchar lägenhetslivsstilen är den höga energin hos pudeln.

Pudlar är extremt aktiva och energifulla hundar.

Du vill absolut inte hålla din pudel i lägenheten hela dagen. Även om vissa pudlar kanske skulle vara okej med det, så kommer de flesta pudlar att bli lite destruktiva utan deras dagliga motion och träning.

Bortsett från det är det fantastiskt att bo med en pudel i lägenhet.

Och även om de flesta tror att bara toypudlar klarar av att bo i en lägenhet, så kan faktiskt alla pudlar oavsett storlek bo i en lägenhet. Beroende på storleken på din lägenhet så kan det vara med lämpligt med en toypudel.

Du som älskar stora hundar kan pusta ut. Storpudel kan också bo i lägenhet.

Betydande faktorer för pudlar i lägenheter

När du letar efter en hund som fungerar bra att bo tillsammans med i lägenhet så finns det förmodligen ett par egenskaper du primärt söker efter.

Eftersom du vet hur din levnadssituation ser ut och vad du letar efter så bör du ha dessa saker i åtanke.

Men för att hjälpa dig att begränsa din sökning kommer jag att lista de viktigaste faktorerna som gör en hund lämplig att bo i en lägenhet.

Önskad egenskap:
StorlekLiten till medium
SkällandeTyst
EnerginivåLåg till måttlig

Toypudel och Dvärgpudel är bättre att ha i lägenhet

Storleken är troligen det första du tänkte på när du ifrågasatte om en viss hund skulle passa bra i din lägenhet.

Även om en hund får plats din lägenhet så är det också mycket viktigt att din hund bokstavligen passar in. Storleken är en viktig faktor för att avgöra om en hund passar din lägenhet eller inte.

Är pudel barnvänliga? – Tips för barnfamiljer

Trots allt kommer du troligen ifrågasätta om pudlar kan bo i lägenhet eftersom lägenheterna är mindre än det genomsnittliga huset.

Nästan alla hundar trivs bättre i ett stort hem. Det är helt enkelt lättare för både ägare och hund att leva tillsammans när det finns mer utrymme och en trevlig bakgård.

Men på grund av olika omständigheter så kan inte alla bo i hus.

Det kan vara bra att matcha hundstorleken med storleken på din lägenhet.

Pudeln finns i 4 storlekar som jag kommer att fokusera på:

  • Toypudel
  • Dvärgpudel
  • Mellanpudel
  • Storpudel

Även om dessa olika typer av pudlar har mycket liknande temperament skiljer de sig mycket i storlek. Storpudel, eller kungspudel som den kallas, är den största av pudelstorlekarna.

Pudelns MankhöjdPudelns Vikt
Toypudel24–28 cmhögst 4.5 kg
Dvärgpudel28-35 cm5-10 kg
Mellanpudel35-45 cm10-20 kg
Storpudel45+ cm20+ kg

Även om stor- och mellanpudeln är minst lämplig för lägenheter så kan alla dessa pudlar bo i lägenheter.

Det finns ingen specifik riktlinje för hur stor eller liten din hund ska vara sett till hur stor lägenhet du har. Men du bör ta hänsyn till att din pudels saker kommer ta upp plats.

Tänk på att din pudel ska ha en hundbädd, matskål och vattenskål – tillsammans med några andra saker som leksaker och koppel.

Det bör också finnas tillräckligt med utrymme för din pudel att kunna röra sig utan att slå omkull saker. Om gångytan är för smal kommer du troligtvis bli upprörd på din pudel ett par gånger, även fast problemet endast är brist på utrymme.

Skäller pudlar mycket?

Detta är en viktig faktor som folk ofta glömmer bort när de bor i en lägenhet och funderar på att skaffa hund.

Till skillnad från gårdshundar ute på landet som har utrymme att skälla eller gnälla så bör din hund vara tyst om du bor i lägenhet.

Det kommer finnas grannar runt dig. Det sista du vill är att din granne klagar på din högljudda hund och du till slut får en varning.

Bortsett från grannar så kommer troligtvis många andra också gå förbi utanför din dörr varje dag. Och pudlar med deras stora öron tenderar att varna dig att någon går utanför din dörr, om dem inte tränas till annat.

Det är dumt att skippa passivträningen. Det kan göra din hund både stressad och högljudd så fort hen hör ett steg utanför dörren.

Det är därför det är så viktigt att ha en lugn trygg hund.

Är pudel allergivänliga? Tips för allergiker

Önskad Energinivå: låg – måttlig

När du bor i lägenhet blir det lite svårt att bara öppna dörren när din hund vill springa ut på gården. Det kommer helt enkelt vara stängda dörrar för din hund.

På grund av detta är det svårt att hålla en hund med hög energinivå i en lägenhet.

Det finns dock många hundar där ute med låga energi- och aktivitetsnivåer. Dessa hundar verkar ”lata” eftersom de helt enkelt är nöjda med att ligga i soffan hela dagen.

På andra sidan av spektrumet finns det hundar som har oerhört hög energinivå och har behov av att röra på sig och få massor av motion och annan aktivering. Pudlar faller under kategorin högenergihundar. Vanligtvis skulle den höga energinivån få hunden att må sämre om den är instängd.

Pudlar anpassar sig faktiskt till ditt schema.

Men pudeln anpassar sig väldigt bra.

Eftersom pudlar är så kärleksfulla jämtemot sina ägare så kommer pudeln att anpassa sig till ditt schema. Genom repetition lär sig pudeln när du kommer hem.

Istället för att bli destruktiv och ledsen för att hen inte aktiveras så kommer pudeln att vänta tills du kommer hem.

Bara för att pudlar anpassar sig väl till ditt schema så betyder det inte att du kan strunta att ta din pudel ut på en promenad. Även om pudlar är mer flexibla än andra hundar så klarar dem sig inte dagen ut utan varken promenader eller aktivering.

Din pudel kommer trivas i en lägenhet med dig, så länge du tar väl hand om din pudel.

Lägenheter som är lämpliga för pudlar

Utöver att din hund är lämplig för din lägenhet är det också viktigt att din lägenhet är lämplig för din hund.

Beroende på hur du bor kan det vara lättare eller svårare att leva med en pudel. Men om du snart flyttar till en lägenhet finns det några saker som gör din lägenhet mer önskvärd för hundar.

Önskemål:
PositioneringFörsta våningen, nära en trädgård
HissJa
BalkongJa

Uppenbarligen kommer inte alla lägenheter att ha dessa ideal tillgängliga. I själva verket kan vissa lägenheter ha exakt motsatsen till idealet.

Du kan fortfarande bo med en hund i en lägenhet som inte är helt optimal. Det blir dock mycket enklare för dig och din pudel om du letar efter dessa egenskaper i en lägenhet.

Lägenhetens Positionering

När du har ett hus spelar våningen ingen roll. Du öppnar helt enkelt dörren och din pudel får springa fritt ut på gården.

Om du bor i en lägenhet där du inte har en trädgård tillgänglig så är det viktigt att du snabbt kan rasta in pudel i närheten, om en nödsituation skulle uppstå så att säga. När din pudel håller på att kissa på sig vill du inte att den ska behöva gå över land och rike för att komma till en buske.

Det optimala skulle vara att få ut din pudel direkt.

För att det ska vara så enkelt som möjligt för dig och din pudel så är den optimala våningen bottenvåning. Beroende på var närmsta rastplats är vill du kanske ha lägenheten närmast utgången.

Positioneringen kommer att göra stor skillnad, speciellt när du tränar din valp.

pudel på gården
Det är viktigt att du har nära till grönområde när du tränar din pudel att bli rumsren.

Hiss

Om du inte befinner dig på första eller andra våningen i din lägenhet så vill du ha en hiss i din byggnad.

Detta är särskilt viktigt att ha. Om din pudel skulle få en skada och har behov av att du bär hen så kommer du att vara desperat efter en hiss. Speciellt om det är en storpudel.

Även i nödfall kommer det att finnas många situationer där du har händerna fulla. Så istället för att släppa hundens koppel kan du bara ta hissen.

Balkong

En av dem viktigaste egenskaperna din lägenhet kan ha när det kommer till att träna din pudel att bli rumsren – det är en perfekt reservplan om ni inte hinner ut på gården.

Om du har en balkong kan du placera en bit konstgräs på balkongen. Med den kan du träna din pudel att gå ut och kissa på gräset.

Alternativ två är att köpa valpmattor du kan ha inomhus som är anpassade att bli kissade på. Nackdelen är att din pudel inte går ut för att kissa, och inte heller ställer sig i gräs – dem tenderar också att börja lukta.

Det här är också bra när du är sen med att rasta din pudel.

Träna din pudel inför lägenheten

Även om pudlar anses vara bra lägenhetshundar så finns det fortfarande en del träning du kan göra för att se till att din pudel klarar sig bra i lägenheten.

Låt din pudel bli bekväm med oljud

Det är viktigt att du tränar passivitet med olika ljud.

Med pudlarnas temperament är de naturligt benägna att lätt skrämmas. Pudlar är extremt vaksamma och har starka sinnen.

På grund av detta är pudlar lätt skrämda.

Så när det kommer ljud utifrån är det troligt att din pudel kan skälla. För att se till att detta inte händer, vill du vänja din pudel till dessa olika ljud.

Ett bra sätt att göra detta är att ta din pudel runt olika människor. Bara genom att ha människor i närheten kommer din pudel lära sig och bli okänslig för ljudet.

Skapa en rutin med din pudel

Med en pudel i lägenheten är det viktigt att du skapar en rutin och ett schema runt din hunds behov att urinera.

Genom att följa en och samma rutin kommer din pudel att vänja sig att gå på toaletten vid vissa tillfällen. Med samma schema kommer din pudel att förutse innan hen blir kissnödig, och kan på så sätt varna och hålla sig tills ni kommer ut.

Lär dig inomhusövningar med din pudel

Beroende på vädret kanske du inte kan ta ut din pudel för lite utomhusaktiviteter. Den pudel behöver ändå göra av med lite energi.

Bland det bästa är att träna trick med din pudel.

Det finns alla möjliga saker du kan göra med din pudel inomhus. Ta dig tid att lära dig lite olika inomhusaktiviteter.

Pudlar skäller

Som jag nämnde tidigare är det möjligt att träna din pudel till att inte skälla.

När du är i lägenheten med din pudel, lyssna efter ljud tillsammans med din hund. Belöna din hund med godis innan hen skäller, så fort du ser din hund reagera på ljudet. Du kan också enkelt säga ”bra” med en ljus röst, eller leka lite.

Efter bör du ge din pudel en riktigt uppskattad belöning. Oavsett om det är att klappa, kasta en boll eller godis, ge din hund något de älskar.

Då är du på god väg till en hund som inte skäller.

Ditt schema med en pudel i lägenheten

Även om alla har olika scheman och jag inte kan förutse allas schema tillsammans med sin pudel , kan jag ge en allmän riktlinje för hur ditt schema ska vara med en pudel.

MORGONLång morgonpromenad
Utfodra frukost till din pudel
FÖRMIDDAGLängre promenad
Godisaktivering med Kong
EFTERMIDDAGTräning och Pälsvård
Kvällsmat och kvällspromenad

Denna allmänna riktlinje kommer att hålla din pudel lycklig hela dagen.

Innan du åker till jobbet, ta en så lång promenad som möjligt. Detta kommer att få ur lite energi. Glöm självklart inte att ge din pudel mat.

två pudlar leker
Det är viktigt att socialisera din pudel i tidig ålder.

Alla har inte möjlighet att komma hem på lunchen och ta en promenad. Men om du kan bör du ta din pudel på en promenad. Om du inte kan komma hem så kan du alltid hyra någon som tar din pudel på en promenad.

Det är nu du vill ge din pudel en Kong fylld med godisar. Kongen kommer att hålla din pudel upptagen en bra stund medans du är borta – och godisarna kommer sannolikt förstärka känslan att det är okej att vara ensam.

På kvällen borde du ha dagens längsta träningspass. Med en pudel i hemmet måste du se efter dess behov. En pudel behöver aktivering i form av träning och mentalstimulans. Det är också lika viktigt att den får rätt pälsvård.

Det blir en hel del arbete, men en pudel är en pudel. Du kommer att älska att ha en pudel i en lägenhet.

Kategorier: Artiklar, Hundar