Bichon havanais

Går du i tankarna på att skaffa en Bichon Havanais? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här supersöta hundrasen

Bichon Havanais

Bichon Havanais är en glad och lekfull liten hund med mycket förkärlek till bus och en massa kärlek att ge dig och din familj. Dom här hundarna är entusiastiska, lekfulla och intelligenta och kommer bra överens med barn. Dom har ett måttligt aktiveringsbehov och gillar därför långa promenader, mental aktivering och sporter som agility.

Bichon Havanais är en Kubansk hundras med rötter i Teneriffa. Hundarna var exklusiva och eftertraktade och endast dom med privilegier kunde ha turen att äga en Bichon Havanais. Idag är det en av Sveriges populäraste sällskapshundar, nedan kommer jag att berätta varför.

Allmän information om Bichon Havanais

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: LiteBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Delvis
Träningsvillig: MellanAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 13-15 år
Mankhöjd:
Hane: 21-29 cm
Hona: 21-29 cm
Vikt:
Hane: 3-6 kg
Hona: 3-6 kg
 • Ursprungsland: Kuba
 • Ursprungsår: 1400-tal
 • Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)
 • Smeknamn: Havanese, Habanero
 • Pälsstruktur: Lång och något vågig, ibland krullig. Väldigt mjuk och len.
 • Färger: Beige, chokladbrun, tobaksbrun, havannabrun, rödbrun, fawn i alla olika nyanser, sobel i olika nyanser, svart, vit (ren vit är sällsynt), tvåfärgad
Bichon Havanais
Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Bichon Havanais är små sällskapshundar som älskar att vara med sin familj och kan ha lite svårt att vara ensam längre perioder. Dom är energifyllda men kräver inte enorma mängder motion. Dom älskar att träna och måste precis som andra hundar uppforstras.

Sammanfattning

 • Bichon Havanais är kärleksfulla och energiska sällskapshundar.
 • Dom har en av Sveriges längsta livslängder på 13-15 år.
 • Dom kräver inte att du bor stort men föredrar så klart att busa på gården om du har någon.
 • Dom kräver inte långa promenader, men har inget emot dom.
 • Bichon Havanaiser tränar gärna agility eller lydnadssporter.
 • Dom har svårt att ta mat från bord och diskbänkar.
 • Dom är små och äter därför inte mycket mat – vilket är billigt.
 • Undvik att ansträng din valp innan vuxen ålder.
 • Kolla upp valpens stamtavla efter sjukdomar och andra defekter innan du köper.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Bichon Havanais om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Bichon Havanais tillhör Bichonfamiljen och sägs ha tagit sig från Teneriffa till Kuba med handelsmän under 1300-1400 talet. Rasen var exklusiv bland de kubanska sockerbaronerna och aristokratin.

Hundarna användes dock inte bara som sällskapshund och prydnad. Bichon Havanais uppgift var att valla höns, nötkreatur och andra boskapsdjur men deras vallinstinkt är helt bortavlad idag.

Det var inte fören efter den kubanska revolutionen som rasen importerades till USA för att sedan avlas selektivt. Alla Bichon Havanais hundar som finns idag härstammar från 11 hundar.

1988 tog sig rasen till Sverige och den har snabbt blivit populär här, faktum är att det är en av dom populäraste hundraserna i Sverige.

Något nämnvärt är också att Havanaiser har använts som både cirkushundar och sängvärmare för fint folk.

Storlek

Bichon Havanaiser är dvärghundar, trots det är dom tuffa med en ganska robust kroppsbyggnad.

Hanar har en mankhöjd på 21 till 29 cm och väger 3 till 6 kg.

Honor har en mankhöjd på 21 till 29 cm och väger 3 till 6 kg.

Temperament

Bichon Havanais är en social, utåtriktad och kärleksfull hundras. Dom älskar sällskap av människor och barn och kan därför vara något svårare att ensamträna längre perioder.

Dom vill gärna följa med dig på dina äventyr och älskar långa promenader, om du också gör det. Dom har ganska mycket energi och skulle inte ha något emot att träna i någon hundsport.

Havanaiser är ivriga i att vara till lags och dom är utan tvekan lättlärda och charmiga. Dom är naturligt glada och sociala hundar som är både vänlig och livlig.

Aktivering

Bichon Havanaiser är lättlärda och väl lämpade som sällskapshund men kräver måttlig motion. Dom behöver bli uppfostrade som valpar och som unghundar tränar dom gärna agility, rallylydnad eller spår.

Hälsa

Bichon Havanais är en frisk ras och enligt Agrias hälsostatistik är dom topp 3 hundraser som lever längst i Sverige, men det finns några sjukdomar du bör hålla koll på.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Bichon Havanaias:

 • Patella luxuation (lösa knäleder)
 • Ögonsjukdomar

Skötsel

Bichon Havanas behöver måttlig motion och regelbunden borstning under uppväxten. När Havanais byter till vuxenpäls så är det viktigt att du borstar igenom hunden varje dag. Bada eller duscha din Havanais varannan vecka eller oftare vid behov.

Pälsen ska inte klippas eller rakas, men om det uppstår tovor kan du behöva klippa bort dem.

Klorna bör klippas varje vecka, för långa klor kan skada din hunds tassar och leder.

Relaterat: Så Klipper Du Klor På Hunden (4 Enkla Steg + Mörka Klor)

Utfodring

Rätt typ av hundfoder och fodermängd är extremt viktigt för valpar. En Bichon Havanais som är en liten hund ska äta foder för små hundraser. Eftersom dom är så små äter dom väldigt lite och är därför billiga i drift.

Valpen bör utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid om dagen (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Pälsvård

Bichon Havanais kan ha många olika färger, bland annat följande färgvarianter:

 • Beige
 • Chokladbrun
 • Tobaksbrun
 • Havannabrun
 • Rödbrun
 • Fawn i alla olika nyanser
 • Sobel i alla olika nyanser
 • Svart
 • Vit (Ren vit är sällsynt)
 • Tvåfärgad

Pälsen är lång och väldigt mjuk, den ska vara något vågig men kan ibland vara krullig. Dom fäller inte mycket päls och anses vara allergivänliga, inte allergifria, men det finns möjlighet att risken för allergisk reaktion är mindre jämfört med andra hundraser.

Dom kräver ganska mycket pälsvård och ska inte klippas eller rakas. Dom behöver att pälsen borstas igenom dagligen för att undvika att pälsen mattas eller tovas. Bichon Havanaiser bör badas eller duschas minst en gång varannan vecka, i vissa fall kan dom behöva duscha oftare.

Päls som inte sköts riskerar att tova och mattas, dessa tovor kan vara smärtsamma för hunden eftersom pälsen blir stram, och dom är även svåra att reda ut. Om din Bichon Havanais får tovor i pälsen bör du försöka reda ut dom så fort som möjligt, om det inte går kan du behöva klippa bort den.

Barn & Djur

Bichon Havanais fungerar väldigt bra med barn och andra hundar. Något du måste ha i åtanke är att stora hundar är olämpliga för dessa små hundar. Det kan också vara en bra idé att vänta med valpköpet om du har ett litet barn som kan ha svårt att förstå hundens känslor.

Vanliga frågor om Bichon Havanais

Hur mycket kostar en Bichon Havanais?

En Bichon Havanais kostar i regel runt 20 000kr, men på grund utav hög efterfrågan och vart i landet du bor så får du räkna med upp till 25 000-30 000kr.

Hur mycket motion behöver en Bichon Havanais?

Bichon Havanaiser behöver inte långpromenader, men dom följer gärna med på dem. Ca. 30-40 minuter promenadtid under dagen räcker för en Havanaise.

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Hundraser, Hundar