Bästa klövjeväskan för hundar 2024 » Bäst i Test

En klövjeväska är ett måste för ekipage som går långt. Hitta den bästa klövjeväskan för din hund här!

Bästa Klövjeväskan Hund Bäst i Test

Klövjeväskor används för att antingen låta din hund bära sin egna utrustning under vandringar, eller helt enkelt för att bygga extra muskler på din hund genom att fylla väskorna med vikter. Det är här en bra klövjeväska kommer in i bilden. Klövjeväskor för hundar är mer än ett gulligt tillbehör – de låter din hund ha med sig sin egna utrustning så som mat och vatten.

Det finns en hel uppsjö av olika typer av klövjeväskor, allt från små och nätta där du endast får plats med en liten vattenflaska till stora rymliga klövjeväskor där du får med allt hunden behöver för vandringen. Vi har tittat igenom många olika alternativ för att hitta den bästa klövjeväskan på marknaden och kom fram till följande lista. Vi har även sammanställt några tips för att hitta rätt passform och hur du packar din hunds klövjeväska.

Skrolla ner för att se alla dem bästa klövjeväskorna!

9 Bästa Klövjeväskorna för Hundar

1. RuffWear Palisades – Bästa Klövjeväskan

Vårt Betyg:

 • Extremt rymlig
 • Bäst i Test

Ruffwear är kända för sina hållbara selar, pålitliga koppel och robusta klövjeväskor.

Palisades är inget undantag. Det är en fantastisk klövjeväska för hundar med avtagbara väskor, gott om förvaringsutrymme och många genomtänkta funktioner i designen – perfekt för flera dagars vandring.

Klövjeväskan levereras med två 1 liters ihopfällbara vattenflaskor. De flesta hundar kommer att kunna dricka direkt ur flaskan.

När hunden springer runt med klövjeväskan på vill du inte att utrustningen flyger runt i packväskorna. Det kan leda till att lasten förskjuts på din hunds rygg och kan leda till skavsår eller i värsta fall ryggproblem. Ruffwear har tänkt på det och har inkluderat några tryckband inuti packväskorna för att hålla innehållet på plats.

Vi hade gärna sett att mer stoppning hade funnits på de främre remmarna. Beroende på hur väskan sitter kan din hund uppleva en viss friktion runt armhålorna. Detta är något att se över innan du köper den. Notera att tillverkaren säljer ett vadderat tillägg som ska ge ytterligare skydd för bröst- och magområdena (kallat Brush Guard).

Överlag är Palisades ett bra val om du letar efter en vandringsklövjeväska till hunden som ska följa med på ett långt äventyr som kräver en klövjeväska som är robust, justerbar och ser bra ut.

Specifikationer:

StorlekBröstomfångVolym
S56 – 69 cm12.5L
M69 – 81 cm17.5L
L/XL81 – 107 cm24L

Fördelar med RuffWear Palisades Klövjeväska:

 • Rymlig
 • Reflexdetaljer
 • Lätt att justera
 • Små toppfickor som är lättilgängliga

Nackdelar med RuffWear Palisades Klövjeväska:

 • Något dåligt vadderad vid remmarna

2. Hurtta Trail Pack – Billig Klövjeväska

Vårt Betyg:

 • Avtagbara väskor
 • Prisvärd

Hurtta är ett märke som vi i Sverige älskar. Och den här klövjeväskan är inget undantag och kommer passa alla vandringar, utflykter och resor där du vill att hunden ska ha en uppgift – vilket dem älskar.

Vid behov kan du ta bort väskorna från selen vilket var väldigt enkelt, både ta bort och sätta dit väskorna på selen. Klövjeväskan är väl vadderad, rymlig och sitter tätt mot hunden utan att skava. Passformen är anpassad efter hundens anatomi och sitter väldigt bra på de flesta hundar, och tyngden fördelas på rätt sätt på hundens manke.

Väskorna som sitter på vardera sida är extremt rymliga så du får utan problem plats med hundgodis, vattenflaskor, tuggleksak och ett första hjälpen-kit. I väskorna finns det gummiband som håller packningen på plats, så att den inte flyger runt när hunden rör sig.

Hurttas klövjeväska är en av dem bästa billiga klövjeväskorna. Den sitter bra, rymmer mycket packning och fördelar vikten korrekt – allt detta för under 900 kr.

Specifikationer:

StorlekBröstomfångViktVolym
S55 – 75 cm10 – 20 kg4L
M75 – 95 cm20 – 40 kg10L

Fördelar med Hurtta Trail Pack Klövjeväska:

 • Väskorna är avtagbara
 • Gummiband i väskorna som håller lasten på plats
 • Sitter bra på hunden
 • Fördelar vikten över manken
 • Reflekternade detaljer

Nackdelar med Hurtta Trail Pack Klövjeväska:

 • Finns endast i svart

3. RuffWear Singletrak Vätskeryggsäck – Klövjeväska med vattenflaskor

Vårt Betyg:

 • Vätskeryggsäck till hunden
 • Sitter bra och nätt

Den här klövjeväskan är konstruerad för dagsturer. Du kan justera passformen på klövjeväskan genom att justera de fem band som sitter vid axlarna, på bröstet och på magen. Selen är inte avtagbar från klövjeväskan. Den reflekterande remsan finns precis ovanför den neonfärgade dragkedjan på varje sida så att hunden syns bättre i mörkret. Handtaget som är något stort är bekvämt, lättilgängligt och känns robust när det används.

Sidofickorna på varje sida är lagom stora för att rymma dem hopfällbara vattenflaskorna på 0,6 liter vardera.

Det finns en mängd olika modeller och typer av klövjeväskor på marknaden. Ruffwear Singletrack Pack är ett utmärkt alternativ för längre dagsturer när du vill att din hund ska bära extra vatten och få en uppgift, eller när du bara vill att din hund ska bära sitt vatten, en skål och en boll på promenaden.

Sidofickorna rymmer totalt 1,2 liter vatten med hjälp av de två BPA-fria hopfällbara vattenflaskorna och några extra småsaker som godis och bajspåsar. Det är en bra klövjeväska för vilken utomhusaktivitet som helst som du och din hund älskar att göra tillsammans!

Specifikationer:

StorlekBröstomfångVolym
S56 – 69 cm3L
M69 – 81 cm3.3L
L/XL81 – 107 cm4.7L

Fördelar med RuffWear Singletrak Vätskeryggsäck Klövjeväska:

 • En vattenflaska i vardera väska medföljer
 • Reflekterande detaljer
 • Väl anpassad efter hundens anatomi

Nackdelar med RuffWear Singletrak Vätskeryggsäck Klövjeväska:

 • Får i stort sett endast plats med vattenflaskorna i klövjeväskan
 • Spännet åker upp ibland och måste säkerhetskollas med jämna mellanrum

4. RuffWear Approach – Prisvärd Klövjeväska

Vårt Betyg:

 • Rymlig
 • Hållbar

Approach är Palisades lillebror. Den är perfekt för långa dagsvandringar och har en konstruktion som består av ett enda stycke där väskorna är fastsydda i klövjeväskans sele.

Approach-klövjeväskans design är enastående: dragkedjorna är robusta, fästet för kopplet är stabilt och handtaget är extremt säkert fastsytt i klövjeväskan.

Approach klövjeväska har två rymliga väskor som rymmer 2 liter vatten, en vattenskål, godis och avfallspåsar. Remmarna är vadderade och spänns över bröstet och buken. En tygbit skyddar spännena från att gnugga mot hundens hud. Approach klövjeväska är tillverkad av slitstark 420-denier ripstop-nylon med ett mjukt foder på insidan.

Det finns två fästpunkter: en hållbar metallring och en tygögla nära handtaget. Vi uppskattade särskilt fästena för utrustning på överdelen, som är praktiskt för att förvara exempelvis kopplet när du inte använder det. Ryggsäcken har flera fickor som du kan använda för att förvara större vattenflaskor och små föremål som avfallspåsar.

Även om klövjeväskan är robust så är Approach inte lika justerbar som konkurrerande klövjeväskor. Du kan endast justera längden på remmarna och hur de sitter över bröstet. Du kan inte ändra höjden på väskorna eftersom dem är fastsydda i packningens underliggande remmar. Den bakre remmen sitter också långt bak på hunden och kan bli nerstänkt av urin.

Specifikationer:

StorlekBröstomfångVolym
XS43 – 56 cm6L
S56 – 69 cm12.5L
M69 – 81 cm14.5L
L/XL81 – 107 cm24L

Fördelar med RuffWear Approach Klövjeväska:

 • Rymlig
 • Reflekterande detaljer
 • Enkel att justera
 • Små fickor på ovansidan för enkel åtkomst
 • Något varm om ryggen

Nackdelar med RuffWear Approach Klövjeväska:

 • Magremmen sitter långt bak och är utsatt för att bli kissad på av hanhundar

5. Non-stop Dogwear Amundsen Pack Klövjeväska

Vårt Betyg:

 • Hållbar
 • Vattenavvisande

Den här klövjeväskan är utformad för att fördela vikten jämnt över hundens manke. Klövjeväskan är väldigt anpassningsbar och kommer passa de flesta hundar.

Väskorna är tillverkade av högkvalitativt aramidfiber som håller för kontakt med grenar och stenar. Väskorna är även täckta med ett tipstop skynke som håller packningen fri från vatten. Det vattenavvisande skynket har en dragkedja på vardera sida för mindre saker, dem har även en plastficka för kontaktinformation, en kompass eller en karta.

Klövjeväskorna på sidan är väldigt rymliga och du får enkelt med det hunden behöver på långa vandringar, promenader eller om du bara vill lägga i vikt för styrketräning.

Specifikationer:

StorlekBredd (armbåge till armbåge
över ryggen)
Volym
XXS52 – 56 cm15L
XS56 – 60 cm18L
S60 – 64 cm25L
M64 – 68 cm30L
L68 – 74 cm38L
XL74 – 82 cm45L
XXL82 – 94 cm55L

Fördelar med Non-stop Dogwear Amundsen Pack Klövjeväska:

 • Vattenavvisande skydd
 • Tålig
 • Rymlig
 • Prisvärd

Nackdelar med Non-stop Dogwear Amundsen Pack Klövjeväska:

 • Ser väldigt pösig ut

6. Kurgo Baxter Klövjeväska

Vårt Betyg:

 • Billig
 • Relativt rymlig

Kurgo Baxter är en lättviktsklövjeväska som är en perfekt kombination av pris och funktionalitet. Den har alla grundläggande funktioner som du behöver i en klövjeväska utan massa fuffens. Den har ett spänne på framsidan som gör den lätt att sätta på din hund, du behöver inte röra hundens ben eller tassar. Skjut bara selen över huvudet och fäst det främre spännet. Den har två remmar som sitter runt bröstet och håller fast klövjeväskan på din hund. Varje rem är justerbar så att du kan få en bra passform. Till skillnad från konkurrerande klövjeväskor är remmarna inte vadderade och spännena ligger mot hundens skinn. Om du inte är försiktig kan remmarna och spännena orsaka irritation mot huden och skava.

Baxter har två väskor som har gott om plats för godis, vatten och mat. Båda sidor har en stor ficka och en mindre ficka för mindre föremål. Dessa bärväskor är justerbara och kan flyttas upp eller ned för att kunna passa många olika typer av hundar. Den vanliga Baxter-klövjeväskan passar hundar mellan 12-40 kg med 3,75 l förvaringsutrymme medan den större Big Baxter klövjeväskan rymmer upp till 7,5 l och passar hundar som väger 22-50 kg.

Kurgo har gjort Baxter enkel. Selepartiet är lätt vadderat och format för att passa över din hunds rygg. Klövjeväskan har två fästpunkter för ett koppel. Det finns en D-ring som är riktad bakåt på handtaget och en metallring med en flasköppnare som är riktad framåt på den främre bröstremmen. Jag använde aldrig flasköppnaren, men den finns där om du behöver den. Det finns också två öglor på klövjeväskans ovansida för att knyta fast utrustning.

Specifikationer:

StorlekBröstomfångHalsomfångVolym
M68 – 101 cm43 – 61 cm3.75L
L76 – 122 cm53 – 84 cm7.5L

Fördelar med Kurgo Baxter Klövjeväska:

 • Snygg design
 • Lätt att justera
 • Hållbart material
 • Prisvärd

Nackdelar med Kurgo Baxter Klövjeväska:

 • Dåligt vadderad
 • Inte särskilt skavskyddad

7. OllyDog Trekker RF Klövjeväska

Vårt Betyg:

 • Vegansk
 • Passar större hundar

OllyDog Trekker RF klövjeväska är ett prisvärt alternativ för dig som inte vill lägga för mycket pengar på en duglig klövjeväska. Väskan är lätt, rymlig och har massor av utrymme för utrustning eller vikter.

Selen är något svår att justera så att den sitter perfekt, men med lite tålamod så gick det tillslut. Klövjeväskan har reflekterande detaljer och två O-ringar för fäste av koppel.

Specifikationer:

StorlekBröstomfångVolym
M66 – 81 cm5L
L76 – 96 cm7.5L

Fördelar med OllyDog Trekker RF Klövjeväska:

 • Rymlig
 • Snygg
 • Hållbar
 • Prisvärd

Nackdelar med OllyDog Trekker RF Klövjeväska:

 • Passar inte mindre hundar

8. Breeders Klövjeväska

Vårt Betyg:

 • Utvändiga gummiband för extra packning
 • Lätt att justera

Den här enkla klövjeväskan har allt du behöver för att kunna ta dig ut på riktiga äventyr med din hund. Även om den här klövjeväskan är relativt liten och pösig så har den ett stort organiserat förvaringsutrymme.

Den saknar handtag på ryggen men har gummiband för att spänna fast utrustning på sidorna, den har även och en stark D-ring för fastsättning av koppel som ger bra kontroll på stigen, på parkeringsplatsen och överallt däremellan. Alla dragkedjor är av hög kvalitet och hållbara.

Med tanke på priset så är det här en helt okej klövjeväska. Även om den här klövjeväskan är ganska justerbar måste ägare till mycket små hundar leta vidare.

Specifikationer:

Fördelar med Breeders Klövjeväska:

 • Lätt att justera
 • Sitter okej på hunden

Nackdelar med Breeders Klövjeväska:

 • Väldigt pösig
 • Prasslar en del
 • Passar inte små hundar

9. Extreme Backpack Klövjeväska

Vårt Betyg:

 • Anpassningsbar
 • Snygg design

Extreme Backpack är inte en klövjeväska vi kan rekommendera. Den är klent konstruerad och har knappt någon vaddering för att skydda mot skav. Produkten gick sönder efter 2 timmar användning då sömmarna gick sönder. Den fick även en stor reva i ena påsen efter att den fastnat i en gren. Extreme Backpack Klövjeväska får 0,5 av 5 möjliga stjärnor.

Specifikationer:

StorlekBredd (armbåge till armbåge
över ryggen)
S55 – 75 cm
M60 – 90 cm
L80 – 130 cm

Fördelar med Extreme Backpack Klövjeväska:

 • Reflekterande detaljer
 • Rymmer ganska mycket

Nackdelar med Extreme Backpack Klövjeväska:

 • Dåligt material
 • Gick sönder nästan direkt

Köpguide för klövjeväska till hunden

Passform & komfort

När du köper en klövjeväska måste du först och främst se till att din hund är bekväm. Leta efter funktioner som vadderade remmar och mjukt material. De vadderade remmarna hjälper till att minska skav och obehag under längre vandringar.

Se till att lasten är jämnt fördelad så att din hund inte behöver balansera under vandringen. Den största faktorn för att förhindra obehag och skador är att se till att klövjeväskan sitter bra på din hund och fördelar vikten jämnt över manken.

Kapacitet

Hela poängen med att skaffa en klövjeväska till hunden är att din hund ska kunna bära utrustning, vatten eller viktpåsar. Det är alltså inte vettigt att köpa en klövjeväska som inte rymmer mer än några bajspåsar.

För dagsutflykter eller korta promenader räcker det med en liten klövjeväska med en kapacitet på 1-2 liter. Men för längre vandringar vill du ha mer utrymme för vatten, mellanmål och allt annat som ni två kan behöva under vandringen.

En ryggsäck med en kapacitet på 3-5 liter brukar göra susen. Om du har en stor hund och ska iväg flera dagar bör du överväga en större klövjeväska. En klövjeväska med en volym på 25 liter kan vara ett smart val för att få med sig allt som din hund behöver.

Viktfördelning

Din hund skulle inte tycka om att bära en ojämn last. Om deras packning är ojämnt belastad kommer din hund i bästa fall att känna sig obekväm. I värsta fall kan det leda till en skada. Leta efter en klövjeväska som fördelar vikten jämnt på båda sidor av kroppen.

Se också till att vikten balanseras väl längs med manken. Alla bra klövjeväskor har jämn kapacitet på båda sidor och fördelar vikten närmare axlarna för ett stabilt stöd.

Bärvikt

Som en allmän tumregel bör en hund inte bära mer än 20% av sin egna vikt. Tänk på att det är ett maximalt antal. Beroende på hundens ålder och fysiska form kan siffran variera från 5% till 20%.

Vissa hundraser är mer lämpade att bära tyngre vikter. Valpar och äldre hundar måste ha lättare vikter. Håll ett öga på din hund när du vandrar. Om det ser ut som om hunden haltar eller känner sig obekväm bör du vara beredd att ta en del av belastningen och bära den i din egen ryggsäck.

Koppelfästen

Oavsett om du låter din hund springa fritt på vandringsleden eller inte så kommer det att finnas tillfällen då du måste ta på hunden ett koppel. Se till att den klövjeväska du köper till din hund har minst en fästpunkt. Många har två fästpunkter – en nära skulderbladen och en på ryggen nära svansen.

Många föredrar att använda fästpunkten för kopplet som är längre upp eftersom en del hundar har en tendens att dra mer när kopplet är närmare hundens nedre rygg.

Pris

Självklart ska du köpa en klövjeväska som passar din budget. Generellt sett har dyrare klövjeväskor fler funktioner. Men det finns många klövjeväskor av hög kvalitet i den genomsnittliga till låga prisklassen.

Räkna med att spendera mellan 700-1000kr för en bekväm och hållbar klövjeväska med utmärkta funktioner. Större ryggsäckar med fler funktioner kostar upp till 2000kr.

Om du är osäker på vilken typ av klövjeväska du ska köpa till din hund kan du ta en titt på de budgetalternativ som anges ovan. Du kan alltid börja med en billig klövjeväska och därefter uppgradera när du vet vilka egenskaper du vill ha.

Så mäter du din hund för en klövjeväska

De flesta webbshoppar som säljer klövjeväskor anger vilka storlekar som finns och jämför dem med hundens vikt. Hundar finns dock i alla möjliga former och storlekar. Det bästa sättet för att hitta en klövjeväska som passar din hund är att mäta din hund.

Använd ett snöre eller ett flexibelt måttband för att ta reda på omkretsen av din hunds övre hals, nedre hals och bröstomfång. Mät sedan din hunds längd från svansroten till nacken.

Du kan jämföra måtten med måtten på klövjeväskan som du överväger att välja för att hitta den rätta storleken. Tänk på att vissa klövjeväskor inte är anpassade för vissa hundar, t.ex. hundar med liten hals och djup bröstkorg.

När du får hem klövjeväskan, prova den på din hund och anpassa remmarna vid behov för att se till att den passar. När du justerar klövjeväskan ska du följa regeln om två fingrar. Om remmarna sitter hårt men lämnar utrymme för två fingrar mellan selen och din hund så sitter den lagom hårt.

Tips

Börja med korta promenader & låga vikter

Oavsett hur vältränad din hund är kommer det att bli en chock att bära mycket vikt över en längre sträcka på en gång. Precis som när du börjar träna så är det bra att vänja din hund vid att bära en klövjeväska.

Börja med korta promenader med en tom klövjeväska till en början. På så sätt kan din hund vänja sig vid att bära en klövjeväska. Lägg sedan till vikt och distans successivt.

Om du planerar en specifik utflykt är det en bra idé att arbeta dig upp till avstånd och vikter som ligger i närheten av vad din hund kommer att bära på resan. När dagen för resan närmar sig kan du fortsätta att öka avstånd och vikt. Detta kan vara till stor hjälp för att säkerställa att din hund trivs.

Klövjeväskan ska sitta tight (men inte för tight)

Inget kan förstöra en vandring som skav och obehag. Det samma gäller för din hund. Se till att klövjeväskan sitter ordentligt och säkert fastspänd, och glöm inte att följa regeln om två fingrar enligt ovan.

Remmarna kan lossna när du vandrar. Se till att du kontrollerar din hunds sele då och då och justera vid behov.

Välj rätt storlek på klövjeväskan

En stor del för att undvika skavsår och problem är att se till att hundens klövjeväska är i rätt storlek. De flesta webbshoppar erbjuder olika storlekar beroende på vikt. Detta är en bra början.

Jämför de specifikationer som anges på klövjeväskans beskrivning för att se till att den passar bra. När du får hem klövjeväskan ska du kontrollera att den passar din hund innan du går ut med den.

Justera klövjeväskan så att du kan få plats med två fingrar mellan hunden och selen. Detta säkerställer att det blir en bra passform som inte är för tight.

Tänk på din hund som individ

Vikt och storlek är bara två faktorer när du väljer klövjeväska till din hund. Ta hänsyn till faktorer som ålder och hälsa när du tittar runt.

Valpar och äldre hundar måste bära mindre vikt. Överväg en mindre klövjeväska som kan bära cirka 5-10% av din hunds vikt. Detsamma gäller om din hund är ur form eller återhämtar sig från sjukdom eller skada.

Även hundens beteende är en faktor. Om du har en stökigare hund bör du överväga en kraftigare sele med ett stabilt handtag på ryggen. Detta hjälper dig att behålla kontrollen över din hund om du stöter på andra djur på vandringen.

Vanliga frågor om klövjeväskor för hundar

Hur mycket kan en hund bära i sin klövjeväska?

Valpar och äldre hundar bör inte bära mer än 5-10% av sin kroppsvikt i klövjeväskan och en vuxen hund ska inte bära mer än 20% av sin totala kroppsvikt.

Vad är en klövjeväska?

En klövjeväska är en ryggsäck som hunden kan bära. En bra klövjeväska fördelar vikten jämnt över hundens manke. Klövjeväskor används så att hunden antingen kan bära sin egna packning eller för att bygga muskler.

Kategorier: Recensioner hund, Hundar