Hur länge är en hund dräktig?

Hur länge är en hund dräktig? Här är en veckovis tidslinje över din hunds dräktighet och vad du kan förvänta dig att se och uppleva.

Hur länge är en hund dräktig?

Alla som någonsin har varit gravida kommer att bli lite avundsjuka efter att ha läst om hur kort tid en hund är dräktig, så den stora frågan är, hur länge är en hund dräktig?

En hund är dräktig i regel 63 dygn, det vill säga 9 veckor från att parningen sker, +/- fem dagar. Normalt sett bär den dräktiga hunden valparna i magen 58 – 68 dagar. Redan två veckor innan förväntad valpning ska förberedelser ske.

I den här artikeln går vi igenom tidslinjen för en hunds dräktighet och frågor som hur länge är en hund dräktig!

Fas 1 (Vecka 1 – 4)Fas 2 (Vecka 4 – 6)Fas 3 (Vecka 6 – 9)
Spenor blir ljusrödaSpenor blir störreLätt genomskinlig vätska från spenorna
TrötthetÖkad magstorlekSvullen buk
Nedsatt aptitÖkad aptit, tillsätt 25 % mer foder fram till den sista veckanPälsen börjar fälla runt magen som förberedelse för att valparna ska kunna dia
Tystare eller mer behövande, tillgivet beteendeViktuppgång, normalt sett ca. 20%Hunden börjar skapa bo när den letar efter en säker plats att föda sina valpar på
Regelbundna promenader rekommenderas utan överansträngningKortare promenader rekommenderas, ingen grov eller ansträngande träningBegränsa promenader, ingen ansträngning
Morgonkräkningar kan uppståMjölkproduktionen kan börja en vecka innan hon föder
Rastlöst beteende under vecka 9 och hunden kan verka orolig
Valparna föds

Se till att prata med din veterinär om varningssignaler som du bör hålla utkik efter under dräktigheten och under förlossningen (som kallas valpning).

Missa inte: Hur länge löper en hund?

Du måste ta reda på vad som är normalt och vad som är onormalt vid dräktighet.

Vecka ett

Parning sker när honan är mottaglig för hanen, vanligtvis 10-20 dagar efter att hon har börjat löpa, och hennes ägg befruktas.

Relaterat: Hur tikens löp fungerar (5 Tecken på att din tik löper)

Observera att eftersom hundars ägglossning resulterar i ett antal ägg är det möjligt för hundar att bli befruktade av mer än en hane inom samma valpkull.

Redan första veckan kan du märka på hundens humör att hon har blivit lyckat parad då de ofta blir lugna och allvarliga, och de kan ibland till och med verka sorgsna.

Vecka två

När befruktningen har ägt rum tar sig embryona in i hundens Y-formade livmoder och fäster sig i livmoderslemhinnan.

Vecka tre

Utvecklingen av embryonen pågår och dräktiga hundens spenor blir mycket tydligare ljusröda.

Du kan redan nu börja märka förändringar i hundens aptit och energinivå.

Vecka fyra

Vid dag 25-28 av dräktigheten kan veterinären känna på de framväxande embryona med händerna (överlåt den här undersökningen till en legitimerad veterinär så att inte dräktigheten äventyras) samt upptäcka hjärtslag med hjälp av ultraljud.

Under de kommande dagarna kommer den ökande vätskan i livmodern att förhindra palpering av valparna till närmare förlossningen.

Din hunds aptit kommer att öka när kullens utveckling fortsätter i en anmärkningsvärd takt.

Ha gott om mat tillgänglig åt henne under dessa tider av högt energibehov.

Vi rekommenderar också att du ger din dräktiga och ammande hund ett högkvalitativt valpfoder för att se till att hennes näringsbehov tillgodoses.

Vecka fem

Din dräktiga hund befinner sig nu i det andra stadiet av sin dräktighet.

I det här skedet ändras termen för hennes ännu inte födda valpar från embryon till foster.

När fostren fortsätter att växa och utveckla organ kommer de att öka dramatiskt i vikt (så mycket som 75 procent!) och din hunds mage kommer att bli märkbart större.

Du kanske märker att hon börjar äta allt mindre måltider, men oftare, under dagen.

Vecka sex

Fostrens pälsar och skelett utvecklas samtidigt som din hunds mage blir större och fastare och hon kan bli besvärad beroende på hur många valpar som finns i kullen och hur stora de är.

I vecka sex av dräktigheten kan veterinären röntga hunden och se valparnas skelett och där med räkna antalet valpar som tiken bär på.

Vecka sju

Du kommer att märka att hundens bröstvävnad är svullen, att bröstvårtorna är framträdande och mörka, och att råmjölk, en grumlig vätska som kallas ”första mjölken”, läcker från bröstvårtorna.

Hon kan också börja tappa pälsen från magen.

Du kanske också kan se och känna hur fostren rör sig om du försiktigt lägger handen på hundens mage.

Vecka åtta

Valparna är nu fullt utvecklade och börjar flytta sig till sin rätta position i förlossningskanalen.

Under vecka åtta, ibland lite tidigare och ibland lite senare, börjar hunden bli trött och orkeslös så det är viktigt att du hjälper din hund hitta sin trygga plats att vila och föda på.

Du kan märka mycket rörelse i din hunds buk och hon kan uppvisa orolighet eller vilja att hitta en säker och lugn plats för att föda sin kull på.

Hjälp henne att bygga sitt bo genom att erbjuda henne rena filtar, handdukar och/eller tidningar i en liten barnpool, låda eller annan inhägnad som ger henne avskildhet och komfort.

Tänk på att sängkläderna i boet kommer att förstöras under förlossningen.

Du bör ha en annan uppsättning sängkläder att lägga i boet efter förlossningen.

Vecka nio

Det är dags för valpning.

Du kan börja ta din hunds temperatur dagligen med en termometer i analen. En hunds normala kropptemperatur är 37°C – 39°C.

Före förlossningen kommer hennes temperatur att sjunka med några grader.

Det är ett tecken på att förlossningen är mycket nära – den börjar vanligtvis inom 24 timmar.

När förlossningen väl börjar ska du hålla ett öga på hundens framsteg, men låta naturen ha sin gång.

Gör henne inte nervös genom att ha hela med familjen och alla grannar på besök för att titta på. Oftast sker hela valpningen utan problem.

Vanliga frågor om ”Hur länge är en hund dräktig?”

Hur länge är en tik gravid?

En tik är gravid (dräktig) i nio veckor. Dräktigheten varierar mellan 58 – 68 dagar men i regel säger man att en tik är dräktig 63 dagar, ge och ta 5 dagar.

När är en hund för gammal för att få valpar?

En tik måste vara minst 18 månader gammal och ha haft sitt andra löp innan hon lagligt får ta en kull. Det finns dock inget regelverk för hanhundar, men det är nämnvärt att dem blir mindre fruktsamma med tiden och efter 7 års ålder är det inte helt säkert att en hane kan befrukta en tik.

Hur ser man om en hund är gravid?

Vanliga tecken på att hunden är dräktig (gravid) är större och mer rosa spenor, rundare mage, nedsatt aptit och att hunden blir mycket tröttare och inte orkar röra på sig lika mycket som innan.

Hur gammal får en hane vara vid parning?

Det finns ingen övre åldersgräns för en hane att paras med en tik, däremot är de inte fruktsamma hela sina liv. Från 7 års ålder är det inte helt säkert att en hanhund kan befrukta en tik.

Kategorier: Artiklar, Hundar