Border collie

Är du nyfiken på en Border Collie valp? Vi har samlat faktan du behöver!

Border Collie

Border Collie är en hundras som kommer från gränsområdet mellan England och Skottland – därav sitt namn. Det är en arbetande vallhund som måste aktiveras dagligen både mentalt och fysiskt. Dom finns i två varianter, arbetande typ och utsällningstyp där utställningsvarianten ofta har en lägre energinivå.

I den här artikeln kommer du lära dig det du behöver veta om hundrasen Border Collie.

Allmän information om Border Collie

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: IblandLivslängd: 10-17 år
Mankhöjd:
Hane: 48-56 cm
Hona: 46-53 cm
Vikt:
Hane: 14-20 kg
Hona: 12-19 kg
 • Ursprungsland: England
 • Ursprungsår: 1976
 • Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
 • Smeknamn: Working Collie
 • Pälsstruktur: Medellång eller kort päls. Tätt ytskikt med mjuk underull
 • Färger: Alla färger tillåtna. Vit får aldrig dominera
Border Collie

Historia

Border Collie uppstog på 1700-talet vid gränsområdet mellan England och Skottland där dom användes som vallhundar. Hundarna kallades länge för Working Collie eller bara Collie, men 1915 fick dom namnet Border Collie.

Många uppfödare fruktar att uppfödare som fokuserar på exteriör kommer att fördärva rasens egenskaper. På grund av det lägger många uppfödare stort fokus på att avla efter egenskaperna som gör Border Collie till den perfekt vallhunden.

Temperament

Border Collie är en snabb, livlig och energisk hund som är väldigt uppmärksam. Dom är väldigt arbetsvilliga och måste kunna arbeta för att må bra mentalt. Det här är i allmänhet en väldigt vänlig hundras men kan bli utåtagerande och reaktiv om dom inte stimuleras ordentligt, både mentalt och fysiskt.

Dom är ofta reserverade mot nya människor och djur men sällan aggressiva. Att socialisera din border collie valp i tidig ålder samt stimulera den efter dom höga behoven hjälper ordentligt.

Det här är inte den idealiska hunden om du söker en sällskapshund, speciellt inte om du har barn. Border Collies är som sagt alltid redo att arbeta och om du inte låter dem arbeta kommer dom ta eget initiativ och jobba ändå – det sker ofta i form av att dom vallar barn vilket för barnet ofta är obehagligt.

Aktivering

Border Collie är en väldigt intelligent hundras som är extremt arbetsvillig. Dom behöver jobba dagligen, och med det menas mer än att gå långa promenader. Border Collies som inte får göra sig av med sin energi utvecklar ofta beteendeproblem som reaktivitet eller utfall. I regel behöver dom två timmar motion varje dag, och då är inte mental aktivering inräknat.

Dom är sedan flera hundra år tillbaka arbetande hundar med vall- och bruksegenskaper – och en otroligt hög energinivå. Det är viktigt att du antingen vallar med din Border Collie eller utövar en hundsport. Border Collies är utmärkta hundar för agility, rallylydnad och ja, cirka alla andra hundsporter där hunden får tänka och få utlopp för sin energi.

Hälsa

Border Collie är en relativt frisk ras men likt många hundraser kan Border Collie drabbas av ärftliga sjukdomar.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Border Collie:

 • höftledsdysplasi
 • CEA (ögonsjukdom)
 • diabetes hos medelålders till äldre tikar
 • osteochondros (bogskador)
 • epilepsi

Skötsel

Dom fäller ganska mycket päls. Både den släthåriga varianten och varianten med medellång päls har tjocka täckhår med underull. Med regelbunden borstning (2-3 gånger i veckan) och en dusch vid behov så kommer du hålla pälsen i topp-skick. Border Collies som inte borstas igenom ordentligt tenderar att få tovor i pälsen som kan skapa obehag.

Barn & Djur

Generellt går Border Collies bra ihop med barn – så länge dom stimuleras. En understimulerad Border Collie kan bli utåtagerande och i många fall börja valla barnet. Det är också viktigt att du lär både din hund och ditt barn att hantera varandra med försiktighet och aldrig lämna ditt barn ensam med din hund.

Border Collies är ofta reserverade mot andra hundar men dom är sällan aggressiva. När dom väl har lärt känna hunden går det ofta bra att bo ihop. Undantag är oftast samkönade hundar eller hundar som hastigt introduceras in i vardagen.

Vanliga frågor om Border Collie

Vad kostar en Border Collie?

En border collie bör inte kosta mer än 15 000kr. Det finns uppfödare som tar ganska mycket mer betalt, men dom anses vara oseriösa.

4/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar