Kan hundar äta sparris? (sparris har en fantastisk egenskap)

Sparris är perfekt om din hund har fått i sig något vasst

hund sparris

Många hundar njuter av frukt och grönsaker som mellanmål, men hundarnas kroppar är inte samma som människor, så vissa livsmedel som är bra för oss att äta kanske inte är säkra för hundar.

Sparris är en smaskig grönsak som är fylld med vitaminer och mineraler. Det är en mycket hälsosam mat för oss människor men…

Kan hundar äta sparris?

Ja, hundar kan äta sparris! Rå sparris kan dock vara svårt att tugga, svälja och smälta eftersom den är ganska hård – dela därför upp den i mindre bitar. Inlagd sparris kan du ge din hund om hen har fått i sig något vasst, som glas eller en aluminiumförpackning.

Sparris om din hund åt något vasst

Om din hund har fått i sig något vasst, som till exempel glas eller en vass benbit så hjälper sparrisens fibrer att binda det vassa föremålet så att det på ett säkrare sätt kan ta sig ut den normala vägen.

Sparris till hunden

Sparris är inte giftigt för hundar, så de kan säkert äta det. Men det finns några saker du bör tänka på innan du matar sparris till din hund.

För det första är sparrisstjälkar ganska hårda. Vi människor äter vanligtvis inte rå sparris eftersom det skulle vara mycket svårt att tugga. Hundar kan också ha denna svårighet. För att undvika risken för att din hund försöker svälja sparrisen hela och eventuellt kvävas, bör du hugga upp den i små bitar innan du matar den till hen (även om vi inte rekommenderar det).

Din hund kan också ha svårt att smälta rå sparris eftersom den är så tuff. Om din hund upplever kräkningar, gaser eller diarré efter att ha ätit rå sparris, försök nästa gång att tillaga den lätt innan du matar den till hen. Att laga sparris lätt gör det också lättare att tugga. När du lagar sparris till din hund, använd inte smör eller matolja, eftersom det kan göra en hund sjuk.

Koka eller ånga bara grönsaken.Kom ihåg att när du lagar några grönsaker minskar deras näringsinnehåll. Om din hund har problem med att smälta rå sparris kan det vara smartare att byta till en grönsak som är lättare att smälta rå, som selleri, morötter eller gurkor, eftersom hen får mer vitaminer från dessa livsmedel. Selleri och morötter kan utgöra en kvävningsrisk, särskilt för små hundar. Se till att du skär dem i bitar innan du matar det som en godis.

Något annat att tänka på innan du matar din hund sparris är att det kan leda till urin som luktar obehagligt (detta händer också hos människor). Men om din hund är helt rumsren bör detta inte vara ett problem.

Den nedre delen, den oätliga delen av sparrisplantan, är giftig för hundar. Om du odlar sparris i din trädgård bör du sätta upp ett staket för att se till att din hund inte kan äta den giftiga delen av sparrisplantan. Intag av denna del av växten kan orsaka kräkningar, diarré och svår buksmärta.

Så kan hundar äta sparris? Ja, men det är verkligen ingen mening att ge dem det. Det kan vara svårt för dem att tugga och smälta råa om du bestämmer dig för att ge det till din hund, överväg att välja en mjukare grönsak istället.

Kategorier: Artiklar, Hundar