Cockerpoo

Är du nyfiken på en Cockerpoo hund? Vi har samlat allt du behöver veta om den här söta blandrashunden!

Cockerpoo

Cockerpoo är en blandrashund där aveln började i USA på 1950-talet. Till en början tror man att aveln var oavsiktlig, men senare började man korsa Pudel med Amerikansk Cocker Spaniel eller Engelsk Cocker Spaniel – blandningen är vad vi idag kallar Cockerpoo, eller Cockapoo som man säger i USA.

Cockerpoo hunden är en glad, social och tillgiven blandrashund avlad med avseendet att vara en sällskapshund – och dom älskar att vara med sin familj.

Dom kan ha svårt för att vara ensamma hemma och beroende på individ varierar deras energinivå från medel till hög.

I regel är dom aktiva hundar som älskar att leka och röra på sig.

I den här artikeln får du lära dig allt från Cockerpoos personlighet och temperament, till pris och hälsa, tillsammans med mycket mer!

Liknande hundras: Cavapoo – Rasbeskrivning, Personlighet, Hälsa & Pris

Allmän information om Cockerpoo

Kräver erfarenhet: NejFäller päls:
Energinivå: MedelPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MedelNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd: 35-41 cmVikt: 10-15 kg
 • Ursprungsland: USA
 • Ursprungsår: 1950
 • Rasgrupp: Blandraser
 • Smeknamn: Cockapoo, Spoodle
 • Pälsstruktur: Lockig, vågig eller rak
 • Färger: Alla möjliga
Cockerpoo Valp 1024x576 1

Det finns ingen rasstandard eftersom Cockerpoo är en blandrashund som inte är erkänd av SKK och därför kan en Cockerpoo hund kan komma i många olika storlekar och färger.

Storleken varierar väldigt mycket beroende på vilken pudel som har använts i aveln.

Det finns fyra storlekar på en pudel, dvärgpudel, toypudel, mellanpudel och storpudel.

Vanligast är att man avlar Cockerpoo på cocker spaniel och dvärgpudel.

Historia

Cockerpoo, eller Cockapoo som den kallas i USA, är en blandrashund som har avlats fram sedan 1950-talet genom att blanda pudel och amerikansk eller engelsk spaniel.

År 1999 bildades Cockerpoo Club of America där deras mål är att få Cockerpoo hunden att bli erkänd som en egen hundras genom selektiv avel med hundar som inte är besläktade.

Uppfödare uppmuntras att avla på friska och registrerade Cockerpoo hundar för att uppnå det här målet.

Cockerpoo hunden finns i följande kategorier:

 • Amerikansk Cockerpoo. En blandning mellan Amerikansk Cocker spaniel och Pudel.
 • Engelsk Cockerpoo. En blandning mellan Engelsk Cocker spaniel och Pudel.
 • Tillfällig Cockerpoo. En blandning mellan Pudel och amerikansk eller engelsk spaniel i en övergångsperiod.

Cockerpoo är inte en erkänd hundras av SKK och det var inte fören 2007 som Cockerpoo Sverige bildades, en förening som från början hade ett 20-tal medlemmar men idag har vuxit till över 1000 medlemsfamiljer.

Föreningen strävar inte efter att Cockerpoo hunden ska bli en erkänd hundras – deras mål är att sträva efter en sund blandrastyp som avlas efter hälsoundersökta hundar utan anmärkning på ögonlysning och patellaundersökning.

Dom vill även undvika att föra vidare sjukliga anlag som distichiasis, entropion och cherry eye.

Temperament

Cockerpoo är en intelligen blandrashund med ett stabilt och lugnt men busigt temperament.

Dom är vänliga, tillgivna och sociala med en väldigt utåtriktad personlighet och kommer oftast överens med alla människor och djur.

Beroende på vilket temperament hunden har kan den antingen vara aktiv eller helt enkelt njuta av att mysa i soffan med dig.

Cockerpoo kan ha intelligensen från pudeln men också det söta humöret hos sina Cocker Spaniel-förfäder.

Om föräldrarna inte har egenskaperna som förväntas hos en Cockerpoo så kommer troligen inte deras avkommor att ha dom heller.

Liksom alla hundar behöver Cockerpoo socialisering tidigt – exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser – när din Cockerpoo är valp.

Socialisering bidrar till att din Cockerpoo valp växer upp och blir en välbalanserad hund, något alla cockerpoo valpar behöver.

Läs mer: Socialisera Hund – Så gör du (Med checklista)

Dom föredrar att alltid vara med sin familj och kan lida av separationsångest när dom lämnas ensamma för länge – och det kan leda till extremt mycket skällande och till destruktivt beteende.

Missa inte: Miljöträna Hund – Så gör du (Med checklista)

Cockerpoo är en flexibel blandras. Dom kan bo i lägenhet i stadsmiljö, även om dom mindre varianterna klarar sig bättre i en lägenhet än som större Cockerpoo hundarna.

Cockerpoo är ingen gårdshund som kan bo utomhus, eftersom dom har avlats till att vara sällskapshundar – men dom älskar att bo i hus på landet.

Aktivering

Cockerpoo är i allmänhet lätta att träna, även om det beror på föräldrarnas temperament.

Positiv förstärkning är det bästa sättet att träna en Cockerpoo – med tid, tålamod och konsekvens kan din hund bli riktigt lydig.

Läs mer: Hur du tränar din hund med positiv förstärkning (9 Enkla steg)

De flesta Cockerpoo hundar har en medelhög energinivå, och det betyder inte att dom bara slöar runt hela dagen.

Dom tycker om en rejäl promenad – och behöver det för att inte bli överviktiga.

Den bästa typen av aktivering är dock en hundsport och Cockerpoo hundar är väldigt lämpliga för agility, rallylydnad, spår och nosework. Räkna med att din Cockerpoo behöver minst 20-30 minuters motion varje dag.

Ensamträning gynnar alla hundar och är ett bra sätt att se till att din Cockerpoo inte råkar ut för olyckor i huset eller blir stressad eller rädd när du inte är hemma.

Hemmet ska vara en plats där din Cockerpoo är trygg och kan vara lugn, även utan dig hemma. Ensamträning bör inledas så tidigt som möjligt i Cockerpoo valparnas liv.

Du får dock inte lämna din Cockerpoo hemma hela dagarna.

Dom bör inte tillbringa mer än några timmar åt gången ensamma med undantag för när dom sover på natten (även om dom skulle föredra din säng).

Cockerpoos är uppmärksamhetskrävande och dom är inte avlade till att tillbringa sina liv ensamma.

Läs mer: Så ensamtränar du hunden snabbt (7 Enkla steg)

Cockerpoo hunden har en väldigt lättsam natur, men den lämpar sig inte som en ren sällskapshund som en förstagångsägare.

Det är viktigt att du som ägare är konsekvent, tålmodig och vänlig.

Hälsa

Om du köper en Cockerpoo valp bör du hitta en bra uppfödare som kan visa dig hälsokontroller från båda Cockerpoo valpens föräldrar samt generationerna bakom.

Hälsokontroller bevisar att en hund har testats för och blivit fri från en viss sjukdom. Det garanterar dock inte att Cockerpoo valpar inte får sjukdomen.

Eftersom Cockerpoo inte är en erkänd hundras finns inte tillräckligt med underlag för att veta hur friska dom är statistiskt sett.

Typiska sjukdomar och defekter hos Cockerpoo:

 • Blåsljud på hjärtat
 • Höftledsdysplasi
 • Legg-Perthes sjukdom
 • Patellaluxuation
 • Syringomyelia

Skötsel

Cockerpoo har oftast en päls som inte fäller. Pälsen är mjuk och ofta lockig, men den kan vara vågig eller rak och släthårig.

Eftersom det kan bildas små tovor är det viktigt att pälsen borstas igenom varannan eller var tredje dag.

Det är även viktigt att veta att hundar som inte fäller päls behöver klippas eller trimmas två till fyra gånger om året.

Generellt är Cockerpoo allergivänliga, men det finns individer som fäller päls och därav finns det inga garantier att Cockerpoo hundar är allergivänliga.

Läs mer: 17 Allergivänliga hundraser (+ 5 Enkla tips mot pälsallergi)

Eftersom Cockerpoo hundar har slappa cocker-öron som kan blockera luftcirkulationen måste öronen kontrolleras varje vecka och vid behov rengöras för att förhindra öroninfektioner.

Torka försiktigt ur örat – men bara den del du kan se – med en bomulstuss som är fuktad med öronrengöring för hundar som rekommenderas av din veterinär. (Stick inte in bomullspinnar eller något annat i din hunds öra!).

Din Cockerpoo kan ha en öroninfektion om örat luktar illa, ser röd ut eller verkar känslig, eller om din Cockerpoo ofta skakar på huvudet eller kliar sig i örat.

Klipp klorna en eller två gånger i månaden för att förhindra smärtsamma tassar och andra problem. Om du kan höra klorna klicka på golvet är dom för långa.

Läs mer: Så klipper du klor på hunden (4 Enkla steg)

Barn & Djur

Cockerpoo går bra ihop med små barn, även om hundar i allmänhet föredrar hem med äldre, mer försiktiga barn.

Dessutom kommer både vuxna och Cockerpoo valpar ofta överens med andra hundar och husdjur.

Precis som med alla hundar bör man alltid lära barnen hur dom ska närma sig och hantera vuxna hundar och Cockerpoo valpar.

Övervaka alltid alla interaktioner mellan hundar och små barn för att förhindra att någon av parterna biter eller drar i öron eller svans.

Lär ditt barn att aldrig närma sig en hund när den äter eller sover samt att aldrig försöka ta bort hundens mat.

Ingen hund, oavsett hur vänlig den är, bör någonsin lämnas utan tillsyn med ett barn.

Vanliga frågor om Cockerpoo

Vad kostar en Cockerpoo?

Cockerpoo valpar kostar från 20 000kr men kända uppfödare tar ofta upp mot 30 000 kr till 45 000 kr. En vuxen Cockerpoo hund kostar ofta runt 3000 kr – 10 000 kr.

5/5 - (3 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar