Kan hundar äta persika? (vitaminer & risker)

Hundar kan äta persika, men det finns risker!

hund persika

En färsk, saftig persika är en av sommarens stora glädjeämnen.

Kan hundar äta persika?

Ja, hundar kan äta persika tillsammans med några försiktighetsåtgärder. Undvik konserverade persikor, dem kan innehålla socker eller konserveringsmedel som inte är bra för hunden. Den stora kärnan kan vara giftig i större mängder, och kan eventuellt orsaka förstoppning – se till att ta bort den.

Hundar är trots allt köttätare och behöver inte riktigt frukt som en del av kosten. Deras matsmältning fungerar annorlunda än mänsklig matsmältning, och vissa livsmedel som är bra för oss är inte bra för hundar.

Innehåll - Kan hundar äta persika? visa

Är persika nyttigt för hunden?

Persikor är en utmärkt källa till vitamin A och fiber. I små, uppskurna bitar är persikans kött säkert för din hund. Men som alla livsmedel som inte är en vanlig del av hundens diet kan persikor orsaka magbesvär, oftast tillfällig diarré.

Hund åt persika

Dela inte konserverade persikor med din hund. De innehåller stora mängder socker och kan också behandlas med konserveringsmedel eller konstgjorda sötningsmedel som allvarligt kan störa din hunds matsmältningssystem.

De flesta kommersiella frukter behandlas med bekämpningsmedel som kan vara giftiga. Se till att du tvättar persikor innan din hund (eller du) äter dem.

Risker

Den största faran är persikakärnan. Persikokärnor innehåller en socker-cyanidförening som kallas amygdalin. Även om en hund skulle behöva konsumera flera persikokärnor för att påverkas är det dumt att chansa. Det finns några andra faror med kärnan. Om din hund försöker äta den hel kan den fastna i halsen. Och som alla som någonsin har ätit en persika vet, kärnan har en grov, tandad yta som kan vara vass och irritera tunntarmen.

Slutligen, om du odlar dina egna persikoträd eller plockar persikor på en marknad eller fruktträdgård, var medveten om att även stjälkarna och bladen innehåller cyanid.

Kategorier: Artiklar, Hundar