Kan hundar äta gurka? (ja & här är varför)

Gurka är en perfekt sommargodis för hundar, speciellt när det är varmt ute!

hund gurka

Hundar har allätande tendenser som får dem att slicka sig om munnen över nästan vilken mänsklig mat som helst, oavsett om dessa livsmedel är bra för dem eller inte. Men hur är det med gurka egentligen?

Kan hundar äta gurka?

Ja, hundar kan äta gurka och det är ett perfekt krispigt hydrerande mellanmål med få kalorier som många hundar älskar. De består av 96% vatten och har även mycket lågt natriuminnehåll och fetthalt. Skär gurkan i mindre bitar så att det inte kan fastnar i halsen.

Som hundägare tenderar vi att anta felaktigt att alla frukter och grönsaker måste vara hälsosamma för hundar om de är bra för oss. Detta antagande leder tyvärr till akuta veterinärbesök och mycket olyckliga hundar.

Vissa frukter och grönsaker är dock säkra för hundar och erbjuder ett hälsosamt alternativ till konventionella hundgodis. Gurka är en av dessa grönsaker.

Innehåll - Kan hundar äta gurka? visa

Risker

Det finns två potentiella risker med att mata gurkor till hundar: överätning och kvävning. Att ge din hund för många gurkor kommer inte att orsaka allvarliga skador i de flesta fall, men att äta för mycket av något livsmedel kan orsaka gastrointestinal (GI) störning hos hundar, speciellt om det är en ny mat som din hund inte har ätit tidigare.

För att förhindra att din hund kvävs ska du alltid skära ned maten till en hanterbar storlek, särskilt för små hundar eller för hundar som tappar maten. Att mata en hel gurka är inte tillrådligt.

Den bästa tumregeln för att bestämma hur mycket gurka du ska mata din hund är 10-procentregeln. Veterinärer rekommenderar att godis endast ska utgöra 10 procent av din hunds dagliga kost. Det betyder att mängden gurka du matar din schäferhund varierar mycket från den mängd du matar din Chihuahua. Som med alla nya livsmedel, inför gurkor långsamt i din hunds diet och håll utkik efter eventuella biverkningar.

hund åt gurka

Är gurkor bra för hundar?

Gurkor är en utmärkt, hälsosam belöning för hundar. De är särskilt bra för hundar som behöver gå ner i vikt, eftersom deras kalori-innehåll är väldigt lågt.

Gurkor har också hög vattenhalt. Denna krispiga grönsak är faktiskt 96 procent vatten, vilket gör den till en god och hydrerande godis efter en lång promenad.

Kombinerat med motion och en viktminskningsdietplan kan gurkor och andra säkra frukter och grönsaker vara ett bra sätt att hjälpa din hund att gå ner i vikt utan att skära ut belöningarna. Särskilt om din viktminskningsplan innebär träning med en rolig ny hundsport som får er att röra lite extra på benen.

Lämna dock syltburken på hyllan. Inlagd gurka innehåller salt som kan vara skadligt. Medan en liten gurkbit förmodligen inte kommer att skada din hund, håll dig till vanliga gurkor som en belöning och undvik att mata saltgurkor av olika sort till hundar.

Kategorier: Artiklar, Hundar