Belöningsbaserad hästträning (2 enkla och roliga övningar)

Belöningsbaserad Hästträning

Belöningsbaserad hästträning är ungefär precis som det låter; hästträning som bygger på en god relation. Hästen ska känna sig trygg med dig. Samtidigt ska du känna dig trygg med din häst; belöningsbaserad hästträning tillåter dig att lära känna din häst på djupet och kunna tyda hästens signaler, pyttesmå som stora.

Belöningsbaserad hästträning går ut på att vara lyhörd mot sin häst och träna den med en positiv känsla. Det kommer att resultera i att ni båda lär er av varandra. Frustrationer som lätt kan uppstå i vardagen har goda chanser att minskas markant.

Att läsa hästens signaler

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Då man sätter sig in i belöningsbaserad hästträning lär man sig snart att se små signaler som man kanske annars inte hade märkt. Specifika kroppshållningar eller små rörelser blir tydligare och du kan snabbare lägga märke till ifall hästen upplever obehag eller rädslor och rätta dig efter detta.

Detta ger dig en möjlighet att undvika även stress och potentiellt problematiska eller farliga situationer, och därmed möjlighet att ge din häst förutsättningarna till att bli tryggare och mer välmående.

Viktigt att tillgodose behov

En grund för välfungerande, belöningsbaserad träning är att ha en häst vars behov blir uppfyllda. Till exempel vill man ta en funderare på hur dagliga rutinerna ser ut. Skor eller inte skor? Är hästen ute eller inne på natten? Behöver den mer eller mindre motion? Genom att ställa sig liknande frågor, göra lite efterforskningar och vara brutalt ärlig mot sig själv har man snart riktigt goda förutsättningar för en häst som lättare lär sig, och vill lära sig. Ett stressat djur har mycket svårare för att lära sig nytt.

Det är således viktigt att man tänker enbart kring hästen och kanske måste vara redo att släppa på sina egna önskemål. Stress innebär nämligen inte bara att hästen är rädd eller har bråttom någonstans. Stress kan även innebära smärta, hunger, nya hagkompisar, sjukdom eller någonting annat som ökar specifika hormoner. För mycket stress i en daglig basis kan vara svår att identifiera, men påverkar otroligt mycket mer än man tror.

Belöningsbaserad träning

Idag är det vanligt att träna hästar med hjälp av tryck och eftergift; Du sätter lite tryck med handen på hästens bakdel – hästen flyttar sig efter handen. Beträffande belöningsbaserad träning gäller det att aldrig använda sig av någonting som kommer att ha en konsekvens. Inga bestraffningar eller negativa associationer får förekomma. Byt ut konsekvenser till att belöna då hästen gör rätt. Detta kommer att höja hästens självförtroende och deltagande i träningen; vem vill inte ha belöningar?! Det är bevisat att belöningsbaserad träning ger bättre resultat än någon annan sorts inlärningsmetod.

Kvinna tittar på häst

Det kan ta ett litet tag att se en förändring i beteendet efter att man börjat med belöningsbaserad träning, men med tiden finner du dig snart med en häst som älskar att vara nära och umgås med dig.

Min gamla shettis Luva var inte alls särskilt sugen på att träna med mig. Att fånga in henne från hagen blev ibland en utdragen process eftersom hon inte alls ville umgås med mig, än mindre följa med in till stallet. Efter att jag börjat spendera lite överbliven tid till att klicka in henne (klick-ge godis i boxen, genom hagen, på promenad, osv) började hon inse att denna matten faktiskt inte är så tokig!

Då hästen är inklickad (dvs. att den visar förväntning på godis vid varje gång du klickar) kan man börja med inlärning av precis vad som helst. Vad du vill träna eller lära din häst är helt upp till dig – alltifrån tricks till att vänja hästen vid otäcka ljud går att göra positivt och riktigt kul för hästen med hjälp av belöningsbaserad träning. Själv valde jag det första jag gjorde att lära lilla Luva att gå i fotposition på kommando.

Shetlandsponny

Frivilligt deltagande

En viktig del i belöningsbaserad träning är att låta hästen ha rätten att inte vilja vara med. Är din häst uttråkad eller obekväm och vill lämna situationen, låt den då göra det! Det kan kännas lite svårt att veta exakt hur du ska gå tillväga för att hästen ska vilja vara med, men när du väl börjat hitta knapparna och spakarna så är det oändligt roligt att ha en häst som tydligt är taggad på att samarbeta! Man kan alltså applicera en positiv känsla även på jobbiga situationer och obehag.

1. Undvik överraskningsmoment

Alla hästar är individer. Vissa är rädda för spöt, andra kanske inte riktigt blir lika påverkade av spöt. Gemensamt för alla är att överraskningsmoment tenderar att vara obehagliga. Var därför noggrann med att visa din häst spöt. Låt den nosa lite och vänja sig vid tanken att spöt kommer att vara användas. Ett spö som rör sig upp och ned i en rakt lodrät bana kommer tendera att vara väldigt påflugen och kan bli riktigt otäck för hästen. Var därför noga med att alltid låta spöt röra sig i vågräta banor, fram och tillbaka i bågar.

2. Påbörja övningen

Nu är det viktigt att du håller koll på hur din häst reagerar. Du ska nämligen låta spöt mjukt och försiktigt röra vid hästens kropp. Låt spöt långsamt gå igenom hästens kropp; framifrån och bak, längs benen, under magen, i ljumskar, genom svans, osv. Ifall du upptäcker att hästen är obekväm med att bli vidrört på ett område är det viktigt att du slutar vidröra hästen där. Gå tillbaka till ett område som känns okej för hästen, och försök igen om en liten stund.

Ifall hästen reagerar på något vis är det viktigt att du låter den göra det. Korrigera den inte, ifall spöt uppfattas som riktigt otäckt är det viktigt att du sänker förväntningarna och börjar med att ha som mål att bara vara bekväma i spöts närvaro.

3. Utveckla

När du kommit så långt att du vet att hästen är okej med att bli berörd överallt kan du lägga undan spöt och göra likadant med händerna. Dra dom genom hela hästens kropp, gärna flera gånger på raken. Att låta detta ta tid kommer att göra hästen allt mer bekväm med att bli vidrörd överallt. Det kommer även att bygga på eran relation och öka hästens självförtroende.

Efterhand kan man välja allt mer obehagliga föremål eller element att upprepa proceduren med. Viktigast är att tillåta hästen att visa att den är obekväm; du är inte där för att skada eller tvinga till obehag! Uppstår en obekväm situation, backa då tillbaka i övningen, låt hästen ta tid på att vänja sig vid diverse föremål.

Jag fann denna utomordentliga youtubefilmen som visar tydligt hur du gör vänskapsleken, ta gärna en titt på den!

Tips på hur du lyckas bäst med belöningsbaserad hästträning

Bygg din hästs självförtroende

En självsäker häst kommer att tycka om att träna och utmanas, vilket förstås är en riktigt bra egenskap. Detta går att påverka! Det första och viktigaste är att komma ihåg att aldrig bestraffa, och helst inte korrigera din häst. Om du enbart använder dig av positiv förstärkning i eran vardagliga träning kommer hästen snart bli övertygad om att den kan klara av vad som helst.

Hur använder man sig av enbart positiv förstärkning då? Jo, det är väldigt viktigt att sätta upp små, väldigt små delmål hur hästen ska uppnå det du önskar. Vill du lära din häst att longeras? Försök att led hästen ut ifrån dig, släpp efter på longerlinan och belöna när hästen tar ett steg bortåt. Upprepa tills hästen förstått att ett par steg bortåt betyder belöning. När hästen kan detta till 100% kan du börja kräva lite mer; fler steg bortåt, gå raskt, byta gångarter, osv.

Träning på detta sätt är inte alltid helt enkelt. Ibland kan man stöta på problem som gör det svårt att uppnå de små delmålen. Man kan få ta ett eller flera steg tillbaka, pausa träningen, fundera på hur ni löser just detta lilla delmål som ni fastnat på, och prova igen.

Alla är inte vana vid detta sättet att träna på, och det är väldigt lätt att bli otålig. Man vill se resultat omgående. Det är dock en helt fantastisk känsla och guld värt att ha detta samarbete med sin häst; där man på riktigt jobbar tillsammans, löser tankenötter och når delmål i en gemensam träning; hästen lär sig av dig och du lär dig att träna häst. Erfarenheten som kommer ur denna sortens träning är riktigt spännande och användbart.

Kvinna går med häst

Din personliga utveckling

En stor fördel med belöningsbaserad träning är att man själv får lära sig väldigt mycket. Du kommer snart att känna hur hästen speglar ditt humör. Har man en jobbig dag kan det vara riktigt viktigt att påminna dig själv att vara tålmodig. Att bli upprörd och agera i affekt kommer sällan skapa lugn och trygghet för er som ekipage. Försök att alltid backa och vara objektiv i hur du hanterar olika situationer. Uppstår en oroande situation, försök att jorda dig själv lite, ta några djupa andetag och behåll lugnet.

Det är viktigt att alltid ha en plan för träningen, men också gärna flera planer. Fungerar inte plan A idag så kanske ni kan ta till plan B, eller C. Att ha backup-planer ifall någonting inte funkade som det ska så kan du alltid avbryta och hitta på någonting annat. Backup-planer sänker krav och förväntningar och har en dämpande effekt på eventuell frustration.

Samla övningar och idéer

Så länge du fokuserar på att hålla eran träning sbaserad så kommer tillit och samarbete mellan er att stärkas. Fundera lite på vad du vill att ni ska uppnå tillsammans i eran träning! Skriv en lista på eventuella svagheter som just din häst eller eran relation har, leta upp övningar som passar er och jobba på dessa. Skissa på en plan som gör er starkare som ekipage. Mycket övningar och idéer kan man hitta online.

När du googlar runt eller söker på youtube finns oftast någon form av funktion som tillåter dig att spara länkar eller inlägg. Använd dessa funktioner när du snubblar över intressanta tips eller övningar, även ifall de inte är relevanta för tillfället! De kan spela stor roll ifall du behöver inspiration, stöter på problem eller upplever att ni står och trampar i eran träning.

Man går med häst

Ge inte upp!

Det kan krävas en hel del arbete, ta lång tid och vara lite bökigt – framförallt i början! Viktigast av allt är att inte ge upp. Många övningar behöver upprepas och tränas på flera gånger innan du ser resultat. Sluta inte att försöka bara för att det tar lite tid att få resultat. Vissa saker är bra att återkomma till flera gånger, och räcker alltså inte att du gör enbart en gång. Det är inte helt ovanligt att det tar veckor eller till och med månader innan du finner att din häst är mycket modigare och mer taggad än vad den brukar vara.

Försök istället att njuta av all erfarenhet du har möjlighet att samla på dig! Håll dig ödmjuk men beslutsam och konsekvent; att en dag upptäcka hur långt ni kommit i eran träning är något av det bästa som finns! Ett starkt tips är att använda en inspirerande bild som bakgrund på din mobiltelefon. På det viset glömmer man inte lika lätt bort vad ens framtidsvisioner är, vilket kan vara ganska lätt att göra när man tar sig ann nya vanor.

2 Roliga och lätta övningar med din häst

1. Vänskapsleken

En grundläggande övning för belöningsbaserad hästträning är den så kallade Vänskapsleken. Den här övningen går ut på att hästen ska bli bekväm med att bli vidrörd på hela kroppen. Att göra detta stärker även kontakten mellan dig och hästen, och det lär hästen att du inte är ute efter att skapa obehag. För att genomföra denna övningen behöver du ett spö eller en så kallad carrot stick. Eftersom carrot sticks inte är fullt så lika vanliga som spön kommer jag låta beskrivningen utgå ifrån att du har ett spö.

Man använder sig av spö i början just för att få ett säkerhetsavstånd, men också för att lättare kunna lägga märke till hur hästen reagerar i början.

Viktigt för denna övning är att du är responsiv på hästens signaler och tar dig tiden att låta övningen gå rätt till. Kom även ihåg att upprätthålla säkerheten; använd dig gärna av en longerlina ifall hästen skulle bli rädd eller obekväm. Det är också bra att hålla er på ett stort, inhägnat område för säkerhets skull.

2. Klickerträning

Det är en stor tillgång att klickerträna sin häst! Klickerträningen går att applicera på all möjlig träning och är ett utomordentligt sätt att träna på. Det finns två viktiga regler att alltid följa vid klickerträning:

  1. Bestraffa eller korrigera aldrig.
  2. Ett klick ska alltid följas av en belöning!

Klickerträning går att utföra även utan klicker: använd i så fall ett ord för att markera då hästen gör rätt istället.

Så klickertränar du:

Det första du måste göra är att lära hästen att klick/belöningsord innebär att en belöning är på väg. Belöningen kan vara vad som helst som din häst verkligen tycker om: små morotsbitar, några pellets, klapp, kli eller någonting annat. Viktigt är att belöningen VERKLIGEN uppskattas!

Spendera ett par pass till att enbart klicka/markera rätt och belöna direkt efteråt. ”Klick-godis, klick-godis, klick-godis”. Det ska göras många, många gånger. När du tror att hästen har lärt sig att klick=godis kan du vänta tills hästen är oförberedd på klicket; tittar bort, betar eller någonting annat. Prova nu att klicka en gång. Hur reagerade hästen? Du vet att din häst är ordentligt inklickad ifall klicket påkallar hästens uppmärksamhet – den ska visa förväntan på belöning. Gör den inte det så fortsätter du att öva på ”klick-godis klick-godis” fram tills du får önskad reaktion på ljudet.

Vi har ännu inte skapat en artikel om klickerträning på häst, men konceptet appliceras på alla djurslag. Om du vill läsa mer kan du kika på våran artikel om hundträning!

Du vet att din häst är inklickad när din häst tydligt visar en förväntan på att få en belöning då den hör klick-ljudet!

Källor:
Hippson

5/5 - (1 vote)

Kategorier: Artiklar, Hästar