Ensamträna hund – så gör du! (7 enkla steg)

Det ska vara enkelt att ensamträna hunden! Kom igång snabbt med 7 enkla steg!

Ensamträna hund

Ensamträning är viktigt eftersom alla hundägare behöver någon gång lämna hunden ensam – även fast man alltid vill ta med sin bästa vän.

Problemet med att lämna hundar ensamma hemma är att många hundar lider av separationsångest. Det är därför det är viktigt att man börjar med ensamträning redan som valp.

Hur lång tid tar det att ensamträna en hund?

Hundar är individer och det skiljer sig mellan olika hundar. Generellt tar det ungefär 7-30 dagar att ensamträna hunden. Avgörande faktor är hur ofta du ensamtränar din hund.

Hur du ensamtränar din hund

Tänk på följande så kommer du att ensamträna din hund på nolltid:

 1. Aktivera och rasta hunden

  Det är viktigt att hunden precis har rastats och aktiverats ordentligt när den ska ensamtränas eller lämnas ensam. En hund med överskottsenergi kommer ha svårt för att ta det lugnt när den blir orolig. Aktivera hunden mentalt och gå en längre promenad så att valpen är riktigt trött och alla behov är utförda.

 2. Träna när hunden är trött

  Det bästa du kan göra är att träna när hunden är trött eftersom att hunden har lättare att slappna av. När hunden är avslappnad är det lättare att skapa en positiv känsla. Träna inte om din hund är uppe i varv, vänta i så fall 20 minuter tills hunden har lugnat ner sig.

 3. Begränsa ytan genom att bestämma en plats

  När vi börjar ensamträna hunden så vill vi göra det smått, och väldigt enkelt. Det du behöver göra nu är att hitta den optimala platsen för din hund, du kan också ensamträna din hund i olika rum eller på olika platser, som t.ex. i bilen.

  Börja med att skärma av ett rum med galler eller en grind, förslagsvis köket, vardagsrummet, eller sovrummet, så länge hunden känner sig trygg i det rummet.

 4. Ensam ska associeras med en positiv känsla

  När hunden är bakom gallret vill vi förstärka känslan med något riktigt gott och positivt. Eftersom vi vill att ensam associeras med en positiv känsla så är hundben utan knutar eller annat hundtugg perfekt att ha som en konstant belöning när du ensamtränar din hund.

 5. Börja försiktigt och var inom synhåll

  Börja med att göra det bekvämt för hunden genom att till exempel lägga en hundbädd eller filt bredvid grinden. Det ska vara bekvämt för hunden, hen ska se dig, och det ska vara gott och positivt. Sätt dig helst bakom gallret, max någon meter ifrån till en början. Det viktigaste är att hunden ser dig och inte känner sig ensam.

  Träna inte för länge, börja med ett par minuter per gång och belöna massor efter.

 6. Ensamträna ofta och var konsekvent

  Ensamträna ofta, helst flera gånger i veckan, gärna flera gånger varje dag. Det är viktigt att du är konsekvent när du tränar med din hund eftersom hundar lär sig lättast när ni tränar ofta och likadant.

  Om hunden gnyr, ylar, river i golvet eller skäller så ska du inte öppna dörren och kliva in, eller uppmärksamma hunden alls – då får hunden som den vill eftersom du kom när hunden kallade på dig.

  Om hunden reagerar och börjar skälla när du stoppar in nyckeln i nyckelhålet eller när du trycker ner dörrhandtaget så ska du vänta – öppna inte dörren. Om du öppnar dörren förstärker du skällandet, håll din position och vänta tills hunden är tyst innan du kliver in.

 7. Utöka tiden du är borta succesivt

  Vart efter hunden klarar av att vara ensam längre kan du börja utöka tiden med korta perioder. Börja med att gå iväg så hunden inte ser dig, sedan kan du börja byta rum. För att sedan gå ut med soporna, för att sedan kunna åka till affären. Och slutligen kunna jobba en halv dag med hunden tryggt sovandes hemma.

8 Tips när du ensamtränar din hund

hund ensam hemma

Att komma hem till en hund som är stressad och har rivit sönder soffan eller sängen är rent ut utav en mardröm. Du måste dock komma ihåg att det är hunden som har varit stressad, som har mått dåligt med panik och ångest.

 1. Börja träna i tidig ålder, helst medans din hund är en valp.
 2. Lämna aldrig hemmet när hunden sover, om hunden vaknar när du är borta kommer hen kpnna sig övergiven och förmodligen få separationsångest.
 3. Lämna aldrig din hund ensam utan träning. En hund som utsätts för den typen av stress kommer ha svårt att ensamträna i framtiden.
 4. Berätta för hunen att du går – det skapar en trygghet för hunden.
 5. När du kommer hem igen är det viktigt att du inte hetsar upp hunden – vi vill minimera stress, inte öka den.
 6. Om du misslyckas med en punkt ska du gå tillbaka ett steg.
 7. Frys in en kong eller en slowfeed matskål fylld med färskfoder eller torrfoder + vatten så att hunden har något att göra när du går. När maten är slut så är kongen fortfarande en rolig tuggleksak.
 8. Ge aldrig upp! Ensamträning tar tid och alla individer har olika lätt för att lära sig hantera sin stress och separationsångest.

Hjälpmedel när du ska ensamträna hund

Det finns så klart hjälpmedel när du ska ensamträna din hund. Adaptil är feromoner som triggar vissa hormoner och kan göra en väldigt god inverkan på vissa individer och det kan verkligen underlätta med ensamträningen.

Hormonerna som triggas får hunden att känna sig lugn och trygg, så det är perfekt att koppla in den i ett vägguttag i närheten av där hunden brukar ligga när du ensamtränar.

Min Australian Shepherd hane på 6 år är uppvuxen med vår äldre Wachtelhund tik som börjar bli till åren.

Dom är båda ensamtränade, men inte tränade att vara ensamma utan varandra. Dem har alltid vart med varandra, och då menar jag alltid.

Så fort vår Aussie är ensam så får han separationsångest. Han piper, gnäller, skäller och blir helt förstörd eftersom han inte är ensamtränad på det sättet.

Adaptil tar inte bort den stressen, men det har verkligen hjälpt oss att handskas med den extrema separationsångesten när vi har ensamtränat våran Australian Shepherd.

Det tog ungefär en månad för oss att ensamträna vår hanhund i vuxen ålder när vi ensamtränade varje dag.

Vanliga frågor om Ensamträning

När kan man inte lämna hunden ensam?

Du kan lämna hunden ensam när du märker att hunden känner sig trygg med det. Valpar under 4 månader får endast lämnas ensamma väldigt korta stunder.

Hur länge kan man lämna en valp ensam hemma?

En valp på under 4 månader får lämnas ensam hemma max några minuter ensam. En valp mellan sex och tolv månader bör inte lämnas ensam mer än 20-30 minuter.

Sammanfattning om Ensamträning

Alla hundar behöver ensamtränas med undantag för individer. Du bör börja ensamträna din hund i tidig ålder eftersom en hund som inte är ensamtränad kan bli extremt stressad och få separationsångest.

Vanligtvis tar det ungefär 7 – 30 dagar att ensamträna en hund om du tränar på en daglig basis. Hundar är dock individer och det tar olika lång tid för dem att lära sig hantera sin separationsångest och sina rädslor.

Innan du påbörjar ensamträningen bör du se till att din hund är både rastad och trött.

Du bör dock aldrig lämna hemmet efter att din hund har somnat om du inte har ensamtränat ordentligt.

En hund som vaknar ensam hemma kan få stresspåslag vilket kan försvåra ensamträningen i framtiden.

Se till att skapa en positiv känsla för din hund när du ensamtränar honom. Bjud på ett ben utan knutar eller något dylikt som hunden kan gnaga på.

Positiva känslor är nyckeln för lyckad ensamträning.

När du börjar ensamträna din hund bör du börja försiktigt och inom synhåll för hunden – till exempel kan du sätta ett galler mellan köket och vardagsrummet.

Det är viktigt att du låter hunden se dig och inte försöker snabba upp hela ensamträningen.

Ensamträna hunden ofta, helst flera gånger varje dag men åtminstone några gånger i veckan. Konsekvent träning är viktigt för att lyckas.

Var också försiktig med att gå fram till hunden när den ylar, skäller eller gnäller.

Det blir en belöning för beteendet. Istället kan du belöna när hunden är tyst när du ensamtränar din hund.

Börja alltid med korta perioder på ett par minuter och arbeta dig succesivt upp. Lämna aldrig valpar ensamma för länge.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning