Goldendoodle

Goldendoodle är en fantastisk blandrashund som är en korsning mellan Pudel och Golden Retriever. Vi berättar om karaktärsdrag och behov innan du köper en Goldendoodle valp!

Goldendoodle

Goldendoodle är en så kallad designerhund, en blandrashund som är resultatet av en korsning mellan pudel och golden retriever.

Liksom alla andra designer-”raser” så är goldendoodle inte en erkänd hundras av Svenska Kennelklubben, de är en blandras – och i det här fallet är goldendoodle en korsning som blivit allt mer populär de senare åren.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

I den här artikeln kommer jag att berätta om goldendoodles karaktärsdrag, temperament och mycket mer!

Basfakta om Goldendoodle

Goldendoodle är en glad, social och livlig blandrashund som har sitt ursprung i pudel och golden retriever. Dom väger 14-20 kg och har en mankhöjd på 56-66 cm med en livslängd på ca. 12-15 år. Dom är trevliga familjehundar och kan med rätt gener fälla minimalt med päls.

Goldendoodles är tillgivna, intelligenta, smidiga och kan om dom ärvt några av de bästa dragen från sina föräldraraser, vara allergivänliga och ha en god hälsa.

Det här är en hund som är bra både för nyblivna hundföräldrar och erfarna hundfamiljer, och du kommer ha svårt att hitta en mer kärleksfull hund.

Goldendoodle varierar i storlek från liten till stor, beroende på vilken variant av pudel som golden retrievern korsats med.

Goldendoodle avlades ursprungligen som ett större alternativ till den redan populära designrasen Cockerpoo och har visat sig vara en utmärkt familjehund.

De är mångsidiga arbetande hundar.

Goldendoodles har uppnått framgång som ledarhundar, servicehundar, terapihundar och spårhundar (i en studie testades deras förmåga att sniffa upp spår av jordnötter i livsmedel för ägare med nötallergi).

Goldendoodles har också gjort bra ifrån sig i hundsporter som agility.

Goldendoodle är en tillgiven och mild hund som har vuxit i popularitet sedan den först utvecklades på 1990-talet.

Det är fortfarande en relativt ny korsning jämfört med andra designerhundar, och många av dagens kullar är första generationens avel mellan pudlar och golden retrievers.

Goldendoodles är vanligtvis mycket sociala och kommer bra överens med alla.

De klarar sig inte bra i någon form av vakt- eller skyddsroll och bör inte användas i detta syfte.

De kan trivas i både stads- och landsbygdsmiljöer, men goldendoodles är inte särskilt lämpade för lägenhetsboende eftersom de trivs bättre med det utrymme som en inhägnad gård ger.

Goldendoodles bör dock inte leva utomhus eller i en hundgård eftersom de trivs bäst med sällskap av de människor de älskar.

Ursprungsland: USA/AustralienSmeknamn: Groodle
Ursprungsår: 1990-talPälsstruktur: Vågig eller lockig
Rasgrupp: BlandrashundFärger: Svart, vit eller gyllene i pälsen men förekommer i andra färger
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Beror på gener
Energinivå: MellanPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Nej
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd:
Goldendoodle Hane: 61-66 cm
Goldendoodle Hona: 56-58 cm
Vikt:
Hane: 14-20 kg
Hona: 14-20 kg

Goldendoodle Historia

Pudel och golden retriever har parats aktivt sedan 1990-talet i Australien och USA.

Avkomman, goldendoodle, är därför en väldigt ny blandrashund och är inte en erkänd hundras av Svenska Kennelklubben idag.

Goldendoodle Temperament

Goldendoodles är vanligtvis mycket tillgivna, milda och tålmodiga.

Dom är en underbar familjemedlem eftersom dom älskar att ha sällskap av människor.

Goldendoodle är lojala och kan med rätt träning vara mycket lydiga.

Däremot har goldendoodles en väldigt lekfull och busig personlighet och kan vara väldigt intensiva om dom har lite extra energi.

Temperamentet påverkas av ett antal faktorer, bland annat gener, träning och socialisering.

Goldendoodle valpar med bra temperament är nyfikna och lekfulla samt villiga att närma sig människor och bli burna av dem.

Träffa alltid minst en av din goldendoodle valps föräldrar, vanligtvis är det mamman som är den som är tillgänglig att träffa, för att försäkra dig om att föräldradjuren har ett trevligt temperament som du känner dig bekväm med.

Att träffa syskon eller andra släktingar till föräldrarna är också värdefullt för att få en bedömning om hur valpen kan vara när den växer upp.

Liksom alla hundar behöver Goldendoodle tidig socialisering, det vill säga exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser, när dom är små.

Socialisering hjälper till att säkerställa att din Goldendoodle valp växer upp till att bli en trygg och välbalanserad hund.

Goldendoodle Aktivering

Goldendoodle kan vara lätta att träna.

Dom är intelligenta och vill gärna vara till lags vilket är en perfekt kombination för både nybörjare och erfarna hundägare.

Träningen bör ske med positiv förstärkning eftersom bestraffningar kan skada din goldendoodles självförtroende.

Socialisering är viktigt för alla hundar och för en hund som goldendoodle kan det vara avgörande för att motverka eventuell rädsla eller skygghet.

Goldendoodle har en genomsnittlig till hög energinivå och kommer att behöva ganska mycket daglig motion genom promenader eller ett rejält stök på bakgården.

Generellt sett räcker det med 30-60 minuters daglig motion tillsammans med lite vardagslydnad för att din goldendoodle inte ska bli uttråkad och understimulerad.

Dom är kända för sin kärlek till vatten, så att simma är ett riktigt bra alternativ till promenad.

Eftersom goldendoodle kan bli stor behöver dom också utrymme att röra på sig.

Goldendoodles rekommenderas inte för lägenheter utan bör ha ett hem med någon typ av inhägnad gård.

Goldendoodle kan också lida av separationsångest, vilket kan leda till destruktivt beteende om den lämnas ensam under långa perioder.

Goldendoodle Hälsa

Goldendoodles är i allmänhet friska, men liksom alla raser är de benägna att drabbas av vissa hälsoproblem.

Alla goldendoodles kommer inte att få någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna blandras.

Om du köper en valp bör du hitta en pålitlig uppfödare som kan visa dig intyg för hälsobesiktning för båda valpens föräldrar.

Hälsobesiktningar bevisar att en hund har testats för och blivit fri från en viss sjukdom.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Goldendoodle:

  • Patella luxuation
  • Öroninfektioner
  • Ögonsjukdomar
  • Tandproblem
  • Klåda
  • Von Willebrands Sjukdom
  • Blödarsjuka
  • Legg-Calvé-Perthes sjukdom
  • Blodöra

Goldendoodle Skötsel

Även om goldendoodle anses vara en hund som inte fäller något, eller åtminstonde minimalt, så behöver dom ändå en del pälsvård för att hålla pälsen i bästa möjliga skick.

I allmänhet väljer ägarna att klippa eller trimma pälsen några gånger per år, det beror på om hunden fäller päls eller inte.

Goldendoodles vard päls inte fäller behöver klippas, eftersom pälsen tillslut mattas. Även med klippt päls behöver dom borstas igenom minst en gång i veckan.

Goldendoodles behöver bara bada när det är absolut nödvändigt, annars förlorar pälsen och huden sina naturliga oljor och egenskaper som skyddar mot regn.

Klipp klorna en eller två gånger i månaden om din hund inte sliter ner dem naturligt för att förhindra att det skadar hundens tassar.

Om du kan höra hur klorna klickar mot golvet så är dom för långa.

Goldendoodle Barn & Djur

Goldendoodle är en underbar familjehund, särskilt om den har samma karaktärsdrag som sin golden retriever-förälder.

De är sannolikt mycket tålmodiga och vänliga med barn av alla åldrar.

Du bör aldrig lämna en hund och barn oövervakade.

Du bör också lära både hunden och barnet att hantera varandra på rätt sätt.

Det är till exempel inte lämpligt att ditt barn klättrar på hunden.

Hunden klarar sig bra i hem med andra hundar och husdjur och visar inte heller någon aggression mot andra djur.

Naturligtvis är det, som med alla hundar, viktigt att socialisera din goldendoodle på rätt sätt från det att din hund är en valp.

Vanliga frågor om Goldendoodle

Vad kostar en Goldendoodle?

Eftersom goldendoodle är en lite mer eftertraktad blandrashund så får man räkna med att en goldendoodle valp kostar från 20 000kr. I sverige är det fri prissättning för uppfödare.

4.7/5 - (4 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar