Cykla med hund (så kommer du enkelt igång!)

Vill du också lära dig cykla med hund? VI lär dig hur du gör!

cykla med hund

Det kan vara både praktiskt och väldigt kul att kunna cykla med sin hund, men det är inte helt onaturligt att man som hundägare kanske drar sig för att prova. Visst finns det vissa faror förknippade med detta, men om man bara använder sig av de försiktighetsåtgärder som finns och rätt utrustning samt teknik så kan det gå alldeles utmärkt. 

I den här artikeln kommer vi ge dig en steg för steg guide till hur du kommer igång med att cykla med din hund samt annat som är viktigt att tänka på – läs vidare! 

Kan alla cykla med sin hund – oavsett hundras och ålder?

Passar alla hundraser verkligen för att springa bredvid en cykel? Svaret är i stort sett ja och det beror snarare på hundens ålder, hälsa och personlighet om det passar sig för just den individen. Hundar som inte vuxit till sig ska man inte cykla med då alla leder och muskler inte vuxit klart ännu. 

En del hundar tycker att cyklandet är en rolig sysselsättning medan andra kanske är svårare att få styr på. Tålamod gäller alltid vid all form av inlärning och träning med hunden. Det är alltid viktigt att aktiviteten uppfattas som något kul, inte tvångsaktigt.

Stora hundraser tar längre tid på sig att växa till sig och bör inte springa vid cykeln innan 18 månaders ålder. Små hundraser behöver ca 8 månader på sig att växa klart. Raser som har svårt med andningen på grund av nosens utformning bör man ta det väldigt försiktigt med i detta sammanhang och det här är kanske inte den bästa aktiviteten för just den hunden.

Hundar med ledproblem

Innan du börjar cykla med din hund bör du kontrollera med en veterinär att lederna är friska. Speciellt om du vet om att det finns ledproblem i hundens släktträd från mamman eller pappan, eller om du vet att något av hundens syskon har ledproblem till exempel. 

Ska ni cykla mycket ihop är det viktigt att hunden är frisk och inte har ont medan den springer (eftersom vi människor inte alltid kan uppfatta sådant hos djuren). Det kan också skapa ännu värre ledproblem om hunden springer bredvid cykeln med dåliga leder. Då är det bättre med lugna promenader.

Kommandon att träna in – innan du ska cykla med hund

Innan du sätter igång och cyklar med hunden måste du träna in några basic kommandon som du kommer ha stor nytta av. De kommandon som behövs är exempelvis “stanna”, vilket du kanske redan har övat in med din hund i andra sammanhang.” Höger” och “vänster” behöver du också lära in, samt ett kommando för att hunden ska sakta ner. 

När ni ska sätta igång och cykla är det också bra med ett kommando för detta som inte har med ordet cykel att göra, eftersom det används mycket i vardagen och kan förvirra hunden.

Det som är viktigast när du ska cykla med hund är att den inte får för sig att springa åt sidan helt plötsligt och orsakar en olycka. Därför börjar man gradvis med att öva in aktiviteten genom att gå med cykeln. Men detta kommer du lära dig mer om i vår steg för steg guide längre ner i artikeln. 

Vilken utrustning behövs för att cykla med sin hund?

När man ska cykla med hund behöver hunden en sele samt även ett vanligt halsband med ett koppel till. Sedan behöver du även en så kallad “springer”, vilket är en mojäng du fäster på cykeln och sedan i hundens sele. 

Det är betydligt svårare och mer farligt att cykla med hunden och bara hålla i ett koppel med ena handen, utan en springer. Med springern kan du ha båda händerna på styret och bara lätt hålla kopplet som är fäst i halsbandet för att kunna styra hunden om det behövs. 

Något annat som är viktigt är att både hunden och du har reflexer på er så att ni syns ordentligt. Vatten är också viktigt att ha med sig eftersom hunden kommer bli törstig mycket snabbare än dig. 

Cykla med hunden – steg för steg guide

Tänk på att inte cykla med din hund när det är sol och varmt ute och att asfalt kan vara stekhet på sommaren samt slitande och skadligt för tassarna (trampdynorna) oavsett årstid.

Du cyklar med hunden på din högra sida så att du är mellan hunden och trafiken. Hunden ska trava fram, inte galoppera (åtminstone inte någon längre stund och inte i hög fart) då det sliter på leder och muskler. Lite uppvärmning innan ni ger er ut är viktigt för att hunden inte ska skada sig under färden!

Om du befinner dig på landet och har bra kontroll över din hund kan du självklart låta den springa löst bredvid cykeln (under rätt förutsättningar, se lagar och regler om koppeltvång). 

Glöm heller inte bort hur viktigt det är med belöning och att se till att hunden förknippar aktiviteten med något kul. Nu kommer här vår steg för steg guide till hur du lär dig att cykla med din hund.

1. Öva in de kommandon ni kommer att behöva innan cykeln kommer in i bilden.

2. Börja sedan med att leda cykeln med hunden bredvid. Hunden placeras på din högra sida.

3. När hunden vant sig börjar du sakta rulla med ena foten på pedalen.

4. När hunden vant sig sätter du dig upp på sadeln.

5. Beröm hunden när den gör rätt!

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning