Kan hundar äta brysselkål? (fördelar & nackdelar)

Kan hundar äta brysselkål

Brysselkål verkar vara en av de livsmedel som människor antingen älskar eller hatar. Självklart blir man nyfiken vad hunden tycker.

Kan hundar äta brysselkål?

Ja, hundar kan äta brysselkål – och det är fullt med vitaminer och antioxidanter. Det är bra för hjärtat, skelettet och kan förebygga blodproppar. Ha i åtanke att även hundar blir gasiga i magen.

Innehåll - Kan hundar äta brysselkål? visa

Fördelar

Denna korsblommiga grönsak är fylld med näringsämnen, som vitaminer, fibrer och antioxidanter som är bra för människor och hundar. Brysselkål innehåller vitamin K, som hjälper blodproppar ordentligt, bygger ben och skyddar hjärtat.

De innehåller också ett mini-alfabet med andra vitaminer, inklusive C, A, B1 och B6. Antioxidanterna minskar inflammation och förbättrar blodcirkulationen.

Som om det inte är tillräckligt innehåller denna grönsak även föreningar som kan skydda mot fria radikaler, som är kända för att vara skadliga.

brysselkål

Nackdelar

Så, om brysselkål är så bra för din hund, varför inte ge honom en stor bit varje dag? Eftersom det finns en nackdel som är välkänd för alla som regelbundet äter dem: gas. Massor av gas.

Groddar innehåller en hög nivå av ett ämne som kallas isotiocyanat som förbättrar tarmmuskelns förmåga att driva mat och avfall genom mag-tarmkanalen. Detta bygger upp överflödig bakterie som lämnar kroppen som gas.

En måttlig mängd ”rensar rören”, så att säga. För mycket och din hund kan drabbas av magbesvär och diarré. Även små och måttliga mängder brysselkål orsakar uppblåsthet.

Och även om det kan skicka dig från rummet, är det inte skadligt för din hund. Denna näringsrika grönsak innehåller inga gifter, och det finns ingen omedelbar anledning till oro om din hund upplever tillfällig magbesvär eller en rekordhöjd nivå av flatulens.

Kontakta naturligtvis din veterinär om symtomen varar längre än några dagar.

hund åt brysselkål

Förberedelse och Utfodring

Det bästa sättet att förbereda brysselkål för din hund är att ånga, koka eller mikrovågsugn. Ångande bevarar den största mängden näringsämnen. Börja med groddar som är gröna och fasta.

Tvätta dem noggrant och klipp av det mesta av stammen, medan du lämnar bladen intakta. Ånga i fem minuter eller tillaga i mikrovågsugn i vatten i upp till åtta minuter. Kokning tar längre tid, cirka 10 minuter, och bevarar inte så många av näringsämnena. Servera dem inte råa; de blir för svåra för din hund att smälta.

Hoppa såklart över örter och kryddor.

Andra frukter och grönsaker som kan vara bra för din hund kan du läsa om här.

Om din hund har några diet- eller allergiska problem, mata honom inte brysselkål utan att först ha rådfrågat din veterinär. Om din hund är redo för att smaka denna grönsak, börja med att ge hen en liten portion, 1/2-till-1-grodd, beroende på hens storlek. Om det går bra kan du erbjuda hen en bit brysselkål – högst tre per portion. Medan du håller på med det, förbered också lite till dig själv. Det är bra för dig!

Kategorier: Artiklar, Hundar