Engelsk springer spaniel

Är du nyfiken på den vackra engelsk springer spaniel? Vi berättar det du behöver veta innan du köper en engelsk springer spaniel valp!

engelsk springer spaniel

Hundrasen engelsk springer spaniel utvecklades som en jakthund för att stöta upp vilt på fältet för att sedan apportera det, men de är numera populära sällskapshundar.

De är atletiska och mångsidiga och har varit kända för att delta i agility, jaktprov, spår, lydnad och mycket mer, och de är bra kompisar att ha med sig när du vandrar eller campar.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Du kommer att ha svårt att hitta en mer tillgiven hårig familjemedlem, men den här valpen behöver definitivt utrymme att röra sig på.

Lägenhetsinnehavare, se upp!

Den här artikeln berättar om engelsk springer spaniel och deras historia, temperament, aktiveringsnivå, hälsa, pris och mycket mer!

Basfakta om Engelsk Springer Spaniel

Engelsk springer spaniel är en aktiv hundras med ett glatt temperament som är snäll, gladlynt, nyfiken, alert och uppmärksam, samt villig att vara till lags, men aldrig orädd. De väger 18 – 25 kg, har en mankhöjd på 41 – 56 cm och förväntas leva 12 – 14 år. De fungerar bra med barn de växer upp med och har sällan problem att bo med andra djur.

Ursprungsland: EnglandSmeknamn: Springer spaniel
Ursprungsår: 1902Pälsstruktur: Tät, rak och lång
Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)Färger: Leverbrun och vit, trefärgad, svart och vit, citrongul och vit, orange och vit, röd och vit
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejEngelsk Springer Spaniel Livslängd: 12 – 14 år
Engelsk Springer Spaniel Mankhöjd:
Hane: 48 – 56 cm
Hona: 41 – 51 cm
Engelsk Springer Spaniel Vikt:
Hane: 20 – 25 kg
Hona: 18 – 20 kg

Engelsk springer spaniel, som fått sitt namn på grund av det sätt på vilket den ”hoppar” på viltet för att driva upp det så att jägaren kan se det, har länge varit en favorit bland jägare.

Men den här livliga och vackra hunden är också en underbar familjemedlem om den får den träning och motion som den behöver.

Engelsk springer spaniel är smart och ivrig att vara till lags, för att inte tala om entusiastisk.

De är glada hundar och tycks ha ett gott sinne för humor.

De brukar klara sig bra med barn om de uppfostras med dem från valpåldern och är tillgivna mot sina familjer.

De är också generellt sett bra med andra husdjur i hushållet, även små, men kan se tamfåglar som ett byte eftersom det är dessa som de ursprungligen är avlade till att jaga.

Eftersom de är jakthundar kräver engelsk springer spaniel mycket motion, se till att hålla dem kopplade i oinhägnade områden, annars kan de bestämma sig för att gå ut på jakt på egen hand.

Eftersom de är så bra sportare deltar många ägare som inte jagar med sin hund i aktiviteter som lydnad, agility, flyball och spårning med sina engelsk springer spanielhundar.

De är också utmärkta som terapihundar och får människor på sjukhus och vårdhem att le.

Engelsk springer spaniel skäller på främlingar om de kommer till huset, men om du letar efter en vakthund ska du fortsätta leta. De är kärleksfulla, mjuka hundar som förväntar sig att även främlingar ger dem uppmärksamhet.

På grund av deras tillgivna natur är de inte en hund för ensamstående personer.

De är mycket människoorienterade och bör inte lämnas ensamma hemma eller isoleras från människor under långa perioder.

Engelsk Springer Spaniel Utseende

Engelsk springer spaniels är mellanstora hundar med det typiska mjuka spanieluttrycket och öron som hänger ner, likt welsh springer spaniel.

Deras kompakta kropp skyddas av en tät, medellång päls som pryds av lockar, en längre frisyr av päls på öron, bröst, ben och mage. Den vaggande svansen kan bara beskrivas som glad.

Deras kroppar är lite symmetriska och kompakta. Det beror på att en hund lätt blir trött när kroppen är för lång – mycket oönskat för en hårt arbetande jakthund!

Detta är grunderna, men om du skulle ställa två engelsk springer spanielhundar bredvid varandra kan de se väldigt olika ut.

Det beror på att i många sportiga (jakt)raser är vissa hundar avlade för att arbeta på fältet, medan andra främst är avlade för att vara utställningshundar.

Så småningom blir de två mycket olika varianter, och det är vad som har hänt med engelsk springer spaniel.

Varför berättar vi detta för dig? Läs vidare så ska vi förklara.

Generna hos fält- och utställningshundar har varit nästan helt åtskilda i ungefär 70 år.

Engelska jakt springer spaniels är atleter och de ser ut som sådana.

De har vanligtvis kortare pälsar, deras nosar är spetsigare och deras öron är inte lika långa. Jakt springer spaniels avlas efter jaktförmåga, luktsinne och träningsbarhet.

Uställnings Spring Spaniels har längre hår, en fyrkantigare nos och längre öron.

De är uppskattade för sitt goda utseende och sin utställningsförmåga.

Utställningshundar kan jaga, men de är för långsamma och metodiska för att göra bra ifrån sig i fälttävlan, vilket är där fältavlade springer spaniels briljerar.

Skillnaderna påverkar dig när du ska välja valp.

Båda typerna behöver mycket motion, men om du vill ha en livskamrat kan en fältavlad springer spaniel ha mer energi än vad du behöver eller vill ha.

Leta efter en valp med utställningslinjer.

Om du vill ha en springer spaniel att tävla i hundsporter med är det precis tvärtom.

Engelsk Springer Spaniel Historia

Spaniel-hundar tros ha sitt ursprung i Spanien – därav namnet. För många århundraden sedan fördes de troligen till andra delar av världen av romarna eller via handelsfartyg.

Spanielhundar nämns i walesisk lag så tidigt som 300 e.Kr. Det är mer än 1 700 år sedan!

Spanielhundar som liknar dagens engelsk springer spaniel finns avbildade i konstverk från 1500- och 1600-talen.

Innan vapen uppfanns användes spanieln för att driva upp vilt eller smådjur genom att hoppa på dem och driva dem ut i det fria så att de kunde fångas av jakthökar, jakthundar eller nät som kastades över dem.

När skjutvapen uppfanns på 1600-talet visade sig spaniels vara särskilt skickliga på att driva upp vilt för skyttarna.

Under 1800-talet och det tidiga 1900-talet i England klassificerades hundar av en och samma kull efter hur de användes vid jakt snarare än efter deras ras.

Mindre hundar i kullen skulle användas för att jaga morkulla (woodcock) och kallades därför cockers.

Större valpar i samma kull skulle användas för att driva upp vilt och kallades därför Springers.

År 1902 beviljade Englands Kennelklubb en särskild plats i sin stambok för engelsk springer spaniel, och en separat klassificering vid deras utställning 1903.

Vid den utställningen dömde William Arkwright rasen. Han tilldelade hunden Challenge Certificate till Mr Winton Smiths springer spaniel, Beechgrove Will, och bästa av motsatt kön gick till Mr Harry Jones’ tik, Fansome.

År 1906 blev Beechgrove Will rasens första champion.

Den svenska rasklubben för engelsk springer spaniel, Springerklubben, bildades 1982 i Sverige.

Engelsk Springer Spaniel Temperament

Den typiska engelsk springer spanielhunden är vänlig, ivrig att vara till lags, snabb att lära sig och villig att lyda.

Den ska aldrig vara aggressiv eller blyg.

På senare år har det förekommit rapporter om aggressivitet eller överdriven blyghet hos rasen, liksom överdriven separationsångest.

Dessa egenskaper är inte önskvärda och kan vara ett tecken på dålig avel.

Som med alla hundraser är det viktigt att ta reda på uppfödare och hitta sådana som testar sina avelsdjur inte bara för genetiska sjukdomar utan även för temperament.

Temperamentet påverkas av ett antal faktorer, bland annat arv, träning och socialisering.

Valpar med trevligt temperament är nyfikna och lekfulla, villiga att närma sig människor och bli hållna av dem.

Välj en valp som ligger mitt emellan, inte den som hoppar på sina kullkamrater eller den som gömmer sig i ett hörn.

Träffa alltid minst en av föräldrarna – vanligtvis är det tiken som är tillgänglig – för att försäkra dig om att de har ett trevligt temperament som du känner dig bekväm med.

Att träffa syskon eller andra släktingar till kommande kullen är också bra för att bedöma hur valpen kommer att vara när den växer upp.

Engelsk springer spaniel behöver tidig socialisering och träning.

Precis som alla andra hundar kan de bli blyga om de inte socialiseras ordentligt, det vill säga utsätts för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser, när de är små.

Tidig socialisering bidrar till att säkerställa att din engelsk springer spanielvalp växer upp till en välbalanserad hund.

Engelsk Springer Spaniel Aktivering

Engelsk springer spaniel är en kärleksfull och hängiven hund som kan leva bekvämt i de flesta hem så länge den får mycket daglig motion.

Hur mycket motion din vuxna springer spaniel behöver beror på hur mycket; jakt springer spaniels behöver mer än utsällnings springer spaniels.

Om du har en inhägnad gård eller en åker där han kan leka kommer din springer spaniel att tycka om att vara utomhus med dig medan du tränar, läser eller grillar middag.

På egen hand springer den ofta runt och checkar sedan in hos dig med några minuters mellanrum, precis som den kan göra på fältet med en jägare.

En eller två dagliga kilometerlånga promenader hjälper också din Engelska springer spaniel att göra sig av med sin energi.

Springer spaniels gillar också att simma, och om du har en pool eller tillgång till en sjö är det ett utmärkt sätt för dem att få motion.

Engelsk Springer Spaniel Hälsa

Engelsk springer spaniel är i allmänhet friska, men som alla raser är de benägna att drabbas av vissa hälsoproblem.

Det är inte alla springer spaniels som får någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Engelsk Springer Spaniel:

  • Vaxproppar i öron
  • Infektioner i öron
  • Ögonsjukdomar (PRA, Katarat, RD)
  • Höftledsdysplasi

Engelsk Springer Spaniel Skötsel

Engelsk springer spaniel har dubbel päls, vilket innebär att de har en isolerande underpäls som täcks av en täckpäls, på samma sätt som du kan använda en tröja och en kappa för att få mer värme.

Deras medellånga överpäls är platt eller vågig, och underullen är kort, mjuk och tät. Tillsammans är de vattentäta, väderbeständiga och tåliga.

De har en längre päls på öron, bröst, ben och mage. En frisk springer spanielpäls är ren och glänsande.

Borsta din engelsk springer spaniel minst tre gånger i veckan för att hålla pälsen snygg och för att undvika mattor eller trassel.

Springer spaniels fäller måttligt under hela året, och regelbunden borstning hjälper också till att hålla lösa hår från dina kläder och möbler.

Du vill också trimma pälsen runt huvudet, halsen, öronen, svansen och tassarna, så att din springer spaniel håller sig hälsosam.

Många ägare av engelsk springer spaniel tar med sina hundar till en professionell groomer varannan till var tredje månad för trimning, men det är något du kan lära dig göra på egen hand också.

Eftersom deras slappa öron blockerar luftcirkulationen måste de kontrolleras och rengöras varje vecka för att förhindra öroninfektioner.

Torka försiktigt ut örat, men bara den del du kan se, med en bomullsboll fuktad med en mild öronrengöring för som rekommenderas av din veterinär.

Stick aldrig in bomullspinnar eller något annat i hörselgången, eftersom du då kan skada den.

Din springer spaniel kan ha en öroninfektion om insidan av örat luktar illa, ser rött ut eller verkar ömt, eller om han ofta skakar på huvudet eller kliar sig i örat.

Borsta din springer spaniels tänder minst två till tre gånger i veckan för att ta bort tandsten och de bakterier som lurar i munnen.

Daglig borstning är ännu bättre om du vill förebygga tandköttssjukdomar och dålig andedräkt.

Klipp klorna regelbundet om din hund inte sliter dem naturligt. Om du kan höra hur de klickar på golvet är de för långa.

Korta, prydligt klippta klor gör att din hund slipper få ont i tassarna när den rör sig.

Engelsk Springer Spaniel Barn & Djur

Springer Spaniels klarar sig vanligtvis bra med barn om de växer upp med dem från valpålder.

Äldre springer spaniels som inte är vana vid barn klarar sig bäst i ett hem med barn som är tillräckligt mogna för att interagera med dem på lämpligt sätt.

Lär alltid barnen hur de ska närma sig och röra vid hundar, och övervaka alltid alla interaktioner mellan hundar och små barn för att förhindra att någon av parterna biter eller drar i öron eller svans.

Lär ditt barn att aldrig närma sig en hund när den äter eller försöka ta bort hundens mat, godis eller leksak. Ingen hund bör någonsin lämnas utan tillsyn med ett barn.

Engelska springer spaniels är också generellt sett bra med andra husdjur i hushållet, även små.

Men de kan se tamfåglar som byten eftersom det är vad de ursprungligen är avlade till att jaga. Håll dem åtskilda så att de inte skadar varandra.

Vanliga frågor om Engelsk Springer Spaniel

Hur mycket kostar en engelsk springer spaniel?

En engelsk springer spaniel kostar från 15 000 kr upp till 25 000 kr beroende på avelsmål och stamtavla. Vissa uppfödare tar däremot mer betalt då det är fri prissättning på hundvalpar i Sverige.

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar