Bästa kattgräset 2024 » Bäst i test

Letar du efter det bästa kattgräset? Vi har jämfört 9 märken och sorter för att hjälpa dig hitta det som passar just din katt.

Bästa kattgräset

Kattgräs är ett näringsrikt komplement till den bästa kattmaten din katt äter, särskilt om du har en innekatt som inte har möjlighet att njuta av det friska gräset utomhus. Genom att antingen odla eget eller köpa färdigt kattgräs ger du din katt en chans att ta del av de många fördelarna som kommer med denna gröna delikatess.

Fibrerna i kattgräset agerar som naturliga hjälpmedel mot problematiska hårbollar och bidrar även till en effektiv matsmältning. Och till skillnad från vanlig kattmat, som ska portioneras, kan kattgräset alltid vara åtkomligt för din fyrbenta vän. Det innehåller också essentiella vitaminer och mineraler som stärker din katts allmänna välbefinnande.

För att uppnå bästa möjliga resultat med ditt kattgräs är det kritiskt att du håller det konstant fuktigt, från det första skedet av frögroning till den tidpunkt då det har vuxit tillräckligt för att kunna konsumeras av katten. När ditt kattgräs har nått en höjd på cirka 4 cm, är det redo att bli en del av din katts diet.

1. Catit Senses 2.0 Grass Kit – Bästa kattgräset

Vårt Betyg:

Kattgräset Catit Senses 2.0 Grass Kit är efter noggrann utvärdering marknadens bästa kattgräs. Det är en heltäckande lösning som erbjuder allt du behöver för att odla nyttigt gräs åt din katt. Kitet kommer med tre påsar frö och tre påsar vermikulit, som garanterar en sund och städad plantering. Det är anmärkningsvärt enkelt att följa bruksanvisningen; du behöver bara lägga vermikulit i den speciella Grass Planter-skålen (som tyvärr inte följer med, men en tallrik eller skål går också bra), strö ut fröna jämnt och tillsätta 125 ml ljummet vatten. Placeringen i en varm miljö kan skynda på tillväxtprocessen, vilket gör att du har ett frodigt kattgräs inom en vecka.

En av de mest övertygande funktionerna i detta kit är dess synergistiska design med Catit Senses 2.0 Grass Planter. Den förbättrade designen av planteraren inkluderar ett gallerlock som förhindrar att katten gräver i jorden samt dräneringshål som skyddar mot övervattning och rotröta. Den låga och stabila basen, kompletterad med en gummimatta, minimerar risken för att planteraren rör sig eller välter.

Ett annat klokt drag av företaget är att sälja Grass Kit separat. Detta säkerställer att fröna är färska när de når dig, eftersom kattgräsfrön har en begränsad livslängd och är känsliga för höga temperaturer under transport.

Catit Senses 2.0 Grass Kit erbjuder inte bara en naturlig källa av fiber som hjälper till att stimulera kattens matsmältning och förhindrar bildandet av hårbollar, men det är också ett säkrare alternativ till krukväxter, som ofta kan vara giftiga för katter.

Fördelar:

 • Enkel installation.
 • Snabb grästillväxt.
 • Säker för katter.
 • Långvarig fräschör.

Nackdelar:

 • Separat inköp krävs.
 • Handdisk rekommenderas.

2. Trixie Kattgräs Refillpåse

Vårt Betyg:

Om du är ute efter att förse din katt med en sund och säker källa till grönt, men samtidigt inte vill spendera en förmögenhet, då är Trixie Kattgräs Refillpåse det bästa billiga kattgräset på marknaden. Detta kattgräs har fått mycket positiv feedback från kundrecensioner, vilket är en indikator på dess höga kvalitet och användarvänlighet.

Det som gör Trixie Kattgräs så fantastiskt är dess okomplicerade odling. Fröna kräver varken någon särskild kruka eller jord; allt du behöver göra är att strö ut dem på en tallrik eller bricka, hålla dem fuktiga, och se till att de får tillräckligt med ljus. För dem som inte har gröna fingrar är detta en oumbärlig fördel. Dessutom tar det endast omkring tre dagar för gräset att växa, vilket är anmärkningsvärt snabbt.

En annan fördel är mängden fröer som medföljer. Varje förpackning innehåller tre påsar om 100 gram, vilket ger dig gott om möjligheter att odla nytt gräs när det behövs. Detta är särskilt värdefullt för dem med katter som älskar att tugga på gräs, eller för de med flera katter i hushållet.

Det finns dock vissa nackdelar som kunder har påpekat. Kvaliteten på fröerna varierar mellan påsarna, vilket betyder att vissa odlingsförsök kanske inte blir lika framgångsrika som andra. Detta kan vara frustrerande, men priset på produkten gör det lättare att förbise denna inkonsekvens.

Sammanfattningsvis ger Trixie Kattgräs Refillpåse dig utmärkt valuta för pengarna, med en snabb och enkel odling som gör det till ett perfekt val för kattägare med begränsad tid och budget. Med detta kattgräs får du en enkel och prisvärd lösning som din katt kommer att älska.

Fördelar:

 • Prisvärt alternativ.
 • Enkel odling.
 • Snabb tillväxt.
 • Generös mängd fröer.
 • Passar flera katter.

Nackdelar:

 • Varierande frökvalitet.
 • Ojämn groning.
 • Ingen specialbehållare inkluderad.

3. Vitakraft Kattgräs med Groddlåda – Populärt kattgräs

Vårt Betyg:

Vitakraft Kattgräs är en storfavorit bland kattägare och har rättvist fått ryktet som det mest populära kattgräset på marknaden. Det som gör detta kit unikt och attraktivt är dess allt-i-ett-koncept. I förpackningen får du inte bara högkvalitativa gräsfrön, utan också en grolåda som underlättar hela odlingsprocessen. Det eliminerar behovet av att köpa separata komponenter och gör upplevelsen så enkel och användarvänlig som möjligt.

När det gäller odling tar Vitakraft bort gissningsspelet. Du får tydliga instruktioner om att lägga fröerna i ett jämnt lager i lådan, vattna generöst och hålla jorden fuktig. Om du följer dessa steg och placerar lådan på en ljus plats, men inte i direkt solljus, kan du se fram emot snabbväxande, grönt kattgräs inom bara 3-4 dagar. Detta är särskilt imponerande och praktiskt för de som inte har tiden eller tålamodet att vänta på långsamma resultat.

Varför är detta gräs så viktigt för din katt? Det är en naturlig källa till fibrer som hjälper katter att bli av med de hårbollar som bildas när de tvättar sig. Gräset stimulerar kattens matsmältning och bidrar till en bättre allmänhälsa.

En av fördelarna med Vitakraft Kattgräs är att det är mycket lätt att förvara. Det behöver bara en torr och sval plats i en försluten förpackning, vilket gör det till en utmärkt långsiktig lösning för ditt husdjurs gröna behov.

Fördelar:

 • Allt-i-ett-kit.
 • Snabbväxande gräs.
 • Lättanvänd grolåda.
 • Tydliga instruktioner.
 • Populärt bland kattägare.

Nackdelar:

 • Varierande frökvalité.

4. Trixie Vitaminberikat Kattgräs med Odlingslåda – Bästa kattgräset för kattungar

Vårt Betyg:

Trixie Vitaminberikat Kattgräs utmärker sig med sitt rika innehåll av vitaminer, vilket gör det till en utomordentlig produkt för kattägare som är måna om sina husdjurs näring och välbefinnande. En av de stora fördelarna är att detta kattgräs är särskilt anpassat för kattungar. Med tanke på att yngre katter ofta är mer nyfikna och utforskande kan detta gräs hjälpa dem att kanalisera sin energi på ett positivt sätt, samtidigt som de får i sig viktiga näringsämnen.

En annan fördel är att produkten kommer med en medföljande odlingslåda, vilket gör det mycket enkelt att odla gräset hemma. Detta är en bekvämlighet som inte alltid är given när det kommer till kattgräsprodukter på marknaden. Detta sparar inte bara tid utan också ansträngning, eftersom du slipper leta efter en separat behållare för odling.

Ett extra plus med detta kattgräs är dess relevans under vintersäsongen. Under kalla månader tenderar många katter att tvätta sig ofta och får med den kalla vinterperioden mer päls. Detta kan leda till ytterligare hårbollar och matsmältningsproblem. Gräset fungerar som ett utmärkt komplement till kattens kost, vilket kan hjälpa till att förhindra dessa problem.

Sammanfattningsvis är Trixie Vitaminberikat Kattgräs en genomtänkt och kvalitativ produkt som erbjuder många fördelar, inte minst dess höga vitamininnehåll och medföljande odlingslåda. Det är ett utmärkt val för de som söker ett enkelt och näringsrikt alternativ för sina katter, oavsett ålder.

Fördelar:

 • Rikt på vitaminer.
 • Inkluderar odlingslåda.
 • Perfekt för kattungar.
 • Bra för vintersäsongen.

Nackdelar:

 • Ingen information om långtidshållbarhet.
 • Kanske dyrare än standardalternativ.

5. Trixie Keramikskål med kattgräsfrön

Vårt Betyg:

Trixie Keramikskål Kattgräs presenterar en integrerad lösning för kattägare som är intresserade av att odla kattgräs på egen hand. En av de stora styrkorna med detta produktset är att det är ”plug-and-play” i dess enklaste form: Frön och keramikskål medföljer, vilket gör startprocessen förvånansvärt okomplicerad. Man vattnar fröna regelbundet och håller dem i en ljusfylld miljö för optimal tillväxt, vilket gör det praktiskt även för de som inte har någon tidigare erfarenhet av trädgårdsskötsel.

Skålens design är ett annat plus. Den har en diameter på 15 cm och en höjd av cirka 4 cm, vilket gör den tillräckligt djup för att gräset ska kunna växa men inte så stor att den blir obekväm för katten att använda. Dessutom pryds skålen av ett elegant kattdesign, vilket ger en extra touch av stil i ditt hem.

Förutom att vara en smidig och estetisk behållare för kattgräs, tjänar skålen även som en multifunktionell produkt. När fröna är slut kan du antingen köpa påfyllning eller omvandla den till en konventionell mat- eller vattenskål, vilket ökar dess användbarhet över tid.

Det är också värt att nämna kattgräsets hälsofördelar. Det hjälper katter att bli av med irriterande hårbollar och stimulerar matsmältningen, vilket gör detta kit inte bara bekvämt men också hälsofrämjande för ditt husdjur.

Fördelar:

 • Enkelt att använda.
 • Estetiskt tilltalande.
 • Multifunktionell skål.
 • Hälsosamt för katten.

Nackdelar:

 • Relativt dyr.

6. Aveo Kattgräs

Vårt Betyg:

Aveo Kattgräs är en produkt designad för att både underhålla och främja din katts hälsa. Det första som slog mig är det oerhört praktiska med att detta kattgräs kommer i en färdig odlingsbox. För de av oss som kanske inte är särskilt ”gröna fingrar” innebär det en mindre stressande introduktion till odling av kattgräs. Allt du behöver göra är att följa de enkla instruktionerna, och snart har du en lättskött planta som din katt kommer att älska.

En av de största fördelarna med detta kattgräs är dess roll i att främja matsmältningen för katter. Detta är särskilt användbart för katter som främst är inomhus och inte har tillgång till gräs utomhus. Dessutom bidrar det till att minska risken för att din katt ska drabbas av hårbollar, vilket är ett problem som många kattägare stöter på.

Det naturliga beteendet hos katter att tugga på gräs stimuleras också av denna produkt. Det är en del av deras naturliga instinkt, och Aveo Kattgräs tillgodoser detta behov på ett säkert och hälsosamt sätt. Det 100% naturliga kattgräset är fritt från skadliga tillsatser eller kemikalier, vilket ger en extra säkerhetsmarginal.

Men det är inte bara funktionen som imponerar; odlingsboxens estetiska utseende gör den till en snygg inredningsdetalj. Det enda du behöver vara uppmärksam på är att plantan vill stå ljust och behöver vattnas ofta. Men med tanke på fördelarna tycker jag att det är en liten ansträngning för en stor utdelning.

Fördelar:

 • Enkel odling.
 • 100% naturligt.
 • Estetiskt tilltalande.

Nackdelar:

 • Ojämn frökvalité.

7. Schulze Kattgräs

Vårt Betyg:

Schulze Kattgräs erbjuder en alternativ approach till traditionellt kattgräs genom att fokusera på längre och stråiga grässtrån. Denna unika egenskap skapar en ny upplevelse för din katt, vilket kan vara särskilt intressant för de katter som redan är bekanta med traditionella kattgräsprodukter.

För det första, den längre strukturen på gräset kan ge en känsla av naturlighet som påminner om de vilda gräs och växter som katter skulle komma i kontakt med i det fria. Det kan också erbjuda en annan typ av stimulans för kattens naturliga beteenden, såsom att tugga och krafsa.

En annan fördel med detta kattgräs är dess potential för bättre tandhälsa. De längre, stråiga grässtråna kan potentiellt fungera som ett naturligt sätt att rengöra kattens tänder och tandkött, även om det inte kan ersätta en ordentlig tandvård.

Emellertid finns det några överväganden att tänka på. Om din katt är van vid kortare kattgräs kan övergången till ett längre och stråigt alternativ kräva en viss acklimatisering. Dessutom kan de längre stråna vara svårare att hantera när det kommer till underhåll och skötsel. Till exempel kan du behöva klippa gräset oftare för att förhindra att det blir för långt och svårt för katten att konsumera.

Fördelar:

 • Naturlig stimulans.
 • Potentiell tandvård.
 • Unik upplevelse.

Nackdelar:

 • Kräver anpassning.
 • Mer underhåll.
 • Klippning nödvändig.

8. Trixie Kattgräs med Odlingslåda

Vårt Betyg:

Trixie Kattgräs med Odlingslåda är ett smart, allt-i-ett-paket som gör det enkelt att ge din katt de fördelar som naturen kan erbjuda, men inom bekvämligheten av ditt eget hem. Den medföljande odlingslådan är en praktisk detalj som gör det mycket enklare att påbörja processen och ser till att du inte behöver köpa ytterligare redskap.

Ett av de mest uppskattade inslagen med detta produktset är att det innehåller kattgräs som är rikt på viktiga vitaminer. Särskilt om du har en innekatt är det viktigt att erbjuda något som kompenserar för den brist på grönt de skulle stöta på i det vilda. Vitaminerna i kattgräset kan hjälpa till med allt från matsmältningen till att stärka kattens immunsystem.

En annan positiv aspekt är hur lättanvänd produkten är. Du behöver ingen förkunskap i trädgårdsarbete för att komma igång. Följ bara de enkla instruktionerna och håll gräset fuktigt. Inom kort kommer du att ha en frisk, grön plätt som din katt kan njuta av.

Det finns dock några potentiella nackdelar. Till exempel, om du redan har en trädgård eller annan odlingsplats, kan det här kittet kännas något begränsat i omfattning. Dessutom kan odlingslådan ta upp en del utrymme, beroende på var du planerar att placera den.

Sammanfattningsvis är Trixie Kattgräs med Odlingslåda en utmärkt startpunkt för den som är ny på området av kattgräsodling eller för de som söker en enkel, icke-krävande lösning. Det är ett genomtänkt kit som förenklar processen och gör det lättare att ge din katt de gröna godsaker den behöver för en hälsosam livsstil.

Fördelar:

 • Allt-i-ett-paket.
 • Vitaminrikt.
 • Lätt att använda.

Nackdelar:

 • Tar utrymme.

9. Trixie Kattgräs Låda

Vårt Betyg:

Trixie Kattgräs Låda med 100 gram frön ger ett intressant och nyttigt komplement till din katts diet och dagliga aktiviteter. Produkten kommer i en praktisk plastlåda som fungerar som odlingskärl, vilket gör det enkelt att börja odla kattgräs i hemmet.

Först och främst, kattgräs är känt för att hjälpa katter att bli av med hårbollar och det förser även din katt med viktiga vitaminer. Trixie har gjort det lättare genom att tillhandahålla en ”allt-i-ett” lösning där du får både frön och odlingslåda i samma paket. Detta kan vara särskilt praktiskt för förstagångsodlare eller de som inte vill besväras med att köpa separata komponenter.

Å andra sidan, produkten har fått blandade recensioner från användare, där en del rapporterar problem med mögel och dålig tillväxt. Detta pekar på att kvaliteten på fröerna eller odlingslådan kan vara inkonsekvent, eller att produktens skötselinstruktioner inte är tillräckligt klara.

Trixie Kattgräs Låda verkar vara en hiss eller diss. För de som har lyckats med odlingen verkar kattgräset vara ett utmärkt och omtyckt inslag i kattens vardag, men de som stöter på problem verkar vara ganska besvikna, speciellt när det gäller mögel och dålig tillväxt. Det rekommenderas därför att noga följa odlingsanvisningarna och att ha ett öppet sinne för möjliga utmaningar som kan uppstå under odlingen.

Slutligen, det bör noteras att om du har flera katter kan deras reaktion på kattgräset variera. Vissa katter älskar det, medan andra inte visar något intresse alls. Detta är naturligtvis en variabel som är svår att förutse men värd att beakta.

Fördelar:

 • Enkelt startkit.
 • Främjar matsmältning.
 • Innehåller vitaminer.

Nackdelar:

 • Mögelrisk.
 • Blandade recensioner.
 • Inkonsekvent tillväxt.

Varför kattgräs är viktigt

För det första är kattgräs en utmärkt källa till fibrer. Fibrer hjälper katten att bli av med hårbollar, något som kan vara särskilt användbart för långhåriga kattraser. Denna naturliga lösning kan förhindra att din katt lider av obehagliga magproblem. För det andra är kattgräs fullt av vitaminer och mineraler som kan komplettera kattens övergripande näring. Det ger inte bara en hälsofördel utan möjliggör också för din katt att utföra sitt naturliga beteende att tugga på gräs. Detta är särskilt viktigt för innekatter, som inte har samma tillgång till fritt växande gräs som utekatter.

Sorter att överväga

Det finns flera typer av kattgräs du kan överväga. Havregräs är en av de enklaste sorterna att odla och är rikt på antioxidanter. Vetegräs kan vara lite mer utmanande att få att växa, men det är också mycket näringsrikt. Korngräs är känd för sina detox-egenskaper, och råggräs är både snabbväxande och tåligt.

Förberedelser innan du köper

Innan du gör ditt köp, finns det några viktiga faktorer att tänka på. Var i ditt hem får mest solljus? Kattgräs trivs bäst i ljusa miljöer, så identifiera det soligaste området i din bostad innan du köper gräs eller frön. Också, storleken på behållaren du väljer bör matcha det utrymme du har tillgängligt. Det finns också valet mellan att köpa färdigodlat gräs eller att odla ditt eget från frön, beroende på hur mycket tid och energi du vill investera.

Odlingstips

Att odla kattgräs är inte särskilt komplicerat. Starta med att fylla en låg behållare med organisk och lös jord. Strö sedan fröna jämnt över ytan och se till att jorden hålls fuktig. Placera behållaren i ett soligt område och vänta. När gräset når en höjd av omkring 4-5 cm, är det redo att bli ett nytt och näringsrikt tillskott i din katts diet.

Vanliga frågor om kattgräs

Är kattgräs bra?

Ja, kattgräs är generellt bra för katter eftersom det är en källa till nödvändiga fibrer och andra näringsämnen. Det hjälper också katten att bli av med hårbollar och kan förbättra dess matsmältning.

Varför ska man ha kattgräs?

Man bör ha kattgräs som ett komplement till kattens vanliga diet för att hjälpa den med matsmältningen och hantera hårbollar. Dessutom kan kattgräs erbjuda mental stimulans och bidra till kattens naturliga beteenden.

Hur fungerar kattgräs?

Kattgräs fungerar genom att tillhandahålla fibrer som hjälper katten att bli av med hårbollar och stödja matsmältningen. När katten tuggar på gräset, bryter det ner och kan fungera som ett naturligt lösmedel i kattens mag-tarmkanal.

Måste innekatter ha kattgräs?

Inte alla innekatter behöver nödvändigtvis ha kattgräs, men det kan vara en bra tillägg till deras diet och dagliga rutin. Det ger dem en chans att engagera sig i naturliga beteenden som de kanske inte får utlopp för inomhus.

Kan man köpa färdigt kattgräs?

Ja, det går att köpa färdigt kattgräs i djuraffärer eller online. Detta är ett bekvämt alternativ för dem som inte har tid eller utrymme att odla sitt eget kattgräs.

Hur ofta ska man vattna kattgräs?

Frekvensen för vattning kan variera beroende på klimat och jordtyp, men det är generellt bra att hålla jorden fuktig. Om jorden känns torr till beröringen är det dags att vattna.

Kategorier: Näring & Diet, Katter