Cockerpoo

Cockerpoo är en hundras som kombinerar pudlens elegans med cocker spanielns entusiasm. Upptäck deras unika egenskaper, temperament och behov här.

Cockerpoo

Cockerpoo, även känd som cockapoo eller spoodle, är en blandrashund som bär på en oemotståndlig kombination av charm, intelligens och lekfullhet. Denna blandras har erövrat hjärtan över hela världen och utgör en unik fusion av pudlens sofistikerade karaktär och cocker spanielns anmärkningsvärda personlighet.

Med en mångfald av färger och storlekar, är varje cockerpoo en unik pärla som strålar i sin egen fantastiska prakt. Det finns dock ingen rasstandard eftersom cockerpoo är en blandrashund som inte är erkänd av Svenska Kennelklubben, och med det sagt kan en cockerpoo komma i många olika storlekar och färger.

I den här artikeln får du lära dig allt från cockerpoos personlighet temperament och aktiveringsbehov, till pris och hälsa, tillsammans massor av nyttig information!

Basfakta om cockerpoo

Cockerpoo är en blandrashund känd för sin vänliga och tillgivna natur. De är intelligenta och lekfulla hundar som älskar att vara i centrum för uppmärksamheten. Med en medelhög till hög aktiveringsnivå behöver de regelbunden motion och stimulering för att hålla sig fysiskt och mentalt nöjda.

 • Rasgrupp: Blandras
 • Energinivå: Medel-hög
 • Mankhöjd: 25-45
 • Vikt: 7-30 kg
 • Förväntad livslängd: 12-15 år
 • Fäller päls: Vissa individer fäller

Historia

Cockerpoo är en populär blandras som uppstod i USA på 1950-talet genom att korsa en pudel med antingen en amerikansk eller engelsk cocker spaniel. Denna charmiga blandrashund blev dock inte lika välkänd i Sverige förrän på 1990-talet.

Cockerpoo är känd för sin variation i utseende och temperament, vilket är typiskt för många blandraser. Den kan ha olika storlek beroende på pudelns storlek som används vid aveln. Vanligtvis används mellanpudel eller dvärgpudel för att få fram den önskade storleken och egenskaperna.

Under 1999 bildades Cockerpoo Club of America med målet att erkänna cockerpoo som en egen hundras genom selektiv avel med icke-besläktade hundar. Detta syftar till att skapa en sundare och mer enhetlig avel. Uppfödare uppmuntras att avla på friska och registrerade cockerpoo-hundar för att bidra till detta mål.

Cockerpoo finns i olika varianter beroende på vilken spanielras som används i korsningen. Det finns amerikansk cockerpoo, som är en korsning mellan amerikansk cocker spaniel och pudel, samt engelsk cockerpoo, som är en korsning mellan engelsk cocker spaniel och pudel. Det finns också en tillfällig cockerpoo-variant som är en övergångsperiodsblandning mellan pudel och amerikansk eller engelsk spaniel.

I Sverige är cockerpoo inte en erkänd hundras av Svenska Kennelklubben (SKK). År 2007 bildades dock Cockerpoo Sverige, en förening som vuxit från ursprungliga 20 medlemmar till över 1000 medlemsfamiljer idag. Föreningens mål är inte att få cockerpoo erkänd som en egen hundras av SKK, utan istället strävar de efter att uppnå en sund blandrastyp genom avel med hälsoundersökta hundar som inte har några anmärkningar på ögonlysning och patellaundersökning. Föreningen arbetar också för att undvika att föra vidare sjukliga anlag som distichiasis.

Cockerpoo är en fantastisk sällskapshund som kombinerar egenskaper från både pudeln och cocker spanielen. Dess popularitet och charm har gjort den till en älskad blandras av många hundägare runt om i världen.

Temperament

Cockerpoo

Cockerpoo är en intelligensrik och utåtriktad blandras med en stabil och lugn, men lekfull, temperament. Dess förmåga att kombinera de bästa egenskaperna från både pudel och cocker spaniel gör den till en älskad familjehund.

Med sin sociala och tillgivna personlighet trivs cockerpoo i sällskapet av både människor och andra djur. Dess intelligens och lättlärdhet gör att den gärna lär sig nya tricks och imponerar på sin ägare. Det är inte ovanligt att en cockerpoo njuter av att vara aktiv och lekfull, samtidigt som den också kan koppla av och mysa i soffan bredvid sin ägare.

För att säkerställa en välanpassad och balanserad hund är det viktigt att cockerpoo valpar får tidig socialisering. Genom att utsättas för olika människor, miljöer, ljud och upplevelser som valp, kan den utveckla en trygg och harmonisk personlighet.

Som en hängiven familjehund kan cockerpoo lida av separationångest om den lämnas ensam för långa perioder. Det är viktigt att ge den tillräckligt med tid och närvaro för att undvika överdriven skällande och destruktivt beteende.

Cockerpoo är en mångsidig blandras som kan anpassa sig till olika levnadsförhållanden. Den kan trivas i en lägenhet i stadsmiljö, även om de mindre varianterna har lättare att anpassa sig till trångt utrymme än de större cockerpoo-hundarna.

Med sin kombination av intelligens, vänlighet och anpassningsförmåga är cockerpoo en underbar följeslagare för familjer och enskilda individer som söker en lojal och kärleksfull fyrbent vän.

Aktivering

Cockerpoo är en mångsidig blandras som passar utmärkt som sällskapshund, med sitt lugna temperament, lojala hängivenhet och utåtriktade personlighet. De har ärvt både cocker spanielns rofyllda natur och pudelns intelligens och lekfullhet, vilket gör den lämplig för olika typer av träning och aktivering.

Generellt sett är cockerpoo relativt lätta att träna, även om det kan variera beroende på föräldrarnas temperament. Positiv förstärkning, med belöningar och beröm, är det bästa tillvägagångssättet för att träna en cockerpoo. Med tid, tålamod och konsekvens kan din hund bli väldigt lydig och välfungerande.

Cockerpoo har en medelhög energinivå och behöver regelbunden motion för att hålla sig i form och undvika övervikt. En rejäl promenad varje dag är viktigt, men den bästa typen av aktivering för en cockerpoo är genom hundsporter som agility, rallylydnad, spårning och nosework. Dessa aktiviteter utmanar hunden både mentalt och fysiskt, vilket ger en nöjd och välmående hund. Förvänta dig att din cockerpoo behöver minst 20-30 minuters motion dagligen.

Ensamträning är också viktigt för alla hundar, inklusive cockerpoo. Det hjälper till att undvika olyckor inomhus och minskar stress och rädsla när hunden är ensam. Det är bäst att börja med ensamträning så tidigt som möjligt i valpens liv för att bygga upp trygghet och självständighet.

Det är dock viktigt att inte lämna din cockerpoo ensam hemma under långa perioder. Dessa hundar är uppmärksamhetskrävande och inte avlade för att spendera sina liv isolerade. Undvik att lämna dem ensamma i mer än några timmar åt gången, förutom när de sover på natten. Cockerpoos trivs bäst när de är nära sin familj och får tillbringa tid tillsammans.

Som ägare till en cockerpoo är det viktigt att vara konsekvent, tålmodig och vänlig i träningen. Med rätt engagemang och omsorg kan du skapa en lydig och välmående hund som blir en trofast följeslagare i ditt liv.

Hälsa

När man köper en cockerpoo-valp är det viktigt att hitta en ansedd uppfödare som kan visa hälsokontroller från både valpens föräldrar och generationerna bakom dem. Hälsokontroller kan ge en indikation på om valpen är fri från vissa ärftliga sjukdomar, även om det inte garanterar att de inte kommer att drabbas av sjukdomar i framtiden.

Eftersom cockerpoo inte är en erkänd ras finns det begränsad statistik om deras hälsotillstånd. Men genom att undersöka de vanligaste sjukdomarna hos föräldraraserna, cocker spaniel och pudel, kan man få en uppfattning om vilka hälsoproblem cockerpoo kan ärva.

Några potentiella sjukdomar och defekter hos cockerpoo inkluderar:

 1. Blåsljud på hjärtat: Detta kan vara ett tecken på en hjärtsjukdom som kan leda till komplikationer om den inte behandlas.
 2. Höftledsdysplasi: Detta är ett tillstånd där höftlederna inte utvecklas normalt och kan orsaka smärta och rörelsebegränsningar.
 3. Legg-Perthes sjukdom: Detta är en sjukdom som påverkar höftleden och kan orsaka smärta och muskelatrofi.
 4. Patellaluxation: Detta är när knäskålen går ur led och kan orsaka obehag och rörelseproblem.
 5. Syringomyelia: Detta är en neurologisk sjukdom som påverkar ryggmärgen och kan orsaka smärta och neurologiska symtom.

För att hantera dessa hälsoproblem är det viktigt att valpen kommer från föräldrar som har genomgått hälsokontroller och är fria från dessa sjukdomar. Regelbundna veterinärbesök och att upprätthålla en hälsosam livsstil med motion och rätt näring är också viktigt för att främja en god hälsa hos cockerpoo.

Det är också viktigt att notera att cockerpoo kan vara benägna att ärva sjukdomar som är vanliga hos de föräldraraserna. Det är därför viktigt att undersöka de specifika hälsoproblemen hos cocker spaniel och pudel för att få en helhetsbild av potentiella hälsorisker för cockerpoo.

Som hundägare är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella symtom eller förändringar i hundens beteende och konsultera veterinär vid behov. Genom att ta hand om sin cockerpoo på bästa sätt och ge den nödvändig vård och uppmärksamhet kan man bidra till att hålla den frisk och trivsam under hela livet.

Skötsel

Cockerpoo är kända för sin mjuka och oftast icke-fällande päls, även om det kan variera mellan individer. Pälsen kan vara lockig, vågig eller rak och släthårig. För att hålla pälsen i bra skick och undvika tovor bör den borstas regelbundet, helst varannan till var tredje dag. För hundar som inte fäller päls är det också viktigt att klippa eller trimma pälsen regelbundet, vanligtvis två till fyra gånger om året.

Även om cockerpoo i allmänhet anses vara allergivänliga finns det ingen absolut garanti för detta, då individer kan variera i hur mycket päls de fäller. Det är viktigt att komma ihåg att allergireaktioner kan variera från person till person, så det är bäst att träffa hunden innan man bestämmer sig för att skaffa en cockerpoo.

Cockerpoo-hundar har slappa öron som kan blockera luftcirkulationen och därför är det viktigt att regelbundet kontrollera öronen för att förebygga öroninfektioner. Rengör öronen med en bomullstuss fuktad med ett öronrengöringsmedel för hundar, som rekommenderas av veterinären. Var noga med att inte använda bomullspinnar eller andra föremål som kan skada hundens öron. Om örat luktar illa, ser rött ut, verkar känsligt eller om din cockerpoo ofta skakar på huvudet eller kliar sig i örat kan det vara tecken på en öroninfektion, och du bör kontakta veterinären för rådgivning.

Kloklippning är också en viktig del av cockerpoo-hundens skötsel. Klipp klorna två till fyra gånger i månaden för att undvika smärtsamma tassar och andra problem. Om du hör klorna klicka mot golvet när hunden går betyder det att de är för långa och bör klippas.

Barn & Djur

Cockerpoo är vanligtvis utmärkta familjehundar och trivs i närheten av barn. De har en vänlig och tillgiven natur och kan vara tålmodiga och lekfulla med barn i olika åldrar. Det är viktigt att övervaka interaktionen mellan cockerpoo och barn för att säkerställa att både hunden och barnet är bekväma och trygga. Både hunden och barnet bör läras att behandla varandra med respekt och att ge varandra utrymme när det behövs.

Som med alla hundar är det viktigt att lära barn hur man korrekt och respektfullt hanterar och interagerar med cockerpoo. Barn bör lära sig att inte dra i hundens päls eller svans, att inte störa hunden under måltider eller sömn, och att inte vara för grova eller aggressiva i sitt lekande. Att lära barn att ge hunden sin personliga plats och inte störa den när den äter eller vilar är också viktigt för att undvika eventuell osäkerhet eller oönskat beteende från hundens sida.

När det gäller andra djur kan cockerpoo vara välkomnande och social. Med rätt introduktion och övervakning kan de trivas med andra husdjur, inklusive katter och andra hundar. Det är dock viktigt att introduktionen sker på ett kontrollerat sätt och att man alltid övervakar interaktionen mellan cockerpoo och andra djur tills de har etablerat en positiv relation. Var noga med att ge hunden och de andra djuren tillräckligt med tid och utrymme för att bekanta sig med varandra på ett tryggt och kontrollerat sätt.

Det är också viktigt att komma ihåg att varje hund är unik och att det kan finnas individuella variationer i hur de reagerar på barn och andra djur. Vissa cockerpoo kan vara mer reserverade eller försiktiga med barn eller andra djur, medan andra kan vara mer utåtriktade och lekfulla. Det är alltid bäst att övervaka interaktionen noggrant och vara lyhörd för hundens signaler och behov för att se till att alla inblandade trivs och känner sig trygga.

Med rätt introduktion, övervakning och utbildning kan cockerpoo vara fantastiska kompanjoner för både barn och andra djur i familjen. Att skapa en positiv och respektfull relation mellan hunden, barnen och andra djur bidrar till en harmonisk och trygg miljö för alla involverade.

Vanliga frågor om cockerpoo

Hur mycket kostar en cockerpoo?

Priset på en cockerpoo kan variera beroende på faktorer som trend, uppfödare, popularitet, utbud och avelsdjur, men generellt kan de kosta mellan 25,000 och 45,000 kronor.

Vad är skillnaden mellan cavapoo och cockerpoo?

Skillnaden mellan cavapoo och cockerpoo ligger i föräldraraserna. En cavapoo är en blandning mellan cavalier king charles spaniel och pudel, medan en cockerpoo är en blandning mellan cocker spaniel och pudel.

Hur stor kan en cockerpoo bli?

Storleken på en cockerpoo kan variera beroende på storleken på föräldrarnas raser och blandningen i varje individ, men generellt sett kan de variera från små (ca 25-35 cm i mankhöjd) till medelstora (ca 35-45 cm i mankhöjd) och väga upp till 30 kg.

Hur är det att ha en cockerpoo?

Att ha en cockerpoo är ofta en positiv upplevelse då de är kända för sin vänlighet, intelligens och hängivenhet till sina ägare. De är oftast sociala och anpassningsbara hundar som trivs bra som sällskaps- och familjehundar.

Måste man klippa cockerpoo?

Ja, de cockerpoo individer som har en päls som inte fäller mycket kräver regelbunden trimning för att hålla pälsen i bra skick och undvika tovor. Hur ofta det behövs varierar beroende på individens päls och personliga preferenser.

Hur ofta ska man duscha en cockerpoo?

Hur ofta man bör duscha en cockerpoo beror på flera faktorer, inklusive aktivitetsnivå, pälskvalitet och utomhusaktiviteter. Generellt sett rekommenderas det att man duschar dem ungefär var sjätte till åttonde vecka för att behålla en ren och fräsch päls.

Hur mycket motion behöver en cockerpoo?

Cockerpoo är en aktiv blandras och behöver daglig motion för att hålla sig friska och nöjda. Det rekommenderas vanligtvis att de får minst 30-60 minuters motion varje dag, vilket kan inkludera promenader, lek och andra aktiviteter som stimulerar både kroppen och sinnet.

Kategorier: Hundraser, Hundar