Kan hundar äta apelsin? (fördelar och risker)

Hundar kan äta apelsin med vissa försiktighetsåtgärder

hund apelsin

Medan apelsiner inte är giftiga för hundar finns det några saker du bör tänka på när du ger dem till din hund. För det första har apelsiner ett relativt högt sockerinnehåll och kan potentiellt orsaka magbesvär om din hund äter för mycket. Om du vill prova att ge din hund en apelsin är det förmodligen en bra idé att börja med lite för att se hur magen reagerar. Se till att du skalar apelsinen och kom ihåg att ta bort alla kärnor.

Kan hundar äta apelsin?

Ja, apelsin är bra för hundar att äta i mycket små mängder. Det ska ges skalat och kärnfritt då det kan orsaka förstoppning. Apelsin innehåller kalium som är bra för proteinmetabolismen och är rikt på vätska och vitaminer som kan gynna din hunds immunförsvar.

Att ge hunden apelsin på ett säkert sätt

Hundar av alla raser, åldrar och storlekar kan äta apelsiner utan problem, men hundar med vissa hälsoproblem bör undvika apelsiner.

Till exempel bör hundar som är överviktiga eller lider av diabetes inte få apelsiner. Även om det naturliga sockret i apelsiner inte är dåligt i sig kan det påverka blodsockernivåerna hos hundar med diabetes och kan leda till överskott av kalorier om de ges i för stora mängder.

Det socker som finns naturligt i apelsiner, liksom deras sura karaktär, kan orsaka magbesvär hos vissa hundar. Du bör endast erbjuda din hund en liten bit apelsin första gången för att säkerställa att detta inte inträffar. Hundar som brukar ha en känslig mage bör inte alls erbjudas apelsiner.

Alla godbitar du ger din hund (inklusive alla frukter som apelsin) bör aldrig utgöra mer än 10 % av din hunds dagliga intag av kalorier, så se till att anpassa maten i enlighet med detta.

Kan hundar äta satsumas, klementiner och mandariner?

Hundar kan äta satsumas, mandariner och klementiner. Faktum är att hundar kan äta alla typer av apelsiner, inklusive mandariner och satsumas.

Kan hundar äta apelsinskal?

Apelsinskalet och kärnorna ska alltid tas bort innan du ger hunden apelsinkött. Skalet är svårsmält och kan leda till förstoppning i tarmen. Oljorna i skalet kan också orsaka allvarliga magbesvär, vilket kan leda till kräkningar, diarré och möjligen till uttorkning.

Kan hundar av alla storlekar och raser äta apelsiner?

Din hunds storlek och ras kan också påverka hur kroppen smälter apelsiner. Hundar av stora raser kan tolerera större mängder bättre än vad hundar av små raser kan göra.

Så medan en Husky eller schäferhund kanske kan äta två eller tre bitar av en apelsin utan problem, så skulle en mindre ras som en yorkshireterrier eller pomeranian förmodligen få magbesvär om den åt den mängden.

Dessutom skulle samma mängd apelsin utgöra en mycket större del av den mindre hundens dagliga kalori- och sockerintag jämfört med en större hund.

Vitaminer

Apelsiner är fulla av näringsämnen. De innehåller bland annat kalium, lite fibrer och de har lågt natriuminnehåll, vilket gör dem till ett hälsosamt mellanmål om de ges i begränsade mängder. Denna frukt är också full av C-vitamin, vilket kan stärka din hunds immunförsvar.

Sluta mata din hund apelsin omedelbart om du märker något ovanligt beteende. Även om din hund älskar apelsin och inte visar några tecken på biverkningar, begränsa hans intag av apelsiner och alla godisar till högst 10 procent av det dagliga kaloriintaget. Att begränsa godisintaget kan hjälpa till att förhindra matsmältningsbesvär och viktökning.

Vanliga frågor om apelsiner till hundar

Kan valpar äta apelsiner?

Ja, valpar kan äta apelsiner, men de kan vara mer benägna att drabbas av magproblem än vuxna hundar. På grund av detta är det rekommenderat att du endast ger din valp en väldigt liten bit apelsin. Precis som för vuxna hundar bör skalet och kärnorna tas bort.

Kan hundar dricka apelsinjuice?

Även om apelsinjuice inte är giftigt för hundar rekommenderas det inte att du ger det som godis. Den innehåller mycket socker och är dessutom väldigt sur.

Kan hundar äta andra typer av citrusfrukter?

Den köttiga delen av citrusfrukter som citroner, limefrukter och grapefrukter är ätbara för hundar. Däremot tycker inte dem flesta hundar om dem eftersom dem är så syrliga och bittra. Skal och kärnor från alla citrusfrukter kan också orsaka magproblem.

Ta reda på mer om vilka frukter och grönsaker som är bra för hundar i den här artikeln.

Kategorier: Artiklar, Hundar