Hundvalpar: Allt om uppfödare och hundvalpar till salu

Vi hjälper dig hitta hundvalpar till salu samt vad du ska tänka på före och efter du får hem din hundvalp!

Hundvalpar till salu

Hundvalpar till salu finns det gott om varje år, men på grund utav pandemin är efterkravet av hundvalpar högre än utbudet och det kan vara svårt att få tag på en liten hundvalp av just den hundras som du tänker dig.

Hundvalpar har framför allt blivit allt mer populära de senaste åren på grund av att många har haft möjligheten att jobba hemifrån under pandemin och på så sätt har de haft tid att ta sig igenom valpstadiet – vilket vi tycker är fantastiskt roligt, både för hundägaren och hundvalpen.

I den här artikeln tar jag dig igenom processen att köpa hundvalp och vad du ska tänka på innan du köper en hundvalp. Vi hjälper dig även hitta till legitima hemsidor där du hittar hundvalpar till salu.

Hundvalpar till salu

Det finns flera olika annonsplatformer för att hitta hundvalpar som passar just dig och din familj, men innan vi går igenom de olika annonsplattformerna så måste du överväga om det är en renrasig (SKK-registrerad) hundvalp med stamtavla eller en blandrashund du söker.

Renrasiga hundvalpar är allt som oftast dyrare än blandrashundar, men det finns också så kallat ”designerhundar” som inte sällan kostar mycket mer än en renrasig hundvalp med stamtavla.

Både designerhundar och blandrashundar saknar legitim stamtavla som endast kan utfärdas av Svenska Kennelklubben på renrasiga hundvalpar.

Annonsplatser för renrasiga hundvalpar:

  • Svenska Kennelklubben. På SKK hittar du annonser från alla 366 hundraser. Dessa hundvalpar är renrasiga och uppfödarna är SKK-registrerade där alla hundvalpar är avlade enligt SKKs riktlinjer och krav – dessa uppfödare är även utbildade.
  • Köpahund.se. Köpahund.se ägs och drivs av Svenska Kennelklubben och nu mera ligger de under samma domän – skk.se.

Annonsplatser för alla typer av hundar och hundvalpar:

  • vovve.net. Vovve är ett av de största hundforumen i Sverige, och även de har en plattform för annonser av hundvalpar och vuxna hundar.
  • skaffahund.se. Skaffahund är en annonsplatform för hundvalpar och vuxna hundar där alla säljare registrerar och legitimerar sig med BankID – här slipper du lurendrejare som vill sälja sjuka hundvalpar under ett falskt namn.

Organisationer som omplacerar hundar och hundvalpar:

  • Hundstallet.se. Hundstallet är en ideell förening som vårdar och omplacerar hundvalpar och vuxna hundar som inte har någon som tar hand om dem.
  • Hundarutanhem.se. Hundar Utan Hem är en ideell förening som omplacerar svenska hundvalpar, vuxna hundar samt att de räddar avlivningshotade hundar från Irland, Kanarieöarna och Polen.

Annonsplatser vi inte rekommenderar för hundvalpar:

  • Blocket. Hundvalpar från blocket kan absolut vara friska, pigga och livliga. Men tyvärr finns det väldigt många som säljer hundvalpar som inte är friska, besiktigade eller registrerade. Köp hundvalp från Blocket på egen risk.
  • Citiboard. Citiboard är ett av Sveriges största loppis i mobilen, men precis som blocket är varken säljarna eller hundvalparna kontrollerade. Köp hundvalp från Citiboard på egen risk.

Checklista för ett lyckat hundvalpköp:

  • Träffa hundvalpen och minst ett av föräldradjuren i sin hemmiljö – oftast är det tiken man får träffa.
  • Hundvalpar får inte säljas innan 8 veckors ålder.
  • Be om hundvalpens registreringsbevis.
  • Skriv ett köpeavtal tillsammans med uppfödaren.
  • Köp endast en hundvalp som har max 1 veckas gammalt valpbesiktningsintyg.
  • Hundvalpen ska vara veterinärbesiktigad utan anmärkning.
  • Be om bevis att valpen är vaccinerad, avmaskad och id-märkt.
  • Hundvalpen bör vara dolda fel försäkrad.
  • Renrasiga hundvalpar är stambokförda i SKK och stamtavla överlämnas till köparen.
  • Försäkra hundvalpen med en hundförsäkring innan du lämnar uppfödaren.

Välj hundras med omsorg

Hundar avlas fram med många olika ändamål. Vissa hundraser är avlade för att jaga flera timmar om dagen medans andra hundraser lämpar sig som sällskapshundar – här har storleken sällan betydelse. Små hundvalpar som Jack Russell Terrier eller Taxhundar må vara söta men de kräver också väldigt mycket träning och motion.

Du som går i tankarna på att skaffa en hundvalp bör vara försiktig med vilken hundras du väljer, det är faktiskt inte roligt att ha en hundvalp som kräver mycket mer än vad du har att erbjuda!

Hundvalpar som är av den aktivare typen behöver stimuleras både fysiskt och psykiskt för att må bra. Det räcker alltså inte med att gå vanliga promenader och träna lite vardagslydnad för alla hundvalpar.

Vanliga frågor om hundvalpar

Vad kostar en hundvalp?

En hundvalp kostar vanligtvis 15 000 kr till 25 000 kr beroende på uppfödare och hundras. Blandrasvalpar är oftast billigare än en renrasig hundvalp medans designerhundar som Cockerpoo eller Labradoodle ofta kostar över 30 000 kr.

Hur ofta ska en hundvalp äta?

En hundvalp bör äta hundmat minst 3 gånger, men allra helst 4 gånger, om dagen. Det beror på att hundvalpar äter väldigt mycket på grund utav sin snabba tillväxt och att äta för mycket på en gång kan orsaka tarmvred eller stopp i tarmkanalen.

Hur mycket sover en hundvalp?

Hundvalpar sover väldigt mycket på grund utav sin snabba tillväxt och uppbyggnad av immunförsvaret. Att hundvalpar sover 15-17 timmar om dagen hör inte till ovanligheten. När hundvalpen sover bör du låta den vila och växa till sig!

Hur mycket motion behöver en hundvalp?

Din hundvalp bör inte överansträngas de första månaderna. Det är rekommenderat att hålla promenaderna kortare än 30 minuter åt gången. En överansträngd hundvalp löper större risk för sjukdomar som höftledsdysplasi.

Tänkvärt innan du skaffar hundvalp

Det första jag måste nämna är en väldigt enkel grundregel när det kommer till hundvalpar. Hundvalpar och hundar är inte leksaker. Tyvärr omplaceras det tusentals hundvalpar, unghundar och vuxna hundar varje år i Sverige just för att ägaren tappar intresset, får brist på tid eller för att man tycker att hundvalpen helt enkelt är jobbig och olydig som unghund – det är faktiskt så dem är, välkommen till hundlivet!

En hundvalp kräver väldigt mycket tid, engagemang och kärlek. Hundvalpen är en vän och kär familjemedlem i minst 10 år framöver, så tänk över ditt beslut noggrant. Nämnvärt är att precis som oss människor så tär det psykiskt på en hundvalp att omplaceras – det sista vi vill är att utsätta hundvalpen för psykisk stress som ofta sker vid omplaceringar.

Hundar är väldigt intelligenta och sociala djur som snabbt fäster sig vid sin familj eller ägare. Hundar som hundvalpar lider ofta av separationsångest, vilket sällan gör det lättare för hundvalpen att omplaceras.

Läs också: Adoptera Hund – Hundar för adoption & adoptionsprocessen

Att äga en hundvalp

Det är något omständigt att äga en hundvalp. Dem tar upp väldigt mycket av din tid och dem kräver konstant uppmärksamhet och träning.

Du varken får eller bör lämna din hundvalp ensam hemma de första 6 månaderna, och det är extra viktigt att du inte lämnar din hundvalp ensam hemma så länge den inte är trygg med det – oavsett ålder på din hundvalp. Du får heller inte lämna din vuxna hund ensam hemma hela dagen, en hund får vara ensam upp till 5 timmar och de måste rastas minst var sjätte timme.

Läs mer: Ensamträna hund – Så gör du! (7 Enkla steg)

Hundvalpar och äldre hundar behöver däremot rastas väldigt mycket oftare. I början när du får hem din valp ska du ha som regel att du går ut och kissar din hundvalp så fort hundvalpen har:

  • Lekt
  • Tränat
  • Druckit
  • Ätit
  • Sovit

Som tumregel bör du rasta din hundvalp så fort den har gjort något över huvud taget.

Förutom att du inte får lämna din hundvalp ensam hemma första tiden så behöver hundvalpar uppfostras, tränas och att du lär dem att bli rumsrena eftersom hundvalpar ofta kissar eller bajsar där dem tycker passar – vilket ofta är i soffan eller på mattan.

Läs också: Träna valp rumsren – Så gör du! (9 Enkla steg)

Vad kostar det att ha en hundvalp?

Att äga en hundvalp har sitt pris. Det skiljer sig en del mellan olika hundraser men i runda slängar kostar en hundvalp ca. 30 000 – 40 000 kr det första året och resterande år brukar landa på ungefär 15 000 kr.

Grundkostnad hundvalp – första året
Inköpsprisca. 20 000 kr – 25 000 kr
Försäkringca. 5000 kr
Vaccination585 kr
Hundfoderca. 8000 kr
Bajspåsarca. 400 kr
Tillbehörca. 2 0000 kr
Ungefärlig totalsumma35 985 kr

Det första året med en hundvalp är det dyraste året. Hundvalpar äter väldigt mycket mer än en vuxen hund, samt att vi har räknat in inköpspriset i grundkostnaden för det första året med hundvalp.

Grundkostnad hundvalp – resterande år
Försäkringca. 6000 kr
Vaccination585 kr
Hundfoderca. 7500 kr
Bajspåsarca. 400 kr
Tillbehörca. 2 0000 kr
Ungefärlig totalsumma16 485 kr

Det du inte får glömma är att vad som helst kan hända med din hundvalp som kan kräva veterinärvård som inte är inräknat i dessa tabeller. Veterinärvård för en hundvalp kan variera väldigt mycket beroende på ingrepp och det är inte ovanligt att kostnaderna skenar iväg – så vi kan verkligen rekommendera att du väljer en hundförsäkring med högt försäkringstak.

Det sista levnadsåret för en hund tillkommer allt som oftast den absolut tråkigaste kosnaden som finns – nämligen avlivningskostnad. Att avliva en hund är det sista man vill göra som hundägare men det är något vi alla får gå igenom förr eller senare. Att avliva en hund kostar ungefär 2000 kr – 3000 kr.

Se till att hundvalpen är trygg i ditt hem

Bland det viktigaste du kan göra för din hundvalp är att se till att du endast tränar med mjuka metoder som positiv förstärkning. Det är sällan lämpligt att dominera din hundvalp och det orsakar oftast mer skada än nytta.

För att din hundvalp ska växa upp och bli en trygg och stabil hund är det viktigt att du låter hunden socialiseras väl genom att träffa alla möjliga människor, hundar och djur.

Missa inte: Socialisera Hund – Så gör du (Med checklista)

Vi är väldigt nyfikna på vilken hundvalp du är intresserad av att köpa, kommentera gärna nedan vilken hundras du tror lämpar sig för dig!

Kategorier: Artiklar, Hundar