Bearded collie

Bearded Collie är en intelligent och lojal hundras med en lång, tjock päls. De är aktiva och utåtriktade och trivs bäst med mycket motion och uppmärksamhet.

Bearded Collie

Bearded Collie är en ganska stor och kraftig hundras med en lång, tjock päls. Rasen härstammar från Skottland där den användes som boskapshund och är känd för sin intelligens, lojalitet och energi. Bearded Collie är en aktiv och utåtriktad hund som trivs bäst med mycket motion och uppmärksamhet. De är också kända för sin förmåga att lära snabbt och är därför lämpliga som tävlingshundar inom olika grenar såsom lydnad, agility och bruks.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på Bearded Collies historia, utseende, personlighet och vårdbehov.

Basfakta om bearded collie

Bearded Collie är en stor och atletisk hundras med en lång, tjock och lockig päls. De är kända för sin lojala och glada personlighet och är vanligtvis mycket vänliga mot människor och andra djur. Bearded Collie är en aktiv ras som behöver mycket motion och aktivering för att hålla sig frisk och glad.

  • Ursprungsland: Storbritannien
  • Ursprungsår: 1800-talet
  • Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
  • Energinivå: Hög
  • Mankhöjd: 53-56 cm (hane), 51-53 cm (tik)
  • Vikt: 18-27 kg (hane), 18-27 kg (tik)
  • Förväntad livslängd: 12-15 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

Bearded Collie härstammar ursprungligen från Skottland där de användes som hjälpdjur på gårdar. De hjälpte till att hålla stora flockar av får och getter i ordning genom att valla dem. Bearded Collie är en av de äldsta kända lurviga hundraser och har varit kända sedan 1500-talet. De har också använts som sällskapshundar och utställningshundar och har vunnit många priser för sin vackra päls och sin intelligenta personlighet.

Temperament

Bearded Collie är kända för att vara en mycket vänlig och lojal ras. De är mycket sociala och gillar att vara omgivna av människor och andra djur. De är också mycket lekfulla och energiska och behöver mycket motion och aktivering för att hålla sig friska och glada. Bearded Collie är också intelligenta och lätttränade hundar som gärna lär sig nya saker.

Aktivering

Bearded Collie är en aktiv ras som behöver mycket motion och aktivering för att hålla sig friska och glada. De gillar att springa, leka och utforska sin omgivning. De är också mycket lämpliga för olika typer av hundsporter såsom lydnad, rallylydnad, agility och vall. Det är viktigt att ge dem daglig motion och aktivering för att hålla dem mentalt och fysiskt aktiva.

Hälsa

Bearded Collie är en relativt hälsosam ras, men som alla hundar kan de drabbas av vissa hälsoproblem. De kan vara benägna att få problem med hud och päls, så det är viktigt att hålla pälsen väl underhållen genom att borsta den regelbundet. De kan också vara benägna att få problem med leder såsom höftdysplasi, så det är viktigt att se till att de får riktig kost och motion för att hålla lederna starka. Andra vanliga hälsoproblem hos Bearded Collie inkluderar ögonproblem och öroninfektioner.

Skötsel

Bearded Collie har en tjock och lockig päls som kräver mycket skötsel. Pälsen behöver borstas minst en gång i veckan för att hålla den fri från tovor och för att hålla huden hälsosam. Pälsen kan också behöva trimmas regelbundet för att hålla den i form. Bearded Collie är också kända för att släppa mycket päls, så det kan vara nödvändigt att dammsuga regelbundet för att hålla hemmet rent.

Klorna bör klippas 2-4 gånger i månaden på den här hundrasen.

Barn & Djur

Bearded Collie är mycket vänliga och sociala hundar och gillar att vara omgivna av barn och andra djur. De är också mycket tålmodiga och gillar att leka med barn. De är dock stora hundar och kan oavsiktligt skada små barn genom att hoppa upp eller leka för hårt, så det är viktigt att lära barnen att respektera hunden och att alltid ha en vuxen närvarande när man leker med hunden. Bearded Collie kan också ha en tendens att vilja valla andra djur, så det är viktigt att träna dem att lämna andra djur i fred.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en Bearded collie?

Priset på en Bearded Collie kan variera beroende på var du bor, men du kan förvänta dig att betala mellan 12000 och 20000 kronor för en valp. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns andra kostnader för att äga en hund, inklusive mat, veterinärbesök, skötselprodukter och eventuella hundförsäkringar.

Sammanfattning

Bearded Collie är en aktiv ras som behöver mycket motion och aktivering för att hålla sig friska och glada. De är också intelligenta hundar som lätt kan tränas. Skötseln av deras lockiga päls kräver regelbunden borstning och trimning, och de kan släppa mycket päls så det kan vara nödvändigt att dammsuga hemmet regelbundet. Bearded Collie är också lämpliga för barn och andra djur, men det är viktigt att lära barnen att respektera hunden och att alltid ha en vuxen närvarande när man leker med den.

Kategorier: Hundraser, Hundar