Kan hundar äta ananas? (fördelar, vitaminer & risker)

Ananas är en exotisk frukt vi älskar, men kan hundar verkligen äta det?

hund ananas

Ananas är en favoritfrukt för många människor. Det är syrligt, sött och snålt, och dess tropiska ursprung tänker på varmare klimat. I måttlighet kan det också vara en hälsosam belöning för hundar, lika så andra typer av frukt, till exempel jordgubbar och vattenmelon.

Kan hundar äta ananas?

Ja, hundar kan äta ananas i små mängder. Konserverad ananas bör undvikas, sirapen i konserverad frukt innehåller för mycket socker för de flesta hundars magar att hantera. Några bitar av rå ananas räcker vanligtvis för de flesta hundar, förutsatt att dem är skalade och skivade i bitar – undvik det taggiga skalet och ananasstocken i mitten av frukten som kan orsaka förstoppning.

Tips: Frysta bitar av färsk ananas en utsökt godis på sommaren.

Innehåll - Kan hundar äta ananas? visa

Vitaminer

Mogen, rå ananas innehåller mycket C-vitamin, tillsammans med mineraler, antioxidanter och vitamin B6. Den är också full av mangan, koppar, kalium, magnesium, järn och små mängder kalcium, fosfor och zink. Detta gör det till ett näringstätt mellanmål för människor och hundar, och dessa näringsämnen spelar en viktig roll i din hunds immunsystem och mage.

Det finns många fördelar med ananas, förutom den söta, syrliga smaken! Låt oss ta en titt på dem olika fördelarna:

  • Hydrering: Ananas består till 82 % av vatten och har därför utmärkta hydrerande egenskaper om din hund behöver extra vätska en varm dag.
  • Antioxidanter: Hjälper till att reparera skadade celler.
  • C-vitamin: Stärker din hunds immunförsvar och fungerar som ett antiinflammatoriskt medel.
  • Vitamin B6: B6 är viktigt för hjärnans och kroppens funktioner som reglerar vätskebalansen, uppbyggnaden av proteiner och regleringen av hormoner.
  • Mineraler: Hjälper med att få en sund hud och päls, starka ledband och vävnader.
  • Bromelain: Ett enzym som ger kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Det anses också vara naturens histamin och kan hjälpa till med hudproblem.

Fibrer & Socker

Alla dessa vitaminer och mineraler gör att ananas låter som ett underbart val för hundar, men det finns några andra saker att tänka på innan du ger det till dina hundar. Den innehåller mycket fibrer och innehåller en betydande mängd naturligt socker. Detta innebär att även om ananas är en perfekt hälsosam godis i små mängder, kan den ha negativa effekter på din hunds matsmältningssystem om den matas i stora mängder.


Risker med Ananas

Håll ett öga på din hund när du först ger hen ananas. Om hen har diarré eller visar tecken på magbesvär kanske det inte är något för din hund. Den tuffa, centrala ananasstocken har potential att orsaka hinder i tarmsystemet, lika så det taggiga skalet, så håll dig till att mata fruktköttet för din hunds säkerhet.

Om din hund inte gillar ananas finns det många andra frukter och grönsaker som är säkra för hundar att äta.

Kategorier: Artiklar, Hundar