Vad är dragweight och weightpull?

Dragweight och Weightpull

Ekipage som tränar dragweight eller weightpull hävdar att aktiviteten främjar hundens hälsa och muskler, samtidigt som hunden får mental stimulering. För arbetande raser som ursprungligen avlades för denna typ av aktivitet är det särskilt fördelaktigt eftersom det hjälper dem att bli av med överskottsenergi, säger Mikael Ohlsson som tränar dragweight. Weightpull och dragweight är också en bra träningsform att bromsa problembeteenden hos hundar.

Missa inte: Bästa Dragselen 2021

Vad är Dragweight?

Dragweight (DW/Drag Weight) är ingen sport utan en träningsform som de flesta som tränar Weightpull använder sig utav. Dragweight går ut på att låta hunden dra en lättare vikt en längre sträcka, många låter hunden dra en kedja under promenaden. Dragweight ger hunden både fysisk och mental stimulering samtidigt som hunden älskar arbetsuppgiften.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Vad är Weightpull?

Weightpull (WP/Weight Pull) är i grunden hundversionen amerikanernas traktordrag. Hunden ska med sin kroppsstyrka dra en vagn med vikter som är kopplad till hundens dragsele. Vagnen rullar antingen på hjul eller räls, och hunden ska dra vagnen 5 meter. På tävling är hundarna uppdelade i 9 viktklasser och den hund som drar mest i förhållande till sin kroppsvikt vinner i sin viktklass och tränaren får endast uppmuntra hunden verbalt och med gestikulering.

Fördelar med Dragweight och Weightpull

Medan vissa hundägare anser att dragweight och weightpull är olämpligt och skadligt, så kan det ha flera fördelar för hundar när det tränas korrekt, bland annat:

  • Det säkerställer att din hund får den träning hen behöver på ett sätt som kräver mycket mindre utav din tid och utan större investeringar när det gäller pengar och utrustning.
  • Det kan hjälpa till att förbättra ett brett spektrum av beteendeproblem hos hundar.
  • Det är utmärkt för att bygga friska muskler hos hundar. Andra aktiviteter som löpning, cykling eller simning är huvudsakligen uthållighetsträning och stimulerar inte muskeltillväxt på samma sätt som dragweight och weightpull gör. Dragweight och weightpull är utmärkt för muskelbygge eftersom det låter dig lägga till motstånd (eller belastning) över tid, vilket utlöser ny muskeltillväxt hos din hund.   
  • Vissa hundraser som bland annat Husky, Bernese Mountain och Alaskan Malamutes har traditionellt varit arbetshundar. De avlades inte bara för sin höga energi, utan för att arbeta genom att bland annat dra släde eller vagn. Om du äger en av dessa raser idag känner du nog igen att det kan det vara svårt att se till att de får den mängd motion de behöver. Det är här som dragweight och weightpull är till stor hjälp – dragweight är en krävande sport som verkligen ger en möjlighet för hunden att använda sin höga energi.
  • Hundar som drar vikt för arbete som de som är involverade i sök- och räddningsinsatser kan också dra nytta av hundträning i vikt. Detsamma gäller hundar som hjälper människor med rörelsehinder genom att hjälpa dem att dra hängslen eller rullstolar.
  • Dragweight och weightpull är också bra för att stärka bandet mellan dig och din hund. Du kommer att vara din hunds tränare och inspiration under träningspassen, så se till uppmuntra och belöna din hund hela tiden. Enkelt uttryckt så kommer ni två att arbeta som ett team, vilket stärker självförtroendet och bandet mellan dig och din hund.

För att skydda din hund från skador när du drar en vagn, vikter, en släde eller en cykel så är det viktigt att din hund bär den bästa dragselen möjligt. Ett vanligt hundhalsband skapar ett enormt tryck på hundens hals som belastar hunden hela vägen ner i ryggraden. En dragsele hjälper till att fördela vikten på hundens ben där de är som starkast.

Är dragweight eller weightpull dåligt för hundar?

Tyvärr finns det inget rakt svar på denna fråga eftersom hundägare verkar ha delade åsikter. Vissa människor tror att dragweight eller weightpull kommer med ett brett utbud av förmåner, inklusive att hjälpa högenergiska hundraser bli av med överflödig energi, dämpa beteendeproblem hos hundar, bygga friska muskler och skapa ett starkt band mellan en hund och ägare.

Det faktum att många kennelklubbar runt om i världen erkänner dragweight som en internationell sport ger också en viss professionell aspekt och trovärdighet till aktiviteten. Dessa organisationer har strikta regler som inte bara säkerställer att aktiviteten är säker för hundar utan också att hundarnas rättigheter skyddas.

Samtidigt som människor förespråkar sporten så finns det också människor som hävdar att det finns en hög risk för skada när en hund drar tunga vikter. I synnerhet oroar de sig för muskelspänning och ett brett spektrum av hälsorisker som höftledsdysplasi.

Slutsatsen är: dragweight och weightpull kan vara farligt för hundar om det inte tränas korrekt, hunden har en dåligt anpassad eller fel typ av sele. Det finns också oro att hundägare skulle bli mer intresserade av att vinna mästerskapsutmärkelser än att ta hänsyn hunden hälsa och säkerhet.

Vanliga frågor om Dragweight

Hur gammal måste en hund vara för dragweight eller weightpull?

De flesta weightpull och dragweight organisationer och klubbar föreslår att hundar inte bör dra vikter fören de har växt klart, vilket är 15-18 månader beroende på hundens ras. Det är också viktigt att notera att många organisationer inte rekommenderar aktiviteten eller sporten till honhundar. I synnerhet får ammande eller dräktiga hundar aldrig delta i weightpulltävlingar, och bör därav heller inte tränas.

5/5 - (2 votes)

Kategorier: Artiklar, Hundar