Hur länge löper en hund?

Att ta reda på när en hund börjar löpa är enkelt, men hur länge löper en hund?

Hur länge löper en hund?

Det är ganska enkelt att upptäcka när en hund går in i löp. Med endast en liten droppe av blodig flytning på golvet kan du få reda på vad du behöver veta. Men hur länge löper en hund?

En hund löper i genomsnitt nio dagar men det är individuellt och en hund kan löpa allt från tre dagar till tre veckor. Hundar går in i löp första gången från fyra till nio månaders ålder (små hundraser löper tidigare) och de löper livet ut eller tills de kastreras.

I den här artikeln besvarar vi hur länge en hund löper och allt där till som är viktigt att veta om tikens löp!

Hur vet man när tiken snart ska löpa?

De vanligaste symtomen innan din hund börjar löpa är:

Svullen vulva

Hundens vulva, som ligger precis under anus, blir rödare i färgen och blir större – ofta två till tre gånger större än normalt.

Ökad slickning av det vaginala området

Nästan alla hundar slickar sig ibland på det här området, men du kan se det mycket oftare innan och under hundens löp.

Blodiga flytningar

Om du upptäcker blodfläckar i närheten av de områden där din hund vilar är det troligt att din hund är i proestrus (förlöp) och att löpet är på väg att börja.

Hunden kissar oftare än normalt

Det är vanligt att löptikar kissar mycket oftare på promenaderna för att markera revir. Ofta kissar en tik en gång på promenaden och det är inte ovanligt att dem kissar tre till fyra gånger på en promenad.

Hanhundar börjar visa intresse

Förbipasserande hanhundar som i vanliga fall inte bryr sig om din hund kan börja bli intresserade och reagera starkt på att vara i närheten av din hund.

Missa inte: Hur länge är en hund dräktig?

Hunden kan bli reserverad

En hund som är i brunst kan bli mer skygg eller aggressiv i närheten av andra, både människor och djur, men framför allt andra hundar.

Tiken kan bli frånvarande och lyssna mindre

Det är heller inte helt ovanligt att din hund som löper blir lite egen och och lyssnar mindre på dig. Mest märkbart är det på promenader när löptiken nosar för sig själv utan att svara på inkallning.

Hundens löpcyklar

Förlöp (proestrus)

Vid cirka fyra till nio månaders ålder får tikar sin första löp. Den börjar med proestrusfasen, då du kan märka synliga förändringar som en svullen vulva och blodiga flytningar.

Detta är när honan blir attraktiv för hanar, men hon kommer inte att vara mottaglig för parning ännu.

Detta skede varar i genomsnitt nio dagar, även om det kan sträcka sig upp till 27 dagar eller till och med hoppas över helt och hållet.

Höglöp (östrus)

Under östrus som är nästa fas avger honan feromoner och är redo att para sig.

Det kan hända att hon till och med närmar sig hanhundar och inleder kontakt genom att erbjuda sin bakdel för att bli betäckt.

Hennes vulva är fortfarande svullen men mjuknar något, medan hennes flytningar innehåller mindre blod.

Det kan vara mer av en vattnig laxfärgad vätska i detta skede av cykeln.

Denna fas varar också i genomsnitt nio dagar, med ett likvärdigt spann av möjliga varaktigheter (fyra till 24 dagar).

Kom ihåg att hundar är individer och det som är normalt för en hund kan vara helt annorlunda jämfört med en annan hunds löpcykel.

Efterlöp (metöstrus)

När tiken når metöstrus, som efterlöpet kallas, slutar din hund att blöda.

Detta är den sista aktiva fasen i löpcykeln som även markerar slutet på tikens parningsvilja.

Hon kommer inte att vara mottaglig för hanar under denna tid, även om många hormonella och fysiska förändringar fortfarande sker i hennes kropp.

Detta skede varar cirka två månader och är en tid då kroppen förbereder sig för att antingen bära ett befruktat ägg eller förbereda sig för nästa cykel.

Även om din tik kan ha löpsymtom är hennes fertilitetsperiod endast under höglöpet.

Dessa nio dagar (i genomsnitt) kommer att vara den tid då hon också vill para sig. Så även om din hund kanske inte är fertil när flytningarna börjar så kommer hon inte längre att kunna bli befruktad när flytningarna upphört.

Vilofas (anöstrus)

Anöstrus är vilofasen i löpcykeln där tiken väntar på nästa förlöp.

Hur lång tid det kan ta för hunden att gå in i nästa förlöp varierar kraftigt mellan olika hundraser och individer.

De flesta hundar löper två gånger per år men för vissa raser är fyra löp per år mer regel än undantag.

Hur vet man när löpet är över?

Samma förändringar som markerar början på hundens löp är också tecken på slutet av löp.

Du vet att din hund inte längre är i löp när hennes vulva återgår till sin normala storlek och det inte längre finns någon blodfärgad flytning.

Totalt sett kommer en hund att löpa två till tre veckor per cykel. Längden mellan cyklerna beror på ras, storlek och ålder, men i genomsnitt genomgår en hund två cykler per kalenderår.

Vissa större raser, särskilt slädhundar, tenderar att löpa en gång per år, medan minihundraser kan uppleva så många som fyra cykler per år.

Att tänka på när hunden löper

Spendera ingen tid med hanar

Din hunds komfort och säkerhet ska alltid komma i första hand, så se till att hålla ett öga på henne hela tiden när hon umgås med andra hundar.

Faktum är att många experter rekommenderar att du inte lämnar din hund ensam på gården när hon är i löp eftersom hon kan dra till sig oönskad uppmärksamhet.

En hane som bor granne med dig kan mer än gärna fly från sin inhägnade gård för att hälsa på den gott doftande löptiken.

Gå på mer regelbundna promenader

Din hund kan behöva kissa oftare, så den kommer att tacka dig för att du lägger till en extra promenade i din dagliga rutin.

Spendera mer tid med din hund

Du kanske också vill schemalägga lite extra tid för att mysa, eftersom hundar kan vara extra tillgivna och klängiga när de är i löpet.

Städa mindre, använd hundtrosa

Om du investerar i en hundtrosa medan din hund löper behöver du kanske inte oroa dig för städning.

Det viktigaste är dock att du inte straffar din hund för eventuella blodiga fläckar på golvet eller mattan – hon kan inte hjälpa det.

Ett tips till hundtrosorna är att köpa vanliga bindor hos din lokala matvarubutik då hundbindor kostar mycket, mycket, mer.

Det kan hjälpa att använda en hundgrind eller kompostgaller för att begränsa henne till en lättstädad del av huset om hon inte gillar att ha en trosa på sig.

Vanliga frågor om ”Hur länge löper en hund?”

Hur vet man att löpet är över?

Löpet för en hund är över när vulvans svullnad lägger sig och hunden återgår till sitt normala beteende.

Hur länge blöder en tik som löper?

En hund som löper blöder i genomsnitt sju till nio dagar, men det är möjligt för en hund att blöda upp till 27 dagar.

Hur länge är hunden i höglöp?

Hundens höglöp varar ungefär nio dagar men det är inte helt ovanligt att ett höglöp pågår allt från tre dagar till tre veckor.

När slutar en hund att löpa?

En tikhund löper livet ut från ca. fyra till tio månaders ålder när första löpet inträffar, beroende på hundraser och storlek.

Kategorier: Artiklar, Hundar