10 Coola hundraser som sticker ut (med bilder och fakta)

Letar du efter coola hundraser? Då får du inte missa dessa 10 coola hundraser!

coola hundraser

”Cool” används ofta för att beskriva en attityd eller en känsla av stil. Så när vi tittade på det breda utbudet av coola hundraser som många hundägare verkar älska var det många intressanta hundar som hamnade på listan!

Det är naturligt att bli exalterad när man ser coola hundraser på nätet, särskilt när man har kommit på ett lika coolt namn som passar den! Ta dock tid på dig att undersöka raser som fångar din uppmärksamhet för att säkerställa att de passar dig och din familj.

Här är våra topp 10 coola hundraser som vi tycker utmärker sig!

Topp 10 coola hundraser

1. Azawakh

coola hundraser - azawakh

Den första rasen av våra tio coola hundraser är uppkallad efter Azawakh i söder om Sahara där den har sitt ursprung och är en mager och snabb jägare med en majestätisk närvaro.

Azawakhs är vänliga och tillgivna mot sin familj, men de kan vara reserverade mot främlingar och ogillar att bli vidrörda av människor som de inte känner.

De är också beskyddande mot sina människor och sitt hem. Ägare beskriver dem som en underbar kombination av lojalitet och självständighet.

Eftersom de är vinthundar är det en utmärkt hundras att träna i hundkappklöpning, faktum är att dem älskar det.

Å andra sidan är dessa magra, muskulösa hundar utmärkta följeslagare för joggare och löpare.

Inomhus är de ganska inaktiva och nöjer sig med att ligga och slumra i soffan.

Något som gör att den här hunden sticker ut bland alla coola hundraser är att det endast fanns 17 stycken azawakh registrerade i Sverige 2021.

2. Basenji

coola hundraser - basenji

På plats nummer två av coola hundraser hittar vi basenji som kommer från Afrika och återfinns ursprungligen i Kongo.

Dessa hundar använder både doft och syn för att jaga och användes ursprungligen för att driva in småvilt i jägarnas nät och för att hålla tillbaka gnagare i byarna.

De här hundarna är smarta och älskvärda och är goda följeslagare för den person eller familj som kan hålla sig ett steg före dem.

De kan anpassa sig till lägenhetsboende, och även nyblivna hundägare kommer att tycka att dessa hundar är bra som första hund.

Se bara till att du kan ge dem tillräckligt med motion för att tillgodose deras höga energinivåer. Du måste engagera dig i mycket promenader, träning och lek!

3. Borzoi

coola hundraser - borzoi

Borzoi är en av rysk hundras och deras mest coola hundraser som använts som en tävlings- och jakthund. Dessa hundar jagade i lag om tre efter kaniner, rävar och vargar.

De blev senare populära sällskapshundar för kungligheter över hela det europeiska fastlandet.

Borzoi är en avslappnad familjehund som trots sin stora storlek även kan anpassa sig till att bo i en lägenhet.

De klarar sig dock inte så bra när de lämnas ensamma under långa perioder under dagen.

Denna känsliga ras behöver sällskap. Deras vackra päls fäller också mycket och kräver en del underhåll från din sida.

Du får en fantastisk soffkompis med en borzoi, men du måste fortfarande anstränga dig lite för att tillgodose rasens motion- och aktiveringsbehov.

4. Dogo argentino

coola hundraser - dogo argentino

Dogo argentino är en stark, atletisk och lojal ras och med sitt utseende passar dem bra på vår lista av coola hundraser.

De kan vara både skarpa jakthundar och vänliga familjehundar.

De har en stark jaktlust och egen vilja samt kan ibland vara reserverade mot främlingar och andra djur, vilket kräver en erfaren hundägare för att hantera rasen.

Dogo argentino hundar behöver mycket fysisk och mental stimulans tillsammans med tålmodig träning, annars kan de bli uttråkade och destruktiva.

Med rätt träning kan de bli en fantastisk familjemedlem och vakthund.

5. Greyhound

coola hundraser - greyhound

Greyhound var ursprungligen framavlade som jakthundar för att jaga hare, räv och rådjur.

Hundarna i denna coola hundras kan nå hastigheter på upp till 70 kilometer i timmen vilket helt klart en bra anledning att ha med dem på listan av coola hundraser.

Det är inte förvånande att greyhounds har gjort sitt namn stort inom kapplöpning.

Förutom deras elegans och snabbhet älskar folk dem för deras milda och vänliga natur.

De är dock ganska känsliga, både för extrema temperaturer och att vara ensamma.

Det här är ingen hund som lämnas ensamma en hel arbetsdag.

Ge dem den uppmärksamhet, omsorg och motion som de behöver så kommer du ha en underbar följeslagare en lång tid framöver.

6. Irländsk varghund

coola hundraser - irländsk varghund

Irländsk varghund är definitivt en hund som ska finnas med på vår lista av coola hundraser eftersom de ursprungligen användes i krig för att dra ner soldater från hästar men också för jakt på storvilt som hjortar, vildsvin och varg.

I dag är denna anpassningsbara hund en familjemedlem som också tävlar i lydnad, spår och andra hundsporter.

Irländsk varghund är i en av de största hundraserna i världen, även om flera andra raser väger mer.

På grund av detta kommer lägenhetsboende att ha mycket svårt att tillhandahålla tillräckligt med utrymme för denna stora hundras att röra sig för att trivas.

Men för familjer med gott om utrymme att röra sig på är irländska varghundar extremt kärleksfulla följeslagare, även för barn.

7. Puli

coola hundraser - puli

Puli är mest känd för sin långa, snöriga päls som påminner om dreadlocks och är en arbetsvillig vallhund och familjemedlem som vi finner väl passande i kategorin coola hundraser.

Den här moppliknande hundrasen från Ungern är energisk, livlig och verkar mycket större än vad den är på grund av sin karakteristiska päls.

Tack vare sitt självförtroende och sin intelligens har puli inga problem med att stå i centrum för uppmärksamheten i ditt hem.

Dessa hundar är lika tillgivna som de är energiska.

Nyblivna hundägare bör dock se upp eftersom all den energinsom puli har behöver någonstans att ta vägen i form av mycket motion, aktivering och massor av lektid.

8. Rhodesian ridgeback

coola hundraser - rhodesian ridgeback

Den stiliga och coola hundrasen rhodesian ridgeback härstammar från Afrika och är en mångsidig jakt- och vakthund.

Numera är det mindre troligt att de jagar lejon, som dessa coola hundraser ursprungligen gjorde, och mer sannolikt att de jagar en mjuk plats i soffan efter att ha joggat med dig.

Rhodesian ridgeback är smart men ibland envis, har en måttlig energinivå och en lättskött päls.

De här valparna behöver dock mycket aktivering och motion och skulle inte klara sig särskilt bra i en lägenhet.

De skulle förmodligen också passa bättre med en erfaren hundägare som kan vara konsekvent med träningen.

9. Tibetansk mastiff

coola hundraser - tibetansk mastiff

Denna fortfarande primitiva hundras utvecklades för flera hundra år sedan i Tibet och hamnar på plats 9 i coola hundraser.

Ursprungligen användes de som vakthundar för boskap och egendom, och tibetanska mastiffhundar har fortfarande den rollen, men de trivs också som familjemedlemmar och utställningshundar.

Hur attraktivt det än låter är det viktigt att noga överväga de andra egenskaper som kan göra den här hunden till en utmaning, vilket är varför det endast finns strax under 200 av dessa hundar i Sverige.

Det här är en självständig vakthund som inte alltid kommer att vända sig till dig för att få vägledning.

Den kommer att njuta av ditt sällskap och bonda med dig, men den kommer inte alltid att lyssna på dig, särskilt inte i en situation där den tror att den har rätt.

Den tibetanska mastiffen är envis och klarar sig vanligtvis inte bra i lydnads- eller agilitytävlingar.

10. Xoloitzcuintle

coola hundraser - xoloitzcuintle

Den sista hundrasen på vår lista av coola hundraser är xoloitzcuintle – som ibland kallas mexikansk nakenhund eller bara xolo – kan mycket väl härstamma från de första hundarna som satte sin fot på den nordamerikanska kontinenten.

Xolo har fördelar som kan döljas av deras ovanliga utseende.

De finns i tre storlekar – liten, mellan och stor – och de har en lugn personlighet och ett måttligt behov av motion. Det här är en hund som inte kommer att driva dig till vansinne.

Faktum återstår dock att xolo är en primitiv ras med drivkraften att jaga andra djur, och de har en självsäker och skyddande natur.

Med andra ord kan de ha jaktlust, vara envisa och har en tendens att vara reserverade mot främlingar.

Kategorier: Hundar, Artiklar