Kan hundar äta ärtor? (ja, men med undantag)

Ärtor är nyttigt för hunden, men det finns undantag

hund ärtor

Våren är säsongen för färska ärtor, direkt från trädgården eller bondens marknad, och hundar älskar det. Med tanke på att frukt och grönsaker inte är nödvändiga för hundar bör det endast ges som belöning då och då. Det är inget fel med att lägga till några ärtor i din hunds mat eller erbjuda dem som godis.

Kan hundar äta ärtor?

Ja, hundar kan äta ärtor – dem ingår ofta som ingrediens i kommersiell hundmat. Färska eller frysta gröna ärtor, snöärter, sockerärtor och trädgårdsärtor är alla okej för hundar, men undvik konserverade ärtor med tillsatt salt. Ärtor innehåller massor av vitaminer och mineraler, dem är även rika på protein och fibrer.

Vilka ärtor kan min hund äta?

Vi pratar om främst gröna ärtor, men också: snö ärtor, sockerärtor och trädgårds- eller engelska ärtor. Du kan ge din hund färska, frysta eller tinade ärtor, men ge inte din hund inte konserverade ärtor. Som många andra konserverade grönsaker har konserverade ärter vanligtvis mycket tillsatt natrium, vilket är skadligt för hundar (och människor).

Trädgårdsärtor måste naturligtvis alltid vara skalade. Var försiktig med skidan eftersom de kan fastna i din hunds hals och orsaka kvävning. Och som med alla nya livsmedel, se efter biverkningar, som diarré eller kräkningar.

hund åt ärtor

Är ärtor bra för min hund?

Ärtor är en bra källa till vitaminer, inklusive A, K och B-vitaminer. De är fyllda med mineraler som järn, zink, kalium och magnesium. De är också rika på protein och rik på fiber. Ärtor innehåller lutein, en antioxidant som är bra för hud, hjärta och ögon. Naturligtvis, som med alla livsmedel från människor, kan ärtor ha nackdelar. Ge dem inte till hundar som har njurproblem. Ärtor innehåller puriner, en naturligt förekommande kemisk förening, som också finns i vissa livsmedel och drycker. Puriner producerar urinsyra som filtreras genom njurarna. För mycket urinsyra kan leda till njursten och andra njursjukdomar.

Hundar är köttätare i naturen och äter vegetation när köttkällorna är knappa. Men som enstaka mellanmål eller godis för din hund är ärter ett hälsosamt kalorifattigt alternativ. Både du och din hundkompis kan känna er nyttiga och njuta av dem medan de är fräscha.

Kategorier: Artiklar, Hundar