Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel - en perfekt kombination av arbetslust och lojalitet som kommer att förgylla ditt liv!

engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en hundras som tar andan ur en med sin levande symfoni av energi och lojalitet. Med en anmärkningsvärd förmåga att spränga fram genom fält och skogar, ständigt redo att stöta upp vilt med oförtröttlig iver och apportera med passion och precision, är dessa vackra varelser en perfekt balans mellan arbetslust och lekfullhet. Deras vilda och glädjefyllda natur sprider en sprakande entusiasm som smittar av sig på alla som har äran att dela deras sällskap.

En resa tillsammans med en engelsk springer spaniel är en resa in i en värld fylld av glädje, spänning och en odödlig strävan efter att göra livet till en oändlig källa av äventyr och kärlek.

Den här artikeln berättar om engelsk springer spaniel och deras historia, temperament, aktiveringsnivå, hälsa, pris och mycket mer!

Basfakta om Engelsk Springer Spaniel

Engelsk springer spaniel är en glad och följsam ras med hög arbetslust. De är energiska och kräver regelbunden fysisk och mental stimulans för att må bra. Aktiva ägare som kan ge dem tillräckligt med motion och utmaningar kommer att ha en lycklig och tillfredsställd engelsk springer spaniel vid sin sida.

  • Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)
  • Energinivå: Medel
  • Mankhöjd: Hane 48-56, tik 41-51 cm
  • Vikt: Hane 20-25, hona 18-20 kg
  • Förväntad livslängd: 12-14 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

Engelsk springer spaniel är en ras med anor från antiken och är den äldsta av de engelska fågelhundarna. Ursprungligen användes dessa spanielhundar för att finna och driva upp vilt vid jakt, antingen genom att använda nät, falkar eller hundar som greyhound. Med tiden övergick man till att låta spanieln stöta viltet framför jägarens bössa och sedan apportera det. På 1800-talet utvecklades en särskild linje av spanieln som skulle bli grunden till den engelska springer spanielrasen som vi känner till idag. 1902 erkändes rasen officiellt i England och 1982 bildades Springerklubben som är rasklubben för engelsk springer spaniel i Sverige.

Spanielhundar har en lång historia som sträcker sig tillbaka till antika tider, och deras ursprung tros vara i Spanien, vilket även avspeglas i deras namn. Det finns indicier på att spanielhundar fördes från Spanien till andra delar av världen av romarna eller via handelsfartyg för många århundraden sedan.

Redan år 300 e.Kr. nämns spanielhundar i walesisk lag, vilket innebär att de har funnits i över 1 700 år. Även konstverk från 1500- och 1600-talen visar liknande hundar som dagens engelska springer spaniel.

Spanielhundarna spelade en viktig roll i jakten innan skjutvapen uppfanns. Deras uppgift var att driva upp vilt eller smådjur genom att hoppa på dem och driva dem ut i det öppna, där de kunde fångas av jakthökar, jakthundar eller nät som kastades över dem. När skjutvapnen kom till användning på 1600-talet visade spanielhundarna sig vara särskilt skickliga på att driva upp vilt för jägarna.

Under 1800- och tidigt 1900-tal klassificerades valparna i en kull baserat på deras användningsområden vid jakt snarare än på deras ras. De mindre valparna användes för att jaga morkulla och kallades därför cockers, medan de större valparna användes för att driva upp vilt och fick namnet Springers.

Rasens erkännande i Englands Kennelklub skedde år 1902, och året därpå hade den sin första klassificering vid en utställning. Beechgrove Will, ägd av Mr Winton Smith, blev den första engelska springer spanieln som tilldelades Challenge Certificate vid en utställning år 1903, medan den bästa av motsatt kön gick till Fansome, ägd av Mr Harry Jones. År 1906 blev Beechgrove Will den första championen inom rasen.

Med tiden spred sig engelsk springer spaniel över hela världen, och 1982 bildades Springerklubben i Sverige för att främja och skydda rasens intressen på nationell nivå. Springerklubben har sedan dess varit en viktig del av rasens utveckling och popularitet i Sverige.

Temperament

Den engelska springer spanieln är en ras känd för sitt glada och vänliga temperament. Denna energiska hund är inte bara en följeslagare utan även en fantastisk allroundhund. Med rätt uppfostran och träning kan den fungera utmärkt med människor, hundar och andra djur.

Rasen har länge delats upp i två varianter. Den traditionella varianten strävar efter att bevara rasens allsidighet med ett utseende och en mentalitet som passar för jakt och andra uppgifter. Den engelska jaktspringern är ett resultat av över hundra års framgångsrik avel för jaktändamål.

En typisk engelsk springer spaniel är vänlig och vill alltid vara till lags. Den är snabb på att lära sig och har en stark vilja att följa instruktioner. Aggressivitet och blyghet bör aldrig vara egenskaper hos denna ras.

Tyvärr har det på senare tid förekommit rapporter om aggression och överdriven blyghet hos vissa individer av rasen. Detta kan vara en indikation på dålig avel och är inte önskvärt. Det är därför viktigt att välja en ansvarig uppfödare som inte bara testar sina avelsdjur för genetiska sjukdomar utan också bedömer deras temperament.

Temperamentet hos en engelsk springer spaniel påverkas av flera faktorer, inklusive ärftlighet, träning och socialisering. Genom att ge hunden en stabil och kärleksfull miljö samt genom att investera tid och energi i träning och socialisering kan man främja dess positiva egenskaper och undvika eventuella beteendeproblem.

En välskött och väluppfostrad engelsk springer spaniel kommer att vara en hängiven följeslagare och en fantastisk familjehund. Dess glädje, arbetslust och nyfikenhet gör den till en utmärkt partner för människor som älskar utomhusaktiviteter och som vill ha en aktiv och intelligent hund vid sin sida.

Aktivering

Engelska springer spaniels är aktiva och energiska hundar som behöver regelbunden fysisk och mental stimulans för att trivas. Som stötande och apporterande fågelhund är de naturligt drivna att söka av området framför jägaren, markera och stöta upp vilt samt apportera det. Denna arbetslust och följsamhet gör dem till mångsidiga hundar som kan excelera inom olika träningsdiscipliner som viltspår, lydnad, bruks, agility, freestyle och rallylydnad.

För att hålla en engelsk springer spaniel lycklig och balanserad är det viktigt att ge dem tillräckligt med daglig motion. Mängden motion beror på individens behov och syftet med hunden, då jaktlinjer ofta kräver mer motion än utställningslinjer. En inhägnad gård eller åker där hunden kan leka och utforska är idealiskt. Springer spaniels trivs med att vara utomhus med sin ägare och kan hålla sig sysselsatt medan du tränar, läser eller till och med grillar middag. De har en naturlig tendens att springa runt på egen hand och regelbundet komma tillbaka till ägaren, vilket liknar deras beteende på fältet med en jägare.

Dagliga promenader är också viktiga för att tillgodose hundens rörelsebehov. En eller två kilometerlånga promenader per dag är ett bra sätt att ge dem motion och möjlighet att utforska sin omgivning. Springer spaniels uppskattar också att simma, så om du har tillgång till en pool eller en sjö är det ett utmärkt sätt att ge dem extra träning och glädje.

Förutom fysisk träning är mental stimulans också viktig för engelsk springer spaniel. Aktiveringsleksaker, nosarbete och problemlösningsspel är utmärkta sätt att hålla dem mentalt engagerade och tillfredsställda.

Hälsa

Engelsk springer spaniel är generellt sett en frisk ras, men det finns vissa hälsorisker och sjukdomar som kan förekomma. En viktig aspekt av rasvården är regelbunden pälsvård. Om öronen inte sköts ordentligt enligt trimanvisningarna kan det leda till bildande av vaxproppar och svampinfektioner. Därför är det viktigt att ägare tar hand om öronen regelbundet för att undvika sådana komplikationer.

En ansvarig avelsstrategi är också avgörande för att upprätthålla en god hälsa hos rasen. Rasklubben för engelsk springer spaniel rekommenderar att avelsdjuren genomgår ögonundersökningar utan anmärkning inom ett år före parning. Detta syftar till att undvika att avla på hundar som lider av ögonsjukdomar som progressiv retinal atrofi (PRA), katarakt och retinal dysplasi (RD). Genom att noggrant välja avelsdjur med friska ögon kan man bidra till att minska risken för ärftliga ögonsjukdomar i rasen.

När det gäller andra hälsoproblem är engelsk springer spaniel generellt sett inte särskilt benägna att drabbas av höftledsdysplasi (HD), en vanlig ledsjukdom hos hundar. Detta är en positiv egenskap hos rasen, men det betyder inte att det är helt frånvarande. Ägare bör fortfarande vara medvetna om eventuella symtom eller tecken på ledbesvär och vid behov söka veterinärvård för undersökning och behandling.

Som med alla hundraser är det viktigt att följa veterinärens rekommendationer för regelbundna hälsokontroller, vaccinationer och förebyggande åtgärder mot parasiter. Att ge sin engelska springer spaniel en balanserad kost, regelbunden motion och kärleksfull omsorg är också viktigt för att upprätthålla en god allmänhälsa.

Genom att vara medveten om potentiella hälsoproblem och vidta lämpliga åtgärder för att förebygga och hantera dem, kan ägare ge sin engelska springer spaniel de bästa förutsättningarna för ett friskt och aktivt liv.

Skötsel

Engelsk springer spaniel är en ras som kräver regelbunden pälsvård och övrig skötsel för att hålla sig frisk och välmående. Rasen kan klippas och trimmas, men även ägare kan lära sig att ta hand om pälsvården själva i vardagen. Generellt sett behöver en engelsk springer spaniel borstas minst en gång i veckan för att hålla pälsen i gott skick och undvika tovor eller trassel. Vid behov kan badning också vara nödvändigt.

Öronen hos en engelsk springer spaniel bör hållas kortklippta på insidan för att undvika öronproblem. Reguljär trimning och klippning av pälsen bör göras minst fyra gånger om året, beroende på mängden och kvaliteten på pälsen. Det är också viktigt att klippa tassarna och insidan av öronen regelbundet.

Rasen har en dubbel päls bestående av en isolerande underpäls täckt av en täckpäls. Denna medellånga päls kan vara platt eller vågig, och underullen är kort, mjuk och tät. Tillsammans ger dessa två lager en vattentät, väderbeständig och tålig päls. En frisk päls hos en engelsk springer spaniel är ren och glänsande.

Förutom pälsvård är det också viktigt att ta hand om öronen på din engelska springer spaniel. På grund av deras slappa öron är det nödvändigt att kontrollera och rengöra dem varje vecka för att undvika öroninfektioner. Det är viktigt att vara försiktig och bara rengöra den del av örat som är synlig med hjälp av en bomullsboll fuktad med en mild öronrengöringslösning rekommenderad av veterinären. Det är viktigt att aldrig sätta in bomullspinnar eller andra föremål i hörselgången, eftersom detta kan orsaka skador.

Din engelska springer spaniel behöver även tandvård. Borsta tänderna minst två till tre gånger i veckan för att avlägsna tandsten och förhindra tandköttssjukdomar och dålig andedräkt.

Slutligen är det viktigt att klippa klorna regelbundet om din hund inte naturligt sliter ner dem. För långa klor kan orsaka obehag för hunden när den rör sig. Genom att hålla klorna korta och prydligt klippta kan du undvika obehag och eventuella skador på tassarna.

Barn & Djur

Engelsk springer spaniel är generellt sett väl lämpad för att leva tillsammans med barn och andra djur. De har en naturlig benägenhet att vara vänliga, lekfulla och följsamma, vilket gör dem till utmärkta följeslagare för barn i olika åldrar. De är vanligtvis toleranta och tålmodiga med barn och kan vara lekfulla och skyddande mot dem.

Det är dock viktigt att övervaka interaktionen mellan hunden och barn för att säkerställa att både hunden och barnet är trygga. Barn bör läras hur man korrekt hanterar och interagerar med hunden, så att de inte blir för påfrestande eller oförsiktiga. Hundar, oavsett ras, kan reagera på oönskade beteenden från barn, så det är viktigt att undervisa barnen om att respektera hunden och ge den sin egen plats när den behöver det.

När det gäller andra djur kan engelska springer spaniels vara sociala och vänliga. Med rätt introduktion och socialisering kan de leva harmoniskt med andra hundar, katter och andra husdjur. Tidig socialisering är viktig för att hjälpa hunden att utveckla goda sociala färdigheter och lära sig att vara vänlig mot andra djur.

Det är viktigt att komma ihåg att varje individuell hund kan ha sin egen personlighet och temperament, och vissa engelska springer spaniels kan vara mer reserverade eller behöva mer tid för att anpassa sig till nya situationer eller andra djur. Det är alltid bäst att introducera nya barn eller djur till hunden gradvis och under övervakning för att säkerställa en positiv och säker interaktion.

Som med alla hundar är det också viktigt att undervisa barnen att inte störa hunden när den äter eller sover och att respektera dess personliga utrymme. Att ge hunden tillräckligt med motion, mental stimulans och uppmärksamhet kommer också att bidra till att skapa en harmonisk relation med barn och andra djur i hemmet.

Sammanfattningsvis kan engelska springer spaniels vara fantastiska följeslagare för barn och andra djur. Genom att lära barnen rätt sätt att interagera med hunden och genomföra tidig socialisering och träning kan man skapa en trygg och kärleksfull miljö för alla inblandade.

Vanliga frågor om engelsk springer spaniel

Hur är det att ha en engelsk springer spaniel?

Att ha en engelsk springer spaniel är en glädjefylld upplevelse, fylld med energi, hängivenhet och äventyr. Deras lojalitet och lekfulla natur gör dem till fantastiska sällskap och trivs bäst i aktiva och engagerade familjer.

Vad kostar en engelsk springer spaniel valp?

Kostnaden för en engelsk springer spaniel valp kan variera beroende på uppfödare, rasens kvalitet och geografiskt område, men i genomsnitt kan priset för en valp ligga mellan 15,000 och 25,000 kronor. Det är viktigt att investera i en ansvarsfull och pålitlig uppfödare för att säkerställa en frisk och välskött valp.

Källor:

Svenska Kennelklubben

Rasklubb för Engelsk Springer Spaniel

Kategorier: Hundraser, Hundar