Chihuahua

Går du i tankarna på att skaffa en Chihuahua? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om världens minsta hundras

Chihuahua

Chihuahua är världens minsta hundras och även en av dom populäraste hundraserna i världen. Dom är väldigt intelligenta, pigga, livliga, modiga och alerta. Det här är en ras som är väldigt ägarmedveten och som aldrig tvekar på att försvara sin flock, så det är viktigt att man som ägare är konsekvent och träningsvillig – även fast Chihuahuahundar är små.

Chihuahuan finns i två olika varianter, långhårig och korthårig. Den långhåriga Chihuahuan har längre päls som är mjuk och silkig, medans den korthåriga varianten har en kort och lite sträv päls, som samtidigt är väldigt mjuk.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Förutom pälsen så skiljer sig ingenting åt dom två varianterna av Chihuahuor. Beteendet, mentaliteten och personligheten är densamma – med undantag för att dom är individer. Chihuahuas ska aldrig daltas med eller förmänskligas bara för att dom är små och söta sällskapshundar.

Allmän information om Chihuahua

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MedelPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 12-20 år
Mankhöjd:
Hane: 15-23 cm
Hona: 15-23 cm
Vikt:
Hane: 1-3 kg
Hona: 0,8-3 kg
 • Ursprungsland: Mexico
 • Ursprungsår: 1904
 • Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)
 • Smeknamn: Chihuahueño
 • Pälsstruktur: Lång eller kort, väldigt mjuk
 • Färger: Alla utom merle
Chihuahua

Chihuahuan är en aktiv sällskapshund som kräver uppfostran och en konsekvent ägare. Dom behöver mental aktivering men klarar sig med mindre fysisk aktivering. Dom är dock utmärka agilityhundar och dom älskar långa promenader eller en löprunda.

Sammanfattning

 • Chihuahua är reserverade mot främlingar, andra hundar och eventuella faror.
 • Dom har nära till skall.
 • Dom har en lång livslängd på 12-20 år.
 • Det är världens minsta hundras.
 • Dom är väldigt små sällskapshundar men behöver uppfostras.
 • Det mesta är billigare med en liten hund, framförallt hundfodret.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Chihuahua om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Chihuahua är en hundras som anses ha sitt ursprung i Mexiko. Troligtvis härstammar dom från toltekernas små techichi hundar men dom har även hittat skelett och målningar av Chihuahualiknande hundar både i Egypten och på Malta.

Målningar har även hittats på Cholulapyramiderna i Mexiko som är över 2000 år gamla. Dessa Chihuahualiknande hundar hade sannolikt en rituell betydelse då dom hittats i gravar med sina ägare.

Både toltekerna och aztekerna begravde sina hundar tillsammans med ägarna. Enligt tron så skulle hunden bära och ta på sig deras synder och ledsaga dom, så att dom kommer till dödsriket.

Toltekerna blev besegrade av astekerna, som i sin tur blev slagna av spanjorer och lokala stammar under 1500-talet. Där efter tror man att hundarna levde kvar hos lokala stammar och indianer.

Chihuahua är troligen en dvärgväxtmutation av mexikanska pariahundar. Men på grund ut av att dom ursprungligen hade väldigt platta ansikten, precis som många östasiatiska. Därför kan man inte utesluta att dom egentligen har rötter i östasien.

När Chihuahuan kom till USA så korsade man snabbt in dvärgpinscher medans man endast avlade på dom minsta hundarna, för att förminska rasen ännu mer. Det var inte fören senare när man inkorsade europeiska dvärgspanielar tillsammans med Chihuahuan som rasen fick en långhårig variant.

Dom två första Chihuahua hundarna importerades 1951 till Sverige och 1958 fick rasen sitt stora genombrott.

Storlek

Chihuahua är världens minsta hundras som väger 0,8 till 3 kg med en mankhöjd på 15 till 23 cm.

Hanar har en mankhöjd på 15 till 23 cm och väger 1 till 3 kg.

Honor har en mankhöjd på 15 till 23 cm och väger 0,8 till 3 kg.

Temperament

Chihuahuan är en mycket modig hundras som är pigg, livlig, alert – med ett stort självförtroende. Dom har nära till skall med en stor vaktinstinkt att skydda sin flock från inkräktare och andra potentiella faror.

Rasen är en väldigt kärleksfull och snäll ras, men dom kan vara väldigt reserverade och skälliga mot andra människor och hundar, både på promenader och i hemmet. Dom är dock mindre reserverade mot hundar av samma ras

Chihuahuas kan vara något frusna och ligger därför gärna under en filt eller ett täcke vilket du bör ha i åtanke för att undvika en tråkig olycka.

Aktivering

Chihuahuas är en liten hundras med en stor personlighet. Dom behöver därför uppfostras under sin uppväxt, precis som alla andra hundar. Chihuahua är en väldigt skällig och reserverad ras och det är extra viktigt att dom socialiserar och miljötränar tidigt och mycket. Brist på miljöträning kan leda till en reaktiv, rädd och stressad hund på promenader.

Dom kräver inte långa promenader men har sällan något emot en lång promenad – faktum är att dom gärna går en långpromenad eller tränar en hundsport som agility. Dom behöver någon form mental aktivering och minst 30 minuter totala promenader om dagen. Förslagsvis kan den mentala aktiveringen bestå av bland annat klickerträning och koppelträning.

Hälsa

Chihuahua är inte en helt frisk hundras på grund utav dvärgväxten. Dvärgväxt kan medföra olika risker.

Rastypiska sjukdomar, defekter och vanliga sjukdomar hos Chihuahua:

 • Bettproblem
 • Käkproblem
 • Tungproblem
 • Utstående ögon (ökar risk för ögonskador)
 • Lösa knäleder (patella luxation)
 • Hudtumörer (mindre vanligt)

Bett-, käk- och tungproblem tillsammans med utstående ögon är en bieffekt av Chihuahuans dvärgväxt. Bland annat så kan huvudet vara så litet att ögonen inte får plats i dom små ögongloberna.

Skötsel

Chihuahor har en väldigt lättskött päls. Korthåriga Chihuahuas behöver endast borstas vid behov medans långhåriga Chihuahas kan behöva borstas igenom någon gång i veckan för att undvika tovor. Båda varianter badas vid behov.

Klorna bör klippas en gång i veckan för att undvika att dom skadar tassen.

Utfodring

Rätt typ av hundfoder och fodermängd är extremt viktigt för valpar. En Chihuahua ska äta valpfoder för små raser.

Valpen bör utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid om dagen (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Pälsvård

Chihuahua finns i följande alla olika färger. Den enda färg som inte är godkänd är merle.

Dom fäller inte mycket päls, och eftersom pälsen är så kort så är det enkelt att borsta ur all lös päls. Dom har underull och byter päls två gånger per år så en bra idé då är att borsta igenom några gånger extra i veckan för att undvika hundhår i hemmet.

Med regelbunden borstning och en dusch då och då så kommer du hålla pälsen i topp-skick.

Barn & Djur

Chihuahua är en reserverad hundras som är väldigt beskyddande. Dom skyddar sin flock och går generellt bra ihop med barn – så länge både hunden och barnet lär sig hantera varandra.

Eftersom Chihuahuan är en så reserverad hundras så är dom väldigt beskyddande mot främlingar och andra hundar. Generellt går dom bättre ihop med andra Chihuahuas. Dom har nära till skall och är ofta skälliga mot både människor och hundar på promenader.

Vanliga frågor om Chihuahua

Hur mycket kostar en Chihuahua?

En Chihuahua kostar från 10 000kr. Eftersom Chihuahuas ofta används av bedragare och hundsmugglare så är det viktigt att du är nogrann med vilken uppfödare du väljer.

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar