Kan hundar äta tranbär? (ja, men det finns risker)

Hundar kan äta tranbär - men inte sylten

hund tranbär

Färska och torkade tranbär är ett populärt hälsosnack för människor. Något som många hundägare gärna vill dela med sina hundar, särskilt ute i skogen.

Kan hundar äta tranbär?

Svaret är ja. Tranbär är inte giftiga för hundar. När de matas med måtta är de i allmänhet säkra och kan till och med ha vissa hälsofördelar. För mycket tranbär till hundar kan leda till utveckling av kalciumoxalatstenar i urinvägarna.

Risker

Både färska och torkade tranbär är säkra att mata till hundar i små mängder. Om din hund kommer att gilla denna belöning är en annan fråga. Hur som helst är måttlighet viktigt när du matar tranbär till hundar, som med alla godisar, eftersom för många bär kan leda till magbesvär.

Torkade tranbär kommer ibland blandade med andra torkade frukter, som russin. Russin är mycket giftigt för hundar, och även bara ett par stycken kan orsaka problem för små hundraser. Beredda tranbärsrätter och juice är också riskabla.

Juicer som innehåller druvsaft är potentiellt farliga, liksom tranbärsrätter som innehåller stora mängder socker, alkohol eller andra ingredienser.

Kan hundar äta tranbärssylt?

Tranbärssylt är säkert för hundar i små mängder, men det finns några ytterligare risker. Tranbärssylt innehåller mycket socker, vilket kan orsaka mag-tarmbesvär, och vissa recept inkluderar druvor, russin eller vinbär, som är giftiga för hundar. Recept som använder konjak är också problematiska, eftersom alkohol också är giftigt för hundar. Att mata vanlig tranbärssylt i små mängder är förmodligen säkert för din hund, men det är en bra idé att övervaka din hund efter att ha matat något nytt livsmedel för tecken på tarmbesvär eller allergisk reaktion.

hund åt tranbär

Kan tranbär hjälpa hundar med UVI?

Många tror att tranbär kan hjälpa till att bekämpa och urinvägsinfektioner (UVI). Det har dock inte gjorts tillräckligt med studier för hundar för att bekräfta detta, så veterinärer uppmuntrar klienter att använda bären som ett komplement och inte som en ersättning för beprövad medicinsk behandling.

Veterinär Dr Marie Haynes varnar för att utfodring av stora mängder tranbär till hundar kan leda till utveckling av kalciumoxalatstenar i blåsorna. Som med alla belöningar eller tillskott, mata tranbär med måtta och under vägledning av en veterinär för att undvika detta och andra risker. Fråga din veterinär om de bästa tranbärstillskotten på marknaden.

Alternativa godisar

Tranbär är i allmänhet säkra när de matas med måtta, men det finns andra frukter och grönsaker där ute som har fler fördelar för hundar och färre risker. Kolla in den här listan över frukter och grönsaker som är säkra för hundar eller prata med din veterinär om de bästa alternativen för din hunds hälsa.

Kategorier: Artiklar, Hundar