Bästa kylmattan & kyldynan för hundar 2024 » Bäst i Test

Är du på jakt efter en riktigt bra kylmatta? Vi jämför och provar de 5 bästa kylmattorna på marknaden!

Bästa Kylmatta Hund 2022

En kylmatta är det perfekta tillbehöret till din hund under sommarhalvåret. Din hund kan behöva kylas ned med hjälp av en kylmatta i de fall det är varmt hemma, vilket är viktigt att ha i åtanke då hundar har mycket svårare än människor att reglera sin kroppstemperatur.

Därför har vi provat och recenserat de 5 bästa kylmattorna på marknaden och jämfört deras design, effektivitet, kvalité och pris så att du snabbt, enkelt och tryggt kan hitta den bästa kylmattan till just din hund.

Topp 5 bästa kylmattor för hundar

1. Aveo Kylmatta – Premium

Vårt Betyg:

 • Bäst i Test

Kylmattan från Aveo är i vårt test av de bästa kylmattorna den absolut bästa kylmattan för hundar på marknaden. Om du söker en kylmatta av högsta kvalité med riktigt bra kylegenskaper så är den här kylmattan det bästa valet för dig.

Denna kylmatta är speciellt framtagen för att hjälpa till att kyla din hund under varma sommardagar och är ett utmärkt alternativ eftersom den snabbt och effektivt kyler ner din hund när hunden ligger på kylmattan.

Aveo kylmatta är fylld med giftfri gel som absorberar hundens värme samtidigt som den länge håller sig sval så att hunden alltid har en sval plats att ligga på, och du kan även stoppa in den i kylen före och efter användning för extra effekt från denna kylmatta.

Kylmattan från Aveo är mjuk och bekväm för hunden att ligga på samtidigt som den erbjuder en hög kylkapacitet.

Kylmattan finns i 4 olika storlekar så att det finns ett alternativ för i stort sett alla hundar oavsett storlek och vikt.

Kylmattans överdrag är väldigt lättskött och består av nylon som är lätt att rengöra med en varm och fuktig trasa. Om du har brukat kylmattan utomhus, t.ex. på gräset eller på stranden så är det lätt att göra rent den innan du använder den inomhus.

Det här är helt klart den bästa kylmattan för hundar på marknaden och får därför 5 av 5 stjärnor av oss i betyg!

Fördelar:

 • Finns i 4 olika storlekar
 • Kyler din hund effektivt
 • För extra effekt kan man kyla den här kylmattan i kylen
 • Lätt att rengöra
 • Hållbar kylmatta
 • Giftfri gel

Nackdelar:

 • Kostar ganska mycket

2. Keep Cool Kylmatta – Billig kylmatta

Vårt Betyg:

 • Billig

Keep Cool kylmatta är den perfekt kylmattan för dig som har en viss budget som inte får överskridas. Det här är en riktigt bra kylmatta trots sitt billiga pris och din hund kommer att älska den!

Denna kylmatta finns i två olika storlekar, en lite mindre kylmatta som passar mindre hundar och en lite större kylmatta som passar mellan till stora hundar – med andra ord är den här kylmattan ett riktigt bra alternativ för att kyla ner din hund oavsett storleken på din hund.

Den här kylmattan går att använda direkt du får hem den utan speciella förberedelser, det enda du behöver göra är att fördela kylgelen som är inuti kylmattan med fingrarna så att gelen ligger jämnt fördelat över hela kylmattan.

Kylmattan från Keep Cool aktiveras och börjar kyla din hund så fort din hund lägger sig på den. De två separata kylzonerna på den här kylmattan förhindrar att kylgelen förskjuts när hunden ligger på den vilket garanterar en jämn kylning av hunden som ligger på denna kylmatta.

Denna kylmatta är väldigt lätt att rengöra med en varm och fuktig trasa. Kylmattan är tillverkad av polyester som är både lätt att renhålla och det är väldigt hållbart samtidigt som kylmattan är smuts- och vattenavvisande.

Kylmattan finns som sagt i två olika storlekar och den enda färgen som finns tillgänglig är blå med ett vitt tryck på i from av en hund och en katt. Denna kylmatta är helt exklusiv hos ZooPlus.se och kan endast köpas i deras onlinebutik men får trots det 5 av 5 stjärnor av oss!

Fördelar:

 • En riktigt billig kylmatta
 • Effektiv kylning av hunden
 • Finns i två storlekar
 • Lätt att rengöra
 • Hållbar kylmatta
 • Giftfri gel

Nackdelar:

 • Finns endast att köpa hos ZooPlus.se

3. Aveo Kylmatta – För stora hundar

Vårt Betyg:

 • Passar stora hundar

Denna kylmatta som också är tillverkad av Aveo är en större modell än testvinnaren som har en något unik och stor design. Kymattan är mjuk, bred och lång vilket gör att även stora hundar kan njuta av den här kylmattan.

Kylmattan finns i två olika färger, rosa och grå. Båda färgerna på denna kylmatta har ett väldigt fint motiv och ser väldigt bra ut på golvet eller vart du nu har tänkt att använda den.

Även den här kylmattan innehåller en giftfri gel som är oskadligt för hunden om den skulle råka bita sönder den. Gelen i kylmattan aktiveras när hunden lägger sig på den så du behöver alltså inte fylla upp den med kallt vatten eller koppla in den till något eluttag för att den ska aktiveras.

Du kan däremot lägga kylmattan i kylen en stund innan användning om du vill att hunden ska få lite extra kyla en varm sommardag.

Denna kylmatta är dock väldigt hållbar och håller en god kvalité med sin klädsel i polyestermaterial. Eftersom kylmattan är tillverkad av polyester är den även väldigt lätt att rengöra. För att få rent denna kylmatta behöver du endast torka av den med en varm fuktig trasa.

Du kan vika denna kylmatta och på så sätt tar den väldigt lite plats om du vill ta med den till bilen eller stranden.

Kylmattans olika storleksalternativ gör det här till en perfekt kylmatta som passar alla hundar i alla olika storlekar.

Du kan använda denna kyldyna om och om igen utan att behöva tänka på att den förbrukas – så länge den är hel. Det är inga problem att använda kylmattan flera gånger om dagen om så behövs.

Trots att det kan vara kyligt ute så kanske vi har slagit igång lite extra värme inne, och då kan hunden verkligen behöva en kylmatta. Även trubbnosiga hundar som svullnar i andningsvägarna har god fördel av den här kylmattan då det kan hjälpa att minska svullnaden med hjälp av kyla från kylmattan.

Det här är helt klart en av de bästa kylmattorna på marknaden och får 5 av 5 stjärnor av oss!

Fördelar:

 • Finns i många storlekar
 • Lätt att rengöra
 • Hållbar kylmatta
 • Giftfri gel
 • Passar stora hundar
 • Effektiv kylning av hunden

Nackdelar:

 • De större varianterna kostar ganska mycket

4. Dogman Kylmatta Flamingo – För små hundar

Bästa kylmattan: Dogman kylmatta

Vårt Betyg:

 • Passar små hundar

Denna kylmatta från Dogman är en av de mest prisvärda kylmattorna på marknaden. Den här kylmattan är svensktillverkad och är ett perfekt alternativ som vill köpa närproducerade produkter som är klimatsmarta.

Kylmattan från Dogman är speciellt framtagen för att kyla din hund och med den giftfria gelen är det här ett riktigt bra och prisvärt alternativ då den snabbt börjar att kyla din hund när den lägger sig på kylmattan.

Den giftfria gelen absorberar hundens värme samtidigt som den länge håller sig sval för att hålla hundens kroppstemperatur nere medans hunden vistas på kylmattan. Om du vill svalka hunden lite extra kan du lägga denna kylmatta i kylen en stund innan användning – men det är inget måste.

Kylmattan är väldigt bekväm och mjuk för hunden att ligga på samtidigt som hunden kommer att älska den svalkande känslan av att ligga på en kylmatta.

Denna kylmatta från Dogman finns däremot bara i en storlek och den lämpar sig bäst för små till mellanstora hundar. Om du söker en kylmatta för större hundar rekommenderar vi produkten ovanför denna recension.

Även den här kylmattan har ett robust och hållbart överdrag som är hållbar och lätt att rengöra. Med en varm och fuktig trasa kan du snabbt och enkelt torka rent där här kylmattan.

Eftersom den här kylmattan är effektiv, snygg och svensktillverkad får även den här kylmattan från Dogman 5 av 5 stjärnor!

Fördelar:

 • Svensktillverkad
 • Lätt att rengöra
 • Hållbar kylmatta
 • Giftfri gel
 • Effektiv kylning av hunden

Nackdelar:

 • Kostar lite mer än vissa andra kylmattor

5. Trixie Kylmatta – Prisvärt alternativ

Vårt Betyg:

 • Väldigt prisvärd

Denna kylmatta från Trixie är en av de billigare kylmattorna på marknaden och är ett perfekt alternativ för dig som har en budget du måste hålla. Men trots priset på Trixies kylmatta fyller den sin funktion väldigt bra!

Ett stort plus för denna kylmatta är att den finns i 6 olika storlekar och lämpar sig för de flesta hundar, men riktigt stora hundar behöver en kylmatta som är något större än Trixies största alternativ.

Du kan börja använda kylmattan direkt från förpackningen och den behöver inte blötläggas. Kylmattan aktiveras direkt hunden lägger sig på den och den börjar då absorbera hundens värme.

Kylmattans överdrag är tillverkad av hållbar polyester som både är slittålig och lätt att rengöra. Med en varm och fuktig trasa kan du enkelt torka bort det eventuella smutset som har fastnat på kylmattan.

Den här kylmattan är ett väldigt bra alternativ men får endast 4 av 5 stjärnor av oss då den ser väldigt tråkig ut samt att den största kylmattan från Trixie inte är särskilt stor.

Fördelar:

 • Billig
 • Hållbar
 • Giftfri gel
 • Lätt att rengöra
 • Effektiv kylning av hunden

Nackdelar:

 • Inte särskilt snygg

Hur en kylmatta fungerar

Det kan verka uppenbart hur en kylmatta fungerar. Man tänker sig att kylmattan absorberar värme från hunden men vetenskapen bakom det är mycket mer avancerad än så.

För att du ska kunna förstå hur en kylmatta fungerar behöver du veta hur termisk energi överförs från ett objekt till ett annat. Det kan låta konstigt att vi klassificerar både hund och matta som ett objekt, men det är för att du lättare ska kunna förstå hur en kylmatta fungerar.

Rent tekniskt så fungerar en kylmatta som så att den termiska energin rör sig från ett objekt med högre temperatur till ett annat objekt med lägre temperatur. Nedan dyker vi lite djupare i de två olika värmeöverföringsmetoderna som förekommer i kylmattor.

Ledning

Ledning är det vanligaste alternativet i kylmattor och det fungerar ungefär som det låter. Det leder värme från det varmare objektet, i det här fallet hunden, till ett svalare objekt som i det här fallet är en kylmatta som är svalare än hundens kroppstemperatur.

Kylmattans temperatur är allt som oftast lägre än hundens temperatur och dessa kylmattor innehåller gel eller vatten. Vatten kan vara ett effektivt att kyla med men det snabbt kommer upp i temperatur när hunden ligger på kylmattan, medans gel är mycket effektivare att ha i en kylmatta då det förlänger kylmattans kylningseffekt då det kan absorbera mer värme på grund utav de fysiska egenskaper kylgelen i en kylmatta har.

Värmeöverföringens varaktighet och effektivitet i en kylmatta spelar stor roll med hänsyn till hur varm kylmattan är, samt hur mycket gel som finns i den. En kylmatta med en liten mängd gel, eller om den redan har en relativt hög temperatur, kommer inte att kyla din hund särskilt länge trots att den ligger på kylmattan.

När kylmattan uppnår en temperatur som motsvarar hundens kroppstemperatur kommer den helt enkelt att sluta kyla din hund. Det kallas att den termiska energin har nått jämvikt och ledningen kommer att avta.

Strålning

Strålning kan enklast förklaras genom att när kylmattan är lika varm som hunden så kommer det inte längre att finns någon nettorörelse av den termiska energin mellan de två objekten.

I det fall kommer den termiska strålningen att förflytta värmen från källan till den omgivande luften. Det är ungefär så solen fungerar när den ger värmestrålar till oss på jorden, något vi alla uppskattar under sommarhalvåret.

Med detta koncept i en kylmatta måste hundens absorberade värme överföras och släppas ut i luften eftersom när kylmattan är varmare kommer den effektivare att utstråla denna värme till luften.

På så sätt kan du ladda din kylmatta genom att bara låta den ligga på en sval plats och låta den stråla ut sin värme i den omgivande luften.

Köpguide för bästa kylmattan

Att välja rätt kylmatta kan kännas svårt med alla olika typer av kylmattor som finns, och som hundägare vill vi så klart köpa det bästa till vår lilla vovve. När du väljer kylmatta till din hund finns det fem olika egenskaper du ska tänka på.

Värme effektivitet

En kylmatta ska vara utformad på ett optimalt sätt så att den kan absorbera hundens kroppsvärme när hunden ligger på den. En gelbaserad kylmatta är mycket effektivare än en vattenbaserad kylmatta och det är en av de viktigaste egenskaperna du ska se efter.

Kylmattans fysiska egenskaper som substrat spelar också stor roll när du letar efter en kylmatta till din hund. Polyester är ett väldigt bra alternativ till skillnad från t.ex. ylle då det påverkar den termiska effektiviteten.

En kylmatta som har all rätt funktioner, från innehåll till klädsel, kan kyla en hund i många timmar framöver, medans andra mindre bra kylmattor endast kyler upp till ett par timmar.

Att ha en kylmatta som snabbt strålar ut värmen i luften gör att den laddas om mycket snabbare, och på så sätt kan användas om och om igen med korta pauser.

Hållbarhet

När du väljer kylmatta vill du så klart ha en kylmatta som är hållbar. Du bör därför välja en kylmatta av god kvalité som håller många år framöver, och inte bara under sommaren. Alla kylmattor vi har recenserat är utav den bästa kvalitén och är därför riktigt bra val för dig.

Storlek

Storlek har betydelse, speciellt när det kommer till kylmattor. Att ha en extra stor kylmatta till din lilla hund är väldigt effektivt då det finns mer gel som kan absorbera hundens värme.

Att däremot köpa en för liten kylmatta till en stor hund innebär att kylmattan inte kommer att vara effektiv under längre perioder då den snabbt når hundens temperatur och slutar kyla.

Bärbarhet

Eftersom en kylmatta inte bara kan användas hemma under varma sommardagar kan det vara bra att se över hur pass medtagbar kylmattan är. Att enkelt kunna ta med den ut på gården, till bilen eller till stranden är en viktig faktor då hundar sällan endast vistas hemma, speciellt när det är bra väder och du vill ut på äventyr med din hund.

En kylmatta som kan vikas, eller till och med rullas ihop, är ett bra alternativ att se efter om du ofta tar med din hund till olika platser under sommarhalvåret.

Enkel rengöring

Kylmattor är allt som oftast tillverkade av ett plastmaterial och är därför lätta att rengöra genom att bara torka av dem med en fuktig och varm trasa. Det finns dock kylmattor och kylbäddar som har ett tygliknande skydd vilket är mycket svårare att renhålla.

En kylmatta som är lätt att rengöra är guld värt om du ofta tar med den till olika platser som stranden, bilen eller parken.

Olika typer av kylmattor

Kylmattor fungerar på olika sätt beroende på vad det är för ämne som ska absorbera hundens värme.

Vattenbaserade kylmattor

En vattebaserad kylmatta fungerar ungefär som en kylklamp i en kylbox. Den är fylld med svalt vatten som både kyler hunden samtidigt som den absorberar hundens värme.

Vattenbaserade kylmattor är dock inte särskilt effektiva under längre perioder eftersom vatten snabbt absorberar värme för att sedan sakta stråla ut värmen till luften.

Det är även väldigt viktigt att materialet som håller vattnet är av högsta kvalité då en liten punktering i kylmattan innebär att allt vatten läcker ut.

Gelbaserade kylmattor

En gelbaserad kylmatta är alltid att föredra och de blir allt mer populära bland dagens hundägare. De kan absorbera mer värme under en längre tid samtidigt som de snabbare utstrålar värmen de har absorberat till luften vilket gör att du snabbare kan använda kylmattan igen.

Vanliga frågor om kylmatta hund

Hur fungerar en Kylmatta till hund?

De bästa kylmattorna innehåller en gel som absorberar hundens värme. Den aktiva gelen aktiveras så fort hunden lägger sig på kylmattan vilket gör att hunden snabbt sänker sin kroppstemperatur.

Vilken kyldyna är bäst?

Den bästa kylmattan är tillverkad av Aveo. Den är väldigt effektiv med den innehållande gelen som snabbt aktiveras när hunden lägger sig på den. Du behöver alltså inte blötlägga eller kyla den här kylmattan i förväg

Hur har vi testat dessa kylmattor för hundar?

Vi har personligen genom tiderna provat alla dessa kylmattor för att hitta den absolut bästa kylmattan. Utöver det har vi även rådfrågat många hundägare vad dem tycker om dessa produkter samt läst otaligt många kundrecensioner.

Väl till testandet har vi provat dessa kylmattor på alla möjliga typer av underlag (gräs, sand, golv, jord, grus med mera) samt extrema underlag för att se deras hållbarhet och kvalité.

Med flera faktorer i beaktning så som design, effektivitet, kvalité och pris har vi skapat en perfekt lista så att du kan hitta den kylmatta som passar dig bäst.

Kategorier: Recensioner hund, Hundar