10 Intressanta faktan om labrador retriever (visste du det?)

Här är 10 intressanta fakta som du kanske inte visste om labrador retriever!

10 Intressanta faktan om Labrador Retriever

Lättsam, glad, trevlig och energisk. Det är tydligt varför Labrador Retriever är en populär familjehund. Dem är oftast lika bekväma i soffan som att springa runt med sin ändlösa energi. Det finns en hel del att älska med labrador retrievern. Läs vidare för att lära dig mer om denna ras med lite snabbfakta.

1. Dem kommer inte från Labrador

Trots sitt namn kommer labradorerna faktiskt inte från Labrador. Dem har sitt ursprung i Newfoundland, där dem arbetade med fiskare utanför Kanadas kust. Ursprungligen kallades dem för St John’s Water Dog och avlades senare med brittiska jakthundar för att skapa det som idag är känt som Labrador Retriever.

2. Pälsen och nosen

Visste du att leverbruna och svarta labradors pälsar matchar deras färg på nosen?

3. Du kan få alla tre färgerna i en och samma kull.

Oavsett vilken färg som föräldrarna har så kan en och samma kull innehålla svarta, gula och leverbruna valpar. Det är två gener som orsakar pälsens pigmentering, så variationen i pälsen är lika vanlig som olika hårfärger hos människor.

10 Intressanta faktan om Labrador Retriever

4. En av världens populäraste hundraser

Labradorer kom till Sverige i slutet av 1800-talet och är idag en av de mest populära hundraserna i Sverige och andra länder som Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

5. Labradorer är smarta

Labradorer är extremt träningsvilliga och har en snabb inlärningsförmåga, se till att gå en valpkurs så snart du kan! Dem älskar att göra sina ägare nöjda, vilket är en av de främsta skälen till att man väljer labradorer som terapi- och räddningshundar. Dessutom är det den vanligaste rasen för ledhundar i många länder, exempelvis USA och Australien.

6. Dem älskar att äta

Labradorer har en extrem aptit, se till att hålla dina snacks utom räckhåll! Dem försöker äta så gott som allt som luktar mat. Det är väldigt viktigt att motionera en labrador eftersom dessa hundar tenderar att bli överviktiga till följd av detta.

7. Labrador retrievers älskar att simma

Labradorer är kända för deras kärlek till vatten. Från början hjälpte dem fiskare genom att hämta nät och rep ur havet, och även apportera fisk. Dem simmar med sina stora svävade fötter och använder sin tillplattade, utterliknande svans för att hålla balansen och styra när dem simmar. Dessutom har dem en tjock päls med dubbla lager som håller vattnet och kylan borta så att dem håller sig varma.

10 Intressanta faktan om Labrador Retriever

8. Labradorer är valpiga länge

Labradorer mognar vid cirka tre års ålder och är kända för sitt valpiga beteende som ofta stannar kvar längre än tre år. En bra idé är att koppelträna din labrador tidigt för att förhindra att hunden drar när den är fullvuxen.

9. Dem har ett fantastiskt luktsinne

Labradorer är väldigt begåvade när det gäller deras luktsinne. Även om dem ständigt stannar upp för att lukta på allt möjligt under promenaderna så kan det också användas till något positivt. Dem är utmärkta spårhundar, vilket är anledningen till att dem ofta arbetar som tjänstehund.

10. Dem är väldigt snabba

Har du någonsin försökt tävla med din labrador? Du inser nog att dem kan springa ifrån dig. En genomsnittlig labrador kan nå en löphastighet på cirka 19 km i timmen på ungefär tre sekunder!

10 Intressanta faktan om Labrador Retriever

Har du något intressant att dela med dig av om labradoren? Kommentera nedan!

Kategorier: Artiklar, Hundar