Cavalier king charles spaniel

Är du nyfiken på en Cavalier king charles spaniel hund? Vi berättar hur det är att ha en Cavalier king charles spaniel innan du skaffar en valp!

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel, den söta och snälla hundrasen, är en liten hund som kommer bra överens med alla i sin omgivning – både djur och människor. Den har sitt ursprung från 1500-talet och har varit en kunglig ras genom olika århundraden. Pälsen på en Cavalier king charles spaniel är som silke och de behöver inte speciellt mycket motion.

Basfakta om Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en liten hund på ca 30-33 cm i mankhöjd som fullvuxen och den väger ca 5,5-8 kg. De är intelligenta men nöjer sig med att bara leka lite grann och måttliga promenader. De är väldigt vänliga och enkla hundar som passar en nybörjare, barn eller pensionärer.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Om man aldrig haft hund tidigare är det perfekt att börja med en Cavalier king charles spaniel eftersom de är så enkla att hantera. Rasen kommer bra överens med andra djur och är en glad liten prick som nöjer sig med att vara där du är. Som ditt sällskap.

En Cavalier king charles spaniel är en ganska tystlåten hund som inte har något större behov av att skälla. Men den välkomnar gärna besökare med några voff!

Vill du lära den tricks och annat kul är den med på noterna. Men tar sig gärna en tupplur då och då. Motion är främst viktigt för att hunden inte ska gå upp i vikt, men annars har den inget större behov av långa promenader eller liknande.

Ursprungsland: EnglandSmeknamn:
Ursprungsår: 1945Pälsstruktur: Lång och silkeslen, lätt vågig
Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)Färger: Black and tan, Blenheim, Ruby, Trefärgad
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: LitePälsvård: Mellan
Kräver aktivering: LiteBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Nej
Träningsvillig: MellanAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 9-14 år
Mankhöjd:
Hane: 31-33 cm
Hona: 31-33 cm
Vikt:
Hane: 5,4-8 kg
Hona: 5,4-8 kg

Historia

Cavalier king charles spaniel är en kunglig hund döpt efter kung Charles II och som avbildats på många målningar sedan 1500-talet och framåt. Det är inte så konstigt med tanke på hur söt och vacker rasen är. Man kan säga att den gör sig väldigt bra på bild.

Traditionellt sett har den avlats fram som sällskapshundar för förmögna damer som inte var särskilt aktiva på dagarna. Av denna anledning är en av deras favoritsyssla att ligga och värma sig i ditt knä långa stunder.

Temperament

En Cavalier king charles spaniel har en väldigt härlig personlighet om man vill ha en hund som inte kräver så mycket vad det gäller aktivering. De är glada, snälla och lätthanterliga, vilket gör att den passar i många olika konstellationer såsom hos en barnfamilj, med en känslig person eller en äldre person som inte kan vara så aktiv.

Om du reser mycket kommer en Cavalier king charles spaniel att bli en bra resekamrat eftersom den är så liten, smidig, tyst och följsam.

Den här rasen har inga vaktinstinkter så den skäller mycket lite, vilket är många hundägare som uppskattar. Speciellt om man bor i lägenhet och lätt stör andra grannar i huset.

Man ser ofta gamla människor med en Cavalier king charles spaniel för att det är en perfekt kombination. Både hunden och gamlingen vill ha sällskapet och den här rasen kräver inte mycket mer än bara kärlek.

Aktivering

Cavalier king charles spaniel behöver inte så mycket motion. Några kort promenader om dagen räcker, men den kan hänga med på mer om du erbjuder detta. Det viktiga är som sagt att hunden inte ska gå upp i vikt, annars har de inget större behov av fysisk aktivitet på det sättet.

För att göra något skoj med din hund kan du kan aktivera din Cavalier king charles spaniel med lekar hemma eller på tomten och lära den olika tricks.

Rasen anses ha en intelligens som ligger på medel och klarar absolut av att lära sig olika kommandon etc. utan svårigheter. Annars är de ganska nöjda med att bara vara med husse eller matte och ta det lugnt.

Hälsa

Cavalier king charles spaniel kan råka ut för en del ärftliga åkommor, men alla hundar av spanieltyp med långa öron kan också lätt få problem med öroninfektioner. Det blir för dålig luftcirkulation i öronen eftersom det långa håret täcker ingången.

Andra ärftliga sjukdomar som en Cavalier king charles spaniel kan råka ut för är hjärtproblem, ögonsjukdomar och nervsjukdomen syringomyelia. Även höftledsdysplasi kan förekomma.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Cavalier king charles spaniel:

  • höftledsdysplasi
  • ögonsjukdomar
  • syringomyelia
  • hjärtproblem
  • öronproblem

Skötsel

Pälsvård är väldigt viktigt om du äger en Cavalier king charles spaniel. Så här måste du lägga ner en del tid om hunden ska hållas fräsch och fin. Borsta igenom pälsen minst en gång i veckan.

Du måste också trimma pälsen mellan trampdynorna emellanåt eftersom den annars växer sig för lång och kan skapa problem för hunden.

Klorna är viktigt att du klipper en gång i månaden på en Cavalier king charles spaniel eftersom den inte rör sig lika mycket som många andra raser och då inte slipar ner klorna naturligt.

Barn & Djur

Om man letar efter den perfekta lugna familjehunden som kommer överrens med alla i familjen, så är en Cavalier king charles spaniel ett mycket bra val. De går väldigt bra ihop med barn eftersom de är små, försiktiga, tillgivna och icke krävande.

Andra djur i hemmet är heller inget problem för en Cavalier king charles spaniel. De tycker om det mesta som är levande och finns i dess närhet. Andra hundar, katter, kaniner etc är inga problem.

Vanliga frågor om Cavalier king charles spaniel

Hur mycket kostar en Cavalier king charles spaniel?

Priset på en Cavalier king charles spaniel kan variera beroende på uppfödare och stamtavla etc. Men generellt brukar en sådan hund kosta mellan 10 000 – 12 000 kr renrasig. Köp dock aldrig en hund utan att ha tillräckligt med information om dess stamtavla och genetik, eller utan att besökt valpen innan ni tingar den.

Hur är en Cavalier king charles spaniel?

En Cavalier king charles spaniel är en underbart söt, vänlig, glad och enkel hundras. De kräver inte så mycket av sin ägare förutom ett varmt knä att hoppa upp och sova i en stund. Rasen är utmärkta familjehundar och passar även perfekt för en pensionär som har ett lugnt tempo.

Sammanfattning om Cavalier king charles spaniel

Inte undra på att Cavalier king charles spaniel har ett kungligt ursprung, en sådan sötnos passar verkligen in i de vackra salongerna. Men på senare år har de kommit att bli väldigt uppskattade familjehundar som älskas av alla – både barn, pensionärer och andra hundar.

Dess vackra silkeslena päls behöver en del eftersyn, men annars behöver du inte tänka på att du måste gå långa skogspromenader med din Cavalier king charles spaniel för att den ska må bra. De klarar sig bra med några korta promenader per dag, lite lek hemma och ett par tupplurar i husses eller mattes knä.

En del ärftliga sjukdomar kan förekomma men något annat som är vanligt är att det blir för tätt vid öronen på grund av det långa håret och att öronproblem utvecklas på grund av detta.

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar