Finsk lapphund

Är du nyfiken på en finsk lapphund valp? Vi hjälper dig ta reda på om finsk lapphund är en hundras för dig!

Finsk lapphund

Finsk lapphund är en finsk hundras som är kraftigt bygd. Den finska lapphunden är en medelstor med en väldigt riklig päls där framför allt hanar har en väldigt tydlig krage.

Finsk lapphund har traditionellt använts av samer för att hålla kvar renhjordar på bytesplatsen.

Idag är finsk lapphund en väldigt populär sällskapshund som trivs bra i aktiva familjer.

Trots sitt söta utseende är inte den här hundrasen för alla. Finsk lapphund kan vara en perfekt hund för dig om du är redo för mycket hundträning!

I den här artikeln berättar jag detaljerat om finsk lapphund och dess tempermanet, aktiveringsnivå, hälsa, pris och mycket mer!

Basfakta om Finsk Lapphund

Finsk lapphund är en aktiv sällskapshund behöver mycket mental aktivering och fysisk motion. De är energifulla hundar som är väldigt intelligenta, arbetsvilliga och lojala med ett stabilt temperament. Finsk lapphund väger 15-24 kg och har en mankhöjd på 41-52 cm med en förväntad livslängd på 12-14 år.

Ursprungsland: FinlandSmeknamn: Lapphund, lapsk vallhund
Ursprungsår: 1945Pälsstruktur: Lång, grov och riklig päls med mjuk underull
Rasgrupp: 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)Färger: Svart, svart med tecken, vilt, domino, brun domino, brun, mörkbrun med tecken, sobel, sobel med vita tecken, brun sobel, creme
(Alla övriga färger är också tillåtna)
Kräver erfarenhet: FöredragetFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejFinsk Lapphund Livslängd: 12-14 år
Finsk Lapphund Mankhöjd:
Hane: 46-52 cm
Hona: 41-47 cm
Finsk Lapphund Vikt:
Hane: 15-24 kg
Hona: 15-24 kg

Finsk Lapphund Historia

Finsk lapphunds roll inom samisk kultur sträcker sig tillbaka genom århundraden. Samerna har alltid förlitat sig på sina fyrfotade kamrater, speciellt för att valla och vakta sina renhjordar. Denna långa tradition av samarbete mellan människa och hund lade grunden för skapandet av en ny hundras.

År 1945 definierade den finska kennelklubben den första rasstandarden för lapska vallhunden, som stammar från de hundar som samerna använde i sina dagliga sysslor. Namnet lapsk vallhund, eller lapphund som den kom att kallas från 1967, var en anspelning på hundarnas ursprung och dess roll i samisk kultur.

Under 1970-talet, genomgick rasen en stabiliseringsprocess där rastypen utkristalliserades och standarden finjusterades vid flera tillfällen för att säkerställa hundarnas hälsa, temperament och funktionalitet. År 1993, för att bättre spegla hundrasens finska rötter och koppling till det samiska folket, ändrades namnet igen till finsk lapphund.

Finsk lapphund, med dess robusta hälsa, förmåga att arbeta och trevliga temperament, blev snabbt populär och har sedan dess vuxit i popularitet. Idag är Finska Lapphunden älskad inte bara som en arbetshund, utan också som en utmärkt familje- och sällskapshund i hela Finland och utöver dess gränser. Den livliga och lojala Finska Lapphunden är ett levande exempel på århundraden av samisk tradition, förenad med modern finsk hundavel.

Finsk Lapphund Temperament

Den finska lapphunden är en hundras med starkt utvecklat behov av att röra på sig och njuta av det fria livet i naturen. Att leva i en begränsad lägenhetsmiljö kan vara en utmaning för dessa hundar, särskilt om de lämnas ensamma under långa perioder eller om de inte får tillräckligt med mental och fysisk stimulans.

Historiskt sett har finska lapphunden spelat en vital roll i att hålla renhjordar samlade och säkra. Detta har krävt en stabil mentalitet, mod, uppmärksamhet och lugn. Dessa egenskaper gör dem till utmärkta familje- och sällskapshundar idag. De är sociala, lättlärda och uthålliga hundar som älskar att arbeta, och deras vänlighet, tillgivenhet samt mod är framstående drag som hyllas av många. I allt detta finns en ödmjukhet som gör den finska lapphunden till en oemotståndlig kamrat.

Som en naturlig flockhund älskar finska lapphunden att vara tätt integrerad med sin familj. Om den regelbundet lämnas ensam kan detta utlösa oönskade beteenden. De är alerta och kan vara högljudda, med en benägenhet att skälla om något i omgivningen uppfattas som avvikande. Trots denna alerta natur är de inte aggressiva.

I hemmets trygga miljö visar finska lapphunden sin lugna och tillgivna sida. Den är en lojal sällskapshund som trivs bäst när den får tillräckligt med aktivitet och stimulans. Trots att många spetsraser är kända för att vara skälliga, tenderar den finska lapphunden att vara lite mer återhållsam. Att uppmuntra tysta beteenden tidigt i hundens liv kan dock vara till fördel.

Finsk Lapphund Aktivering

Den finska lapphunden är en aktiv och engagerad hundras som trivs bäst när den får möjlighet att utöva måttligt till intensivt fysiskt arbete. Dagliga, raska promenader kombinerade med någon form av mental träning, till exempel vardagslydnad, kan tillgodose dess behov av rörelse och mental stimulans.

Lapphundar är inte kända för att självständigt engagera sig i motion. Därför är det en god idé att inkludera lekstunder med en boll, eller interaktion med andra hundar, för att ge dem chansen att bränna av energi.

Med sitt ursprung som vallhundar har de ofta ett naturligt intresse för arbetsuppgifter som involverar flockhantering. De kan också blomstra i andra hundsporter som agility, lydnad, rallylydnad och spår. Finska lapphundar har visat sin mångsidighet genom att framgångsrikt delta i räddningsarbete, sök- och jaktträning, och har även varit framstående inom agility och lydnad på tävlingsnivå.

För att säkerställa en välbalanserad och social individ, bör en finsk lapphundvalp genomgå tidig socialisering och träning. Genom att gradvis exponera valpen för olika människor, miljöer och situationer mellan åldrarna 8 veckor till 4 månader kan man hjälpa till att forma en trygg och anpassningsbar hund.

Den finska lapphunden är känd för sin intelligens och snabba inlärningsförmåga, men kan även visa en viss självständighet eller envishet. Det är viktigt att förstå och uppskatta dessa egenskaper, och anpassa sin träning därefter för att uppnå bästa möjliga resultat.

Finsk Lapphund Hälsa

Den finska lapphunden är i allmänhet en robust och hälsosam ras, med en stark konstitution som speglar dess arv som en arbetsvillig och uthållig vallhund. Rasen är dock inte helt befriad från potentiella hälsoproblem.

Ett känt hälsoproblem som kan drabba rasen är höftledsdysplasi (HD). HD är en ärftlig sjukdom som påverkar höftlederna och kan leda till smärta och begränsad rörelseförmåga. För att minimera risken för denna sjukdom är det viktigt att hundens uppfödare genomför hälsokontroller på föräldradjuren innan avel. Att hålla hunden i god fysisk kondition genom regelbunden motion och en balanserad kost kan också hjälpa till att förebygga denna sjukdom.

Trots att den finska lapphunden överlag är en frisk ras, är det ändå viktigt att regelbundet genomföra veterinärkontroller och att vara uppmärksam på eventuella förändringar i hundens beteende, aptit eller allmänna tillstånd. Att uppmärksamma tidiga tecken på sjukdom kan ofta leda till en snabbare diagnos och mer effektiv behandling.

Som alltid, när du väljer att skaffa en hund, är det viktigt att göra det från en ansvarsfull uppfödare som prioriterar hälsan och välbefinnandet hos sina hundar. Detta inkluderar att genomföra de nödvändiga hälsotesterna och att se till att hundarna växer upp i en kärleksfull och stimulerande miljö.

Finsk Lapphund Skötsel

För att hålla pälshälsan i toppform krävs en veckovis borstning för att eliminera lösa hårstrån och smuts. Under perioder av fällning, vilket ofta sker två gånger om året, bör detta ökas till daglig borstning för att hantera ökat håravfall. Trots sin täta päls har finska lapphundar ingen typisk hundlukt och behöver därför bara badas sporadiskt. Man ska dock vara medveten om att för frekventa bad kan göra pälsen för mjuk.

Det är viktigt att notera att en finsk lapphund aldrig bör rakas. Att göra det skulle minska hundens naturliga förmåga att reglera sin kroppstemperatur, vilket kan vara skadligt i både kalla och varma klimat.

Klovård är ett annat viktigt område att uppmärksamma för ägare av finska lapphundar. Regelbunden kloklippning är avgörande för att undvika smärta och rörelseproblem, eftersom för långa klor kan påverka hundens förmåga att gå och springa.

Till sist, men inte minst, bör man som ägare alltid vara uppmärksam på eventuella förändringar i hundens allmäntillstånd och beteende, vilket kan indikera att ytterligare vård eller veterinärvård kan vara nödvändig.

Finsk Lapphund Barn & Djur

Finsk lapphund är känd för att vara exceptionellt bra med barn. De är snälla, tålmodiga och ofta lekfulla, vilket gör dem till ett utmärkt val för familjer. Dessutom är deras lojala och beskyddande natur ofta uppskattad av föräldrar. Som med alla hundar är det dock viktigt att både barn och hundar lär sig att interagera på ett respektfullt och säkert sätt.

När det gäller andra hundar och djur, har den finska lapphunden generellt en vänlig och social disposition. Deras vallhundsarv kan dock ibland resultera i att de har en tendens att försöka ”valla” andra husdjur eller barn. Detta kan vanligtvis hanteras genom korrekt träning och socialisering från en ung ålder.

Den finska lapphunden brukar komma överens bra med andra hundar, speciellt om de introduceras korrekt och får möjlighet att socialisera från ung ålder. Tänk på att, precis som med alla hundar, vissa individer kan ha en starkare jaktinstinkt än andra, vilket kan göra dem mindre lämpliga att leva med små husdjur.

Generellt sett, med rätt socialisering, träning och övervakning, kan en finsk lapphund trivas i ett hem med barn och andra husdjur.

Vanliga frågor om Finsk Lapphund

Hur mycket kostar en Finsk Lapphund?

En finsk lapphund kostar från 18 000 kr upp till 25 000 kr. Avgörande faktorer är stamtavla och avelsmål. Det är dock fri prissättning i Sverige och uppfödare kan komma att ta mer betalt än angivet ovan.

Kategorier: Hundraser, Hundar