Bästa kattmatskål 2024 » Bäst i test

Vilken kattmatskål är egentligen bäst för din katt? Vi har granskat marknadens ledande produkter och delar med oss av våra toppval i flera kategorier.

Bästa kattmatskål

Kattmatskålar finns i oändliga utföranden som sträcker sig från traditionella skålar till avancerade foderautomater (se vår artikel om bästa foderautomat till katt). Oavsett om du söker efter en minimalistisk matskål i rostfritt stål, eller något som tillför en färgglad piff till inredningen, är syftet densamma: att erbjuda en funktionell och behaglig matplats när din katt äter den bästa kattmaten.

Vi vet alla att katter är komplexa varelser med unika behov och preferenser. Därför har vi inte bara fokuserat på estetiken, utan också på skålens funktionalitet. Det går exempelvis inte att ignorera den påverkan som materialet har både på hållbarhet och kattens hälsa. Plastskålar, trots deras tillgänglighet och låga pris, bär med sig en rad nackdelar som miljöpåverkan och potentialen att avge skadliga ämnen. Å andra sidan har material som rostfritt stål och keramik visat sig vara både hållbara och säkra alternativ, var och en med sina egna estetiska för- och nackdelar.

Men en bra kattmatskål handlar inte enbart om material. Designen spelar en kritisk roll. Har du någonsin tänkt på hur din katts morrhår reagerar när de äter? Dessa små, känsliga strängar fyllda med nervceller kan göra det obehagligt för katten om de ständigt måste vidröra skålens sidor. Därför har vi också tagit med i beräkningen hur väl skålens utformning matchar kattens naturliga beteende och fysionomi, inklusive hur den står i förhållande till kattens muskler och leder.

I denna artikel kommer vi att utvärdera de 8 bästa kattmatskålarna, allt för att hjälpa dig göra ett välgrundat val som både du och din katt kommer att uppskatta. Från de mest praktiska till snygga kattmatskålar, här är de åtta bästa kattmatskålarna vi har testat.

1. Trixie Keramikskål – Bästa kattmatskålen

Vårt Betyg:

Trixie Keramikskål står ut som den bästa kattmatskålen på marknaden, tack vare dess genomtänkta design och högkvalitativa material. Denna kattmatskål har en ergonomisk design och smarta egenskaper som gör den till en suverän lösning för katters mat- och vattenbehov. Skålen kommer i en estetiskt tilltalande vit färg med svarta tassavtryck, vilket gör att den passar in i många olika inredningsstilar. Men det är detaljerna i skålens design och materialval som verkligen imponerar.

För det första är skålen tillverkad av högkvalitativ keramik. Detta material är inte bara slitstarkt och hållbart, utan också mer hygieniskt än exempelvis plast. Keramiken håller inte på lukter eller ger ifrån sig potentiellt skadliga ämnen, vilket gör det till ett tryggt val för din katts hälsa. Dessutom har keramiken den extra fördelen att den är tyngre än plast, vilket gör skålen stabil och minskar risken för spill.

Ergonomiskt är denna skål en fullträff. Den har en lutning som gör att katten inte behöver böja nacken för att komma åt maten, vilket är en särskilt viktig faktor för äldre katter eller de med muskel- och ledproblem. Denna lutning har även den fördelen att eventuell mat som katten knuffar ut ur skålen naturligt rullar tillbaka, vilket minskar spill och underlättar rengöringen.

Ett av de mest unika dragen hos denna skål är dess höjd och utformning som tar hänsyn till kattens morrhår. För många kattägare är det kanske inte känt att kattens morrhår är extremt känsliga och fungerar som en sorts ”radar”. Denna skåls design gör att kattens morrhår inte kommer i kontakt med skålens kanter, vilket bidrar till en mer komfortabel ätupplevelse.

Sammanfattningsvis är Trixie Keramikskål en överlägsen produkt som sätter din katts välbefinnande i fokus. Från det smarta materialvalet till den ergonomiska och morrhårsvänliga designen, här finns allt som krävs för att göra måltiderna enklare och mer njutbara för din katt.

Fördelar:

 • Ergonomisk design.
 • Morrhårsvänlig.
 • Högkvalitativ keramik.
 • Estetiskt tilltalande.
 • Minimerar foderspill.

Nackdelar:

 • Skörare än plast.
 • Kan vara tung.

2. Aveo Rostfri Kattmatskål – Bästa billig kattmatskål

Vårt Betyg:

När det kommer till att balansera pris och kvalitet toppar Aveo Rostfri kattmatskål listan som den bästa billiga kattmatskålen på marknaden. Tillverkad i hållbart rostfritt stål, erbjuder den en neutral estetik som smälter in i de flesta hemmiljöer, samtidigt som den uppfyller viktiga funktionella krav.

En av de mest framstående aspekterna av denna skål är dess rostfria stålkonstruktion. Detta material är inte bara hållbart och långvarigt men också hygieniskt, vilket gör det enkelt att rengöra och minimera bakterietillväxt. Dessutom är rostfritt stål neutral mot olika typer av foder, så det påverkar inte smaken eller kvaliteten på kattens mat.

När det gäller morrhårskomfort har Aveo tänkt på kattens behov. Skålens diameter är utformad så att katten inte behöver tränga in sina känsliga morrhår, vilket skapar en mer behaglig ätupplevelse. Även om skålen inte är ergonomiskt vinklad eller upphöjd som vissa dyrare alternativ, har den en behaglig kant som gör det möjligt för katten att äta utan att översträcka nacken eller ryggen. Detta är särskilt användbart för katter med rörelserelaterade problem.

Skålens neutrala design och färg gör att den passar in i nästan alla inredningsstilar, från modern till rustik. Även om den kanske inte erbjuder en uppsjö av färg- eller designalternativ, är dess enkelhet en av dess starkaste fördelar. Om du söker en praktisk, hållbar och prisvärd matskål för din katt, så är Aveo Rostfri kattmatskål ett utmärkt val.

Fördelar:

 • Prisvärd.
 • Hygienisk rostfritt stål.
 • Neutral design.
 • Morrhårsvänlig.
 • Lätt att rengöra.

Nackdelar:

 • Ej ergonomiskt vinklad.
 • Begränsade designalternativ.
 • Låg höjd.

3. Kattmatskål Outward Hound Slow Feeder – Populär kattmatskål

Vårt Betyg:

Om din katt hetsäter och du är på jakt efter en populära slow-feed kattmatskål behöver du inte leta längre än Outward Hound kattmatskål. Denna innovativa kattmatskål har blivit en favorit bland kattägare för goda skäl. Designad för att främja långsammare ätande och bättre matsmältning, erbjuder denna skål inte bara funktion utan också en touch av stil i din katts matplats.

Materialmässigt är skålen tillverkad i slitstarkt, livsmedelssäkert plast. Detta gör det enkelt att rengöra och hålla bakteriefritt, vilket är viktigt för din katts hälsa. Skålen har också en unik labyrintformad design, som ger ett extra lager av stimulans för katten och gör måltiden mer engagerande.

När det kommer till morrhårsvänlighet och ergonomi är detta en viktig faktor att beakta om din katt är känslig. Eftersom det är en labyrintmatskål så kommer din katts morrhår att komma i kontakt med de uppstickande kanterna.

Skålen finns tillgänglig i två olika storlekar och fem olika färgalternativ, vilket ger dig möjlighet att välja den som bäst passar din katts behov och din inredningsstil. Det ger även en anpassningsbar lösning för hus med flera katter.

Sammanfattningsvis är Outward Hound kattmatskål en utmärkt investering för dem som vill ge sina katter en hälsosammare och mer njutbar ätupplevelse. Med sin innovativa design och högkvalitativa material är den värd sin popularitet.

Fördelar:

 • Främjar långsamt ätande.
 • Ergonomisk design.
 • Lätt att rengöra.
 • Flera storlekar/färger.

Nackdelar:

 • Inte rostfritt material.
 • Inte morrhårsvänligt.

4. Savic Ergo Cube Kattmatskål – Ergonomisk kattmatskål

Vårt Betyg:

När det kommer till att ge våra fyrbenta vänner den komfort de förtjänar, står Savic Ergo Cube som en frontlöpare i kategorin ergonomiska kattmatskålar. Denna genomtänkta design har särskilt de äldre katterna och de med ledproblem i åtanke. Det är en innovation som inte bara är stilren, men också extremt funktionell.

Ergo Cube kommer i en upphöjd design som minimerar kattens behov av att böja nacken och ryggen, vilket kan vara särskilt viktigt för katter med artros eller andra rörelserelaterade problem. Detta tar också morrhår i åtanke, eftersom den högre positionen ger morrhåren mer utrymme och minskar den irriterande kontakten med skålens sidor.

Materialet i skålen är både hållbart och lätt att rengöra. Dess slitstarka konstruktion garanterar att den håller i längden, samtidigt som den är diskmaskinssäker, vilket underlättar rengöring avsevärt. För att säkerställa att skålen står stadigt medan katten äter, kommer den också med två antislip-ytor. Dessa ger extra stabilitet och minimerar risken för att katten råkar välta skålen i ivern att äta.

Savic Ergo Cube gör verkligen ätandet till en behagligare och mer komfortabel upplevelse för din katt, oavsett ålder eller fysiska förutsättningar. Med tanke på dess höga funktionalitet och smarta design, är det svårt att inte se den som den bästa ergonomiska kattmatskålen på marknaden.

Fördelar:

 • Ergonomisk design.
 • Lätt att rengöra.
 • Hållbart material.
 • Antislip-ytor.
 • Diskmaskinssäker.

Nackdelar:

 • Begränsade färgval.

5. Catit Senses 2.0 Digger Kattmatskål – Bästa miljöberikande kattmatskål

Vårt Betyg:

Catit Senses 2.0 Digger kattmatskål utmärker sig som den bästa miljöberikande kattmatskålen på marknaden. Detta innovativa verktyg för utfodring är konstruerat med kattens fysiska och psykologiska behov i åtanke, erbjuder en unik lösning för att hålla din katt engagerad och stimulerad vid måltiderna.

När det gäller morrhår är Catit Digger utformad så att katten måste gräva ut kattmaten för att kunna äta upp det, det vill säga att kattens morrhår inte vidrör de trånga rören som kattmaten ligger i. Detta minskar stress och obehag som katter kan känna i trånga utrymmen.

Materialmässigt är Catit Digger tillverkad av hållbar och lätt att rengöra plast, vilket gör den både praktisk och hygienisk. De olika rören är tillverkade i varierande storlekar, vilket inte bara erbjuder olika svårighetsgrader, men också tar höjd och ergonomi i beaktande. Den upphöjda designen främjar en mer naturlig ätposition som är skonsam för kattens rygg och leder.

Ergonomiskt sett är Catit Digger en fullträff. Den uppmuntrar din katt att använda sina kognitiva och motoriska färdigheter för att fiska upp maten, vilket simulerar det naturliga beteendet hos en katt i det vilda. Detta hjälper till att förhindra hetsätning och främjar bättre matsmältning.

Överlag är Catit Senses 2.0 Digger en exceptionellt välutformad kattmatskål som erbjuder en rad fördelar för både fysisk och mental stimulans. Den är ett utmärkt val för kattägare som söker en mer engagerande och hälsosam matupplevelse för deras katter.

Fördelar:

 • Miljöberikande.
 • Ergonomisk design.
 • Förhindrar hetsätning.
 • Lätt att rengöra.
 • Varierade svårighetsgrader.

Nackdelar:

 • Kanske för enkel.
 • Endast i plast.
 • Tar mer plats.
 • Ganska dyr.

6. Trixie Matbar – Bästa upphöjd kattmatskål

Vårt Betyg:

Trixie Matbar kattmatskål utmärker sig som den bästa upphöjda kattmatskålen på marknaden, särskilt med tanke på dess robusta design och ergonomiska fördelar. Den här matskålen kommer inte bara att vara en elegant inredningsdetalj i ditt hem, men den är också skapad med din katts välbefinnande i åtanke.

Materialet i skålen är keramik, vilket är både tåligt och hygieniskt. Keramiken är också känd för att vara skonsam mot kattens morrhår, som kan vara känsliga och ibland till och med resultera i morrhårströtthet vid kontakt med mindre välvilliga material. Keramikskålarna sitter i en tung MDF-hållare, vilket bidrar till stabilitet och minskar risken för att skålen välter om katten skulle vara särskilt entusiastisk under måltiderna.

Höjden på Trixie Matbar är en annan fördel, speciellt för äldre katter eller de med rörelseproblem. Den upphöjda positionen kan underlätta ätandet genom att minska belastningen på kattens nacke och leder. Ergonomiskt är detta en betydande fördel som inte kan förbises.

Något annat som är värt att nämna är de små silikonprickarna på skålen som förhindrar halka. Denna funktion kan verka obetydlig, men den säkerställer att skålen förblir på plats, vilket kan vara särskilt användbart för katter som tenderar att skjuta runt sin mat- eller vattenskål.

Slutligen är designen på Trixie Matbar både diskret och funktionell. Det är inte en skål som kommer att dra till sig oönskad uppmärksamhet, men den utför sitt jobb exemplariskt och med stil. Sammantaget är det en högkvalitativ, ergonomisk och stabil kattmatskål som lyckas kombinera funktionalitet med estetik på ett sätt som är svårt att överträffa.

Fördelar:

 • Ergonomisk design.
 • Tålig keramik.
 • Stabil MDF-hållare.
 • Anti-halk-funktion.

Nackdelar:

 • MDF inte lika hållbart som metall.

7. Active Canis Collapsible Bowl – Bästa portabel kattmatskål

Vårt Betyg:

När det kommer till portabilitet, finns det knappast något bättre alternativ än Active Canis Collapsible Bowl. Denna kattmatskål är perfekt för dig som ofta är på resande fot med din katt och behöver en kompakt, men ändå effektiv lösning.

Först och främst är skålens material – ett flexibelt och robust gummi – särskilt imponerande. Detta gör skålen tålig nog för att motstå nötning och slitage, samtidigt som den behåller sin form efter ihopfällning. Materialvalet bidrar också till att skålen är lätt, vilket är en viktig faktor när man reser.

En annan viktig aspekt är ergonomin. Skålen är tillräckligt låg och har en öppen design som gör det lätt för katten att äta utan att dess morrhår kommer i kläm. Detta kan verka som en mindre detalj, men för en katt kan morrhår som ständigt blir irriterade bli en källa till obehag.

Active Canis Collapsible Bowl kommer i två storlekar – 300 ml och 550 ml – vilket gör det möjligt att anpassa mängden mat eller vatten till din katts behov. Antislip-funktionen är ytterligare en fördel; den säkerställer att skålen står stabilt på olika ytor, vilket minimerar risken för spill.

Sammanfattningsvis är Active Canis Collapsible Bowl en utmärkt investering för den som söker en portabel, men ändå funktionell och ergonomisk kattmatskål. Dess unika design och välgenomtänkta funktioner gör den till en självklar favorit för kattägare på språng.

Fördelar:

 • Mycket portabel.
 • Anti-slip funktion.
 • Morrhårsvänlig.
 • Två storlekar.

Nackdelar:

 • Mindre tålig.
 • Ej diskmaskinssäker.

8. Kattmatskål Scruffs Icon Keramik – Bästa grunda kattmatskålen

Vårt Betyg:

Scruffs Icon Keramik kattmatskål sticker ut som den bästa grunda kattmatskålen för dem som söker en balans mellan funktionalitet och estetik. Skålen, som är formad som ett fat, tar kattens morrhår i beaktande, vilket är en viktig aspekt av kattens ätupplevelse. Skålens design gör att kattens morrhår inte kommer i kontakt med kanterna, vilket kan vara störande och obehagligt för många katter.

Materialvalet i detta fall är keramik, en hållbar och miljövänlig resurs. Keramikens tyngd bidrar till skålens stabilitet, minimerar risken för att den välter och gör den mindre benägen att glida runt på golvet. Den naturliga tyngden gör skålen särskilt användbar för katter som har en tendens att vara lite klumpiga eller ovårdade medan de äter.

Skålen kommer i två eleganta färger: grå och gräddvit. Denna variation gör det möjligt för ägaren att anpassa skålen till hemmets inredning eller till och med till kattens personlighet. Det faktum att skålen är diskmaskinssäker är en ytterligare fördel, vilket underlättar rengöring och underhåll. Om du behöver värma upp din katts mat lite, kan skålen även användas i mikrovågsugnen, vilket adderar ett extra lager av bekvämlighet.

Sammanfattningsvis är Scruffs Icon Keramik kattmatskål en genomtänkt produkt som framför allt prioriterar kattens komfort och välbefinnande, samtidigt som den erbjuder ägarna en lättanvänd och snygg lösning för sina kattmatsbehov.

Fördelar:

 • Morrhårs-vänlig design.
 • Stabil och tung.
 • Diskmaskinssäker.
 • Mikrovågsanpassad.
 • Estetiskt tilltalande.

Nackdelar:

 • Ganska liten.

Vad man ska leta efter i en kattmatskål

När du väljer en matskål till din katt finns det några nyckelfaktorer att ta hänsyn till för att undvika att din katt känner sig obekväm vid matdags. Materialet i skålen är kritiskt; rostfritt stål eller keramik är de bästa valen eftersom dessa material är hållbara, hygieniska och mindre benägna att orsaka problem. Plast och melamin bör undvikas, eftersom de kan vara porösa och främja bakterier som kan leda till diverse problem.

Diskmaskinssäkerhet är en annan viktig faktor. En kattmatskål som kan köras i diskmaskinen gör rengöringen mycket enklare, vilket är viktigt eftersom kattmatskålar bör rengöras efter varje användning om du ger din katt blötmat.

När det kommer till skålens dimensioner bör kattmatskålar inte vara för djupa, högst 5 cm, för att undvika att katten måste sträcka sig för mycket, vilket kan vara ansträngande. Kattmatskålen bör ha en bredd på ungefär 10-15 cm för att erbjuda tillräckligt med utrymme. För äldre katter eller de med artrit kan upphöjda skålar vara ett bra alternativ, eftersom de minskar behovet av att katten måste huka sig ner, vilket kan vara obekvämt.

Att ha en bredare skål är också bra för de katter som är känsliga för att vidröra kattmatskålen med mårrhåren. Detta kan leda till en sorts informationsöverbelastning som påverkar kattens ät- och drickvanor, eller får katten att undvika vissa skålar. Många kattägare har iakttagit att deras katter verkar ogilla vissa skålar och uppvisar beteenden som antyder obehag, till exempel genom att plocka upp och släppa foderbitar utanför skålen.

Vanliga frågor om kattmatskål

Vilket material är bäst för en kattmatskål?

Rostfritt stål eller keramik är ofta att föredra eftersom de är lätta att rengöra och mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner jämfört med plast.

Hur ofta bör jag rengöra min katts vatten- och matskål?

Du bör rengöra din katts vattenskål dagligen och matbehållaren efter varje måltid om du serverar våtfoder, eller åtminstone en gång om dagen om du använder torrfoder.

Är det bättre med en upphöjd kattmatskål?

En upphöjd matskål kan vara fördelaktig för äldre katter eller katter med vissa medicinska tillstånd, eftersom det kan minska belastningen på nacke och leder.

Är det säkert att använda en kattmatskål i diskmaskinen?

Ja, det är säkert att använda en kattmatskål i diskmaskinen så länge skålen är tillverkad av ett material som är diskmaskinssäkert, som rostfritt stål eller vissa typer av keramik.

Vilka är tecknen på att min katt inte gillar sin matskål?

Om din katt undviker sin matskål, knuffar runt den, eller plockar upp mat och äter den utanför skålen, kan det vara tecken på att den inte trivs med sin nuvarande matskål.

Kan två katter dela matskål?

Det är generellt sett inte rekommenderat att två katter delar samma matskål, eftersom det kan leda till konkurrens och stress, samt göra det svårare att övervaka individuella matintag och eventuella hälsoproblem.

Kategorier: Matplats, Katter