10 Hundraser med blå ögon (med bilder och fakta)

Hundraser med blå ögon är verkligen blickfångare. Visste du att alla dessa hundraser kan ha blå ögon?

hundraser med blå ögon

Hundraser med blå ögon är lika påfallande som de är vackra. Och även om det är ganska sällsynt med blåögda hundraser i hundvärlden så finns det många hundraser med blå ögon.

Men oavsett om de är vanliga i en viss ras eller om de är en sällsynt händelse ger dessa blå ögon din hund ett minnesvärt utseende – särskilt om den har ett blått öga och ett brunt öga. Med det sagt är alla hundar snygga, oavsett ögonfärg.

Här är våra topp 10 hundraser med blå ögon som är riktiga ögonstenar!

Topp 10 hundraser med blå ögon

1. Weimaraner

hundraser med blå ögon - weimaraner

Dessa glada grå sporthundar är energiska till sin natur och gynnas av regelbunden motion och aktivering.

Det är inte alla weimaraner som får blåa ögon, vanligast är det att de föds med bruna ögon, men det är inte allt för ovanligt inom rasen.

De är smarta hundar som är ivriga att vara till lags, och de är utmärkta familjehundar tack vare sin milda natur.

Weimaraner är relativt lättskötta när det gäller skötsel, de behöver bara borstas då och då för att avlägsna döda hår samt bada vid behov och klippa klorna en gång i veckan.

Håll ett öga på deras slappa öron, eftersom denna typ av öron tenderar att drabbas av infektioner.

Medan weimaraner är smarta kan de vara lite för smarta för sitt eget bästa.

Investera mycket i träning medan din hund är ung och se till att den regelbundet utmanas för att få en välanpassad hund.

2. Siberian husky

hundraser med blå ögon - siberian husky

Dessa nordliga blåögda sötnosar kan också ha bruna eller blå ögon, och ibland båda två.

Siberian huskys päls behöver inte mycket omsorg, men de fäller mycket päls två gånger om året och behöver omfattande borstning under dessa perioder.

Husky är intelligent och energisk och kan förvandla sin miljö till en katastrof om de lämnas utan uppsikt, inte tränas tillräckligt eller är uttråkade.

Det är en underbar arbetshund och eftersom det är en hund för kallt väder är den inget bra val för dem som bor i varmare klimat.

Eftersom den är viljestark bör man börja träna tidigt och få regelbunden mental stimulans för att undvika att det uppstår problem.

3. Border collie

hundraser med blå ögon - border collie

Ögonen ska vara bruna enligt border collies rasstandard, men hos merlefärgade border collies kan minst ett av ögonen vara blå. Pälsens färger och mönster är lika varierande, med merle och tvåfärgad päls som de vanligaste.

Den medellånga pälsen fälls säsongsmässigt, men måste borstas flera gånger i veckan för att förhindra att den blir matt.

Border collies är energiska och intelligenta, vilket gör dem till utmärkta kandidater för agility, flyball med mera.

Den mjuka karaktären lämpar sig väl för ett liv med barn, även om regelbunden motion och mental stimulans är ett måste för att undvika stress och dåligt beteende.

Dess ivriga sätt att vara till lags lyser upp i arbetsuppgifter, och border collie är förmodligen den populäraste vallhunden runt om i världen.

4. Australian shepherd

hundraser med blå ögon - australian shepherd

Blå ögon är vanliga hos australian shepherd och är tillåtna enligt rasstandarden tillsammans med bruna, bärnstensfärgade ögon eller kombinationer av båda färgerna.

Ett brett spektrum av pälsmönster är också tillåtet, och den medellånga pälsen är vågig och förvånansvärt lätt att ta hand om. Den behöver bara borstas varje vecka och badas då och då.

Aussies, som de kallas, är en av de bästa raserna för agility, eftersom deras energi och intelligens är svåra att motsvara.

Med detta i åtanke måste blivande ägare förstå att australian shepherds kräver väldigt mycket daglig motion och aktivering.

Aussies är däremot alltid ivriga att vara till lags, och deras tillgivna natur gör dem vanligtvis till älskade familjemedlemmar på nolltid.

5. Tysk schäferhund

hundraser med blå ögon - tysk schäferhund

Rasstandarden kräver att ögonen ska vara så mörka som möjligt, men ibland kan du hitta en blåögd eller delvis blåögd schäferhund – men det är högst ovanligt.

Tysk schäferhund är stilig oavsett vilket och med sin eleganta dubbelpäls är det en valp som alltid får folk att vända på huvudet.

Det krävs dock arbete för att se så här bra ut, så förbered dig på regelbunden borstning för att ta bort överflödigt hår och två kraftiga perioder av fällande per år.

Tyska schäferhundar är välkända familjehundar med en lekfull natur, men den energin måste få utlopp i form av daglig motion och träning.

Det är en hund som älskar utmaningar och utmärker sig i till synes alla uppgifter du ger honom, från lydnad till agility och spår.

Dess intelligens är i världsklass och troligen kommer hunden att testa dig om den får chansen. Av denna anledning är tidig träning ett måste.

6. Dalmatiner

hundraser med blå ögon - dalmatiner

Dessa fläckiga dalmatiner kan ha blå, bruna eller kombinerade ögon och ska vara pigmenterade enligt deras pälsfärg.

Tillsammans med sina iögonfallande fläckar är den här hundrasen en riktig höjdare i hundvärlden.

Men samtidigt som det är en vacker hund kan den också vara svår att hantera, så ha positiv men bestämd träning i fokus från tidig ålder för att undvika problem.

Den har en stor mängd energi som lämpar sig väl för att springa bredvid en joggare eller cyklist.

Det kan också vara en bra familjehund, men tidig socialisering är viktig för att förhindra en reserverad attityd gentemot gäster.

Dalmatiner fäller regelbundet, men regelbunden borstning kan minska pälsen runt huset.

Deras korta päls behöver inte heller tvättas ofta. Hälsoproblem är dock vanligt förekommande hos dalmatiner, så välj din uppfödare med omsorg.

7. Welsh corgi cardigan

hundraser med blå ögon - welsh corgi cardigan

Blå och partifärgade ögon på en welsh corgi cardigan är accepterat i merlefärg enligt skk rasstandard, tillsammans med en mängd fantastiska färgkombinationer.

Cardigan skiljer sig från sin nära kusin welsh corgi pembroke genom sin långa svans och har en tjock päls som behöver borstas varje vecka för att ta bort död päls.

Den fäller regelbundet, och det ökar säsongsmässigt när vädret förändras.

Cardigans är tillgivna och lojala, vilket gör dem till perfekta sällskapshundar. De har en gladlynt attityd och en lekfull natur.

Tillsammans med sin energi är det en utmärkt följeslagare för promenader på stan eller för att leka apport på bakgården.

Liksom taxen har den en lång och låg kroppsbyggnad, vilket innebär att särskild försiktighet bör iakttas vid trappor.

8. Australian cattledog

hundraser ned blå ögon - australian cattledog

Svenska Kennelklubbens rasstandard antyder att ögonen ska vara mörka, men blå ögon förekommer ibland.

Australian cattledogs vackra päls behöver lite underhåll, men regelbunden fällande päls går hand i hand med vallhundar.

Den verkliga skötseln med vallhundar är kopplad till deras energi, eftersom dessa arbetshundar behöver daglig motion och arbete för att hålla sig borta från problem.

Att anmäla din vallhund till lydnads- eller agilitykurser är ett perfekt sätt att bränna av den överflödiga energin.

Träning kan vara en utmaning trots vallhundens intelligens.

Den här rasen är viljestark och kan vara reserverad mot främlingar och andra hundar, så tidig socialisering är nyckeln till en lycklig och balanserad vallhund.

En hög jaktlust är ett annat bekymmer, vilket kräver att du lär din vallhund korrekt beteende i kopplet från en tidig ålder för att säkerställa fridfulla promenader.

9. Grand danois

hundraser med blå ögon - grand danois

Hos blå och harlekin är de enda pälsfärgerna som enligt rasstandarden får ha blå ögon, men hur som helst är grand danois stiliga jättar med lika stora hjärtan.

Ursprungligen användes de här älskvärda hundarna som vakt- och jakthundar och de har en del energi som kan brännas genom dagliga promenader.

De trivs också bra med att aktiviteter som spår, vilket sätter rasens arbetsrötter på prov.

Grand danois är bäst lämpade för hem med äldre barn på grund av sin storlek, och tidig lydnadsträning är ett måste medan de fortfarande är tillräckligt små att hantera.

Som en av de största hundraserna är de också en av de mest envisa, så se till att ha godis till hands för belöningsbaserad träning.

Den här rasen är benägen att drabbas av uppblåsthet, en livshotande vridning av magen, vilket kräver att blivande ägare utbildar sig i hur man minskar risken genom särskilda rutiner för utfodring och motion.

10. Tax

hundraser med blå ögon - tax

Enligt rasstandarden för taxen accepteras blå ögon på merle färgade taxhundar men mörkt rödbrun/svartbrun är föredraget.

Tax finns också i flera olika färger och pälstyper, bland annat korthårig, strävhårig och långhårig päls.

Alla kräver borstning varje vecka och alla fäller regelbundet.

Taxar är självsäkra små clowner som är lekfulla som bara dem kan vara, men de har en envishet som kan göra träning (särskilt vardagslydnad) till en utmaning.

Ha tålamod och håll dig till konsekvent men positiv träning för att få en välutvecklad liten taxhund.

Kategorier: Artiklar, Hundar