Grand Danois (Rasbeskrivning, Personlighet & Kostnad)

Få reda på om grand danois är en hundras för dig

Grand Danois (Rasbeskrivning, Personlighet & Kostnad)

Grand Danois är verkligen en fantastisk hundras – dom är både stora och snälla, och dom kallas ofta hundarnas Apollo. Apollo är en viktig gud inom grekisk och romersk mytologi, han betraktas som ljusets och konsternas gud. Grand Danois har erkänts av kennelklubbar sedan 1878, och hundar som liknar Grand Danois har hittats av arkeologer som daterar artefakterna tusentals år tillbaka.

Grand Danois har definitivt en hög status inom hundvärlden, och även om dom ser stora och mäktiga ut – så är dom en av dom snällaste hundarna som finns. Trotts deras enorma storlek så är dom kärleksfulla och tillgivna hundar, och dom älskar att leka med barn.

Snabbfakta om Grand Danois

Grand Danois Aktivering

Energinivå
2 av 5
Kräver motion
1 av 5
Intensitet
2 av 5
Lekfullhet
4 av 5

Grand Danois Anpassningsförmåga

Kan bo i lägenhet
1 av 5
Bra som första hund
1 av 5
Känslighet
5 av 5
Tolererar kallt väder
2 av 5
Tolererar varmt väder
3 av 5
Klarar att vara ensam
0 av 5

Grand Danois Hälsa & Skötsel

Fäller päls
5 av 5
Allmän hälsa
2 av 5
Dreglar
4 av 5
Pälsvård
1 av 5
Storlek
5 av 5
Risk för övervikt
1 av 5

Grand Danois Träning

Lätt att träna
5 av 5
Jaktinstinkt
3 av 5
Intelligens
3 av 5
Lekfullt naffsande
2 av 5
Tendens att smita
3 av 5
Nära till skall
4 av 5

Grand Danois Vänlighet

Tillgiven mot familj
5 av 5
Vänlighet mot andra hundar
4 av 5
Vänlighet mot barn
5 av 5
Vänlighet mot människor
3 av 5

Allmän information om Grand Danois

Grand Danois Avlad För

Grand Danois avlad för:
Sällskaps-, vakt- och skyddshund

Grand Danois Mankhöjd

Grand Danois Mankhöjd:
80-90 cm (hane)
72-84 cm(tik)

Grand Danois Vikt

Grand Danois vikt:
50-75 kg

Grand Danois Livslängd

Grand Danois livslängd:
8-10 år

 • Ursprungsland: Tyskland
 • Ursprungsår: 1878
 • Rasgrupp: 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)
 • Smeknamn: Stor dansk, tysk dogg (Deutsche Dogge)
 • Öron: Hängande (naturligt)
 • Pälsstruktur: Kort och tät, ingen underull, mattas inte
 • Färger: Gul och tigrerad, harlekin och svart, blå

Mer om Grand Danois

Grand Danois har visat sig vara en helt unik hundras. Rasen är populär som sällskapshund och vakthund, och inte minst en kärleksfull familjemedlem.

Grand Danois är kända för sin medkänsla och kärlek till människor, lika så är dom kända för deras vaktinstinkt och självsäkra personlighet. Att äga en Grand Danois kommer med sina utmaningar, som att bli van vid deras storlek, matvanor och hälsa.

Att äga en Grand Danois är fantastiskt! Du kommer att älska denna söta jättehund, och den kommer att älska dig tillbaka. Det är lite extra krävande att äga en Grand Danois, dom kräver ofta lite extra omsorg och uppmärksamhet. 

Här är ett klipp på en Grand Danois som får zoomies.

Grand Danois avlades förr i tiden främst för vildsvinsjakt, något dom skulle vara otroligt usla på idag. Dom gener som är nödvändiga för att spåra upp ett så stort och aggressivt djur slutade så småning om att avlas på. Grand Danois är numera supersnälla jättar som generellt går ihop med andra hundar, djur och människor.

Trots att dom är snälla mot andra människor så kommer deras enorma storlek och mäktiga skall att hålla inbrottstjuvar borta. Alla som äger en Grand Danois kommer förmodligen att vänja sig vid deras mysiga storlek, men främmande och nya människor brukar visa något mer respekt mot hunden än vanligtvis.

Grand Danois förfäder var stora stridshundar som hunder keltiska folkvandringarna kom till Mellaneuropa från öst. Den här rasen är dock väldigt mycket mer förfinad än sina förfäder.

En grand danois är slank och elegant. Dom har en muskulös kropp och deras massiva huvud är långt och smalt med stora hängande öron och en lång och graciös hals. I USA är det vanligt att man kuperar öronen på hunden, just för att den ska se tuffare och farligare ut, men det är olagligt i dom flesta länder runt om världen, inkluderat i Sverige.

Deras storlek kan dock komma med lite problem. En så stor hund gör folk nervösa, eftersom hundar känner av sånt kan den själv bli nervös eller stressad. Svansen som är stor och tjock tenderar att välta och slå sönder saker, speciellt små saker som står på låga hyllor eller byråar. Och med tanke på storleken så är dom experter på att sno mat från diskbänken, men som tur är så är grand danois inte för aktiva och energiska.

Utöver storleken så är grand danois en givmild och rent utav snäll ras. Dom älskar att leka och är supersnälla mot barn, dom är lugna i sinnet men fortfarande modiga. Grand danois är inte särskilt skällig, men när dom väl skäller så är det massivt och mäktigt.

Trots att grand danois är avlade till att vara milda och tillgivna jättehundar så är det högst rekommenderat att du går lydnadskurser och koppeltränar så tidigt som möjligt med tanke på den snabba tillväxten. Det är ganska tråkigt att ha en hund som väger 70 kg som rycker i kopplet så fort något ser spännande ut.

Dom älskar att tillfredställa dig, att försöka göra rätt och att träna trick. Dom är väldigt beroende av sällskap och kräver ofta uppmärksamhet från dom runt omkring. Precis som andra hundar så tenderar dom att knuffas med sitt huvud när dom vill bli klappade och få uppmärksamhet. Dom tror till och med att dom är knähundar ibland, vilket kan göra ganska ont för benen.

Förvånansvärt nog så äter grand danois inte särskilt mycket (420-630 g dagligen). Dom behöver daglig motion precis som alla andra hundar, men dom är inte särskilt krävande när det kommer till aktivering. Dom behöver inte heller någon speciellt stor gård, även om dom hade älskat det.

Fler och fler får upp ögonen för den här fina och eleganta hundrasen. Det är viktigt att man har i åtanke att dom kommer ta upp en väldigt stor del av ens hjärta under en mycket kortare tid än andra hundraser. På grund utav grand danois enorma storlek så lever dom inte längre än 8-10 år.

Grand Danois Sammanfattning

 • Grand Danois är kärleksfull och tillgiven
 • Dom har en kort livslängd på 8-10 år.
 • Dom kräver mycket plats på grund utav storleken. Även om dom är mest inne hund så behöver dom mycket plats för att röra sig.
 • Dom har lätt för att sno mat från diskbänken.
 • Deras svans tenderar att välta eller ha sönder saker.
 • Allt kostar mer när du har en stor hund: foder, sele, bilbur, flytväst m.m.
 • Ansträng aldrig din grand danois innan 18 månaders ålder – detta för att minimera höft- och ledproblem.
 • Grand danois passar inte särskilt bra i lägenheter eller små hus.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad grand danois om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Grand Danois Historia

Grand danois är en tysk hundras som är en molesserhund, framavlad som jakthund för högvilt. Idag avlas grand danois som sällskapshund, men används ibland som vakthund.

Det tros att grand danois härstammar från stridshundar som sedan romartiden funnits runt om Europa. För att anpassas bättre till högviltjakt så korsades dessa hundar med vinthundar – för snabb- och smidighetens skull.

Grand Danois Storlek

Hanar har en mankhöjd på 80 till 90 cm och väger 50 till 75 kg.

Honor har en mankhöjd på 72 till 84 cm och väger 50 till 75 kg.

Grand Danois Personlighet

Grand Danois

Grand Danois är främst kända för sin kärlek till mänskligt sällskap. Om du letar efter en hund som är en aktiv och kärleksfull familjemedlem samtidigt som den erbjuder extra trygghet på promenader, så är det här hunden för dig!

Grand Danois avlades först fram som en jakthund i Tyskland och England. Dessa tåliga hundar användes för att jaga rådjur, älg, vargar och vildsvin. Jägare letade efter en perfekt jakthund för jakt, skydd och att hjälpa till att fälla vilda djur.

Grand Danois passade deras arbetsbeskrivning perfekt!

Deras storlek, uthållighet, tillgivenhet och andra rasegenskaper gjorde Grand Danois till en idealisk jakthund. Dessutom ägdes Grand Danois, på grund av deras tillgivenhet (när dom inte jagade), ofta av kungligheter och överklassen.

Efter år och åter år av selektiv avel normaliserades Grand Danois som husdjur och familjemedlem.

Idag är Grand Danois vanliga i större hushåll, särskilt bland stora familjer. Som vi ser i videon ovan så kan Grand Danois även vara få lite fnatt och verka hyperaktiva – men Grand Danois är generellt inte den mest aktiva rasen.

De har inte använts som jakthundar på många årtionden och har därför blivit mer sällskaplig och lugn.

Om du planerar att köpa en Grand Danois, förvänta dig inte att löpträna med din hund varje dag! Bortsett från dagliga promenader eller tillfälliga utflykter är dessa främst inomhus-/gårdshundar.

De flesta Grand Danois är något lekfulla, men inte jätteaktiva fysiskt. Vanligtvis betraktas de som inomhushundar som tycker om att ligga på soffan, vardaglig lek eller mysa med sin familj.

Grand Danois är vanligtvis väldigt lugna men dom upplever ibland något som kallas zoomies

Zoomies är när hunden har så mycket överskottsenergi att den måste göra sig av med den, och vanligtvis handlar det om att hunden springer fram och tillbaka helt hysteriskt.

Det här låter kul, eller hur? Nja, lite!

Ibland kommer Grand Danois att bli så överväldigade av glädje och överskottsenergi att de fysiskt bara tappar kontrollen över sig själva och börjar hoppa, snurra och galoppera fram och tillbaka hysteriskt. Detta inträffar ibland hos unga Grand Danois.

Dessa stora och kärleksfulla hundar är fantastiska att ha runt familjen! Det är dock inte rekommenderat att lämna dem med småbarn på grund av sin styrka, vikt och lekfull karaktär.

Ångest har blivit en mycket omtalad fråga bland människor, men många är inte medvetna om att ångest kan uppstå hos hundar också! I synnerhet Grand Danois bör aldrig hållas ensamma under långa perioder hemma, i bilen eller någon annanstans – dom vill ha sällskap!

De gillar att vara runt människor och att vara ensam kan få dem att bli nervösa och oroliga. Ibland kan det leda till att soffan rivs upp, eller till och med någon trälist.

Den här hunden trivs bäst med sällskap. Separationsångest kan orsakas av att du lämnar din Grand Danois ensam eller inlåst under långa perioder. 

Grand Danois kräver regelbunden kärlek och stöd av sin ägare.

Grand Danois Träning

Grand Danois användes förr i tiden för jakt och av kungligheter. Det borde betyda att de är lätta att träna, eller hur? Enligt mätningar där man har mätt hundrasers intelligensnivå så är Grand Danois genomsnittlig.

Nej, det betyder inte att dom är dumma! De flesta Grand Danois älskar att träna (i rätt mängd) och kan lätt läras att sitta, stanna, lägga sig, vacker tass och andra grundläggande kommandon.

Grand Danois bör dock inte överansträngas med tanke på den stora risken för höftledsdysplasi.

Eftersom Grand Danois växer mycket snabbare än människor är deras första levnadsår den bästa tiden att börja med grundläggande lydnad. Månaderna 3-6 är perfekta tider att börja – men överansträng aldrig din växande valp!

Träna din Grand Danois med positiv förstärkning – det kommer att säkerställa en trygg, lydig och smart Grand Danois.

Som valpar uppmanas det starkt att de inte får gå omkring i huset som de vill.

Detta kommer att införa i deras sinne att de har förmågan att göra som de vill som om huset är lika mycket deras som det är ditt! Detta riskerar att dina soffor, stolar, mattor och andra möbler går sönder när svansen viftas!

Ensamträning är ett måste för grand danois. Ensamträning innebär att träna din hund till att kunna vara lugn och avslappnad när den är ensam i ett rum – rummet ska vara din hunds skyddszon. Detta kan vara svårt för grand danois på grund av deras problem med ångest.

Om detta görs korrekt och ordentligt så kan ensamträning hjälpa till att få din valp att sluta utgöra sina behov inomhus snabbare. Genom att ensamträna din hund lär du den att det är hens hem.

Grand Danois Hälsa

Grand Danois är generellt friska hundar, men precis som dom flesta raser så finns det rastypiska sjukdomar. Inte alla grand danois kommer få en eller fler sjukdomar som vi listar nedan, men det är viktigt att du har dom i åtanke om du intresserar dig utav en grand danois.

Vanliga sjukdomar och defekter hos Grand Danois:

 • Tonsillit (inflammation i tonsillerna)
 • Disposition för magsäcksomvridning
 • Kardiomyopati (förstorat hjärta)
 • Otillräckligt strama ögonkanter
 • Lösa skuldror
 • Lösa armbågar

Grand Danois Skötsel

Trots sin enorma storlek så är det här en inne hund och inte en gårdshund. Dom är dock inte lämpliga för lägenheter eftersom dom kommer att välta omkull allting.

Dom saknar underull och blir därför lite kalla på vintern, om du föredrar långa promenader så rekommenderas en overall eller en tröja till din grand danois.

Dom är relativt tysta och lugna inomhus, men dom behöver minst en långpromenad om dagen, eller en större gård att leka på. En vuxen grand danois behöver ungefär 60 minuter motion och aktivering om dagen, medans en valp behöver upp mot 90 minuter aktivering och motion om dagen.

Om du har en gård så rekommenderas tätt buskage eller ett staket som är 180 cm högt. Var också beredd på att hunden kommer trampa sönder en och annan rabatt.

Om du vill ha en träningspartner på löprundan så måste du vänta tills din grand danois är minst 18 månader gammal, eftersom skelettet fortfarande växer tills dess. Det kan även vara så att det tar upp emot 24 månader innan din hund är redo för lite hårdare träning.

Grand Danois är sällskapshundar och har svårt för att vara ensam under längre perioder. Det är därför viktigt att du börjar ensamträna din hund så snart som möjligt.

Pälsen bör borstas igenom en gång i månaden och klorna bör klippas varje vecka. Ett tips är att du klipper klor varje söndag, så slipper du glömma bort!

Grand Danois Utfodring

Rätt typ av foder och foder mängd är extremt viktigt för valpar. En grand danois ska äta Valpfoder för Storväxta Raser.

 • Två till sex månader: honor, 600 till 750 gr; hanar, 650 till 800 gr.
 • Sex till tolv månader: honor, 550 till 650 gr; hanar, 600 till 700 gr.
 • Unghundar: honor, 500 till 660 gr; hanar, 500 till 700 gr.
 • Vuxenhundar: honor, 420 till 600 gr; hanar, 450 till 630 gr.

Valpen ska utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid om dagen (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Grand Danois Färg och pälsvård

Grand Danois finns i följande färgvarianter:

 • Gul och tigrerad
 • Harlekin och svart
 • Blå

Dom fäller väldigt mycket päls, men eftersom pälsen är så kort så är det enkelt att borsta ur all lös päls. Med regelbunden borstning och en dusch då och då så kommer du hålla pälsen i topp-skick.

Grand Danois med Barn och andra hundar

Grand Danois är stora men snälla. Dom älskar barn och är försiktiga, unghundar och valpar tenderar dock att vara något klumpiga – något du får ha i åtanke om du har små barn hemma.

Precis som med andra hundar så får du lära dina barn hur dom ska hantera er grand danois, och vad som är okej och inte. Hundar har gränser och oftast när en hund har bitit ett barn så har barnet gått långt över hundens gräns. Det är upp till dig att se till att dina barn kan respektera hunden.

Lär dina barn att aldrig störa hunden om den sover eller äter. Se också till att barnen inte tar hundens leksaker när hen leker med dem.

Generellt så går grand danois bra ihop med barn, hundar och andra djur. Så klart finns det undantag och individer som inte klarar av detta.

Är Grand Danois för mig?

Nu när du vet lite mer om den här kärleksfulla ”knähunden” så finns det fortfarande några saker att tänka på.

Grand Danois kan vara en bra hundras för dig om du är villig och kan hantera:

 • Massor av uppmärksamhet och kärlek
 • En stor knähund
 • En daglig träningspartner
 • Massor av kel och lek
 • En ständig följeslagare
 • Hundträning
 • Energisk och lekfull partner
 • Mild och snäll
 • Skyddande instinkter
 • En fantastisk familjhund, särskilt med barn
 • Lättsam

Då är detta definitivt hunden för dig!

Men om du inte kan hantera att behöva hantera eller betala för:

 • För stora mängder mat
 • Eventuellt stora veterinärkostnader
 • Känslighet för många sjukdomar
 • Stort djur, stora ”bi-produkter”
 • Stora tillbehör
 • Stor bil
 • Att vara super social
 • Träna mycket
 • Dyr hund
 • Noggrann övervakning av deras matvanor och hälsotillstånd
 • Frekventa veterinärbesök.

Då är nog den här hunden inte den för dig.

Det här är en fantastisk och kärleksfull hundras att ha, men du måste vara villig och kunna ge dessa söta jättar den nödvändiga kärleken, uppmärksamheten, det aktiva livet och inte minst det ekonomiska stödet de behöver för att vara friska och lyckliga.

Vanliga frågor om Grand Danois

Vad kostar det att ha en grand danois?

En grand danois kostar från 20 000 kr. Under pandemin har priserna ökat p.g.a. det ökade efterkraver och det är inte ovanligt att få betala upp mot 40 000 kr.

Hur är det att ha en grand danois?

Grand danois är världens snällaste jättehund. Dom är milda och väldigt tillgivna. Dom är dock beroende av sällskap och har därför svårt att vara ensam hemma längre perioder.

Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.