Cavapoo

Funderar du på att köpa en Cavapoo valp? Vi hjälper dig ta reda på det du undrar om den här söta blandrashunden vid namnet Cavapoo!

Cavapoo

Cavapoo är den perfekta blandningen av två bedårande raser – Cavalier King Charles Spaniel och Pudel. Cavapoo är vanligtvis väldigt intelligenta, vänliga och väldigt familjevänliga husdjur.

Men innan du tar med dig en hem finns det några saker du bör veta om Cavapoos. Den här blandrasen är känd för att kräva ganska mycket underhåll, så var beredd att investera lite tid och ansträngning för att ta hand om din Cavapoo ordentligt.

I den här artikeln kommer vi att ge en detaljerad översikt över Cavapoos temperament, hälsoproblem, pris och mycket mer!

Basfakta om Cavapoo

Cavapoo är en blandrashund mellan Cavalier King Charles Spaniels och Pudel som först avlades fram på 1990-talet. Cavapoos är intelligenta, vänliga och lekfulla hundar som passar människor i alla åldrar. Cavapoos finns i tre storlekar: toy, dvärg, eller standard.

Cavapoo fäller minimalt med päls men kräver regelbunden klippning och trimning eftersom dom har en päls som snabbt växer sig lång som lätt trasslar ihop sig, vilket skapar obehag och smärta hos hunden.

Cavapoo är en relativt okänd hundras som har blivit populär de senaste åren på grund av sitt unika utseende och sin personlighet.

I den här artikeln kommer du att lära dig allt från Cavapoos historia till deras skötselbehov så att du kan fatta ett välgrundat beslut om huruvida Cavapoo är rätt blandras för din familj.

 • Ursprungsland: Australien
 • Ursprungsår: 1996
 • Rasgrupp: Ingen, det är en blandras
 • Smeknamn: Cavoodle, Cavadoodle
 • Pälsstruktur: Mjuk, lång, oftast lockig ibland vågig eller slät
 • Färger: Brun, gyllenbrun, svart, flerfärgad
Kräver erfarenhet: NejFäller päls:
Energinivå: MedelPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Medel
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 13-15 år
Mankhöjd:
Hane: 28-45 cm
Hona: 28-45 cm
Vikt:
Cavapoo Hane: 5-10 kg
Cavapoo Hona: 5-10 kg

Cavapoo Historia

Cavapoo är en blandning mellan Cavalier King Charles Spaniel och dvärg- eller toypudel.

Det är en väldigt nytrendande blandras eftersom det var först 1996 som dom började avlas fram av Maria Reed från Australien.

I och med detta, samt faktumet att cavapoo kommer ur korsningen mellan pudel och cavalier king charles spaniel (dvs. ingen avelsstrategi/rasstandard finns) har Cavapoo ännu inte erkänts som en egen ras av de flesta kennelklubbar runt om i världen.

Varför man valde just dessa hundraser att avla på är för att man ville kombinera Cavalier King Charles Spaniel utåtriktade personlighet med Pudelns intelligens, utöver det var det också pudelns allergivänlighet man ville åt eftersom pudlar inte fäller päls.

Cavapoo Temperament

Cavapoo är en populär blandrashund i Sverige på grund av sin potentiellt vänliga personlighet och att dom knappt tappar päls.

Dessutom har dom potentiellt en vänlig och tillgiven personlighet som gör dem lämpliga sällskapshundar för familjer i alla storlekar.

Cavapoo lider däremot ofta av separationsångest så det är viktigt att du kan spendera mycket tid med din hund samt att du bör börja ensamträna din Cavapoo i tidig ålder.

Cavapoos har potential att vara väldigt intelligenta hundar, vilket troligen beror på chanserna att få anlagen för Pudelns intelligens.

I det fallet lär dom sig snabbt nya trick och kommandon och dom är ivriga att visa upp vad dom kan!

Cavapoos kan dock också vara lite svårtränade, med tanke på att de även kan få Cavalier King Charles Spanielns anlag för intelligens.

På grund av sin lilla storlek är Cavapoo lämpliga att bo i lägenhet.

Cavapoo Aktivering

Cavapoo kan vara relativt lätta att träna så länge deras träning sker genom positiv förstärkning.

Cavapoos kan dock även vara lite svårtränade, så du kan behöva vara bestämd, men inte hård, när du tränar din Cavapoo.

På grund av Cavalier King Charles Spanielns låga aktivitetsnivå rekommenderas inte Cavapoos för dem som har ett väldigt aktivt liv eller planerar att springa långa sträckor med sin hund, men likväl kan hunden få Pudelns anlag för aktivitetsnivå och även vara mycket energisk.

Detta är bra att ha i åtanke när man vill köpa en Cavapoo.

Cavapoo Hälsa

Cavapoos hälsa är fortfarande ganska okänd.

En Cavapoo valp kan ärva sjukdomar från föräldrarna, därav hoppas uppfödarna att valparna helt enkelt blir friska när man blandar två hundraser vid förstagenerationsparningar.

På grund av avsaknad av stamtavla för Cavapoon finns ingenting som intygar att hunden är avlad med goda förutsättningar för ett hälsosamt liv.

Därför är det viktigt att vara mycket noga med att undersöka uppfödarens och föräldradjurens bakgrund, samt hälsan i långt bakåtgående led innan du köper en Cavapoo.

Möjliga sjukdomar och defekter hos Cavapoo:*

 • blåsljud på hjärtat
 • höftledsdysplasi
 • ögonproblem (bl.a. PRA)
 • patellaluxation
 • syringomyelia (vätskefyllda hålrum i ryggmärgen)

*Sjukdomarna listade är föräldrarasernas vanliga sjukdomar.

Cavapoo Skötsel

Cavapoos har som lätt kan trassla ihop sig om det inte sköts om ordentligt regelbundet.

Cavapoos har Cavalier King Charles Spanielns anlag för att fälla päls, samtidigt som den även har anlag från Pudelns krulliga päls.

Det innebär att päls som lossnat från hunden har mycket svårt för att ramla bort.

Skötseln bör därför omfatta borstning av pälsen flera gånger i veckan och trimning av håret runt ögon, öron och könsdelar varje månad.

Även övriga pälsen behöver klippas eller trimmas så att den inte mattas, eftersom dom inte fäller päls.

Dom bör badas ungefär en gång i månaden och klippa klorna litegrann varannan vecka.

Cavapoo

Cavapoo Barn & Djur

Cavapoos kan vara energiska hundar som älskar att gå långa promenar utomhus och få mycket motion och aktivering.

Cavapoos kan också ha lugnare avelsdrag och nöja sig med vardagslydnad, vanliga promenader och hänga hemma med sin familj.

Med sin kärleksfulla personlighet är Cavapoo ett utmärkt val för familjer med eller utan barn – det är till och med så att Kronprinsessans familj har en Cavapoo.

Med referens till att detta är en blandras finns dock risken för att Cavapoon får pudelns sprudlande energi.

Cavapoos passar bra för familjer i alla storlekar men kanske inte klarar sig så bra i närheten av extremt små eller högljudda raser som Yorkshireterrier!

Cavapoo valp

På grund utav att Cavapoo har blivit så populär som den är idag har priset gått upp väldigt mycket.

I och med det kommer det finnas Cavapoo uppfödare som utnyttjar situationen och föder upp valpar utan intresse för deras välmående, helt enkelt för att tjäna pengar.

På grund av att Cavapoo är en blandras finns ingen giltig stamtavla och inga giltiga bevis på att individen faktiskt har gener från Pudel och Cavalier King Charles Spaniel.

Tyvärr finns alltså en risk att du råkar få hem en hund som har gener från helt andra raser men liknar en Cavapoo, iallafall som valp.

Dessutom är det relativt vanligt att påstådda Cavapoos smugglas in och säljs i Sverige.

Var uppmärksam på avvikande betéenden, så som att mötas på neutral plats för upphämtning av hunden.

Innan du köper en Cavapoo valp bör du:

 1. Besök säljaren redan innan du får hämta din valp så att du vet vem du köper av.
 2. Be om att få träffa valpens föräldrar.
 3. Ställ krav på att valpen ska vara veterinärbesiktigad, chipmärkt och vaccinerad. Be även om intyg på dessa saker.
 4. Försäkra din Cavapoo valp innan du hämtar den! Även blandraser kan försäkras.
 5. Försök undvik förstagenerationsparningar.

Vanliga frågor om Cavapoo

Vad kostar Cavapoo?

Priset för en Cavapoo ligger mellan 30 000kr – 40 000kr. Anledningen till det är på grund av den snabbt tillväxande efterfrågan av Cavapoo rasen.

Hur stor blir Cavapoo som vuxen?

En vuxen Cavapoo väger mellan 5-10 kg och har en mankhöjd på ca. 28-45 cm beroende på uppfödarens avelsmål. Skillnaden på storleken hos Cavapoo kan skilja sig mycket beroende på föräldrarna.

Hur är en Cavapoo?

Cavapoo är väldigt glada och sociala hundar och älskar sällskap. Cavapoo passar dig som inte är rädd för att vara aktiv och kan tänka sig spendera en del på underhåll.

Får man ha Cavapoo i Sverige?

Cavapoo är ännu inte godkänd av Svenska Kennelklubben, men det är redan nu många människor som har Cavapoo i Sverige.

Sammanfattning av Cavapoo Blandrasen

Det finns många egenskaper hos Cavapoo som gör Cavapoo till en perfekt familjehund.

Den är blygsam och lugn, har ingen rädsla för nya situationer eller personer, och kan leka med barnen utan att behöva vara fysisk med dem.

Tyvärr så kräver Cavapoo mycket pälsvård på grund av pälstypen, så det bör man tänka på innan man köper en Cavapoo.

När du köper Cavapoo så är chansen stor att du får en väldigt intelligent hund om den får de flesta av anlagen från pudelns intelligens.

Det kan vara bra att kolla upp dom riktiga generna bakom föräldrarna innan du köper din nya Cavapoo valp.

De flesta av mina vänner anser att Cavapoo är en underbar familjehund. Skulle du kunna tänka dig en Cavapoo? Låt mig veta i kommentarerna!

4.3/5 - (12 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar