Chihuahua

Lär dig allt om chihuahua-rasen - från deras ursprung till deras temperament och skötselbehov. Vi ger dig en omfattande rasbeskrivning!

Chihuahua

Chihuahua – världens minsta hundras, men en av de mest populära hundraserna över hela världen. Deras intelligens, livlighet och mod är lika imponerande som deras storlek. Denna ras är full av ägarmedvetenhet och är beredd att försvara sin flock till varje pris, vilket betyder att ägare behöver vara konsekventa och träningsvilliga, trots att chihuahuor är små.

Chihuahua finns i två förtrollande varianter – den långhåriga och den korthåriga. Bortsett från pälsen är det ingen skillnad mellan dessa två varianter av chihuahuor. Beteende, mentalitet och personlighet är densamma – förstås med variationer som gör dem till unika individer.

I den här artikeln berättar vi allt från chihuahuans temperament till behov – så fortsätt läs!

Basfakta om Chihuahua

Chihuahuan är en aktiv sällskapshund som kräver uppfostran och en konsekvent ägare. De behöver mental aktivering men klarar sig med mindre fysisk aktivering. De är utmärka agilityhundar och de älskar långa promenader.

  • Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)
  • Energinivå: Medel
  • Mankhöjd: Hane 15-23, hona 15-23 cm
  • Vikt: Hane 1-3, hona 0.8-3 kg
  • Förväntad livslängd: 12-20 år
  • Fäller päls: Ja
Chihuahua

Historia

Chihuahua, en förtrollande ras med rötter i Mexiko, bär på en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ursprungligen anses de härstamma från toltekernas små techichi hundar, men deras ursprung är långt ifrån självklart. Faktum är att äldre chihuahualiknande hundar har hittats på målningar och skelett både i Egypten och på Malta.

För över 2000 år sedan, på Cholulapyramiderna i Mexiko, kan man finna målningar som avbildar dessa charmiga hundar. Det är troligt att de hade en rituell betydelse då de hittades begravda i gravar bredvid sina ägare. Både toltekerna och aztekerna brukade begravas tillsammans med sina hundar. Enligt deras tro skulle hundarna bära och ta på sig ägarnas synder och ledsaga dem till dödsriket.

Efter toltekernas fall och aztekernas nederlag mot spanjorerna och lokala stammar på 1500-talet överlevde chihuahuas hos de lokala stammarna och indianerna. Det var troligen under denna period som de utvecklade sin dvärgväxtmutation från de mexikanska pariahundarna. Men på grund av deras ursprungliga platta ansikten, som liknar många östasiatiska hundar, kan man inte utesluta att de har rötter i östasien.

När chihuahuan anlände till USA började man snabbt korsa dem med dvärgpinscher, medan man selektivt avlade på de minsta hundarna för att ytterligare förminska rasen. Det var först senare, när man införde europeiska dvärgspaniels i aveln tillsammans med chihuahuan, som den långhåriga varianten av rasen uppstod.

I Sverige importerades de första två chihuahuahundarna år 1951 och 1958 fick rasen sitt stora genombrott. Sedan dess har chihuahuan charmat människor över hela världen med sin lilla storlek, stora personlighet och sitt ursprung som sträcker sig över kontinenter och kulturer.

Temperament

Chihuahuan är en hundras med en unik personlighet och temperament som gör den till en fascinerande följeslagare. Trots sin litenhet besitter den en stor flock- och ägarinstinkt. Den är beredd att försvara sin flock och sitt revir mot inkräktare genom högljutt skallande. Men när faran har passerat är den snabb att klättra upp i ditt knä för lite kel och mys.

Chihuahuan är en modig hundras med en stark livlighet och höggradig vaksamhet. Den är alltid alert och har ett imponerande självförtroende. Dess instinkt att skydda sin flock gör att den har en stark vaktinstinkt gentemot inkräktare och potentiella faror.

Rasen är också mycket kärleksfull och snäll, men kan vara reserverad och skällig mot främmande människor och hundar både på promenader och i hemmet. Däremot tenderar chihuahuas att vara mindre reserverade gentemot andra hundar av samma ras.

Det är värt att notera att chihuahuas kan vara känsliga för kyla och föredrar att hålla sig varma. De ligger gärna under filtar eller täcken, så det är viktigt att vara försiktig och undvika olyckor som kan uppstå om de gömmer sig i sängkläder.

Med sin unika personlighet och charm har chihuahuan erövrat många hjärtan världen över. Genom att förstå och respektera deras temperament kan man bygga en stark och kärleksfull relation med dessa underbara små varelser.

Det är viktigt att komma ihåg att chihuahuan inte bör förmänskligas eller överdaltas bara för att den är liten. Den behöver tydliga gränser och konsekvent träning för att utveckla en balanserad personlighet.

Aktivering

Chihuahuan är en renodlad sällskapshund som älskar att vara aktiv och delta i olika aktiviteter. Oavsett om det handlar om att delta i agilitytävlingar, gå på långpromenader eller bara mysa i soffan under fredagskvällen, så är de gärna med. Precis som alla hundar mår de bra av en fast men positiv uppfostran och regelbunden motion.

Dessa små hundar har en stor personlighet och det är viktigt att de uppfostras ordentligt under sin uppväxt, precis som vilken annan hundras som helst. Chihuahuas är kända för att vara skälliga och reserverade, därför är det extra viktigt att de socialiseras och tränas i olika miljöer redan i unga år. Brist på miljöträning kan leda till att de blir reaktiva, rädda och stressade under promenader.

Även om chihuahuas inte kräver långa promenader, så har de sällan något emot att gå en längre sträcka. Faktum är att de ofta njuter av att gå på långpromenader eller träna i hundsporter som agility. För att hålla dem mentalt stimulerade är det viktigt att inkludera någon form av mental aktivering i deras dagliga rutin. Det kan innefatta klickerträning, koppelträning och andra mentala utmaningar.

För att hålla chihuahuan frisk och nöjd behöver de minst 30 minuters total promenadtid varje dag. Det är också viktigt att komma ihåg att träning inte bara handlar om fysisk aktivitet, utan även om att ge dem möjlighet att använda sin intelligens och lösa uppgifter.

Hälsa

Chihuahuan är en liten hundras med en unik dvärgväxt, men den här speciella egenskapen kan medföra vissa hälsorisker. Dvärgväxten kan ibland leda till bett-, käk- och tungproblem hos rasen. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker och vara extra noggrann med att övervaka deras tandhälsa och bettutveckling.

En annan hälsorisk för chihuahuas är deras utstående ögon. Denna fysiska egenskap ökar risken för ögonskador och infektioner. Det är viktigt att vara försiktig och skydda deras ögon, särskilt när de vistas i miljöer med risk för skador.

För att främja en god hälsa hos rasen ingår chihuahuan i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella luxation, vilket innebär att uppfödare undersöker knälederna på alla avelsdjur innan parning. Detta är ett viktigt steg för att minska risken för lösa knäleder hos rasen.

Det bör också nämnas att chihuahuan ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) när det gäller risker med överdriven dvärgväxt. Det betyder att domare vid utställningar och bedömningar bör vara medvetna om och uppmärksamma eventuell överdriven dvärgväxt som kan vara skadligt för hundens hälsa.

Genom att vara medveten om dessa hälsorisker och vidta nödvändiga åtgärder, som regelbundna veterinärbesök och korrekt tandvård, kan man hjälpa till att säkerställa en god hälsa och välbefinnande för chihuahuan.

Skötsel

Chihuahuan är en hundras som finns i två olika pälsvarianter – kort- och långhårig. När det gäller pälsvård kräver de ingen särskild uppmärksamhet. Korthåriga chihuahuas behöver bara borstas vid behov för att hålla pälsen fräsch och fri från eventuell smuts. Å andra sidan bör långhåriga chihuahuas borstas regelbundet, minst en gång i veckan, för att undvika tovor och trassel i pälsen.

För båda pälsvarianterna gäller att de ska badas när de blir smutsiga eller luktar illa. Det är viktigt att använda ett hundschampo som är lämpligt för deras känsliga hud och päls.

När det kommer till klovård är det viktigt att hålla koll på chihuahuans klor och klippa dem regelbundet. Klippning av klorna bör ske ungefär en gång i veckan för att undvika att de blir för långa och orsakar obehag eller skador på tassen. Det är viktigt att vara försiktig vid klippningen och undvika att klippa för nära pulpan.

Utöver pälsvård och klovård är det också viktigt att ge chihuahuan ordentlig mun- och öronvård. Regelbunden tandborstning eller användning av tuggben och tandvårdande tuggprodukter hjälper till att främja god munhälsa och förebygga tandproblem. Öronen bör kontrolleras regelbundet och rengöras vid behov för att undvika infektioner eller överdriven vaxbildning.

Barn & Djur

Chihuahuan är en reserverad hundras som har en naturlig beskyddande instinkt gentemot sin flock. Trots detta kan de trivas och samspela väl med barn, förutsatt att både hunden och barnet lär sig att hantera varandra på rätt sätt.

Det är viktigt att förstå att chihuahuas generellt sett är reserverade och försiktiga mot främlingar och andra hundar. De har en tendens att vara vaksamma och skälliga, både mot människor och andra hundar, under promenader. Det är viktigt att ägaren arbetar med att socialisera och träna hunden för att hantera dessa situationer på ett positivt sätt.

När det gäller att introducera chihuahuan till barn är det viktigt att övervaka och lära både hunden och barnet hur man ska interagera på ett respektfullt sätt. Barn bör lära sig att vara försiktiga och respektera hundens gränser. Chihuahuas är små och sköra hundar, så barn bör vara medvetna om att hantera dem varsamt och undvika att skrämma eller klämma på dem.

Det är också viktigt att ge chihuahuan tid och utrymme för att kunna dra sig tillbaka och få lugn och ro när det behövs. De kan bli överstimulerade och stressade i bullriga och hektiska situationer. Det är viktigt att skapa en trygg och lugn miljö där hunden kan känna sig avslappnad.

Genom att vara medveten om chihuahuans reserverade natur och att ge dem rätt träning, socialisering och utrymme för återhämtning kan man främja en harmonisk relation mellan hunden, barnet och andra djur i familjen. Det är viktigt att visa respekt och omsorg för hundens behov för att skapa en trygg och lycklig miljö för alla.

Vanliga frågor om Chihuahua

Är chihuahua en bra hund?

Chihuahua kan vara en bra hund för rätt ägare som kan ge dem uppmärksamhet, träning och kärlek. De älskar att engagera sig i allt från hundsporter och trick till långpromenader.

Hur många promenader behöver en chihuahua?

En vuxen chihuahua behöver minst en daglig promenad på cirka 30 minuter tillsammand med 3-4 kortare promenader för att få tillräcklig motion. Utöver promenader behöver chihuahuahundar aktiveras mentalt.

Hur ofta ska man gå ut med en chihuahua?

En chihuahua bör gå ut minst fyra gånger om dagen för toalettbehov och korta promenader, men antal gånger per dag kan variera från 3-10 promenader per dag beroende på individens behov.

Hur mycket kostar en chihuahua?

Priset på en chihuahua kan variera beroende på uppfödare, stamtavla och kvalitet, men generellt sett kostar de från 20,000 till 30,000 kronor.

Är chihuahua lättlärd?

Chihuahuas kan vara lättlärda med rätt träning och positiv förstärkning, men de kan vara envisa och kräva tålamod och konsekvens i träningen.

Hur många år kan en chihuahua bli?

En chihuahua har en genomsnittlig livslängd på 12 till 20 år, men vissa kan leva ännu längre med rätt vård och hälsa.

Hur gammal är den äldsta chihuahua?

Den äldsta kända chihuahuan som nått en ålder av 20 år och 265 dagar var en hund vid namn Megabyte, enligt Guinness World Records.

När är en chihuahua gammal?

En chihuahua anses vara i sin äldre ålder när den når cirka 8-10 år, men det beror också på individens hälsa och livsstil.

Är en chihuahua allergivänlig?

Chihuahuas är inte generellt sett allergivänliga, men eftersom de har mindre päls kan de producera mindre allergener och vara mer tolerabla för vissa allergiker.

Hur länge kan en chihuahua hålla sig?

En vuxen och frisk chihuahua kan normalt hålla sig utan att behöva gå ut för toalettbehov i cirka 4-6 timmar, men detta kan variera beroende på individens hälsa och rutiner.

Kategorier: Hundraser, Hundar