Jämthund

Funderar du på att köpa en Jämthund valp? Vi berättar det du behöver veta om Jämthunden som även kallas för Svensk älghund!

Jämthund

Jämthunden är en aktiv och modig hundras som har nordiskt ursprung. De har avlats fram för älgjakt och har naturliga jaktinstinkter. Jämthundar kallas ofta för svensk älghund.

Pälsen är tjock och gråvit och hunden påminner om en varg till utseendet. Om du funderar på att skaffa en jämthund måste du ha mycket tid för den och ha en aktiv livsstil där hunden får mycket motion och mental stimulans. En jämthund vill inte bo i en lägenhet i stan utan trivs bättre på landet.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

I den här artikeln kommer jag att berätta om jämthundens temperament, aktiveringsbehov och mycket mer!

Basfakta om Jämthund

Jämthund är en hundras som hör till gruppen spets och har sitt ursprung i de nordiska länderna där de ursprungligen och fortfarande används som jakthundar. Mankhöjd för hanar är 57–65 cm och för tikar 52–60 cm, vikten ligger på mellan 23-30 kilo. De är mycket modiga, intelligenta och aktiva hundar som måste aktiveras.

Jämthunden har sedan länge använts av urfolken vid jakt på älg, björn och viss fågel. på Rasen blev inte godkänd som en egen hundras i Sverige förrän 1946. Man dömde nämligen först att gråhund och jämthund var samma ras.

Du måste socialisera en jämthundsvalp väldigt tidigt för att den inte ska utveckla aggression mot andra hundar eller bli för vaktig. Detta är inte en ras för dig som bara vill ha en vanlig sällskapshund. 

Jämthunden behöver en ägare som har tiden och engagemanget som krävs. Har man det kan en jämthund bli en underbar, lojal och användbar hund.

De trivs bra i barnfamiljer så länge de får rätt stimulans, eftersom de känner sig hemma i en större flock. Jämthunden är också familjens beskyddare som gärna stolt vaktar hemmet och flocken.

Rasen kräver mycket kunskap, teknik och tålamod eftersom de är envisa och självständiga. En jämthund är ingen hund för en nybörjare.

Ursprungsland: SverigeSmeknamn: Svensk älghund
Ursprungsår: 1946Pälsstruktur: Tjock och halvlång med tjock underull
Rasgrupp: 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)Färger: Mörkare eller ljusare grå. Ljust grå eller gräddfärgad teckning
Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 12-13 år
Mankhöjd:
Jämthund Hane: 57-65 cm
Jämthund Hona: 52-60 cm
Vikt:
Jämthund Hane: 23-30 kg
Jämthund Hona: 23-30 kg

Historia

Vissa hundraser har ett förflutet som urfolks-hundar. Jämthunden är en sådan hundras som använts av exempelvis samerna, men som också fötts upp i länder som Finland, Norge och Ryssland. Den räknas till en av Sveriges nationalraser.

Urfolken har använt jämthunden till jakt på älg (varför den ofta kallas för svensk älghund i andra länder), björn, vildsvin och fågel och på senare år försökte man sig även på att använda rasen som slädhund.

Tyvärr passar den inte så bra till detta ändamål då jämthunden är för individualistisk för att kunna samarbeta med flera andra hundar på det sättet.

Temperament

Jämthunden har en vänlig och balanserad personlighet men de är som sagt mycket självständiga och har ett stort behov av aktivering. Om man ger jämthunden vad den behöver blir den en underbar och trogen familjehund.

Men man måste till viss del acceptera dess natur och inte ha för mycket kommandon på en jämthund. De är väldigt intelligenta men använder sin intelligens på ett annat sätt och har betydligt mer jaktinstinkt än många andra raser.

Man kan aldrig lära upp en jämthund med tvång eller genom att vara hårdhänt. Försök istället att lära dig hur din jämthund fungerar och leta andra smarta sätt att få den att göra som du vill.

Positiv förstärkning är viktigt och fungerar på alla hundar, oavsett ras. Men ibland får man helt enkelt acceptera att hunden kör sitt eget race en stund vilket är ganska vanligt för jämthundar.

Relaterat: Positiv Förstärkning – Så gör du! (9 Enkla steg)

Aktivering

Jämthund är en ras som kräver massor med motion och mental stimulans. De måste bli utmanade i sin vardag och samtidigt få röra på sig mycket för att må bra. Man måste inte använda sin jämthund till jakt, men den passar väldigt bra i en sådan miljö och är framavlad till detta.

Om man är intresserad av jämthunden som ras och vill äga en sådan hund trots att man inte jagar, så är det absolut möjligt. Bara du kan tillfredsställa hundens stora behov på något annat sätt genom att ge den en viktig uppgift i livet.

En del jämthundar blir ledarhundar eller får hjälpa till att dra pulkan på vintern och följer med på cykelturen på sommaren. Du måste verkligen vilja ha en hund som kan vara med på det mesta i vardagen om du ska köpa en jämthund.

Hälsa

Jämthunden är en väldigt frisk ras generellt. Något som de dock oftare drabbas av är skador på huden och kroppen som uppstått i jaktsammanhang när hunden varit närstrid med ett annat djur till exempel. Ett vildsvin kan göra mycket skada på en hund.

I övrigt kan rasen drabbas av höft- och armbågsdysplasi som många andra hundraser, ögonsjukdomar kan också förekomma.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Jämthunden:

  • höftledsdysplasi
  • armbågsdysplasi
  • ögonsjukdomar
  • epilepsi
  • skador från jakt

Skötsel

Pälsen på en jämthund är tjock och halvlång. Den är anpassad för kallt nordiskt klimat och gör att hunden inte fryser i första taget. Pälsen kan behöva borstas igenom någon gång i veckan för att hållas fräsch och fin och kan må bra av dusch då och då, men inte för ofta.

Ta även en titt på klorna då och då för att se om de behöver klippas. Men eftersom en jämthund rör sig väldigt mycket sliter de ofta ner klorna naturligt. Klor kan dock skadas när man är ute i skog och mark, så se till att kolla över tassarna när ni kommer hem efter en intensiv runda.

Skadade klor kan vara mycket obehagligt och smärtsamt för hunden om pulpan exponeras. Det kan också blöda kraftigt.

Barn & Djur

Jämthunden är en utmärkt barnvakt eftersom den har naturliga vaktinstinkter. Men självklart måste man först se till att man har en balanserad och någorlunda lydig hund (vilket kan vara en utmaning med en jämthund). De är dock underbara familjehundar när den känner sig tillfredsställd och behövd.

Andra hundar kan bli ett problem om man inte socialiserar sin jämthund väldigt tidigt som valp. Det är viktigt att valpen får träffa andra hundar av olika raser och även andra människor.

Eftersom den gärna vill vakta sin flock är detta extra viktigt med en jämthund som annars kan visa aggressivitet mot främmande folk och djur. Har man andra smådjur hemma kan man behöva hålla ett extra öga på hunden som är en naturlig jägare.

Vanliga frågor om jämthund

Hur mycket kostar en jämthund?

En renrasig jämthund kostar mellan ca 10 000 – 12 000 kr. Tänk på att alltid begära bevis på stamtavla etc. om något utger sig för att sälja renrasiga hundar. Besök alltid uppfödaren innan du reserverar en valp.

Hur är en jämthund?

En jämthund är en energisk, arbetande hund med stor självständighet. Det är en vänlig ras som dock kan uppvisa hundaggression och vaktbeteende om man inte socialiserar hunden tidigt. De trivs bäst i ett hus på landet med skog och mark utanför dörren och kräver väldigt mycket motion. Om detta kan uppfyllas är de härliga familjehundar.

Sammanfattning om jämthunden

Letar du efter en fyrbent kompis du kan ha med dig ute i skogen på äventyr varje dag och som kommer att älska varje minut? Ja men då är jämthunden det självklara valet.

Denna vargliknande ras med ursprung från de nordiska urfolken har mycket “vilt” kvar i sig och är en självständig ras. Man kan dock träna sin jämthund till att bli en trogen tjänare – som ibland drar iväg på egna äventyr.

Jämthunden är intelligent men vill helst göra som den själv vill. En stor dos tid, tålamod och uppfinningsrikedom krävs om du ska uppfostra en jämthund.

Har du en jämthund eller går du i tankarna på att skaffa en liten jämthund valp? Kommentera gärna nedan!

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar