Borderterrier

Går du i tankarna på att skaffa en Borderterrier? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här fantastiska terriern

Borderterrier

Den alerta och vänliga Borderterriern är en grythund som var avlad för att driva rävar och grävlingar ur sina bon. Dem användes även till jakt av utter, kaniner och råttor. Numera är det en fantastisk familjemedlem som älskar sin familj.

Borderterriern har fortfarande en stark drivkraft för jakt eftersom dem är grythundar, och dem har även kvar energinivån som krävs för jakt. Dessa egenskaper kan göra Borderterriern till en olämplig hundras för vissa människor; för andra är Borderterriers underbara familjemedlemmar som väl passar in i familjen.

Dom kan anpassa sig till ett liv i lägenhet så länge dem får mycket motion. Ge din Borderterrier mycket fysisk aktivitet som också kräver lite tankekraft så kommer du att ha en trygg, lugn och lojal bästa vän i många år framöver.

Allmän information om Borderterrier

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd:
Hane: 33-40 cm
Hona: 28-36 cm
Vikt:
Hane: 5-7,5 kg
Hona: 4,5-6,5 kg
 • Ursprungsland: England
 • Ursprungsår: 1921
 • Rasgrupp: 3 (Terrier)
 • Smeknamn:
 • Pälsstruktur: Lång, sträv, tät med tät underull
 • Färger: röd, vetefärgad, grå-röd-melerad med tantecken eller svart-blå-grå-melerad med tantecken
Borderterrier

Borderterriern är en liten hund som är väldigt modig. Dem har en stark drivkraft för jakt och och att gräva hål, och den har den typiska höga energinivån som en terrier har, samt en välvillig personlighet. Det är en intelligent, lojal, orädd, kärleksfull och bestämd hund som är i stort sett så jobbig som en hund kan vara.

Efter denna introduktion kommer du kanske snabbt att trycka på bakåtknappen för att hitta en annan ras – och det är kanske vad du borde göra. Borderterriern är inte för alla, och innan du tar hem en Borderterrier bör du vara helt inställd på att dem är väldigt aktiva och påhittiga – dem älskar att hitta på bus och dumheter om dem inte aktiveras.

Men för rätt ägare är Borderterriers underbara hundar som leker intensivt och älskar sin ägare ännu mer. Dem passar perfekt till aktiva familjer som kan ge dem mycket motion och hindra dem från att bygga upp överskottsenergi.

Borderterrier behöver en säkert inhägnad gård för att dem inte ska rymma. Om din Borderterrier inte är under uppsyn finns risken att dem gräver ett hål i rabatten eller på gräsmattan, och om inhägnaden är för låg kan dem försöka hoppa över för att ta sig en liten utflykt. Dem rymmer även genom hål i staketet, genom öppna grindar och dörrar eller på något annat sätt som dem kan. Dem är faktiskt avlade för att kunna ta sig över vilket staket som helst – eftersom dem ska kunna följa efter räven.

Jaktinstinkten är en annan inneboende del av Borderterrierens personlighet. Det kan hända att dem springer rakt ut framför en bil i jakten på en katt eller en kanin.

Det är också viktigt att förebygga tristess. En Borderterrier som inte får arbeta, eller en Borderterrier som lämnas ensam under långa perioder – kommer att bli reaktiva och destruktiva. Det här är inte en hund som klarar sig bra om den lämnas hemma hela dagen. När du kommer hem efter en lång dag kommer du troligen att hitta dina grannar som står i kö för att klaga på skällandet (som ska kunna höras från tre meter under marken när dem jagar räv) med trasiga möbler, mattor och kuddar inomhus.

För att hålla både din Borderterrier och grannarna nöjda, samt dina möbler hela, så bör du ge din Borderterrier minst 30-40 minuter mental aktivering om dagen, tillsammans med en längre powerwalk eller löprunda. Förutom att underhålla din Borderterrier hjälper aktivering att hålla tristessen och energinivån nere, och motion ser till att dem inte blir överviktiga – vilket dem har lätt till.

Med sina behov av sällskap och aktivering tillfredsställda så är Borderterrier glada hundar som generellt sett kommer bra överens med alla, allt från barn till främlingar. Dem brukar skälla när dem hör ett ljud, vilket gör dem till utmärkta vakthundar, men förvänta dig inte att dem kommer att vara våldsamma vakthundar om en inbrottstjuv tar sig in i ditt hem, dem skäller och viftar på svansen bara.

Borderterriern kan få dig att skratta, gråta och skratta lite till. Dem är något självständiga när man tränar dom, men dem vill ändå vara en till lags och försöka göra dig nöjd. Om du berömmer honom för ett positivt beteende så lär dem sig snabbt. Dem kan vara lite jobbiga, men om du aktiverar din hund så har du väldigt goda förutsättningar.

Sammanfattning

 • Borderterriers blir lätt överviktiga, så se till att dosera hundfodret och ge hen minst en halvtimme aktivering varje dag – samt längre promenader.
 • En Borderterrier som inte ensamtränas eller lämnas ensam längre perioder kan bli reaktiv och destruktiv.
 • Dom tenderar att rymma om dem får chansen.
 • Borderterriers har en hög smärttröskel. Det kan vara svårt att se om din hund är sjuk, men en beteendeförändring, till exempel att hunden blir tillbakadragen eller tyst kan vara ett symtom.
 • Borderterrier har dessutom en naturlig instinkt att gräva.
 • Borderterriern är en aktiv och spänstig hund. Dem älskar att hoppa upp på människor för när dem hälsar.
 • Pälsen behöver borstas varje vecka och trimmas två gånger per år.
 • Borderterriers älskar att tugga. Se till att du har en stor variation av tuggleksaker hemma så att hunden kan välja.
 • Borderterriers kan vara något reserverade mot främlingar och okända ljud och varnar därför gärna när någon kommer.
 • Dom har en stark vaktinstinkt så det är viktigt att du alltid är på en inhägnad plats om din hund är lös – eller har koppel på din Borderterrier.
 • Borderterrierer klarar sig generellt bra med andra djur i hemmet. Borderterriers kan vara utmärkta vänner till barn, dem kan dock bli lite hårdhänta när dem blir exalterade.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Borderterrier om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Borderterriern har sitt ursprung i nordöstra England, nära Skottlands gräns under 1700-talet. Dem är ett resultat av den oändliga kampen mellan bönder och rävar, grävling, utter, kaniner och råttor. Borderterrier avlades för att ha en lång, smal och flexibel kropp för att på så sätt kunna klämma sig genom trånga hål och tvinga fram rävarna ur deras gömställen.

Naturligtvis måste dem ha bra uthållighet, en väderbeständig päls och en tjock, lös hud som är svår att penetrera för rävens tänder. Det finns bevis på att rasen har funnits i århundraden eftersom man har hittat en målning av Arthur Wentworth från 1754 som visar två Borderterriers.

År 1921 erkändes Borderterrier av Englands Kennel Club, och en rasklubb bildades strax därpå.

Temperament

Med tanke på att dem är terriers så är dem ganska snälla, tillgivna, lydiga och lättränade. Dem är mycket intelligenta och lär sig snabbt att läsa dina signaler för promenader, när det är dags att få mat eller när du ska jobba.

Dom är inte lika tillgivna mot andra smådjur. När det kommer till jaktinstinkten så blir dem helt orädda när det är dags att springa efter grannkatten eller en hare.

Precis som alla hundar behöver Borderterriers få tidig socialisering och miljöträning. Socialisering och miljöträning bidrar till att din Borderterrier valp växer upp och blir en trygg hund.

Aktivering

Dom behöver minst en halvtimme motion varje dag, och lika mycket aktivering. Utan tillräckligt med motion är Borderterriers benägna att gå upp i vikt och att bli uttråkade. Tristess kan leda ett destruktivt beteende och massor av skällande.

Borderterriers är lättlärda och har lätt för att lära sig tricks och kommandon. Dem är däremot svårare att hantera på t.ex. agilityplanen eftersom dem är avlade att vara självständiga när dem arbetar.

Du bör dock inte dra dig från att träna en hundsport för det, dem är fantastiska i mycket, bland annat agility, lydnad, viltspår och nosework.

Även om dem kan vara något bångstyriga när ni tränar så är det viktigt att du inte blir arg. Dem känner lätt av ditt kroppsspråk och det är bättre om du använder dig utav positiv förstärkning.

Det är inte den lättaste rasen att ensamträna men det hjälper jättemycket om du aktiverar din Borderterrier ordentligt.

Koppelträning är ett måste, dem har en stor drivkraft och kommer att dra om du inte lär dem något annat.

Hälsa

Borderterrier är i stort sett friska hundar, men som alla hundraser kan det förekomma vissa hälsoproblem. Alla Borderterriers kommer inte att få någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Borderterrier:

 • Kramper
 • Klåda
 • Allergi
 • Öroninflammation
 • Ögoninflammation
 • Problem med magen
 • Livmoderinflammation

Skötsel

Borsta igenom din hund flera gånger i veckan för att hålla pälsen i skick. Du bör trimma pälsen två gånger om året för att hålla den fräsch.

Borderterrierer behöver inte badas ofta – bara när dem har rullat i något äckligt och det verkligen är nödvändigt. Deras päls stöter naturligt bort smuts och med regelbunden borstning kammar du ut smutsen. När du duschar din hund bör du använda ett lämpligt schampo för den grova pälsen.

Borsta Borderterrierns tänder minst två eller tre gånger i veckan för att undvika att tandsten och tillhörande bakterier bildas. Det är bättre att borsta dagligen så klart.

Klipp hundens klor en gång i veckan. Om du kan höra hur klorna klickar mot golvet är dem för långa.

Börja håll på med din Borderterrier redan när din hund är en valp så att den vänjer sig vid det. Rör tassarna ofta så hen blir van – glöm inte att hålla på med öronen och munnen. Gör det till en positiv upplevelse genom att berömma både med godis och en glad ton under tiden.

Pälsvård

Borderterriern har en kort, tät underpäls som täcks av ett strävt toppskikt. Huden är tjock och lös – något som var praktiskt under rävjakten, eftersom den skyddar från penetrerande bett.

Borderterriern finns i följande färgvarianter:

 • röd
 • vetefärgad
 • grå-röd-melerad med tantecken
 • svart-blå-grå-melerad med tantecken

Dom fäller mycket päls som behövs trimmas två gånger per år.

Borsta igenom din hund flera gånger i veckan och bada vid behov. För att minimera päls i hemmet bör du borsta igenom din hund en eller två gånger om dagen – gör man det ofta går det fort.

Barn & Djur

Borderterriers älskar barn och matchar deras energinivå dagarna i ända. Dem kan dock vara lite hårdhänta när dem busar, speciellt när dem blir exalterade. Det är därför en bra idé att se till att dina barn är över 6 år så att både dem och hunden kan lära sig hantera varandra.

Generellt går dem bra ihop med andra hundar. Dem klarar oftast att bo med andra djur också. Det optimala är att din Borderterrier isåfall växer upp med dom.

Vanliga frågor om Borderterrier

Vad kostar en Borderterriervalp?

En Borderterriervalp kostar från 12.000 kr. Avgörande faktorer är vart i landet du bor och valpens stamtavla. Se alltid till att uppfödaren är SKK registrerad och att föräldrarna har gjort mentalbeskrivning.

Hur mycket motion behöver en Borderterrier?

En Borderterrier behöver minst en längre promenad på 30 minuter om dagen. Utöver motion behöver dem daglig aktivering som tröttar ut dem mentalt.

Kategorier: Hundraser, Hundar