10 Bästa hundraserna för nybörjare (& raser att undvika)

Hitta hundrasen som passar just Dig som nybörjare.

bästa hundrasen för nybörjare

Om du går i tankarna på att bli en hundägare så är chansen stor att du redan har preferenser om vilken typ av hund du vill ha. Det är en bra startpunkt, men innan du går helhjärtat in för en specifik hundras så är det jätteviktigt att överväga enklare hundraser som är mer lämpade en nybliven hundägare än andra hundraser.

Det är definitivt värt att spendera lite tid att fundera över vilka raser som passar din livsstil och boendesituation – även inför framtiden. Här är några smarta val av hundraser för nybörjare…

1. Golden retriever

Bästa hundrasen för nybörjare: Golden retriever

Golden retrievers är kärleksfulla, tillgivna och härliga hundar som passar i de flesta hushållen. Dem kommer bra överens med i stort sett allihopa, vilket inkluderar barn och andra djur. Dem älskar att lära sig, vilket gör dem lättlärda och är därför ett utmärkt val för dig som ska köpa din första hund. Eftersom den här hundrasen kräver daglig mental stimulering och träning så är det här ingen hund för dig som endast vill ha en sällskapshund.

2. Bichon Frisé

Bästa hundrasen för nybörjare: Bichon frise

Denna hundras är en riktigt söt och rolig fluffboll som kan anpassas till alla slags livsstilar – vare sig du bor ute på landet eller i en lägenhet i stan. Bichon frises päls är också allergivänlig vilket gör dem till ett fantastiskt val för dig som lider av allergier. Dom är nyfikna, uppmärksamma och visar mycket kärlek till deras ägare och dem älskar att bli aktiverade, vare sig det är promenader eller trickträning! De kan vara lite blyga mot främlingar men det kan lätt åtgärdas med tidig socialisering.

3. Pudel

Bästa hundrasen för nybörjare: Pudel

Oavsett vilken pudel du väljer, storpudel, mellanpudel, toypudel eller dvärgpudel så är denna hundras en bra hund för nybörjare. Pudeln är en lekfull och tillgiven träningspartner och de är alltid sugna på att gosa och mysa. Den här intelligenta hundrasen är en aktiv hundras som är väldigt lättlärd men kräver väldigt mycket aktivering. Om du vill äga en pudel så får du göra dig redo på att aktivera hunden flera gånger om dagen, både mentalt och fysiskt. En stor fördel med pudel är att den är allergivänlig.

4. Xoloitzcuintle

Bästa hundrasen för nybörjare: Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund) är en väldigt speciell hundras och passar bra i de flesta hem. Hundrasen är generellt lugn men kräver viss aktivering. På vintern när luften är torr så behöver man smörja in huden med återfuktande hudkräm, däremot på sommaren så behöver man inte smörja in med solkräm. Det kan vara lite extra krävande att gå ut och gå med mexikanska nakenhundar eftersom du behöver klä på dem kläder om det är kallt ute.

5. Cavalier king charles spaniel

Bästa hundrasen för nybörjare: Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en fantastisk liten hundras. De är väldigt sällskapliga och kräver ingen speciell aktivering vilket gör att de är väldigt lugna i beteendet. Även fast de älskar att ligga i soffan så är de fortfarande väldigt bra träningshundar, så lite trickträning är något du verkligen borde överväga om du ska köpa en Cavalier king charles spaniel som din framtida hundras.

6. Papillon

Bästa hundrasen för nybörjare: Papillon

Papillon må vara små men de har väldigt stora personligheter vilket gör att dem kräver ganska mycket mental aktivering. Papillion är en hundras som älskar att lära sig nya saker samtidigt som de också tycker om att gå eller springa långa sträckor, de är också exceptionella agilityhundar. De fungerar bra med barn och trots deras stora personlighet så kommer dem med en väldigt stor dos kärlek.

7. Labrador retriever

Bästa hundrasen för nybörjare: Labrador retriever

Labrador retriever är aktiva, lekfulla och intelligenta hundar. Den här hundrasen trivs bäst i hem som kan erbjuda väldigt mycket aktivering och uppmärksamhet. Labradorer är lättlärda och deras trygga personlighet gör att de fungerar i de flesta miljöer.

De är lika positiva till att sitta bredvid dig på ett café som en springtur. Det finns två avelslinjer för labradorer: jakt- och utställningslabrador. Utställningslabrador är generellt lugnare medans jaktlabradorer är mer aktiva och mer krävande. Labrador retriever är en hundras som tenderar att bli överviktiga så det är bra om du inte ger för mycket godis och foder.

8. Greyhound

Bästa hundrasen för nybörjare: Greyhound

Greyhound är en urgammal vinthundsras. Finns i två varianter standard(utställning) och kapplöpning. Utställningsvarianten är generellt en lugn hundras och kan därför vara en riktigt bra första hund. Hemma så älskar dem att koppla av och att ligga och sova men dem kommer alltid att vilja utforska utomhus med sin familj också. Även fast de passar bra i de flesta hem så är det värt att nämna att de har väldigt mycket jaktinstinkt så det är bra att hålla dem ifrån vilda djur eller andra smådjur såsom katter och harar.

9. Malteser

Bästa hundrasen för nybörjare: Malteser

Malteser är en glad och tillgiven hund som är väl lämpad för livet i staden såväl som landet. Malteser är intelligenta och är därför väldigt lätta att träna men det bör noteras att det är en hundras som är svår att att tygla helt. Det är dock ingenting som inte kan lösas med tålamod, konsekvens och kärlek. De är väldigt kärleksfulla och mysiga men de passar bättre i hem som har äldre barn.

10. Shih Tzu

Bästa hundrasen för nybörjare: Shih tzu

Shih tzu är en liten hundras med stort hjärta och denna hund är ursprungligen framavlad för kinesiska kungligheter. På grund av detta har de varken vall- eller jaktinstinkt och det är osannolikt att de visar aggressivitet, och de kommer därför sannolikt att passa de flesta hemmen. De är lekfulla på ett skonsamt sätt, bildar starka band med sina ägare och kommer inte att älska något mer än att krypa upp i din famn.

Att välja hundras som nybörjare

Vilken valp du än tar hem så är kärlek, positiv förstärkning och träning den centrala delen för att uppfostra en glad, frisk och trygg hund.

Alla dessa hundraser som nämnts ovan skulle vara ett bra val för en nybliven hundägare, men det finns också många andra alternativ. Det kan vara frestande att kolla på massor av söta valpbilder, men det är viktigt att komma ihåg hur mycket aktivering din framtida hundras kräver, och hur mycket aktivering du kan erbjuda. Det handlar lika mycket om att hitta rätt hund för dig, som att hitta ett ”för alltid” hem till din hund.

Hundraser som nybörjare bör undvika

Det finns nästan 300 registrerade hundraser i Sverige och inte alla hundraser lämpar sig för en ägare som inte har någon tidigare erfarenhet av hundägande. Dessa hundraser kan vara utmanande, trotsiga och behöva enorma mängder träning och uppfostran.

30 Hundraser nybörjare bör undvika:

 1. Airedaleterrier
 2. Alaskan malamute
 3. American akita
 4. American staffordshire terrier
 5. Australian cattledog
 6. Australian kelpie
 7. Australian sheepdog
 8. Australian shepherd
 9. Blodhund
 10. Border collie
 11. Boxer
 12. Briard
 13. Mastiff
 14. Cane corso
 15. Chow chow
 16. Dalmatiner
 17. Dobermann
 18. Holländsk herdehund
 19. Hovawart
 20. Malinois
 21. Rottweiler
 22. Sankt bernhardshund
 23. Siberian husky
 24. Skyeterrier
 25. Shar pei
 26. Tibetansk mastiff
 27. Treeing walker coonhound
 28. Tysk schäferhund
 29. Vit herdehund
 30. Weimaraner

Vanliga frågor om hundraser för nybörjare

Vilken hundras bäst för nybörjare?

Den bästa hundrasen för nybörjare är golden retriever på grund av att de är lättlärda, snälla, intelligenta, och lojala. De är också en av de populäraste hundarna i Sverige av en anledning!

Vilken hundras är mest lättskött?

Den mest lättskötta hundrasen är Xoloitzcuintle eftersom den inte kräver så mycket mer än att du klär på den kläder på vintern. Den nakna varianten fäller heller ingen päls som hamnar överallt.

Kategorier: Hundar, Artiklar