4 Orsaker till att hundar äter gräs (& potentiella risker)

Här är vad du behöver veta om varför din hund äter gräs, om det är farligt eller inte och vad du kan göra för att ändra hundens beteende.

Hund äter gräs

Din gräsätande hund är inte ensam, eftersom det här är ett ganska vanligt beteende. Många hundar äter gräs men det är inte alltid helt ofarligt. Läs vidare för att lära dig mer om de vanliga orsakerna till att hundar äter gräs, de möjliga hälsorelaterade orsakerna till varför de gör det och vad du kan göra för att stoppa gräsätandet.

Vanliga orsaker till att hundar äter gräs

  • Dom gillar smaken. Ja, hundar tycker att gräs smakar gott – särskilt när det är nytt, grönt och mjukt. De kan också tycka om konsistensen, som är väldigt annorlunda jämfört med torrfoderet eller färskfodret som dem vanligtvis hittar i matskålen. Så även om din hund får den rekommenderade mängden hundfoder (plus godis!) så är din hund biologiskt programmerad till att leta efter mat. Och när hunden är ute på gården eller går med dig på en promenad så finns det miljontals väldoftande grässtrån som lockar.
  • Dom är uttråkade. I vissa fall äter en hund som är ute på bakgården gräs bara för att fördriva tiden. Eller så vet hunden att om den äter gräs kommer den att få uppmärksamhet från sin ägare. Hur som helst så behöver din hund något att hålla sig sysselsatt med, och då är det bara att äta. Relaterbart, eller hur?
  • Det kan fylla ett näringsbehov. Veterinärer, vetenskapsmän och forskare säger att det kan tyda på näringsbrist, t.ex. när det gäller vitaminer, mineraler, fibrer eller klorofyll (som underlättar matsmältningen). Om gräsätandet får dig att bli orolig för din hunds hälsa bör du dock rådgöra med din veterinär om vilken typ av hundfoder som är mest näringsriktig för din hund.
  • Det kan hjälpa en upprörd mage. Många experter tror att hundar ibland äter gräs för att framkalla kräkningar – vilket i sin tur lindrar deras upprörda mage. Det finns dock inga solida vetenskapliga bevis för att styrka den här teorin på något sätt. Äter en hund gräs för att den har ont i magen och vill kräkas? Eller får den ont i magen efter att ha ätit gräset? Det är ett mysterium.

Om din hund konstant äter gräs och kräks är det något som inte stämmer – du bör genast kontakta din veterinär.

När ska man vara orolig över att hunden äter gräs?

Du har säkert kommit till den här artikeln för att du har sett din hund äta gräs och kanske till och med kräkas gul galla eller något annat som är lika äckligt. Om så är fallet bör du tänka så här: om din hund äter gräs och kräks, men sedan verkar må bra, så mår den förmodligen bra och gör bara vad hundar gör. (Hundar äter trots allt också bajs, tuggar på soffkuddar och rullar sig över döda djur).

Men om hunden fortsätter att äta gräs och kräkas bör du kontakta din veterinär – vilket är vad du bör göra när du ser ett onormalt beteende hos din hund.

För mycket gräs kan också leta till förstoppning eller tarmblockering. Gräs är inte lika lätt för magen att smälta och om hunden äter allt för mycket gräs så kan det leda till att hunden blir förstoppad i tarmsystemet. I de flesta fall när gräs fastnar i tarmen eller magen så måste en operation inledas.

Bör du hindra din hund från att äta gräs?

Det korta svaret är ”ja”. Även om din hund äter gräs för att den älskar smaken så är det inte säkert att det är bra för hunden. Färskt, grönt gräs kan visserligen vara mört och välsmakande, men om det inte är din egen gräsmatta vet du inte om det har besprutats med giftiga kemikalier som kan göra din hund sjuk. Du kan inte heller veta om din hund äter gräs som är förorenat med tarmparasiter (t.ex. hakmask) som kommer från avföring som andra hundar lämnat efter sig.

Tänk också på att många hem- och trädgårdsväxter är giftiga för hundar, särskilt om de äts upp.

Hur kan du hindra din hund från att äta gräs?

  • Se över din hunds diet. Om din hund äter gräs så kan det vara så att hunden saknar näringsämnen. Ett bra alternativ kan vara att kolla på ett annat hundfoder.
  • Träna din hund till att ignorera gräs. Om din hund fortsätter att dra dig av trottoaren för att äta gräs, distrahera honom när han ser gräset genom att försiktigt leda honom i en annan riktning med godis och beröm. Eller prova att ta med dig godbitar med högt värde när du tar med din hund på en promenad. Om han drar mot gräset för att äta det, ge honom en verbal signal som ”sitt” eller ”hit” och belöna honom med en välsmakande godbit när han lyder.
  • Håll din hund sysselsatt. Se till att hunden har möjlighet att roa sig när den är ensam ute. Ge hunden en robust tuggleksak för att sysselsätta både hjärnan och käkarna. Träna honom genom att investera i leksaker som inte kräver att en förälder är inblandad, till exempel en interaktiv hundleksak som ger godis eller en elektronisk bollkastare.

Kom ihåg: Det är inte gräset i sig som är dåligt för din hund, utan den potentiella risken för förstoppning, förgiftningen från kemikalier och parasiter.

Kategorier: Artiklar, Hundar