Dansk-svensk gårdshund

Går du i tankarna på att skaffa en dansk-svensk gårdshund? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här nordiska hundrasen!

Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är en nordisk hundras som har funnits på sydsvenska lantgårdar sedan länge.

Dom är pigga, livliga, lojala och är väldigt intelligenta – vilket gör dansk-svensk gårdshund till en mångsidig familjehund.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Innan du tar med en dansk-svensk gårdshund valp hem till familjen finns det flera saker du bör tänka på när det kommer till den här söta lilla hundrasen.

I den här artikeln berättar jag allt du behöver veta i detalj om dansk-svensk gårdshunds karaktärsdrag, temperament, hälsa och mycket mer.

Basfakta om Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är framavlad i Danmark/Sverige och erkändes av SKK och DKK 1987. Dansk-svensk gårdshund är en aktiv, nyfiken och pigg hundras som behöver någon form av mental och fysisk stimulans. Dansk-svensk gårdshund väger 5-14 kg med en mankhöjd på 30-39 cm. Dom har en god hälsa och lever ofta 12-15 år.

Trots sin lilla storlek är dansk-svensk gårdshund en hundras som regelbundet behöver mental så väl som fysisk aktivering.

Gårdshunden är en pigg och livlig hundras med relativt mycket energi.

Dansk-svensk gårdshund trivs bäst i aktiva familjer som gärna hittar på roliga aktiviteter och som inte är blyga för att träna sin hund.

Dansk-svensk gårdshund är en liten ras med en ganska stor personlighet.

Det är viktigt att du som går i tankarna på att skaffa en dansk-svensk gårdshund är redo att investera en del tid till en stimulerande aktivitet för din hund.

Ursprungsland: Sverige/DanmarkSmeknamn: DSG
Ursprungsår: 1987Pälsstruktur: Hård, kort och slät
Rasgrupp: 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)Färger: Vit med en- eller flerfärgade fläckar i olika storlek och kombinationer (svart, tan, gult, leverbrunt, viltfärgat och alla nyanser av fawn)
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Nej
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejDansk-svensk gårdshund Livslängd: 12-15 år
Dansk-svensk gårdshund Mankhöjd:
Hane: 32-39 cm
Hona: 30-37 cm
Dansk-svensk gårdshund Vikt:
Hane: 12-14 kg
Hona: 6-7 kg

Dansk-svensk gårdshund Historia

Dansk-svensk gårdshund är en hundras som sedan länge har levt på främst sydsvenska och danska gårdar.

Den dansk-svenska gårdshundens främsta användningsområde var vakthund, sällskapshund och likt många andra gårdshundar – råttjägare.

Ursprungligen användes dansk-svensk gårdshund till större delen dels som vakthund, dels för att hålla efter skadedjur som råttor och möss, och självklart även som sällskapshund.

Dansk-svensk gårdshund har lite av en oklar historia, man vet nämligen inte dess kynologiska ursprung.

Man tror däremot att dansk-svensk gårdshund har sitt huvudsakliga ursprung i dels i pinscherraserna och dels i brittisk vit jaktterrier.

1987 erkände man dansk-svensk gårdshund som en egen hundras, men det dröjde många år innan den blev internationellt erkänd.

Det var inte fören så sent som 2019 som dansk-svensk gårdshund blev godkänd av den internationella kennelklubbsorganisationen FCI.

Innan dansk-svensk gårdshund blev godkänd av Svenska Kennelklubben och Dansk Kennelklub kallades den i sverige för skånsk terrier.

Dansk-svensk gårdshund Temperament

Dansk-svensk gårdshund är en hundras som är intelligent, alert, energisk med en väldigt stor personlighet.

Dom är ganska aktiva hundar som inte lämpar sig enbart som sällskapshund.

Dessa gårdshundar är väldigt pigga och alerta och har ursprunligen använts som vakt- och alarmerande, vilket fortfarande märks av när det kommer främmande in på hundens hemområde.

Dansk-svensk gårdshund är utöver det inte en skällig hundras och dom ska aldrig vara aggressiva, varken mot hundar, främlingar eller familj.

Dansk-svensk gårdshund är en väldigt bra familjehund förutsatt att de får sina aktivering- och motionsbehov tillgodosedda.

De anpassar sig väl till olika situationer och levnadsmiljöer.

Något dansk-svensk gårdshund kan ha svårt att anpassa sig till är att vara ensam.

De lider ofta av separationsångest och bör så tidigt som möjligt börja ensamtränas, speciellt om du inte kan ta med hunden överallt resten av dens liv.

Ett annat bra alternativ är hunddagis/dagmatte.

Dansk-svensk gårdshund är värmedyrkande hundar som ofta ligger i solljuset.

De har inte en särskilt tjock päls så de är väldigt ofta närgångna när det kommer till vilopauser och har sällan problem med att ligga under samma filt som husse eller matte.

Dansk-svensk gårdshund Aktivering

Dansk-svensk gårdshund har en relativt hög aktiveringsnivå och behöver som minst måttliga promenader men har absolut inget emot långpromenader.

Det du inte får glömma är att dansk-svensk gårdshund har ett förflutet med att vara en arbetande hund på gårdar.

Deras medelhöga energinivå behöver ofta dämpas med mental och fysisk aktivering där hunden får tänka.

Dansk-svensk gårdshund är en utmärkt hund att träna agility, freestyle, spår, lydnad och utställning med – men de lämpar sig även för många andra hundsporter.

Att träna vardagslydnad hemma eller under promenaderna är ett effektivt och tidsbesparande sätt att träna din dansk-svensk gårdshund på för att stimulera den mentalt.

De är väldigt intelligenta och lättlärda så var inte blyg med att lära din dansk-svensk gårdshund massa roliga trick!

Om du däremot har en gård och problem med möss och råttor så kan det vara en utmärkt uppgift för en dansk-svensk gårdshund att få jaga de små skadedjuren.

Dansk-svensk gårdshund Hälsa

Dansk-svensk gårdshund är i allmänhet en väldigt frisk hundras.

Det kan dock i låg grad förekomma vissa typiska sjukdomar för den här hundrasen men det är inte säkert att din dansk-svensk gårdshund kommer få någon eller några av dessa sjukdomar.

Förekommande sjukdomar och defekter hos Dansk-svensk gårdshund:

  • Höftledsdysplasi
  • Legg-Perthes sjukdom
  • Ögonproblem (PLL)

Dansk-svensk gårdshund Skötsel

Dansk-svensk gårdshund har en väldigt lättskött päls.

Den är grov, kort, slät och behöver endas borstas igenom vid behov för att ta bort tappad päls.

Det räcker också med att bada din dansk-svensk gårdshund vid behov.

Det krävs alltså inte mycket för att hålla pälsen på din dansk-svensk gårdshund ren, fin och i toppskick.

Klorna på din dansk-svensk gårdshund bör klippas en gång i månaden.

Om du föredrar att inte klippa av så mycket vid varje kloklippning för att inte råka skada pulpan så kan du klippa din dansk-svensk gårdshund mindre men oftare.

Personligen klipper jag klorna på min hund en gång i veckan.

Dansk-svensk gårdshund Barn & Djur

Dansk-svensk gårdshund är en hundras som generellt går väldigt bra ihop med barn. Dom är lekfulla och ofta försiktiga när dom leker.

Det är dock viktigt att du lär både din dansk-svensk gårdshund och ditt barn att hantera varandra, lämna heller aldrig en hund ensam med ett barn utan uppsikt.

De är sällan aggressiva mot andra hundar heller.

Dansk-svensk gårdshund kan vara något alarmerande mot främmande hundar och människor som dom möter men en dansk-svensk gårdshund lär sig ofta snabbt att acceptera hunden eller människan.

Vanliga frågor om Dansk-svensk gårdshund

Hur mycket kostar en Dansk-svensk gårdshund?

En renrasig dansk-svensk gårdshund bör kosta mellan 15 000 – 20 000 kr, men det är fri prissättning i Sverige. Du ska alltid be att få se bevis på att valpen är renrasig om säljaren uppger att så är fallet. 

Sammanfattning om Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är en sällskapshund med många egenskaper som gör den till den perfekta familjehunden.

Men man får inte glömma att dansk-svensk gårdshund är en ganska aktiv hund som sällan lämpar sig som enbart sällskapshund.

En dansk-svensk gårdshund vill ha minst en lång promenad om dagen och de behöver att få tänka och arbeta för att må bra.

En understimulerad dansk-svensk gårdshund kan hitta på egna jobb som vi människor kanske inte uppskattar.

Nästan alla jag har träffat som äger en dansk-svensk gårdshund tycker att dom är perfekta familjehundar om deras behov uppfylls.

Har du en eller går du i tankarna på att skaffa en dansk-svensk gårdshund valp? Kommentera gärna nedan!

4.1/5 - (9 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar