Kan hundar äta mango? (vitaminer & risker)

Mango är en favorit hos hundar, men se upp för riskerna!

hund mango

Har du någonsin funderat på om du kan dela den här frukten med din hund? Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad dem får äta och inte, men hur är det egentligen med mango?

Kan hundar äta mango?

Svaret är ja, hundar kan äta mango. Denna frukt är full av vitaminer och är säker för din hund att konsumera, så länge den är skalad och kärnan tas bort. När den är mogen är frukten mjuk, men du bör ändå skära den i små bitar för att undvika kvävningsrisk.

Innehåll - Kan hundar äta mango? visa

Är Mango bra för hundar?

Mango innehåller mycket fiber, liksom vitamin A, B6, C och E, vilket gör det ganska näringsrikt för både människor och hundar. Den är också söt, så din hund kommer antagligen att älska det.

Vitaminer är livsnödvändiga för hundar, och ett underskott av vitaminer och mineraler kan leda till reaktivitet, stress och problembeteenden, och det är inte alltid som fodrets innehåll av dessa ämnen räcker. Kosttillskott som Biocool från Eclipse innehåller bland annat B-vitaminer, C-vitaminer, L-Tryptofan och magnesium vilket stabiliserar hunden fysiskt som psykiskt.

Hund åt mango

Risker

Skala den och ta bort kärnan innan du ger din hund mango. Medan hundar tekniskt kan äta skalet, så kan det vara svårt att smälta, det är bäst att ta bort den i förväg. Mangokärnor kan å andra sidan vara en allvarlig kvävningsrisk och fastna i din hunds matsmältningskanal. Kärnan i en mango innehåller också små mängder cyanid.

Om din hund råkar svälja en mangokärna finns det en chans att den kan passera genom hens kropp utan komplikationer. Men om du märker en förändring i hans matvanor eller beteende, ring din veterinär direkt.

Slutligen bör du vara försiktig så att du inte ger din hund för mycket mango. För mycket av frukt eller grönsaker kan orsaka magont och diarré. Om du har frågor eller funderingar kring att ge din hund mango, kontakta din veterinär.

Lär dig mer om andra frukter och grönsaker som är bra eller dåligt för hundar här.

Kategorier: Artiklar, Hundar