Kan hundar äta ost? (ostar som är OK och ostar att undvika)

Vi berättar om vilka ostar som är säkra att ge din hund, vilka du bör undvika och vad du ska tänka på.

Kan hundar äta ost?

Oavsett om du äter en bit pizza eller några bitar brie så är det högst troligt att din hund också har ögonen på din ostbit och insisterar på att dela är att bry sig om.

När din hund fortsätter att titta på den kanske du undrar: Kan hundar äta ost?

Ja, hundar kan äta ost! Det finns dock ostar att undvika, som t.ex. blåmögelost eller ostar med höga halter av laktos, salt eller fett. Ost bör undvikas om din hund får några problem som helst med magen.

Är ost bra för hundar?

Ost är ett livsmedel som är rikt på näringsämnen som vitamin A, B-12, K-2 och omega-3-fettsyror. När det gäller oss människor är det ett utmärkt sätt att uppnå vårt dagliga intag av kalcium, protein och fett.

Och även om vi, och våra hundar, vet att ost smakar gott, är det också bra för hundar att äta ost?

En liten mängd ost brukar vara okej för de flesta hundar, men det är förmodligen säkrast att undvika ost på grund av potentiella problem med magen. Hundar har inte lika mycket laktas, ett enzym som hjälper till att smälta mejeriprodukter, som vi har. Därför kan laktoshaltiga livsmedel orsaka diarré, kräkningar, illamående och nedsatt aptit.

Den här typen av livsmedel, kan ibland till och med orsaka inflammation i bukspottkörteln på grund av det höga fettinnehållet, vilket kan bidra till fetma och andra problem med hälsan.

Det är bäst att rådgöra med din veterinär för att ta reda på om din hund säkert kan äta ost och hur mycket som är en säker mängd baserat på din hunds storlek, ras och andra faktorer.

Vilka typer av ost är säkra för hundar?

Ost finns i alla olika former, texturer, färger och även åldrar. Eftersom det finns så många olika alternativ kan det vara svårt att veta vilka ostar som är ofarliga att ge din hund.

Ostar med låga nivåer av laktos och låg fetthalt är säkrare att ge din hund med jämfört med vanliga ostar. Här är några smartare val om du ska ge din hund ost som belöning.

  • Keso. En fettsnål keso är ett bra val att ge din hund som belöning eftersom den innehåller lite laktos jämfört med de flesta andra sorters ost. Det är dessutom en bra källa till protein och kalcium.
  • Mozzarella. Funderar du på om du kan dela din strängost med din hund? Då får du goda nyheter! Mozzarella är ett annat säkert alternativ att ge din hund eftersom den innehåller mindre fett och salt jämfört med vanliga ostar.
  • Schweizisk ost. Om du gillar schweizisk ost kommer du att bli glad över att veta att den är säker att ge din hund eftersom den har en låg laktoshalt.
  • Cheddarost. Cheddarost, en av de mest populära ostarna och är ett bra alternativ att överväga att ge din hund som belöning eftersom det också är en ost som innehåller lite laktos.

Ost som du bör undvika att ge din hund

Det finns vissa ostar som är säkra att ge din hund och det finns andra ostar som du absolut inte får ge din hund. Ju äldre, mögligare eller örtligare osten är, desto mer bör man undvika att ge den till hunden.

  • Blåmögelost. Blåmögelost kan innebära ett flertal olika risker för din hund, säger Robinson. ”Blåmögelost innehåller mögel som kan vara giftigt för hundar och orsaka kramper och kräkningar”, konstaterar hon.
  • Ost med örter, vitlök och andra kryddor. ”Ost med örter eller annat som gräslök eller vitlök är giftiga för hundar”, säger Robinson. ”Vitlök och gräslök kan skada din hunds röda blodkroppar och orsaka allvarliga hälsoproblem.”
  • Getost. Getmjölk innehåller mycket mer laktos än komjölk, vilket gör den till en ost med hög laktoshalt och hög fetthalt som bör undvikas.
  • Brie. I likhet med getost har brie höga halter av laktos och fett. Det är en fet ost som sannolikt kommer att göra din hund upprörd i magen.
  • Fetaost. En annan ost som bör skippas – fatasost. Den här osten har inte bara hög laktos- och fetthalt, utan även hög andel salt.

Hur mycket är för mycket ost?

Vi människor kan äta ost hela dagarna, varje dag. Om vi inte är laktosintoleranta såklart. Men hur mycket ost kan en hund äta?

Din hund bör inte få mer än några små bitar ost om dagen, men det beror naturligtvis på din hunds laktostolerans och storlek. Vissa hundar kan inte äta ost alls. Större hundar kan äta lite mer och mindre hundar kan äta lite mindre ost.

Generellt sett bör allt som inte är din hunds foder inte utgöra mer än 10 procent av hundens kaloriintag per dag.

Använd ost för att hjälpa din hund att ta medicin

Är din hund rädd för att ta sin medicin? Gör det till en god och rolig upplevelse för dig och din hund med lite ost!

Vi rekommenderar att du väljer en ost med låg fetthalt och låg laktoshalt. Desto mjukare och mer formbar osten är desto bättre. Om osten är mjuk kan du placera pillret inuti osten. Tryck sedan osten runt pillret så att din hund inte kan känna lukten eller se den.

Ibland är det bäst att ge hunden en vanlig ostbit utan medicinen så att hunden blir mindre misstänksam när hen har fått den första ostbiten utan medicinen. Ge en eller två bitar ost först, och ge sidan ostbiten med medicinen.

Kategorier: Artiklar, Hundar