Fästing på hundar är inget ovanligt under sommarhalvåret och många av oss är vana att ta bort dem från våra hundar.
Fästingen är ett blodsugande kvalster som ofta är en smittbärare av olika sjukdomsframkallande virus och bakterier som kan vara direkt skadliga för både hundar och människor. Dessa smittor som fästingen bär på kommer från andra djur som bär dessa smittor, bland annat möss.
I den här artikeln lär jag dig steg-för-steg hur du tar bort en fästing från din hund, vilka sjukdomar som kan spridas, hur symtomen ser ut och vad du kan göra för att minska fästingbett på din hund. Du får inte heller missa vårt test av de bästa fästingplockarna på marknaden!
Så tar du bort en fästing på din hund
Att ta bort en fästing från din hund är enkelt, men vissa kan bli lite illa till mods av dessa blodsugande kvalster. Det är dock viktigt att fästingen plockas bort från din hund så snart som möjligt efter bettet för att minska risken smitta och sjukdom. Efter den här steg-för-steg guiden med bilder kommer även Du kunna ta bort fästingar från din hund.
-
Lokalisera fästingen på din hund
Börja med att lokalisera vart fästingen sitter på din hund. Ibland kan det vara svårt att känna vart det finns fästingar om din hund har mycket päls eller tjock underull.
När du väl har hittat en fästing särar du på hundens päls enligt bilden, för att kunna få ett bra tag om fästingen som sitter på din hund.
-
Använd ett fästingverktyg och ta tag i fästingen på din hund
Ta sedan tag om fästingen med förslagsvis en fästingtång, men det går i de flesta fall bra med en vanlig pincett som de flesta har hemma. Se till att du tar tag i fästingen så nära huden som möjligt.
Att använda naglar eller fingrar för att ta bort fästingen är inte att rekommendera då det är både ohygieniskt och kan sprida smitta till dig om du inte är väldigt noggran med att tvätta av eventuellt blod som kan hamna på dina fingrar.
-
Dra fästingen rakt ut från din hund
Undvik att snurra fästingen i cirklar som många gör då det helt enkelt kan bryta av fästingen mellan huvud och kropp. Försök istället att dra fästingen rakt ut från hunden.
Om fästinghuvudet sitter kvar är det däremot ingen fara. Den lossnar av sig själv inom ett par dagar, men riktlinjen är att hela fästingen ska följa med ut.
-
Lyft bort fästingen från din hund
Lyft sedan bort fästingen efter att du har tagit bort den från din hund. Kasta den inte i soporna eller toaletten då den ofta kan hitta en ett nytt värddjur att sätta sig på den vägen.
Många väljer att bränna fästingen med en tändare för att försäkra sig om att den inte kommer hitta ett värddjur igen.
-
Inflammation vid fästingbettet kan uppstå
Ett par dagar efter att fästingen tagits bort från din hund kan det uppstå en liten inflammation som ofta är något röd runt den punkt där fästingen satt.
Det kan även vara så att käkpartiet eller fästingens huvud sitter kvar i såret, men det innebär sällan någon ökad risk för smitta eller sjukdom. Den här delen av fästingen försvinner av sig själv efter ett par dagar tillsammans med sårskorpan som bildas, alternativt kan du försöka ta bort dem med en pincett.
Sjukdomar som fästing kan sprida till hund
När en fästing angriper en hund finns det en risk att hunden insjuknar i olika fästingbärande sjukdomar, även om den risken är liten så måste man vara beredd och se efter symtom på dessa sjukdomar.
Dessa är de 3 sjukdomar som fästingar kan bära här i Sverige, men befinner du dig utomlands finns det flera sjukdomar att se efter om du har en hund som kan bära fästingar.
Anaplasma
Granulocytär anaplasmos är en fästingburen sjukdom som kan spridas till din hund. Det är däremot vanligare att hundar i södra Sverige drabbas av den här smittan.
Genom att plocka bort fästingar direkt kan du till stor del motverka den här sjukdomen då smittöverföring från fästingen ofta sker efter ett till två dygn av blodsugande.
Symtom:
- Feber
- Slöhet
- Allmän smärta
- Stelhet
- Hälta
- Minskad aptit
En hund som får symtomen hög feber, akut hälta eller om hundens allmänna tillstånd försämras måste uppsöka veterinär omgående.
Borrelia
Borrelia är också en fästingbärande sjukdom som kan spridas från fästing till din hund.
Borrelia är för hundar ingen dödlig sjukdom och det förväntas inte att hunden blir kroniskt sjuk eller får återkommande besvär av att bli smittad med den här sjukdomen från en fästing.
Symtomen för borrelia hos hund är dock få och cirka 95% av alla hundar som smittas av borrelia påvisar inga eller svaga symtom.
Symtom:
- Rodnad vid fästingbett
- Akut feber
- Sämre allmäntillstånd
- Aptitlöshet
- Plötsliga ledbesvär (svullnad, hälta och ömma leder)
- Rytmstörningar på hjärtat
- Neurologiska problem
- Njurpåverkan
Om hunden behöver behandling hos veterinär tillfrisknar hunden ofta redan inom en till två dagar efter en antibiotikabehandling.
TBE (Tick-Borne Encephalitis)
TBE, eller Tick-Borne Encephalitis som det heter, är den vanligaste sjukdomen som fästingar bär på som vi människor ofta vaccinerar oss mot, men det finns däremot inget vaccin för hundar.
TBE heter på svenska fästingburen hjärninflammation och är just vad det låter som. Det är dock ovanligt att hundar drabbas av TBE efter fästingbett men det kan i vissa fall förekomma.
Symtom:
- Hög feber
- Nedsatt aptit
- Slöhet
- Nedsatt medvetandegrad
- Vinglighet
- Smärta från nacken
- Beteendeförändring
- Kramper
- Förlamning
En hund med symtom som kramp eller hög feber behöver uppsöka veterinär omgående.
När ska jag uppsöka veterinär för fästingbett på min hund?
I de fall där hundens allmäntillstånd försämras eller om den är ovanligt trött, vinglig eller upplevs ha muskel- eller ledvärk ska hunden tas in till veterinär omgående.
Förebygg fästingar mot din hund
Att använda ett fästingmedel för hund är ett utmärkt sätt att skydda din hund mot fästingbett, det kan också vara klokt att i kombination med det använda ett fästinghalsband för maximalt skydd.
Missa inte: Bästa Fästingmedel Hund 2022 » Bäst i Test
Olika preparat och fästingmedel har olika effekt mot fästingar på din hund. En del spot-on fästingmedel för hundar droppas på hunden och kan antingen ha en repellerande effekt, vilket innebär att det är avstötande för fästingen så att den inte vill vandra på hunden. Andra fästingmedel fungerar som ett nervgift för fästingen och kommer att döda fästingen antingen innan eller efter att fästingen har satt sig på din hund.
De flesta fästingmedel har en verkningstid på över 4 veckor och en förpackning håller oftast en hel sommarsäsong för din hund. Var noggrann med att läsa fästingmedlets bipacksedel och bruksanvisning innan användning.
Fästingmedel skyddar dock inte din hund till 100% och det är därför viktigt att du kollar igenom din hund efter promenader ute, åtminstonde en gång om dagen bör du se om din hund har några fästingar. Kamma noggrant igenom hunden och känn djupt i hundens päls efter eventuella fästingar och avlägsna dem omedelbart för att minska smitta och sjukdom.
Efter promenader kan fästingarna ofta fortfarande vandra runt på hunden och kan då avlägsnas innan dem biter sig fast. En fintandad kam kan vara till stor fördel när fästingar inte ännu har satt sig på hunden. Det är vanligt att fästingen vandrar runt på hunden i flera timmar innan den fäster sig på din hund.
Vanliga ställen fästingar sätter sig på hundar:
- Öron
- Ögonbryn
- Nacke
- Hals
- Armhålor
- Mage
- Ljumske
- Tassar/mellan tår
- Rygg
- Svansrot
- Pungen
Vanliga frågor om fästing hund
Är det farligt för hundar att få fästingar?
De flesta fästingar bär inte på någon smitta eller sjukdom. I många fall blir hunden inte allvarligt sjuk men i de fall hunden blir allvarligt sjuk kan det vara direkt livsfarligt för hunden och den bör då tas direkt till veterinär.
Vad händer om man inte får bort hela fästingen på hunden?
Om fästingens käkparti eller huvud sitter kvar på hunden är ingen fara. Dessa delar lossnar av sig själv efter ett par dagar tillsammans med sårskorpan som bildas. Detta medför ingen högre risk för smitta eller sjukdom.
Det här kan du göra mot fästingar på din hund
Fästingar utomlands
Fästingar utomlands kan vara farligare än de vi har i Sverige då de kan bära på helt annorlunda och för oss okända sjukdomar. Desto längre söder ut i Europa du kommer desto större är chansen att din hund blir biten av en fästing som heter Rhipicephalus sanguineus, en brun hundfästing.
Denna typ av fästing kan bära på allvarliga sjukdomar som kan spridas till din hund som inkluderar bland annat:
- Babesios
- Monocytär ehrlichios
- Hepatozoonos
Fakta om fästingar
Fästingen finns i stort sett i hela landet, men förkommer i mindre usträckning desto längre norr ut du kommer, och fästingar förekommer i större utsträckning desto längre söder ut i Sverige/Europa du kommer.
För flera år sedan påvisades inte fästingar norr ut i vårt avlånga land men i och med att det blir allt varmare och att större rådjursstammar tar sig norr ut har fästingar även spridits dit.
Fästingen trivs i högt gräs och i skogar där det är skuggigt och fuktigt. De föredrar lövskog med tät vegetation eller högt gräs.
Fästingar blir tidigt på året aktiva och börjar visa sig så fort det blir 4 – 5 grader varmt under dagarna, och i de södra delarna av Sverige kan det vara väldigt tidigt.
Man brukar säga att fästingsäsongen är mellan mars – november men med det varmare klimatet kan det komma att förlängas inom kort.
Fästingar lever ungefär 2 – 6 år från ägg till fullvuxen parasit. De lever inte länge utan föda och börjar leta efter blog att suga redan i tidig ålder.
Fästingen sitter ofta på ett grässtrå och väntar på ett värddjur att fästa sig på för föda. Vanligvis är dessa värddjur möss och sorkar, men kan även vara människor, hundar, katter och större däggdjur som rådjur.
Den vanligaste fästingen vi har i Sverige är lxoder ricinus som saknar ögon, men när den känner att vegetationen rör på sig börjar den svepa med frambenen för att hitta päls att ta tag i för att sedan krypa upp på värddjuret.
De har oerhört bra luktsinne och känner även av koldioxid eller dofter från värddjur och är snabb med att hitta dem. Väl på värddjuret penetrerar fästingen huden med sin mundel och fäster sig för att suga blod. Fästingar kan sitta ganska hårt med tanke på att deras mundel är försedd med hullingar.
Källhänvisning
http://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_pets.html
https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/borrelios-hos-hund/