Boxer

Går du i tankarna på att skaffa en Boxer? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här härliga hundrasen

Boxer

Boxer är en hundras som är avlad för att vara brukshund och tjänstehund. Rasen kommer från Tyskland och har en lång historia av att arbeta som jakthund, boskapshund, tjänstehund och brukshund. Idag är rasen en ganska aktiv bruksras men kan i vissa aktiva familjer klara sig som familjehund om dom får mental och fysisk stimulans. Eftersom Boxer är en stor hundras är det viktigt att du uppfostrar dom så att vardagen fungerar.

Allmän information om Boxer

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MotionNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Dålig
Reserverad: JaLivslängd: 10-12 år
Mankhöjd:
Hane: 57-63 cm
Hona: 53-60 cm
Vikt:
Hane: 26-34 kg
Hona: 24-31 kg
 • Ursprungsland: Tyskland
 • Ursprungsår: 1902
 • Rasgrupp: 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)
 • Smeknamn:
 • Pälsstruktur: Kort och slät
 • Färger: Gulbrun, tigrerad, vit
Boxer valp

Att skaffa en brukshund som Boxer innebär ett stort ansvar. Dom kräver mycket motion och aktivering, både mentalt och fysiskt. Dom kräver en ägare som är engagerad, träningsvillig och beredd på att träna din hund varje dag.

Sammanfattning

 • Boxer är en hundras som har nära till skall mot andra hundar.
 • Boxrar är kärleksfulla hundar som älskar barn.
 • Om dom får mental och fysisk aktivering kan dom vara en bra familjehund.
 • Dom är avlade brukshundar, så dom behöver daglig aktivering – dom älskar att jobba.
 • Dom kan ha svårt att vara ensamma hemma.
 • Det är en ras med många förekommande sjukdomar.
 • Överansträng aldrig din Boxervalp innan 18 månaders ålder – detta för att minimera höft- och ledproblem.
 • Boxer passar inte särskilt bra i lägenheter eller små hus.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Boxer om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Under 1600 och början av 1700-talet jagade tyskar väldigt mycket björn, varg och vildsvin med jagande bulldoggar vid så kallade hetsjakter. Hundens uppgift var att jaga ikapp bytet och hålla fast det tills jägaren kom ikapp.

Bland dessa bulldoggar fanns det två raser som är grunden till Boxer, Bullenbeisser och Bärenbeisser. Engelska mastiffer och vinthundar korsades in för att få fram en snabbare och vigare hund vid jakt. Resultatet blev Brabantern som är aningen mindre och föregångaren till dagens moderna Boxer. Dom ska ha beskrivits av Freidrich von Flemming 1719 för första gången.

I slutet av 1700-talet började man använda dessa hundar som boskap- och gårdshundar. På grund av att rovdjuren som dom användes för att jaga började bli utrotade så fick hundarna ett nytt syfte. Old English Bulldogg korsades in och resultatet blev Boxer.

Första gången Boxern ställdes ut var 1895 i München, och året efter bildades den första rasklubben. Olika rasklubbar var dock oense om vilken rasstandard som skulle användas och det var inte fören 1910 som klubbarna kunde enas om en gemensam rasstandard och avelsstrategi som skulle användas.

Det var under första världskriget som Boxern togs i bruk som tjänstehund för första gången. Dom användes främst som rapporthund och militär patrullhund, men också som räddningshund. Några år senare, 1924, använde tyska polisen Boxerhunden som tjänstehund och det var då som rasen blev populär och spred sig.

Man är inte helt säker vart namnet Boxer kommer ifrån, men det användes som synonym för bulldogg.

Temperament

Boxer är en hund som är väldigt glad, framåt och social. Dom mognar sent och är därför lekfulla och valpiga väldigt länge, dom är pigga i stort sett livet ut. Dom är aldrig lömska eller opålitliga.

Dom ska vara stabila, modiga och träningsvilliga med en stark vilja att göra rätt. Dom älskar att träna olika hundsporter men valpar under 18 månader ska aldrig överansträngas på grund utav risken att leder utvecklas fel.

Boxerhundar är kontaktvilliga om dom blir aktiverade, men det finns väldigt stora skillnader inom olika individer. Vissa Boxrar, framförallt hundar som inte aktiveras, kan bli aggressiva och reaktiva mot andra hundar och djur på promenader. Vissa individer har väldigt svårt med ensamträningen också.

Aktivering

Boxern är en hundras som i drygt ett sekel använts som brukshund och tjänstehund. Dom har genom tiderna använts som bland annat:

 • polishund
 • väktarhund
 • servicehund
 • militärhund
 • patrullhund
 • rapporthund
 • räddningshund

Det finns många individer som meriterar högt inom bruksarbete, agility och lydnadsprov. Det är bara några få nämnda, Boxer används inom många andra hundsporter där dom är väldigt framgångsrika, man kan helt enkelt säga att dom är väldigt mångsidiga hundar.

Eftersom Boxern är en brukshund som är väldigt aktiv, som kräver daglig mental och fysisk stimulans så är det här inte en ras som lämpar sig för nybörjare.

Boxern behöver en ägare som är intresserad av hundträning, som har tid över för både motion och hundträning. Eftersom Boxern är en stor hund är det extra viktigt att du uppfostrar din Boxer valp redan i tidig ålder för att undvika problematik i vardagen.

Boxern är också en populär hundras inom utställning men för att kunna bli utställningschampion behöver hunden meriter från bruksprov, tjänstehundscertifikat eller godkänt draghundsprov.

Hälsa

Boxer är inte en helt frisk ras på grund utav att man tidigare avlat på ärftliga defekter. Dessa defekter har gjort så att bland annat Boxerns nos blev kortare vilket medför andningsproblem, utöver det finns det ett par andra sjukdomar och defekter att tänka på.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Boxer:

 • höftledsdysplasi (felaktig utveckling av höftleden)
 • spondylos (degenerativa förändringar i ryggen)
 • renal dysplasi (onormal utveckling av njurvävnaden)
 • knäledsdysplasi (felaktig utveckling av knäled)
 • klåda (på hud/tassar)
 • utslag (på hud/tassar)
 • röda tassar
 • infektioner
 • allergier
 • andningsbesvär

Skötsel

Pälsen på en Boxer är kort och fäller en del så dom är inte allergivänliga. Dom fäller mer under hösten och våren när dom byter päls för säsongen, men borstar du igenom pälsen ett par gånger i veckan så blir du av med det mesta av håret. Bada din Boxer en gång i månaden eller vid behov.

Klorna bör klippas en gång i veckan för att hålla dom korta. Om din Boxers klor blir för långa kan dom skada tassen, så det är rekommenderat att du väljer en dag i veckan så att du kommer ihåg att det måste göras. Jag klipper klorna på mina hundar varje söndag så att det blir enklare att hålla rutinen.

Utfodring

Rätt typ av hundfoder och foder mängd är extremt viktigt för valpar. En Boxer ska äta valpfoder för storväxta raser.

Valpen ska utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid om dagen (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Storlek

Boxern är känd för sitt stora, något tilltryckta ansikte och sin maskulina kropp. Dom är medelstora, korthåriga och kraftiga.

Hanar har en mankhöjd på 57 till 63 cm och väger 26 till 34 kg.

Honor har en mankhöjd på 53 till 60 cm och väger 24 till 31 kg.

Pälsvård

Boxer finns i följande färgvarianter:

 • gulbrun
 • tigrerad
 • vit (får inte ställas ut)

Färgen kan vara med eller utan vita tecken.

Det finns vita Boxerhundar men dom får inte delta i utställningar. Tidigare ansåg man att svansen skulle vara kuperad vilket förbjöds 1989, men i många länder idag kuperar man fortfarande svansen – och öronen.

Dom fäller päls, men eftersom pälsen är kort så är det enkelt att borsta ur all lös päls. Med regelbunden borstning och en dusch då och då så kommer du hålla pälsen i topp-skick.

Barn & Djur

Boxern är en hund som har väldigt mycket tålamod och energi som matchar barnens energinivå. Dom älskar att leka med små människor, och dom är väldigt försiktiga. Det är dock viktigt att du lär både din hund och ditt barn att hantera varandra.

Boxer är en hund som generellt har ganska svårt för andra hundar och djur. Om dom aktiveras, socialiserar och miljötränas så har du goda förutsättningar för att din hund kan agera stabilt. Om du inte fokuserar på din Boxer under uppväxten finns risken att den blir reaktiv, stressar eller aggressiv när den ser andra hundar.

Vanliga frågor om Boxer

Är boxer en bra familjehund?

Boxer är en bra familjehund eftersom den är trygg, stabil och snäll. Dom är brukshundar och behöver aktiveras. Det är viktigt att hunden och barnet lär sig hantera varandra.

Vad kostar Boxer hund?

En Boxer kostar från 15 000kr, och under 2020-2021 har priset på vissa ställen i landet ökat upp mot 25 000kr. Priset varierar på uppfödare och stamtavla.

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar