Fransk bulldogg

Går du i tankarna på att skaffa en Fransk Bulldogg? Jag hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här charmiga hundrasen

Fransk Bulldogg

Den Franska Bulldoggen har haft en lång historia som sällskapshund. Dom är framavlade i England som en miniatyrbulldogg och följde med engelska arbetare till Frankrike, där de fick sitt namn Fransk Bulldogg.

Förutom att Fransk Bulldogg är underbara sällskapshundar fungerade dom en gång i tiden som utmärkta råtthundar, men i dag är deras sysselsättning inriktad på att vara fantastiska familjemedlemmar och utställningshundar. Även lägenhetsboende och förstagångsägare av ett husdjur kommer att älska den här kärleksfulla rasen.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Det är viktigt att komma ihåg att hundar av alla raser kan drabbas av hälsoproblem under hela livet. En bra hundförsäkring kan hjälpa dig att vara förberedd för att ge din hund den vård de behöver i alla åldrar.

Mer information om rasegenskaper och fakta om Fransk Bulldogg finns nedan!

Allmän information om Fransk Bulldogg

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: LågPälsvård: Lite
Kräver aktivering: LiteBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Mellan
Träningsvillig: MedelAllmän hälsa: Dålig
Reserverad: NejLivslängd: 10-14 år
Mankhöjd:
Hane: 25-37 cm
Hona: 22-34 cm
Vikt:
Hane: 8-15 kg
Hona: 7-14 kg
 • Ursprungsland: 1887
 • Ursprungsår: Frankrike
 • Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)
 • Smeknamn: Fralla
 • Pälsstruktur: Kort, slät, tät, mjuk och glänsande – ingen underull
 • Färger: Fawn med eller utan tigrering och vita markeringar/fläckar
Fransk Bulldogg

Den Franska Bulldoggen har fladdermusöron som gör den är märkligt vacker och har en unik charm. Estetiskt sett är andra raser onekligen mer glamorösa och stiliga, men skönhet ligger i ditt egna öga och det som många ser hos den Franska Bulldoggen är de egenskaper som gör denna ras till en av världens bästa sällskapshundar i dag.

Den Franska Bulldoggen har en liten men rejäl kroppsbyggnad med en kraftfull muskulös kropp. Den har en kort, lättskött päls som passar till dess lättsamma personlighet. Fransk Bulldogg gillar att leka, men dom tillbringar också gärna sina dagar med att ta det lugnt i soffan.

Leklusten och den avslappnade attityden överförs till deras träningspass. Franska Bulldoggar är intelligenta och det är lätt att träna dem så länge du får det att se ut som en lek och håller det roligt. Dom är självständiga och är inte en lämplig ras när det gäller att tävla i lydnad eller agility, även om vissa har tagit sig an utmaningen. Denna självständiga attityd kan också leda till en envis inställning, så om dom bestämmer sig för att gräva ner sitt ben går det knappt att få dem att sluta.

Fransk Bulldogg är kärleksfulla sällskapshundar som trivs med mänsklig kontakt. Om du vill ha en utomhushund som kan lämnas ensam under långa perioder är Fransk Bulldogg inte rasen för dig. Detta är en hund som njuter av att ösa kärlek över sina mänskliga kompisar lika mycket som dom älskar samma bemötande i gengäld. I allmänhet kommer dom bra överens med alla, även med barn. Däremot kan dom vara resursförsvarande gentemot sina medmänniskor, särskilt i närvaro av andra hundar. Socialisering är ett måste för den här rasen, men med deras lätta sällskap är detta en trevlig uppgift.

Eftersom den Franska Bulldoggen är både humoristisk och busig behöver den bo med någon som är konsekvent, bestämd och tålmodig med alla busigheter och egenheter som gör hunden både jobbig och förtjusande.

Franska Bulldoggar är utmärkta vakthundar och varnar sina ägare för främlingar som närmar sig, och det är inte deras stil att skälla utan anledning. Dom kan vara beskyddande mot sitt hem och sin familj och vissa kommer att försöka försvara båda med sitt liv.

Franska Bulldoggar behöver inte mycket utrymme och klarar sig mycket bra i lägenheter eller små bostäder. Ett par 15-minuters promenader per dag bör hålla dem från att bli överviktiga. Håll hunden i svala, bekväma omgivningar. Dom är känsliga för värmeslag och behöver en miljö som inte är för varm. Det här är inte en hund som kan vara utomhus längre stunder en varm dag.

Franska Bulldoggar är underbara sällskapshundar med en mild karaktär. Om du arbetar hemma ligger hunden gärna vid dina fötter hela dagen och följer dig från rum till rum. Folk som äger en Fransk Bulldogg beskriver dem som busiga fåntrattar och kan inte föreställa sig ett liv utan dem. Dom är en ständig närvaro och dom älskar att hänga med dig, och bevisar gång på gång att skönheten finns på insidan.

Sammanfattning

 • Fransk Bulldogg behöver inte mycket motion, men de behöver dagliga promenader för att hålla en hälsosam vikt.
 • Fransk Bulldogg klarar inte värme särskilt bra och måste övervakas under varma dagar för att se till att dom inte blir överhettade.
 • Fransk Bulldogg kan vara lätta att träna, men dom kan också vara envisa. Var bestämd och tålmodig när du tränar den här hundrasen.
 • Om du uppskattar renlighet hemma är den Franska Bulldoggen kanske inte hunden för dig, eftersom den är benägen att dregla och ha gasbildning i magen.
 • Fransk Bulldogg kan vara en lugn ras och är inte känd som en ras som skäller ofta även om det finns undantag.
 • Eftersom dom inte tenderar att vara överdrivet skällande är Franska Bulldoggar exceptionella lägenhetshundar.
 • Även om det är viktigt att alltid övervaka små barn och hundar när de är tillsammans så är den Franska Bulldoggen mycket bra med barn.
 • Fransk Bulldogg är underbara vakthundar, men de kan bli territoriella. Dom gillar också att stå i centrum för uppmärksamheten, vilket kan leda till uppförandeproblem om dom blir alltför bortskämda.
 • Fransk Bulldogg är sällskapshundar och trivs när de har mänsklig närhet. Det är inte en hundras som kan lämnas ensam under långa perioder eller lämnas utomhus för att bo.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Fransk Bulldogg som inte är SKK registrerad om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Fransk Bulldogg spekuleras ha sitt ursprung i England och avlades för att vara en leksaksstor version av bulldoggen. Denna ras var ganska populär bland arbetare i staden Nottingham och när många arbetare emigrerade till Frankrike för att få bättre möjligheter tog de naturligtvis med sig sina små bulldoggar.

Den Franska Bulldoggen blomstrade i Frankrike och Europa, och dess charm upptäcktes snart av resten av omvärlden. Den första rasklubben bildades 1880 och den första rasstandarden skrevs 1887 samtidigt som den blev erkänd av franska kennelklubben.

Temperament

Franska Bulldoggar är smarta och kärleksfulla och både vill och behöver tillbringa mycket tid med sina ägare. Den Franska Bulldoggen är en rolig, kärleksfull och självständig hundras som älskar träning när det sker på ett positivt sätt med mycket foderbelöningar, beröm och lek.

Aktivering

Franska Bulldoggar behöver generellt vanliga promenader och lite lek för att vara nöjda. Det är en bra idé att aktivera hunden i form av trickträning eller annan hundträning korta perioder varje dag.

Franska Bulldoggar behöver inte mycket motion. De har en ganska låg energinivå, även om det finns vissa undantag. För att hålla vikten nere behöver de dock daglig motion genom några korta promenader och lekar på gården. Många Franska Bulldoggar tycker om att leka och träna, men dom är inte så energirika att de behöver en stor gård eller långa träningspass. Den här rasen är känslig för värmeslag och bör inte motioneras i varma temperaturer. Begränsa promenader och aktiv lek till svala morgnar och kvällar.

När du tränar en Fransk Bulldogg ska du ta hänsyn till att även om rasen är intelligent och vanligtvis ivrig att vara till lags så är den också väldigt självständig. Det innebär att de kan vara envisa. För att väcka din Franska Bulldoggs intresse kan du försöka få träningen att framstå som en lek med mycket skoj och belöningar.


Det är också viktigt att ensamträna din Franska Bulldoggvalp även om du planerar att ta med din hund på de flesta aktiviteter. Oavsett vilken hundras du köper så utforskar valpar, kommer in i saker de inte borde och tuggar på saker som kan skada dem. Det kan bli dyrt både att reparera eller ersätta förstörda föremål och att betala de veterinärräkningar som kan uppstå, så ensamträning gynnar både din plånbok och ditt humör samt din valps välbefinnande.

Hälsa

Alla Fransk Bulldoggar får inte någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna hundras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Fransk Bulldogg:

 • Höftdysplasi: Höftdysplasi är ett ärftligt tillstånd där höftkulan inte hålls på plats som den ska. Höftdysplasi kan finnas med eller utan några symtom. Vissa hundar uppvisar smärta och hälta på ett eller båda bakbenen. När hunden blir äldre kan artrit utvecklas. Hundar med höftledsdysplasi bör inte avlasas. Be uppfödaren om intyg på att föräldrarna har testats för höftledsdysplasi och konstaterats vara fria från problem.
 • Brachycephalic airway obstructive syndrome: Detta förekommer hos hundar med korta nosar, trånga näsborrar eller långsträckta eller mjuka gommar. Deras luftvägar täpps till i varierande grad och kan orsaka allt från högljudd eller ansträngd andning till total kollaps av luftvägarna. Hundar med brakycefalt syndrom snarkar ofta.
 • Allergier: Allergier är ett vanligt problem hos hundar. Det finns tre huvudtyper av allergier: födobaserade allergier, som behandlas genom en elimineringsprocess av vissa livsmedel från hundens diet, kontaktallergier, som orsakas av en reaktion på ett aktuellt ämne som tvättmedel, hundschampo och andra kemikalier som behandlas genom att man tar bort orsaken till allergin, och luftburna allergier som orsakas av luftburna allergener som pollen, damm och mögel. Medicinen för luftburna allergier beror på allergins omfattning. Det är viktigt att notera att öron- och ögoninfektioner ofta medföljer luftburna allergier.
 • Patella luxation: Detta är ett vanligt problem hos små hundar. Det orsakas när patella, som består av tre delar – lårbenet (femur), knäskålen (patella) och skenbenet (tibia) – inte är korrekt uppradade och glider fram och tillbaka (luxerar).Detta orsakar hälta eller en onormal gång hos hunden. Det är en medfödd sjukdom, vilket innebär att den finns vid födseln, även om själva felställningen eller luxationen inte alltid inträffar förrän långt senare. Den gnidning som orsakas av patellaluxation kan leda till artrit, en degenerativ ledsjukdom.
 • Diskbråck: Det inträffar när en disk i ryggraden går sönder.
 • Epilepsi: Krampanfall som kan vara ärftligt.

Om du ska köpa en valp ska du hitta en SKK registrerad uppfödare där du kan kolla upp föräldrarnas hälsa. Hälsokontroller bevisar att en hund som används för avel har testats för och blivit fri från en viss sjukdom, t.ex. höftledsdysplasi.

När det gäller Fransk Bulldogg bör du definitivt kolla upp valpens föräldrar.

Oavsett hur frisk din hund är när du tar hem den första gången bör du förbereda dig på eventuella problem som kan uppstå under hela dess liv. En djurförsäkring kan hjälpa dig att hålla dig redo för alla din hunds veterinära behov.

Skötsel

Den Franska Bulldoggens päls är kort, slät, glänsande och fin. Huden är lös och rynkig, särskilt vid huvudet och axlarna, och den har en mjuk textur.

Franska bulldoggar är ganska lätta att sköta och behöver bara borstas då och då för att hålla pälsen fräsch. De har en genomsnittlig fällning av päls.

När du borstar din Fransk Bulldogg ska du ta dig tid att kontrollera om det finns några sårskorpor, hudskador, kala fläckar, mjällig hud eller tecken på infektioner. Du bör också kontrollera öron, ögon och tänder för att se om det finns infektioner eller dålig lukt. Båda är tecken på att din hund kan behöva gå till veterinären.

Fransk Bulldogg sliter inte naturligt på sina klor och därför behöver klippa klorna regelbundet. Detta förhindrar att klorna spricker och slits, vilket kan vara smärtsamt för hunden. Det kan också skada tassen.

Håll ansiktsrynkorna rena och torra för att förhindra infektioner. När du badar din hund ska du ta dig tid att noggrant torka huden mellan vecken. Bada din Franska Bulldogg en gång i månaden eller vid behov och använd ett högkvalitativt hundschampo för att behålla de naturliga oljorna i hudens hud och päls.

Fransk Bulldogg ska vara lätta att sköta, och med rätt träning och positiv förstärkning under uppväxten kan skötseln bli en underbar tid för dig och din hund att knyta band till varandra. Om du känner dig obekväm med någon del av skötseln, till exempel att klippa klorna, kan du ta din hund till en professionell hundfrisör som förstår de Franska Bulldoggarnas behov.

Storlek

Hanar har en mankhöjd på 25 till 37 cm och väger 8 till 15 kg.

Honor har en mankhöjd på 22 till 34 cm och väger 7 till 14 kg.

Utfodring

Rätt typ av foder och foder mängd är extremt viktigt för valpar. En Fransk Bulldogg ska äta valpfoder för små hundraser.

Valpen ska utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid om dagen (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Pälsvård

Fransk Bulldogg finns i följande färgvarianter:

 • Fawn med eller utan tigrering eller vita markeringar/fläckar

Dom fäller ganska mycket päls, men eftersom pälsen är så kort så är det enkelt att borsta ur all lös päls. Med regelbunden borstning och en dusch då och då så kommer du hålla pälsen i topp-skick.

Barn & Djur

Fransk Bulldogg trivs bra med barn, och de är inte så små att de inte kan leva i ett hushåll med ett litet barn. Med det sagt bör ingen hund någonsin lämnas ensam med ett litet barn. Det är bara sunt förnuft att övervaka och se till att ingen av dem petar eller på annat sätt trakasserar den andra.

När de socialiseras väl under uppväxten kan Franska Bulldoggar komma bra överens med andra hundar och katter. Överdrivet bortskämda Fransk Bulldoggar kan dock bli svartsjuka mot andra hundar, särskilt om dessa andra hundar får uppmärksamhet från sin alldeles egna ägare.

Vanliga frågor om Fransk Bulldogg

När är en Fransk Bulldogg fullvuxen?

Man brukar säga att mindre hundar har växt klart vid 8-12 månaders ålder. Dom kan däremot ha ett valpigt beteende i flera år framöver.

Hur mycket kostar en Fransk Bulldogg?

En Fransk Bulldogg kostar från 10 000kr. Priset kan variera beroende på uppfödare och vart i landet du bor. Köp alltid hund från en SKK registrerad uppfödare och var noggrann med att kolla upp det.

1/5 - (2 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar