Golden retriever

Information och fakta om Golden Retriever

Golden Retriever

Golden Retriever är en av dom populäraste hundraserna i världen, den tredje mest googlade hundrasen i Sverige 2020. Den här hundrasen är vänlig, tillgiven och tolerant vilken gör det till en perfekt familjehund, och deras energi och intellekt gör dom till en superbra arbetande hund.

Golden Retrievers är apporterande fågelhundar som främst är avlade för fågeljakt. Dom används också mycket inom spår och utställning, och dom är utmärkta service hundar. Dom är naturligt bra på att arbeta och är därför bra agility, lydnad och rallylydnadshundar.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Rasen är generellt en frisk hundras med en lång livslängd på 10-13 år. Hundar som tränas i för tidig ålder löper risk för sjukdomar som höftledsdyslpasi.

Dom här hundarna är lättlärda och älskar att arbeta, och dom passar i dom flesta hushåll som har tänkt att aktivera hunden både fysiskt och mentalt. Golden retrievers är utmärkta med barn, och dom kan vara något beskyddande mot sina människor. Om du är ute efter en lojal, kärleksfull och smart hund så är golden retriever en hundras du bör överväga.

Allmän information om Golden Retriever

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Mellan
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Delvis
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 10-13 år
Mankhöjd:
Hane: 56-61 cm
Hona: 51-56 cm
Vikt:
Hane: 25-32 kg
Hona: 23-29 kg
 • Ursprungsland: England/Skottland
 • Ursprungsår: 1800-tal
 • Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)
 • Smeknamn: Golden
 • Pälsstruktur: Medellång rak päls, något vågig
 • Färger: Alla nyanser av guld- och gräddfärg

Att golden retriever är topp 3 populäraste hundrasen 2021 i Sverige är nog ingen nyhet för någon av oss. Golden retrievers passar in i dom flesta hushåll och är generellt bra hundar, så det är ju inte så konstigt då.

Dom är väldigt livliga och lekfulla. Goldens utvecklas relativt sakta när det kommer till det lekfulla och skojiga beteendet, vilket kan vara både gulligt och aningen jobbigt. Många golden retrievers behåller många av sina valpiga tendenser långt in i vuxenlivet.

Golden Retrievers avlades för ett väldigt fysiskt krävande jobb, att apportera ankor och andra fåglar som jägare har skjutit. Med det innebär det att golden retrievers kräver en del fysisk motion och utmaning dagligen, som en springtur eller runda bollkastning.

Och som med alla intelligenta hundar som avlas för att arbeta så kräver dom mental stimulans, dom vill gärna sättas i arbete. Dom vill gärna hjälpa till att hämta fjärrkontrollen, plocka upp något du tappar, trickträna eller till och med tävla i agility.

Man får inte glömma bort att mental och fysisk aktivering är nyckeln till att en trött hund är en lugn hund.

Precis som att du tränar din hund både mentalt och fysiskt så måste du vara redo att ta med och inkludera din golden retriever i vardagliga aktiviteter eftersom dom är väldigt tillgivna, sällskapliga och lite krävande. Golden retrievers är familjehundar som vill vara med sin flock, om du är borta väldigt mycket och planerar på att lämna hunden hemma en större del av dagen så är nog inte golden retriever något för dig.

Något som är nämnvärt är att golden retrievers inte är vakthundar, dom må skälla lite om det kommer hem någon till er – men dom kommer nog också vifta på svansen och välkomna dom in i huset.

Sammanfattning

 • Golden Retrievers fäller extremt mycket päls. Dom fäller extra mycket när dom byter mellan sommar- och vinterpäls. Daglig borstning hjälper en stor del, men hundhår är något man får vänja sig med.
 • Golden Retrievers är familjehundar, dom vill helst sova i samma säng som dig och följa med dig vart du än ska.
 • Dom är aktiva hundar som kräver minst 30-40 minuter daglig träning som stimulerar dom både mentalt och fysiskt. Golden Retrievers älskar agility, lydnad, rallylydnad m.m., och det är ett perfekt sätt att stärka bandet till din hund.
 • Golden Retrievers är väldigt bra med barn, dom är lekfulla men försiktiga. Dom är dock något klumpiga, och med deras storlek kan dom lätt putta omkull ett mindre barn.
 • Dom är riktiga matvrak som lätt blir överviktiga om dom får för mycket godsaker. Se till att du begränsar belönings intaget till max 10% av den dagliga fodergivan och väg din hund med jämna mellanrum.
 • Var väldigt selektiv med vilken uppfödare du köper din golden retriever valp från, många utnyttjar dagens situation och avlar inte på dom bästa linjerna, utan bara för att kunna sälja valparna dyrt.

Historia

Hundrasen som vi känner till idag som Golden Retriever började avlas fram av Sir Dudley Majoribanks, senare känd som Lord Tweedmouth. Han, precis som många andra i sina dagar, parade alla möjliga raser för att försöka få fram den optimala hundrasen.

Hans anteckningar från 1835 till 1890 visar vad han verkligen försökte få fram med Golden Retrievers: En riktigt bra apporthund med ett utmärkt luktsinne, som skulle vara till mycket större hjälp än spaniels som ofta användes vid jakt. Han ville också att hunden skulle vara lojal och sansad hemma.

Tweedmouth tog hem hunden Nous till skotland, som sägs ha köpts på en cirkus i Ryssland. År 1953 motbevisades myten av en ättling till Tweedmoith när stamboken läktes. Under åren 1868 till 1871 så avlade han Nous med hunden Belle, en Tweed Water Spaniel (som nu är utdöda). Tweed Water Spaniels var kända för att brinna för apport i fält, och att vara lugna hundar när dom är hemma – drag du hittar i dagens golden retriever.

Nous och Belle’s förfäder avlades fram från olika retrievers, en annan Tweed Water Spaniel, och en irländsk röd setter. Tweedmouth behöll alla gula valpar och gav iväg resten till familj och vänner.

Efter all lyckad avel så drog Tweedmouth till sig väldigt mycket uppmärksamhet eftersom golden retrievers fann sig vara väldigt bra apporthundar.

Brittiska the Kennel Club erkände golden retriever som en hundras år 1911, och då klassades dom som ”Retriever – Gul eller Guld”. År 1919 ändra dom namnet officiellt till Golden Retriever.

Idag är golden retriever en av dom tre mest ägda hundraserna i Sverige.

Storlek

Hanar har en mankhöjd på 56 till 61 cm och väger 25 till 32 kg.

Honor har en mankhöjd på 51 till 56 cm och väger 25 till 28 kg.

Golden Retrievers har vuxit klart vid ungefär 12 månaders ålder, och dom når sin vuxenvikt ungefär ett år senare. En hund under 18 månader ska aldrig överansträngas fysiskt.

Temperament

En mjuk och lugnt beteende är halva syftet med golden retrievers. Dom var, och är fortfarande, avlade för att samarbeta med människor, och dom är väldigt ivriga i att få tillfredsställa sin ägare – och få mycket positiv förstärkning för det. Som sagt innan så är en trött hund en lugn hund.

Dom är följsamma och utåtriktade, med stor arbetsförmåga och apporteringslust. Det är viktigt att komma ihåg att ha din hund kopplad om du inte har 100% intränad inkallning.

Även om golden retrievers är avlade för att ha ett bra och stabilt psyke så så måste dom precis som alla andra hundar som är utav en arbetande typ, aktiveras. Dom behöver uppfostras med positiv förstärkning och tränas dagligen.

Precis som andra hundar så behöver golden retrievers socialisera och miljöträna tidigt i sitt liv för att bygga upp ett tryggt och stabilt självförtroende.

Golden retrievers mognar förhållande vis sent om man jämför med andra hundar, både fysiskt och mentalt. Dom är väldigt valpiga även när dom blir vuxna.

Dom älskar också att bada, om ni är en badfamilj så kommer er golden att älska att hänga med på dessa äventyr! Det är också superbra träning för hundar att få simma.

Aktivering

Golden Retrievers kräver både mental och fysisk aktivering varje dag. Dom behöver cirka. 30-40 minuter fysisk och mental träning en till två gånger om dagen.

Hälsa

Golden Retrievers är i allmänhet en väldigt frisk och sund ras, och det finns inga specifika rastypiska sjukdomar. Den vanligaste allvarliga sjukdomen som är relativt vanlig för golden retriever är cancer, det är dock inte något man räknar som rastypisk sjukdom.

Höftledsdysplasi och armbågsdysplasi är dock något som alla hundägare ska beakta. För att minimera risken för höftledsdysplasi och armbågsdysplasi så ska du undvika att överanstränga din valp innan 18 månaders ålder. Det inkluderar hundsporter och aktiviteter där hunden arbetar fysiskt väldigt mycket, som t.ex. agility eller dragweight.

Vanligaste orsakerna för veterinärbesök:

 • Tumörer
 • Mage/tarm
 • Rörelseapparaten
 • Öroninflammation
 • Blodöra
 • Klåda

Vanligaste dödsorsakerna för golden retrievers (vid sjukdom):

 • Tumörer i:
  • Blod/kärl
  • Lever
  • Mage
  • Tarm
  • Hud
  • Skelett

Skötsel

Golden Retrievers är avlade för arbete och älskar att springa utomhus. Om du tycker om att cykla, vandra långa leder eller löpträna så kommer din hund definitivt vilja följa med. Känner du bara för att kasta boll eller träna apport med en till person så kommer din golden retriever verkligen att leva upp till namnet – dom älskar att apportera.

Att trötta ut dom med 20 till 30 minuter blandad träning två gånger om dagen är ett måste om du inte vill ha en hyperaktiv hund hemma. Med blandad träning menar jag både fysisk och mental träning. Den fysiska träningen skulle kunna bestå av att gå i skogen i 20 minuter och mentala träningen kan vara trickträning i 10 minuter. Att inte stimulera din hund kommer att leda till beteendeproblem.

Likt andra retriever-hundar så älskar golden retrievers att bära saker – dom är ju trots allt apporterande hundar. Dom tenderar att komma med saker till dig när dom är uttråkade, ibland kan det vara ett par smutsiga strumpor och ibland kan det vara en toalettrulle.

Du måste vara väldigt tillgänglig för din valp under uppväxten och verkligen socialisera och miljöträna för att stärka hunden mentalt. Golden retrievers växer väldigt snabbt mellan månad 4 till 7 så det är viktigt att du under valp perioden inte anstränger din hund, det inkluderar att springa och hoppa upp och ner på soffan eller i bilen.

Klorna bör klippas en gång i veckan, jag personligen har kloklippardag på Söndagar, då vet jag att det blir gjort. Hundar som inte får sina klor klippta riskerar att skada tassen. Vet du inte hur man klipper klor på hundar? Kika in här för att lära dig.

Utfodring

Rätt typ av hundfoder och foder mängd är extremt viktigt för valpar eftersom dom växer väldigt snabbt, så det är viktigt att dom får i sig den mängd mat den behöver. En golden retriever bör äta ett valpfoder för storväxta raser.

 • Två till sex månader: honor, 265 till 400 gr; hanar, 300 till 450 gr.
 • Sex till tolv månader: honor, 300 till 400 gr; hanar, 300 till 420 gr.
 • Unghundar: honor, 280 till 300 gr; hanar, 290 till 320 gr.
 • Vuxenhundar: honor, 280 till 300 gr; hanar, 280 till 310 gr.

Hur mycket din valp äter exakt är individuellt, och det beror väldigt mycket på metabolismen, storlek, ålder och hur mycket motion och aktivering hunden får. Hundar är individer, precis som oss människor, och dom äter inte alla exakt lika mycket. Aktiva hundar behöver äta mer än hundar som inte rör sig särskilt mycket.

Kvalitén på hundfodret gör också stor skillnad, hundfoder av dålig kvalité kan få hunden både utmattad och överviktig trots att hen inte får särskilt mycket foder. Och då ska vi inte nämna biprodukten från dessa hundfoder. Det är absolut värt att lägga till några kronor och köpa ett hundfoder utan massor av spannmål.

För att kontrollera vikten bättre så bör du utfodra maten vid specifika tidpunkter, istället för att låta matskålen stå framme med foder i dygnet runt. För att se om din hund är överviktig så kan du enkelt känna vid hundens revben, du ska kunna känna dom utan att trycka något alls när du drar din hand över dom.

Valpen ska utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Pälsvård

Golden Retrievers har en tjock och vattenavvisande yttre päls med en riktigt tjock och tät underull. Pälsen skiljer sig från individ till kull och kan vara rak eller något vågig.

Pälsen kommer i alla olika nyanser av guld- och gräddfärg, och vissa uppfödare har börjat försöka avla fram så kallat ”sällsynta vita golden retrievers”, men kennelklubbar som Amerikanske Kennelklubben erkänner inte vit som en färg för golden retrievers.

Golden Retrievers finns i följande färgvarianter:

 • Guldfärgade nyanser
 • Gräddfärgade nyanser

Golden Retrievers fäller ganska mycket päls. Under våren och hösten när hunden skiftar päls så fäller dom extremt mycket. Med det så kommer underhållet, golden retrievers behöver borstas igenom ett par gånger i veckan för att undvika att pälsen tovar sig. Vill du försöka undvika så mycket päls som möjligt hemma bör du borsta igenom hunden varje dag.

Barn & Djur

Den här lekfulla rasen är avlad att kunna samarbeta med både människor och hundar, så dom är inte särskilt känsliga.

Dom tycker om barn väldigt mycket, och dom matchar ofta barnens energinivå – vilket är perfekt. Något du behöver tänka på är att du måste lära dina barn att inte klänga på hunden, och framför allt lära dom att inte väcka hunden, leka med den när hunden äter, eller ta hundens leksak när hen leker med den.

Golden Retrievers älskar andra djur och hundar, med andra ord så är det desto fler i flocken – desto bättre. Dom älskar att ha andra hundar att leka och busa runt med, och dom är inte aggressiva mot katter, dom kan däremot vara lite för lekfulla för katternas smak.

Är Golden Retriever för mig?

Nu när du vet lite mer om den här kärleksfulla och lite goofy hunden så finns det fortfarande några saker att tänka på.

Golden Retriever kan vara en bra hundras för dig om du är villig och kan hantera:

 • Mycket hundhår
 • En hund som kräver mental aktivering
 • En hund som kräver fysisk aktivering
 • Någon som alltid vill följa med
 • Lätt att ha att göra med
 • Lätt att lära saker
 • En hund som vill arbeta

Då är detta definitivt hunden för dig!

Men om du inte kan hantera att behöva hantera eller betala för:

 • Veterinärvård
 • En pigg och aktiv hund
 • En hund som behöver tränas relativt mycket
 • En hund som hårar mycket

Då är den här hunden nog inte rätt för dig.

Vanliga frågor om Golden Retriever

Hur mycket kostar en golden retriever?

En golden retriever kostar från 15 000 kr. På grund utav större efterkrav kan en valp kosta upp mot 40 000 kr.

Är golden retriever en bra familjehund?

Golden retrievers är utmärkta familjehundar, dom älskar människor som barn, som andra djur. Se dock till att dina barn inte klänger för mycket på hunden.

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar