Kan hundar äta spenat? (fördelar och nackdelar)

Fördelar och nackdelar med att ge din hund spenat

hund spenat

Av alla diskussioner om vilka livsmedel som är säkra för hundar kan spenat vara en av de mest kontroversiella. Låt oss börja med att komma ihåg att hundar i naturen är köttätande. Om köttkällor är knappa kan de äta vegetation för att komplettera sin kost. Men hundar behöver inte grönsaker. Vissa grönsaker har dock användbara näringsämnen och kan också fungera som ett kalorifattigt mellanmål. Här är de två sidorna av spenatkontroversen:

Kan hundar äta spenat?

Ja, hundar kan äta spenat – men endast i små mängder. Spenat innehåller mycket oxalsyra, vilket blockerar kroppens förmåga att absorbera kalcium vilket kan leda till att hunden får njurskador.

Fördelar med spenat

Spenat innehåller stora mängder vitaminer A, B, C och K. Den innehåller också järn, antioxidanter, betakaroten och grovfoder som stimulerar matsmältningskanalen. Förmodligen matar du din hund en hälsosam, näringsrik hundmat som innehåller allt han behöver, men små mängder spenat kan ge fördelar.

Nackdelar med spenat

Lösliga oxalater, som innehåller oxalsyra, binder med magnesium och kalcium i blodet, vilket begränsar tillgängligheten av dessa elektrolyter. Det leder till en låg nivå av kalcium i blodet, vilket kan orsaka en plötslig metabolisk obalans. Kalciumoxalat utsöndras genom njurarna och en stor mängd kan orsaka njurskador, till och med njursvikt.

Många källor är överens om att en hund skulle behöva äta mycket stora mängder spenat för att orsaka skada. Hundar som har friska njurar kan enkelt bearbeta små mängder lösliga oxalater. Men långvarig konsumtion kan orsaka njurstress, muskelsvaghet, onormal hjärtrytm och till och med andningsförlamning.

spenat till hund

Bör spenat tillagas?

Om du bestämmer dig för att mata din hund spenat är beredning viktigt. Det bästa sättet att förbereda den är ångad. Kokt spenat tappar de flesta av sina näringsämnen och rå spenat är svårt för en hund att smälta, även ångad kan vara svårsmält. Lägg inte till kryddor, örter, salt, olja, lök eller vitlök eftersom dessa ämnen kan vara giftiga för hundar. Hacka spenaten; en hunds matsmältningskanal kan inte bryta ner grönsaker som vårt gör.

Om din hunds njurar är friska, och du väljer att mata honom spenat, mata bara sällan små mängder. Detta kan minska risken för kalciummalabsorption och njurskador.

Kontakta din veterinär innan du lägger till spenat i din hunds kost, även som mellanmål. Som vi sa behöver hundar inte grönsaker. I själva verket bör deras kost bestå av 25 procent eller mindre vegetabiliskt material. Din veterinär hjälper dig att avgöra om spenat hjälper eller skadar din hund.

Kategorier: Artiklar, Hundar