14 Roliga aktiviteter som stimulerar din hund (enkelt & kul)

Att hitta en aktivitet som du och din hund älskar kan förändra er relation positivt!

14 Roliga Aktiviteter Som Stimulerar Din Hund (Enkelt & Kul)

När man pratar hund så pratar man ofta om tiden man lägger på att promenera hunden, men att promenera hunden är ett av de tråkigare, och potentiellt mindre energikrävande behoven en hund har. Ifall man, trots det, vill hålla sitt större engagemang till promenaderna så finns det massor man kan göra för att bädda in lite spänning och mentalt arbete i vardagen. Detta är bra och kan vara viktigt ifall man har en hund med mycket energi men själv kanske inte har förutsättningarna att grotta ner sig i någon speciell hundsport.

Det är viktigt att anpassa valet av aktivitet efter både dig och din hund för att det ska bli bra. De flesta hundar tycker om att hitta på saker tillsammans med sin ägare, men den stora utmaningen kan vara att hitta rätt motivation för att få hunden att vilja prova på. Är din hund skadad, sjuk eller gammal? Förmodligen finns någonting som passar för er ändå!

14 Aktiviteter för dig och din hund

Här följer några bra förslag på vad du kan hitta på att göra med din hund!

1. Vandra med din hund

Att ta sig ann en längre promenadsträcka är förstås mycket uppskattat. Åk ut till en trevlig skog, utforska en promenadstig eller ta er till ett motionsspår. Ett hett tips är att skaffa ett midjebälte med en längre expanderbar lina för att frigöra dina händer och låta din hund få lite mer känsla av frihet.

Med moderation så kan jag även tipsa om att skaffa flexikoppel – men var noga med hur du använder det! Flexikoppel rekommenderas inte till reaktiva hundar eftersom det blir svårare för dig att kontrollera din hund i en jobbig situation. De kan även orsaka stor skada ifall hunden skulle trassla in sig eller någon annan i linan. Var noga med att kalla in din hund vid möten för allas säkerhet.

2. Träna Dog Parkour på promenader

Dog parkour är en mycket, mycket bra vardagsaktivitet att utöva med din hund. Konceptet är enkelt; lär din hund att hoppa upp och/eller balansera på föremål, sätta upp framtassarna på utmanande ting, gå runt träd, soptunnor eller lyktstolpar, etc. Bara fantasin sätter gränser på utmaningarna ni tar er ann!

Denna aktivitet är mer kul och nyttig än tidskrävande. Det bygger upp självförtroende, kroppskontroll och muskler för din hund och stärker eran relation. Hjälp din hund ifall den är obekväm eller har svårt att hålla balans, alternativt är på en hög höjd och uppmuntra men tvinga den inte ifall den är obekväm.

Var noga med att använda ett sele på din hund då ni tränar Dog Parkour! Halsband gör att hunden riskerar hårda ryck i nacke och hals ifall den skulle ramla eller på annat vis hamna tokigt. Vissa selar är utrustade med ett handtag på ryggen, vilket är väldigt praktiskt att hålla i ”som livlina”.

Har du flera hundar? Passa på att träna dem tillsammans. Öva på att ena hunden ska vänta på sin tur medan den andra tränar, eller låt som utföra moment samtidigt. Personligen brukar jag passa på att skicka upp mina hundar på varsitt föremål samtidigt och be om enkla kommandon som de ska utföra samtidigt.

Aktivitet med hund: dog parkour aktivitet

3. Prova olika dragsporter

Främst canicross är inne just nu, vilket är dragsport där hunden drar föraren, som förs fram genom allt ifrån löpning till skidåkning eller cykling. Även här finns mycket att välja på; vissa åker skateboard medan andra införskaffar sparkcyklar. Då hunden får ett arbete att aktivt dra föraren så kan det även vara en okej fungerande mental träning.

Det kan vara lite svårt att introducera canicross till sin hund, eftersom det ingår att hunden ska lystra till kommandon innan man kan komma igång på riktigt. Att börja träna canicross genom löpning är ett bra alternativ eftersom du då lätt kan avbryta hunden vid ett oönskat beteende eller visa vad du önskar att hunden ska göra vid ett givet kommando.

För att träna canicross är det väldigt viktigt att införskaffa en rätt anpassad sele för detta. I våran artikel om hundselar går vi igenom vardagliga selar, men också kort om vad man ska leta efter hos en dragsele. Ifall man inte har en välpassande hundsele kommer sannolikt inte hunden att vilja dra heller.

Aktivitet med hund: dragsport

Det finns även dragsporter där man fokuserar att få en riktigt stark hund; dragweight, där hunden drar lättare tyngder en längre distans, och weightpull där hunden drar tyngre vikter en kort sträcka. Det låter som att enbart stora hundar kan utföra dessa sporter, men även den minsta chihuahua kan dra kättingar eller tyngre – det viktigaste är att anpassa vikterna efter hunden.

4. Cykla eller löpträna med hunden

Det kan vara en bra idé att ta med hunden på löprundan utan att låta hunden dra. Detta ger inte lika mycket mental stimulans, men lite motion är alltid bra. Särskilt bra är detta ifall du har en hundras som är avlad för drag, men som kanske inte har möjlighet att bli erbjuden det. Ifall du vill cykla med din hund är det bra att införskaffa en särskild anordning för detta, för att hunden inte ska kunna dra omkull dig ifall hunden skulle få för sig att sticka.

5. Agility

Passar hundar som..

 • Har mycket spring i benen
 • Kan vara lös med distraktioner
 • Har styrka och kondition eller behöver bygga upp detta
 • Är hel, inte har några skador eller tenderar att vara/bli öm i kroppen

Detta är en fartfylld sport som kräver en del engagemang. Det gäller att ta reda på hur hinder ska användas och vad som är viktigt för att det ska bli bra och för att hunden inte ska riskera göra illa sig. Givetvis behöver man även agilityhinder, vilket brukar kunna finnas på de flesta hundklubbar. Många hundklubbar har som krav att du måste vara medlem för att få bruka deras agilityplan.

Hunden måste kunna vara lös på en agilityplan! Koppel eller långlina löper stor risk att fastna i diverse hinder, vilket kan skada eller skrämma din hund. Det rör sig ofta mycket hundar längs sidorna på agilityplanen, så var säker på att din hund inte drar fram till andra ekipage. Här finns många regler, framförallt ifall man satsar på en tävlingskarriär, men det är väl värt det eftersom det är en väldigt rolig, beroendeframkallande träningsform!

Aktivitet med hund: agility

6. Lydnad

Lydnad passar hundar som…

 • Tycker om att arbeta mycket med huvudet
 • Gärna arbetar nära sin förare
 • Kan behöva jobba på impulskontroll

Denna sport går att grotta ner sig i så mycket eller lite man vill. Kanske är målet att ha en hund som lyssnar bra i diverse situationer, eller är du en som ser upp till snygga ekipage på lydnadstävlingarna? Man kan verkligen välja själv hur mycket detaljer man vill förfina i sina lydnadspass; ju mer desto bättre, men samtidigt är det väldigt nyttigt att bara ha lydnadskommandona till att öva på i krävande situationer. Att börja träna lydnad kräver inte extremt mycket förarbete, eftersom man i princip bara behöver hund och ett koppel (plus belöningar då) till att börja.

Aktivitet med hund: lydnad

7. Rallylydnad

Denna sport passar bra till hundar som…

 • Behöver lära sig att samarbeta med matte eller husse
 • Kanske inte är helt fräscha i kroppen
 • Kan behöva öva på vardagslydnaden

Det är lätt att tänka på denna sport för hundar som generellt behöver mer struktur i vardagen, men det är en utomordentligt rolig sport att pyssla med. För att träna rallylydnad behöver man en del redskap, utöver skyltar som visar vilket moment som efterfrågas. Man kan ofta hitta det mesta på sin lokala hundklubb.

Rallylydnad går ut på att du har din hund i koppel, och att ni tillsammans ska ta er genom en utlagd bana med diverse moment. Detta är en ganska tolerant sport där tydliga handsignaler är tillåtna, vilket underlättar och gör det enkelt att fokusera på att ha kul, framför att nöta kommandon.

Aktivitet med hund: ralylydnad

8. Nose Work

Nose Work passar hundar som…

 • Är skadade, opererade eller på något annat vis har besvär i kroppen
 • Tycker om att använda nosen
 • Kanske är av en jaktras

Nose work är en utomordentligt sport även ifall hundföraren inte har alla förutsättningar att röra på sig alltför mycket. Konceptet är att hunden ska leta efter en gömd doft, av eukalyptushydrolat, lavendelhydrolat eller lagerblad. Detta kan göras hemma, eller göras lite intressant genom att ta träningen ut i andra miljöer; alltifrån ett gammalt garage, en tvättstuga, till utomhusmiljöer osv.

Detta kan med lite research läras in hemma, men med fördel även på kurs då man kan få mycket tips och idéer ifall man har svårt med inlärning eller att man har en stressad hund. Det som kan krävas av hunden på tävling är att hunden kan klättra eller ta sig fram i lite klurigare terräng, men om man väljer att enbart träna så finns ju möjligheterna att anpassa träningen efter hundens förutsättningar.

9. Spåra

De flesta hundar kan lära sig att spåra! Eftersom lukten är en av de absolut bäst utvecklade sinnena hos våra hundar så faller det lätt in ganska naturligt och väldigt intressant hos de flesta. Hunden bygger muskler och tröttas ut mentalt då mycket av arbetet går ut på att ständigt koncentrera sig på att följa ett doftspår. Var och hur spåret ska gå är lätt att anpassa efter hundens fysiska förutsättningar.

Aktivitet med hund: spåra
Hur kommer jag igång?

I inlärningsfasen är det viktigt att lära din hund vad det är du önskar av den. Använd en sele, för att hunden ska känna igen situationen och inte blanda ihop spårträning med en vanlig promenad.

Börja med att tydligt försöka visa hunden att doften som ska spåras betyder belöning! Sätt hunden åt sidan, gå till en utvald plats. Ta ett stort steg för att ”avbryta” från spåret du redan har gått och trampa sedan upp en 1×1 meter stor ruta. Se till att försöka trampa i hela rutan, och sprid ut flera hundgodisar där du har trampat. Ta ett stort steg ur rutan, låt doften ligga en stund, ca. mellan 15-30 minuter och hämta sedan din hund. Visa hunden din ruta; du vill att hunden letar upp och äter godis där du har trampat, för att förknippa doften med godis.

Upprepa denna övning ett par gånger, och leta gärna upp flera liknande övningar. Snart är din hund redo att följa ett doftspår. Då du lägger de första spåren vill du i princip gnugga dem mot marken, och ta pyttesmå steg för att bilda ett tydligt spår utan avbrott. Lägg godisar där du går, för att fortsätta belöna hunden då den följer spåret.

Det är viktigt att vara medveten om var du lägger spåret, och hur länge spåret får ligga innan ni går det. Olika material håller doft olika bra och liggtiden avgör hur lätt det blir för hunden att spåra. Tänk dig att du sprider mjöl där du lägger spåret – du vill att mjölet ska lägga sig ordentligt på marken innan du låter hunden spåra efter det.

10. Sök

Att träna sök passar hundar som…

 • Har mycket energi
 • Behöver röra på sig
 • Kan gå lösa utan att dra iväg, lyssnar på inkallning
 • Inte har några fysiska besvär

Att träna sök är roligt. Sporten går ut på att figuranten ska gömma sig någonstans, förslagsvis håller ni till i en skog, och hunden ska leta upp figuranten. När hunden har hittat figuranten ska hunden visa dig var den hittades; Antingen genom att markera med skall, eller genom att hunden greppar tag i en rulle som finns på ett visst hundhalsband som är ämnat för syftet. När hunden således har tagit tag i denna rulle ska hunden gå tillbaka till sin förare, varpå hunden kopplas och tar sin förare till platsen där figuranten hittades.

Eftersom man behöver vara flera i söket så är det en bra idé att hitta andra ekipage som tränar sök. På så vis kan ni utbyta erfarenheter, kunskap och stötta varandra i träningarna.

Aktivitet med hund: sök

11. Freestyle/Tricks hemma

Passar hundar som…

 • Har mycket energi
 • Tycker om att träna tricks
 • Eventuellt har smärta eller andra krämpor i kroppen

I grunden behöver hunden kunna ett antal tricks; svårighetsnivån spelar ingen större roll, men för att sätta ihop ett freestyleprogram behöver hunden ha ett antal beteenden att bjuda på. Att lära din hund ticks kan vara klurigt, beroende på vem din hund är; vissa kan behöva bygga upp självförtoende och initiativtagande innan det kan gå betydligt enklare. För att få lite nybörjartips rekommenderar jag att du läser våran artikel om hundträning.

Trickträning kan vara bra för hundar som har svårigheter; reaktiva hundar kan tränas bakom stängda dörrar, där störningar inte förekommer, och för hundar som är skadade kanske inte är så fräscha i kroppen kan man anpassa träningen efter hundens förutsättningar.

12. Heelwork to music

Denna sport liknar freestyle på det viset att man komponerar ihop en koreografi som man visar upp till egenvald musik. Skillnaden är att denna koreografi enbart består av fotgående i olika positioner. De olika positionerna gör att hunden får öva upp en utomordentligt kroppskontroll, balans och viss styrka, och att träna fotpositioner kan vara en bra idé för hundar som lätt tappar fokus från sin förare.

13. Jakt

Olika typer av jakt läpar sig för…

 • Främst jakthundsraser!
 • Hundar som är friska och starka i kroppen

Man behöver inte vara djupt intresserad av att jaga själv för att träna sin hund i jaktmoment. Har du en apporterande fågelhund finns många olika sätt att träna jakt på som inte direkt innebär att skjuta djur. Ta kontakt med Svenska Jägareförbundet för att lära dig mer!

Aktivitet med hund: jakt

14. Utställning

Att ställa ut hund är riktat främst åt renrasiga hundar, men det finns även inofficiella utställningar för blandraser. Att ställa ut hund innebär en del ringträningar, att lära sig sköta om sin hunds inre och yttre för att få en hund som presterar bra i ringen. Det låter inte särskilt jobbigt för hunden i sig, men tävlingsplatsen kan vara uttröttande bara av att vistas i, samt att hunden ändå i det fallet kommer ut lite för att göra annat än att ligga och gosa i tv-soffan.


Fysisk motion & mental stimulans

Att stimulera sin hund mentalt är det bästa man kan göra för den! Man brukar säga att 20 minuters fysisk aktivitet gör hunden trött i 20 minuter, medan 20 minuters mental stimulans gör hunden trött i två timmar. Givetvis får man ta detta uttrycket med en stor nypa salt, men en mentalt arbetad hund är en nöjd hund. De flesta hundraser är framavlade till att arbeta och behöver verkligen få arbeta sig trötta för att må bra och inte klättra på väggarna.

Det finns alltså någonting för alla hundar! Är din hund skadad, opererad eller gammal och kanske lite sliten? Kolla in Nosework eller rallylydnad! De flesta hundar passar till flera hundsporter, och bara för att din hund kanske inte passar in under de uppskattade egenskaperna som en hund behöver för varje sport så betyder inte det att det automatiskt är utdömt – ni kan ha jättekul ändå! Välj ut och prova på det som du tycker verkar kul, och som passar till din hund fysiskt sett, det viktigaste är att ni har kul tillsammans och inte hur hunden presterar.

Min hund vill inte träna

Det är vanligt att man upplever att hunden inte gärna samarbetar. Hunden kanske inte riktig finner ett driv till att vara med och träna. I de flesta av situationer så tror man att hunden inte tycker om godis eller lek, men det går att träna upp! Det kan visserligen vara svårt och energikrävande, men är man envis och jobbar på det så har man snart en hund som älskar att vara med!

Testa att variera hundgodisar; det finns en hel uppsjö av gottigheter att testa! Skivbar lever, lökfria köttbullar, korv, färdiga hundgodisar från affären, torkad inälvsmat och torkad blodpudding och frolic är bara några av de populära alternativen här hemma.

Börja med att enbart erbjuda det godiset som hunden tycker allra bäst om. Efter ett tag, när du har en god respons av hunden kan du börja späda ut dem belöningarna med andra godisar som inte är fulltså lika goda, men endå fungerar. Jobba med detta; variera, testa att ändra miljöer och situationer, osv. Enligt min erfarenhet så är godis den enklaste belöningen. I vissa situationer passar det bättre med lekbelöning.

Aktivitet med hund: hundgodis

Lära hunden att leka

Detta kan vara en seg och utdragen process, men det är väl värt det i slutändan. Här följer ett par tips som kan göra skillnad och underlätta för eran träning!

För aldrig leksaken mot din hund! Att försöka ge hunden leksaken orsakar oftast det motsatta; hunden tenderar att tycka att det är lite obehagligt och får inte alls någon större leklust ifall den inte hade det från början. Testa istället att alltid föra leksaken ifrån hunden. Att föra leksaken ifrån hunden kan trigga en form av retning; oftast vill hunden ha någonting som den inte riktigt kan få, hällre än att att bli serverad.

Träna hunden att hålla i saker! Börja med att erbjuda hunden någonting gott, ett hundben till exempel. Belöna när hunden håller i hundbenet. Erbjud hundben, och ge en belöning för varje gång hunden håller i det. Upprepa, och när du gjort detta ett par gånger så lämnar du en drös med godisar på golvet, ta med dig benet medan hunden är upptagen med godiset och lämna platsen. Utveckla detta; hunden ska slutligen kunna ha ett fast grepp, kunna plocka upp benet på kommando och gärna släppa på kommando. Detta gör det mindre konstigt för hunden att hålla i leksaker.

Använd dig av längd! Många hundar gillar inte att ta tag i leksaker direkt ur handen; Att släpa ett mjukisdjur över golvet eller marken kan göra stor skillnad. Försök att inte dra leksaken för fort eller för långsamt; hunden ska tycka att det är utmanande men inte omöjligt att fånga leksaken. Ifall hunden på något vis visar en respons på detta, belöna riktligt! Gärna med godis eller någonting annat som hunden tycker om. Att kontinuerligt belöna lek gör att hunden, tids nog, kan få en så pass positiv känsla av lek att det slutligen kan fungera som belöning.

Kategorier: Artiklar, Hundar