Bästa hundfoder & hundmat 2024 » Bäst i Test

Letar du efter det bästa hundfodret till din hund? Vi har granskat och jämfört de 15 bästa alternativen inom olika kategorier.

Bästa Hundfoder & Hundmat

Hundfoder kan variera, men det bästa hundfodret skiljer sig ut genom att verkligen sätta din hunds hälsa i centrum. Med en mängd olika märken och varianter att välja mellan kan det kännas överväldigande att finna rätt match åt din hund. Och när det kommer till yngre hundar har vi gjort en separat sammanställning av de bästa valpfoder på marknaden.

Vi har undersökt och jämfört hundfodermarknaden för att ge dig en omfattande jämförelse av de 15 bästa hundfoder inom olika kategorier följt av en komplett köpguide som hälper dig fatta ett välgrundat beslut.

Klicka på ett hundfoder för att läsa mer om det, eller fortsätt att läsa vidare:

 1. Buddy Wild Venison Hundfoder – Bäst i test
 2. Acana Adult Hundfoder – Bästa premiumhundfoder
 3. PrimaDog Kyckling & Potatis Hundfoder – Bästa billigt hundfoder
 4. Mush Vaisto BARF Hundfoder – Bästa färskfoder för hund
 5. Hundfoder Bozita Renkött – Bästa våtfoder till hund
 6. Royal Canin Adult Mini Hundfoder – Bästa hundfoder för liten hund
 7. Hundfoder Eukanuba Adult Medium Breed – Bästa hundfoder för mellanstor hund
 8. Eukanuba Adult Large Breed Hundmat – Bästa hundfoder för stor hund
 9. Orijen Dog Senior Hundfoder – Bästa hundfoder för seniorer
 10. Hundfoder Acana Light & Fit – Bästa hundfoder för överviktiga hundar
 11. Nutrima Dog Digestion Hundfoder – Bästa hundfoder för känslig mage
 12. Royal Canin Dermacomfort Hundmat – Bästa hundfoder för känslig hud
 13. Canagan Light/Senior Hundfoder – Bästa hundfoder för hundar med ledbesvär
 14. Canagan Dental Hundfoder – Bästa hundfoder för hundar med tandproblem
 15. Magnusson Spannmålsfria Hundfoder – Bästa svensktillverkad hundfoder

Varför är det viktigt att välja rätt hundfoder?

Att välja rätt hundfoder är avgörande eftersom det direkt påverkar hundens hälsa, välbefinnande och livslängd. Ett balanserat och näringsrikt foder tillgodoser hundens specifika behov gällande vitaminer, mineraler, proteiner och andra essentiella näringsämnen, vilket i sin tur bidrar till optimal energinivå, idealvikt och minskad risk för diverse hälsoproblem.

Felaktigt eller lågkvalitativt foder kan leda till allvarliga hälsokomplikationer, inklusive allergier, matsmältningsproblem och viktrelaterade problem. Genom att investera i högkvalitativt foder undviker man potentiellt höga veterinärkostnader i framtiden och säkerställer att hunden lever ett långt, hälsosamt och lyckligt liv.

Här är alla de 15 bästa hundfoder på marknaden, och vi börjar med att kolla in Buddy Wild Venison som enligt oss är det bästa hundfodret överlag.

1. Buddy Wild Venison Hundfoder – Bäst i test

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

När jag stötte på Buddy Wild Venison Hundfoder, var jag först skeptisk – kan ett hundfoder verkligen skilja sig så mycket från mängden? Men jag blev snabbt övertygad.

För det första finns det den fantastiska prenumerationsmodellen. Som hundägare uppskattar jag verkligen bekvämligheten i att inte behöva springa till butiken varje månad. Det känns som att BuddyPetFoods verkligen har tänkt på konsumenten här, särskilt med deras generösa erbjudande om 10% rabatt på prenumerationer – och det utan bindningstid!

Kvaliteten på ingredienserna talar för sig själv. Med en huvudingrediens av kött från frigående djur, är detta hundfoder uppenbart premium. Dessutom är avsaknaden av spannmål, och innehållet av näringsrika grönsaker, frukter och superfoods, både imponerande och förtroendeingivande. Många fodermärken talar om superfoods, men Buddy verkar verkligen leva upp till det.

Inte att förglömma laxoljan. Även om fodret inte har lax som ingrediens, är tillsatsen av laxolja en lysande detalj. Omega-3 och omega-6 är kända för sina hjärtstärkande egenskaper och förmågan att ge pälsen en glänsande finish.

Receptet självt är enastående med 60% kött och en kombination av grönsaker, frukter och superfoods. Det faktum att det är skräddarsytt för både känsliga och kräsna hundar gör det bara ännu bättre. För att inte nämna de speciella ingredienserna som Mojave yucca och kelp, som inte bara stärker hunden inifrån utan också minskar vissa… mindre önskvärda aspekter av hundägarskap.

Slutligen vill jag bara poängtera att BuddyPetFoods tydliga engagemang för kvalitet, som att garantera 0% antibiotika i sitt kött, verkligen sätter standarden högt.

Med det sagt, Buddy Wild Venison torrfoder är verkligen det bästa hundfodret enligt min granskning, och jag skulle absolut säga att det absolut är ”bäst i test”. Jag tror verkligen att din fyrbenta vän skulle hålla med mig.

Fördelar:

 • Prenumerationsmodell.
 • 10% rabattprenumeration.
 • Kött från frigående djur.
 • Spannmålsfritt.
 • Innehåller superfoods.
 • Laxolja för päls.
 • Allergivänligt.

Nackdelar:

 • Ingen faktisk lax.
 • Kan vara dyrt jämfört med billigare hundfoder.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


2. Acana Adult Hundfoder – Bästa premiumhundfoder

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Acana Adult Hundfoder – för den kräsna hundägaren som bara vill ha det bästa för sin fyrbenta vän. När jag hörde talas om Acana Adult blev jag omedelbart imponerad av den tanke som lagts bakom detta foder.

Med en unik kombination av kyckling, grönsaker, hela ägg och vildfångad flundra, har Acana skapat ett foder som verkligen återspeglar hundens naturliga kostbehov. Det är inte bara smakerna som lockar; det faktum att det är så rikt på köttproteiner gör detta foder till en oslagbar källa för att stödja en sund muskelmassa och en optimal fysisk kondition.

Vad som särskilt fångade mitt öga var att en tredjedel av köttet är färskt, vilket säkerställer att hunden får alla de näringsämnen den behöver. Och med ytterligare två tredjedelar av torkat kött, som fungerar som en potent proteinkälla, är det klart att Acana verkligen har prioriterat kvalitet.

Acana står ut i hundfodervärlden, inte bara genom sin premiumkvalitet utan också genom sin filosofi. De tänker på hundens ursprung, och det avspeglas tydligt i detta foder. Även om det ligger i ett högre prissegment, anser jag att kvaliteten på Acana Adult mer än rättfärdigar kostnaden.

Om du letar efter ett premiumfoder som passar alla raser och åldrar, är Acana Adult det bästa valet. Ja, det kan vara lite dyrare, men när det kommer till din hunds hälsa och välbefinnande, är det en investering som lönar sig i längden.

Fördelar:

 • Naturliga ingredienser.
 • Rikt på köttproteiner.
 • Innehåller färska ämnen.
 • Passar alla raser/åldrar.
 • Ingen snabb kolhydrat.
 • Främjar muskelmassa.

Nackdelar:

 • Högre pris.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


3. PrimaDog Kyckling & Potatis Hundfoder – Bästa billigt hundfoder

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

I den djungel av hundfoder som finns på marknaden var jag särskilt nyfiken på PrimaDog Kyckling & Potatis hundfoder eftersom jag hört att det var billigt och bra. Att hitta ett kvalitativt foder till ett bra pris kan vara en utmaning, men PrimaDog verkar ha hittat den perfekta balansen.

Vid första anblick av ingredienserna imponerades jag av det faktum att kyckling toppar listan. Det ger en naturlig och smakrik matupplevelse för hunden. Den dedikation till kvalitet som märks i frånvaron av tillsatser som vete, färgämnen och konstgjorda aromer, plus inga GMO-ingredienser, känns verkligen betryggande. Detta visar på PrimaDogs engagemang för att leverera ett renare hundfoder till hundar.

Något som också framträdde var deras val att inkludera näringsrika nordiska ingredienser som lingon, havtorn och hjortron. Dessa superlivsmedel, tillsammans med en balanserad dos av fosfor, kalcium och vitaminer, garanterar att hunden inte bara får ett smakfullt mål utan även näring för att stödja ett starkt skelett och god allmänhälsa.

Med tanke på allt detta är det svårt att tro att PrimaDog Kyckling & Potatis klassificeras som ett billigt hundfoder. PrimaDog är utan tvekan det bästa billiga hundfodret jag har stött på. Om du söker ett prisvärt foder som inte kompromissar med kvaliteten kan PrimaDog Kyckling & Potatis vara ett utmärkt val.

Fördelar:

 • Prisvärd.
 • Kyckling och potatis.
 • Inga konstgjorda tillsatser.
 • GMO-fri.
 • Näringsrika nordiska ingredienser.
 • Stödjer starkt skelett.

Nackdelar:

 • Innehåller ganska mycket potatis.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


4. Mush Vaisto BARF Hundfoder – Bästa färskfoder för hund

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Efter att ha utforskat och granskat flera hundfodersalternativ genom åren, kan jag säga att Mush Vaisto BARF verkligen imponerade på mig. Jag har personligen gett mina hundar färskfoder i över fem år, och jag kan av egen erfarenhet vittna om fördelarna med detta näringsrika val.

MUSH Vaisto® Nöt-kalkon-lax Blå står ut som en stjärna bland alla de alternativ jag stött på. Den anpassning till vuxna hundar och särskild tonvikt vid problem med hud och päls gör den unik. Dessutom ger dess kombination av kött, ben och organ från tre olika proteinkällor inte bara variation, men säkerställer också att din hund får en välbalanserad måltid rik på viktiga aminosyror och mineraler.

Vad som verkligen överraskade mig positivt var att fodret produceras i Finland, vilket minskar dess koldioxidavtryck jämfört med produkter som transporteras långa avstånd. Hanteringen är också användarvänlig med dess frusna block som lätt kan tinna över natten i kylen.

Men, som med allt färskfoder, finns det vissa praktiska överväganden. När man reser med sin hund kan det vara lite omständigt att behålla fodret fryst, men de hälsomässiga fördelarna väger upp detta mindre besvär.

Sammanfattningsvis anser jag att Mush BARF är det bästa färskfodret för hundar. Det är ett naturligt och näringsrikt alternativ som verkligen kan göra skillnad i din hunds hälsa och välbefinnande. Det är inte heller så dyrt som många tror, imånga fall är detta färskfoder billigare än dyra premiumfoder.

Fördelar:

 • Näringstätt helfoder.
 • Anpassat för hud/pälsproblem.
 • Flera proteinkällor.
 • Från Finland (låg transportpåverkan).
 • Naturliga ingredienser.

Nackdelar:

 • Kräver frysning.
 • Omständigt vid resor.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


5. Hundfoder Bozita Renkött – Bästa våtfoder till hund

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Jag har stött på många våtfoder under min tid som hundälskare, och jag har gett mina hundar det här hundfodret flertalet gånger och bara hört bra om Bozita Renkött. Detta hundfoder är särskilt för dem som prioriterar högkvalitativa ingredienser till sina hundar.

Först och främst imponerar det mig hur Bozita har valt att inkludera renkött i detta foder. Renkött, som är både mört och magert, är en lysande ingrediens för våra hundar, särskilt de som tenderar att vara lite mer känsliga i sin diet. Kombinationen av detta fina kött med en gelébaserad konsistens ser till att fodret inte bara är näringsrikt, utan även aptitligt för hunden.

Bozita skryter också med sin strikta policy mot tillsatser som vete, socker, soja eller färgämnen – vilket är en befrielse i en bransch där dessa kan vara vanligt förekommande. Den ytterligare berikningen med MacroGard® är en annan fördel, vilket bidrar till att boosta hundens immunförsvar och övergripande hälsa.

Med en vikt på 370g är detta våtfoder en praktisk storlek för de flesta hushåll med hundar. Dessutom finns det en mångfald av smaker inom Bozita Naturals serien, vilket innebär att även den mest kräsna hunden kan hitta en smak den uppskattar.

Jag kan absolut inte tveka på att rekommendera Bozita Renkött våtfoder. Med sitt fokus på naturliga ingredienser och helhetshälsa är det lätt att se varför många hävdar att det är det bästa våtfodret på marknaden.

Fördelar:

 • Mört och magert renkött.
 • Inget vete eller socker.
 • Förstärker immunförsvaret.
 • Mångfald av smaker.
 • Naturliga ingredienser.

Nackdelar:

 • Förpackningsstorlek begränsad.
 • Högre pris än standardfoder.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


6. Royal Canin Adult Mini Hundfoder – Bästa hundfoder för liten hund

Vårt Betyg:

 • Innehåller spannmål.

Royal Canin har verkligen förstått behoven hos de minsta hundarna med sitt Mini Adult hundfoder. Efter att ha granskat detta foder noggrant, är jag imponerad av hur det uppfyller de specifika kraven för våra små fyrbenta vänner som väger upp till 10 kg.

För det första uppmärksammar jag den speciella storleken och formen på foderbitarna. För små hundraser, med sina små munnar, kan fodrets struktur vara avgörande. Royal Canin Mini Adult erbjuder inte bara en anpassad bitstorlek men har också sett till att varje bit är konsistent och tilltalande för hundens smaklökar.

Tandhälsa är särskilt viktig för mindre hundraser. Med detta i åtanke, är det värt att uppmärksamma att detta foder innehåller specifika ämnen som hjälper till att förhindra uppkomsten av tandsten – en stor bonus!

Dessutom är näringsprofilen i detta foder helt enastående. Förutom att säkerställa att din lilla hund bibehåller en ideal kroppsvikt med en balanserad energimängd, innehåller den högkvalitativa proteiner. Kombinationen av dessa proteiner med tillskott av omega 3 och 6 verkar som en magisk formula för att bevara hundens skimrande päls.

Slutsatsen? Om du har en liten hund och letar efter det bästa fodret som passar deras unika behov, så är Royal Canin Mini Adult svårt att överträffa. Enligt min bedömning framstår det som det bästa valet för små hundar på marknaden.

Fördelar:

 • Anpassad foderstorlek.
 • Främjar tandhälsa.
 • Högkvalitativa proteiner.
 • Bibehåller ideal vikt.
 • Omega 3 och 6 tillskott.

Nackdelar:

 • Innehåller spannmål.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


7. Hundfoder Eukanuba Adult Medium Breed – Bästa hundfoder för mellanstor hund

Vårt Betyg:

 • Innehåller spannmål.

Att finna det rätta fodret till en hund av medelstorlek kan vara en utmaning, men Eukanuba Adult Medium erbjuder en oöverträffad lösning. Denna produkt erbjuder en kompletterande balans mellan näringsämnen anpassade särskilt för vuxna hundar med en vikt som ligger mellan 10 och 25 kg.

Tillverkat med noga utvalda högkvalitativa råvaror, varav kyckling utgör en viktig beståndsdel, är detta foder inte bara näringsrikt utan även smakfullt. Den uppmärksamheten på detaljer som Eukanuba lägger fram garanterar att din hund får precis rätt mängd protein, fett och kolhydrater.

En unik aspekt av detta foder är dess innehåll av sockerbetsfibrer och prebiotiska fibrer. Dessa ingredienser är inte bara utmärkta för att stödja hundens matsmältning, utan de ser även till att din fyrbenta vän kan ta upp och nyttja alla de näringsämnen som fodret erbjuder. Dessutom bidrar fibrerna till att ge din hund en stabil mag- och tarmfunktion.

Eukanuba Adult Medium är särskilt utformat för att möta de specifika behoven hos medelstora raser under deras vuxna år, vilket gör det till en optimal foderlösning. Med tiden kan behoven förändras, och då är det bra att veta att Eukanuba även har alternativ som passar äldre hundar.

Sammanfattningsvis är Eukanuba Adult Medium mer än bara ett hundfoder – det är en löfte om kvalitet, balans och omtanke, och för många, inklusive mig själv, står det klart som det bästa valet för medelstora hundar.

Fördelar:

 • Högkvalitativa råvaror.
 • Stödjer matsmältning.
 • Balanserade näringsämnen.
 • Anpassat för medelstora hundar.
 • Innehåller prebiotiska fibrer.

Nackdelar:

 • Kan vara dyrare.
 • Ej anpassat för små/stora raser.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


8. Eukanuba Adult Large Breed Hundmat – Bästa hundfoder för stor hund

Vårt Betyg:

 • Innehåller spannmål.

Eukanuba Dog Adult Large Breed har imponerat mig med sin noggranna sammansättning, speciellt framtagen för stora hundar. En av de största styrkorna med detta foder är dess huvudingrediens: färsk kyckling. Detta inte bara som en proteinkälla utan även för att stödja uppbyggnaden av muskelmassa, vilket är avgörande för stora raser som labrador retriever och schäfer.

För ägare som är måna om sina stora hundars leder är det också fördelaktigt att veta att fodret innehåller naturliga källor till glukosamin och kondroitinsulfat. Dessa ingredienser är välkända för att främja ledhälsa, vilket är så kritiskt för dessa stora raser för att förhindra överbelastning.

Ytterligare en aspekt att uppmärksamma är fodrets balanserade innehåll. Eukanuba verkar ha lagt stor vikt vid att säkerställa att varje skål ger din stora hund allt den behöver näringsmässigt. Att den också stödjer frisk hud och en blank päls tack vare Omega-3 och Omega-6 är bara grädde på moset!

Men en detalj som verkligen skiljer detta foder från andra är deras specifika rekommendationer beroende på hundens vikt och ålder. Denna tankeväckande detalj visar Eukanubas förståelse för att stora hundar mognar i olika takt.

Sammanfattningsvis tyder allt på att Eukanuba Dog Adult Large Breed verkligen kan vara det bästa hundfodret för stora raser. Och när din fyrbenta vän går in i sina gyllene år, verkar övergången till Eukanuba Dog Senior Large Breed vara ett klokt nästa steg.

Fördelar:

 • Färsk kyckling som huvudingrediens.
 • Främjar muskelmassa.
 • Stödjer ledhälsa.
 • Noggrant balanserade näringsämnen.
 • Omega-3 och Omega-6 innehåll.
 • Åldersspecifika rekommendationer.

Nackdelar:

 • Kräver foderbyte vid seniorålder.
 • Kan vara dyrare än andra alternativ.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


9. Orijen Dog Senior Hundfoder – Bästa hundfoder för seniorer

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

När våra fyrbenta vänner går in i sina gyllene år, behöver de en kost som stöttar dem genom varje steg. Orijen Senior framstår som det ultimata valet för äldre hundar, med sin genomtänkta formel som efterliknar en naturlig, biologiskt korrekt diet.

Med en imponerande sammansättning av 85% animaliska ingredienser, garanterar Orijen Senior att varje portion är packad med näringsämnen. Baserat på den filosofin att våra hundar biologiskt är köttätare, innehåller detta foder kvalitetskött från frigående kyckling, kalkon, viltfångad fisk och närande ägg. Det som särskilt står ut är att fodret tar tillvara på näringstäta delar som kött, inälvor och brosk, vilket garanterar en holistisk näringsprofil.

För äldre hundar är ledhälsa av yttersta vikt, och med tillsatta glukosamin och kondroitinsulfat, kan man lita på att Orijen Senior tar hand om detta. Kolhydratbegränsningen, som kommer från naturliga källor som frukt och grönsaker, säkerställer att hunden upprätthåller en ideal vikt i ålderdomen.

Smakmässigt har Orijen tagit steget längre genom att inkludera frystorkad lever, vilket förstärker smaken på ett naturligt sätt. Så även om din hund har blivit lite kräsen med åren, kommer detta foder säkerligen att väcka deras aptit.

När man hör kundrecensioner, från en 14-årig hund som inte kan få nog av detta foder, till en storpudel som bibehållit sin ungdomliga vikt, är det klart att Orijen Senior är en verklig vinnare. Och med tanke på att det är helt fritt från syntetiska tillsatser och spannmål, är ORijen Senior utan tvekan det bästa hundfodret för äldre hundar. Varje portion lovar att erbjuda din hund en smakrik, näringsfylld måltid som stödjer dem genom deras seniorår.

Fördelar:

 • 85% animaliska ingredienser.
 • Främjar ledhälsa.
 • Biologiskt korrekt.
 • Spannmålsfritt.
 • Naturlig smakförstärkare.

Nackdelar:

 • Stark köttlukt.
 • Högre pris.
 • Kan vara överväldigande för vissa hundar.
 • Förvaringskrav p.g.a. kötthinnehåll.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


10. Hundfoder Acana Light & Fit – Bästa hundfoder för överviktiga hundar

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Acana Light & Fit hundfoder har snabbt blivit mitt favoritval för min äldre tik. Efter mycket research och prövning av olika fodermärken föll valet på detta, och jag kan med handen på hjärtat säga att Acana Light & Fit är det bästa hundfodret för äldre hundar.

Vad som direkt lockade mig till Acana Light & Fit är dess höga proteininnehåll. Min tik, trots hennes ålder, är fortfarande aktiv och jag ville verkligen säkerställa att hon får i sig all nödvändig näring för att behålla sin muskelmassa utan att lägga till extra kroppsfett. Kombinationen av frigående kyckling och vildfångad flundra är inte bara näringsrik utan också oerhört uppskattad av min hund.

En annan aspekt som gör detta hundfoder utmärkt är dess avsaknad av högglykemiska ingredienser. Istället för ris, korn och potatis fyller Acana foderpåsen med lågglykemiska alternativ som pumpa och squash. Detta hjälper till att hålla blodsockernivåerna på rätt nivå, vilket är av yttersta vikt för en äldre hund.

Något som särskilt imponerar mig är att upp till 75% av innehållet är kött, en andel som vida överstiger många andra foder på marknaden. Dessutom är en tredjedel av köttet färskt, vilket säkerställer en naturlig och näringsrik diet. Tack vare Acana Light & Fit ser jag till att min tiks ålderdom blir fylld med den bästa näringen och kärleken hon förtjänar.

Fördelar:

 • Högt proteininnehåll.
 • Frigående kyckling.
 • Vildfångad flundra.
 • Lågglykemiska ingredienser.
 • 75% köttinnehåll.

Nackdelar:

 • Ganska hög prislapp.
 • Funkar inte för alla hundars magar.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


11. Nutrima Dog Digestion Hundfoder – Bästa hundfoder för känslig mage

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Att finna ett riktigt bra hundfoder för våra fyrbenta vänner med känslig mage eller allergier kan vara en utmaning. Efter en djupdykning in i fodervärlden stötte jag på Nutrima Health Digestion, och dess egenskaper framstår verkligen som exceptionella.

Det unika med Nutrima Health Digestion är inte bara dess hypoallergena och glutenfria karaktär. Denna produkt är mer än bara ett foder; den är en lösning för hundar som behöver lite extra omsorg när det gäller deras matsmältning. Probiotika och andra funktionella ingredienser gör detta foder till en verklig hjälte för hundar som kämpar med magproblem.

Jag blev speciellt imponerad av den stjärnformade designen på foderkulorna, som ger en tankeväckande lösning för hundraser med kortare nosar. Men vad som verkligen stod ut var ingredienslistan. Användningen av hypoallergen anka som huvudkälla till animaliskt protein är både innovativt och tankeväckande, och det faktum att fodret utesluter potentiella allergener som vete, majs, kyckling och fläskkött gör det till en storfavorit för ägare med känsliga husdjur.

Tillsatsen av naturliga antioxidanter och omega-fettsyror sätter pricken över i:et. Inte nog med att fodret stödjer mag- och tarmfunktionen, det hjälper också till med att ge hundens päls en vacker glans och lyster.

Sammanfattningsvis kan jag inte rekommendera Nutrima Health Digestion nog för de som letar efter det optimala valet för hundar med känsliga magar eller allergiproblem. Det kan mycket väl vara den magiska lösningen som många hundägare har letat efter.

Fördelar:

 • Hypoallergent foder.
 • Stödjer tarmfunktionen.
 • Unik foderkulform.
 • Naturliga antioxidanter.
 • Omega-fettsyror inkluderade.
 • Hög smältbarhet.

Nackdelar:

 • Begränsad proteinvariation.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


12. Royal Canin Dermacomfort Hundmat – Bästa hundfoder för känslig hud

Vårt Betyg:

 • Innehåller spannmål.

Royal Canin Dermacomfort presenterar sig som en skatt för ägare med hundar som ständigt tampas med känslig hud och oupphörlig klåda. När jag först hörde om det var jag tvungen att dyka djupare in i dess egenskaper eftersom jag har en mexikansk nakenhund med väldigt känslig hy.

Denna specialiserade blandning är särskilt utformad för medelstora hundar som tippar vågen mellan 11-25 kg. Vad som verkligen imponerade mig var fokuset på högsmältbara proteiner. Genom att minska potentiella allergenkällor, jobbar Royal Canin Dermacomfort proaktivt för att minska risken för hudreaktioner. Varje ingrediens verkar noggrant utvald för att säkerställa hundens välbefinnande, och jag kan verkligen uppskatta den omtanken.

Men där stoppar inte innovationen. Med en balanserad blandning av omega 3 och omega 6-fettsyror ger detta foder inte bara den värdefulla näringen som hundar behöver, utan det hjälper också till att förstärka hundens naturliga hudbarriär. Detta, kombinerat med de tillsatta antioxidanterna, fungerar som en dubbelverkande sköld mot hudinflammationer och irritationer.

Slutsatsen är att Royal Canin Dermacomfort är det hundfoder som har hjälpt min nakenhund med sin känslig huda och klåda. Med tanke på foderets väl genomtänkta formulering verkar det vara ett av de bästa alternativen på marknaden för dessa specifika behov.

Fördelar:

 • Högsmältbara proteiner.
 • Optimerad fettsyra-blandning.
 • Stärker hudbarriären.
 • Lindrar hudinflammation.
 • Reducerar allergenkällor.

Nackdelar:

 • Inte allsidigt för andra behov.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


13. Canagan Light/Senior Hundfoder – Bästa hundfoder för hundar med ledbesvär

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Canagan Light/Senior hundfoder är en sann pärla i hundfodervärlden, särskilt när det kommer till att ta hand om våra äldre och kanske lite rundare fyrbenta vänner. Med tanke på hur kritisk kost kan vara för hundar som har ledproblem, står Canagan Light/Senior ut som ett av de främsta foderalternativen.

Det fantastiska med detta foder är dess naturliga inställning till näring. Det återskapar verkligen det närmaste hundens naturliga diet genom att prioritera kvalitetskött, vilket talar för fodrets näringsrikedom. Kycklingsmaken verkar dessutom vara ett hit bland hundar, vilket gör måltiderna till en verklig fest för dem.

Avsaknaden av biprodukter och mjölkprodukter är ett stort plus, särskilt för de hundar som kanske redan har känsliga magar eller hudproblem. Dessutom är innehållet av potatis som en kolhydratkälla inte bara smart för att ge hunden nödvändig energi, utan också för de hälsofördelar den kan erbjuda.

Jag är särskilt imponerad av att detta foder inte bara adresserar övervikt hos hundar, utan också deras ledhälsa. Detta gör det till ett utmärkt val för de som vill ha ett allround-foder som tar hand om flera aspekter av hundens välbefinnande. Medan jag inte personligen har provat detta på min hund, baserat på dess sammansättning och det jag vet om hundens näringsbehov, skulle jag starkt överväga att introducera detta för en äldre hund eller en med vikt- eller ledproblem.

Fördelar:

 • Lägre fetthalt.
 • Främjar ledhälsa.
 • Naturlig näring.
 • Ingen biprodukt.
 • Lämplig för äldre hundar.

Nackdelar:

 • Ej för aktiva unghundar.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


14. Canagan Dental Hundfoder – Bästa hundfoder för hundar med tandproblem

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Hundens tandhälsa är av yttersta vikt, och Canagan Dental erbjuder en lösning för hundägare som vill ge sina fyrbenta vänner bästa möjliga förutsättningar för ett friskt leende. Detta spannmålsfria foder är mer än bara en näringskälla; det är en hälsoinvestering för din hunds munhälsa.

Ett av huvudfunktionerna hos Canagan Dental är dess unika innehåll av ett särskilt sjögräs. Denna ingrediens fungerar som en naturlig plackborttagare. Sjögräset omvandlas i blodet och påverkar hundens saliv för att skapa en naturlig barriär mot plackbildning. Detta är verkligen banbrytande när det gäller att hantera och förebygga plack på ett naturligt sätt.

Förutom fördelarna med tandhälsa tänker Canagan även på hundens övergripande välbefinnande. Tillsatsen av glukosamin är en god nyhet för de hundägare som är uppmärksamma på sina husdjurs ledfunktion, särskilt eftersom många hundar med tiden kan uppleva ledproblem.

Ett annat plus är att Canagan Dental är mångsidigt, eftersom det passar alla hundraser. Och med tre olika förpackningsstorlekar kan du enkelt välja den mängd som bäst passar ditt husdjurs behov.

Sammantaget framstår Canagan Dental inte bara som ett foder, utan som en övergripande hälsoplan för din hunds munhygien och rörlighet. Det är definitivt ett av de bästa fodervalen för dem med plackbekymmer.

Fördelar:

 • Bekämpar plack effektivt.
 • Spannmålsfritt.
 • Innehåller glukosamin (ledhälsa).
 • Passar alla raser.
 • Flera förpackningsstorlekar.

Nackdelar:

 • Begränsad smakvariation.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


15. Magnusson Spannmålsfria Hundfoder – Bästa svensktillverkad hundfoder

Vårt Betyg:

 • Spannmålsfritt hundfoder.

Magnussons Spannmålsfria hundfoder framstår som en genuin representation av svensk kvalitet när det kommer till hundfoder. En av de mest framträdande fördelarna med detta foder är att det är svensktillverkat, vilket för många hundägare ger en känsla av tillit och förståelse för produkten.

Genom att helt utesluta spannmål och istället inriktas på grönsaker som ärtor, potatis och palsternacka, samt inkludera andra näringsrika ingredienser som morötter, blåbär och lingon, har Magnussons skapat ett balanserat och näringsrikt foder. Färska svenska råvaror såsom 44 procent nötkött utgör basen för detta foder, vilket garanterar en hög kvalitet. Det ugnsbakade formatet understryker även en traditionell och genuin tillverkningsmetod som många kan uppskatta.

Ett annat imponerande drag med detta foder är att det inte innehåller något köttmjöl. Istället fokuserar de på färskt kött, vilket för många hundägare är ett tydligt kvalitetstecken. Livsmedelsgodkända råvaror säkerställer dessutom att din hund får den bästa möjliga näringen.

Även om Magnussons Spannmålsfria har sina styrkor, är det värt att notera att den höga mängden potatis och ärtor kan vara en nackdel för vissa hundar. Trots detta, om man söker ett högkvalitativt, svensktillverkat foder, är Magnussons Spannmålsfria definitivt ett av de bästa alternativen på marknaden.

Fördelar:

 • Svensktillverkat.
 • 44% färskt nötkött.
 • Livsmedelsgodkända ingredienser.
 • Innehåller nyttiga bär.

Nackdelar:

 • Mycket potatis och ärtor.
 • Kanske inte passar alla hundar.

Innehållsförteckning

Näringsinnehåll

Tillsatta näringsämnen


Köpguide för hundfoder

I denna köpguide kommer vi att dyka djupt in i vad du bör leta efter, vilka frågor du ska ställa och vilka överväganden du behöver göra när du väljer hundfoder. Oavsett om du har en nyfiken valp, en aktiv vuxen hund eller en åldrande senior, kommer denna guide att ge dig verktygen och insikterna du behöver för att fatta ett välgrundat beslut. Låt oss börja med de olika fodertyperna.

Olika typer av hundfoder

 • Torrfoder
  • Fördelar: Lång hållbarhet, relativt billigt, kan hjälpa till att hålla hundens tänder rena.
  • Nackdelar: Kan innehålla konserveringsmedel, vissa lågkvalitativa märken kan ha fyllmedel.
 • Våtfoder
  • Fördelar: Högt vätskeinnehåll, kan vara mer aptitretande för kräsna hundar.
  • Nackdelar: Dyrare per portion, kortare hållbarhet när den är öppnad, kan bidra till tartyngdning.
 • Färskfoder (BARF – Biologically Appropriate Raw Food)
  • Fördelar: Naturligt, minimal bearbetning, kan förbättra pälskvalitet och öka energi.
  • Nackdelar: Risk för bakteriekontaminering, behöver en välbalanserad kost för att undvika näringsbrist.
 • Frystorkat och lufttorkat hundfoder
  • Fördelar: Behåller näringsämnen bättre än värmebehandlade foder, lång hållbarhet.
  • Nackdelar: Ofta dyrare än andra foderalternativ.
 • Vegetariskt och veganskt hundfoder
  • Fördelar: Bra för hundar med specifika allergier, etiskt val för vissa ägare.
  • Nackdelar: Kan vara svårt att uppnå fullständig näringsbalans, inte alla hundar gillar smaken.
 • Specialfoder (för medicinska behov)
  • Fördelar: Formulerat för specifika hälsotillstånd som njursjukdom, allergier eller viktminskning.
  • Nackdelar: Ofta dyrare, kan kräva veterinärens godkännande.

Hundens ålder och storlek

Vid valet av hundfoder är det avgörande att beakta hundens ålder och storlek. Valpar har högre näringsbehov för att stödja deras snabba tillväxt och utveckling, medan vuxna hundar kräver en balanserad kost som upprätthåller en hälsosam vikt och energinivå. För seniorhundar blir näringsbehoven ännu mer specifika, med fokus på ingredienser som stödjer ledhälsa och kognitiv funktion.

Storleken spelar också en roll då större raser kan ha ben- och ledrelaterade behov som måste tas i beaktning vid valet av foder. Att anpassa foder efter ålder och storlek är avgörande för att säkerställa optimal hälsa och välbefinnande över hela hundens livstid.

Hundens ras och aktivitetsnivå

En annan väsentlig faktor vid valet av hundfoder är hundens ras och aktivitetsnivå. Olika raser har olika näringsbehov beroende på deras genetik och kroppskonstitution.

Aktiva raser som arbetande eller sportiga hundar kräver mer energi och protein för att stödja deras höga aktivitetsnivåer, medan mer stillsamma raser kan behöva en balanserad kost för att undvika övervikt. Det är viktigt att välja ett foder som matchar hundens aktivitetsnivå för att säkerställa att de får rätt mängd energi och näringsämnen för deras dagliga behov.

Hundens hälsotillstånd

Hundens aktuella hälsotillstånd är en central faktor att överväga vid valet av hundfoder. Om din hund lider av någon kronisk sjukdom eller hälsoproblem som ledproblem, matsmältningsstörningar eller njurproblem, kan det krävas särskilda näringsanpassningar. Vissa hundfoder är formulerade för att stödja specifika hälsotillstånd med ingredienser som främjar läkning och hantering av dessa problem.

Det är viktigt att samråda med din veterinär för att välja rätt typ av foder som passar ditt hunds hälsobehov. Att anpassa kosten efter hälsotillståndet kan vara avgörande för att hjälpa din hund att känna sig bättre och leva med bättre livskvalitet.

Allergier och känsligheter

Eventuella allergier eller känsligheter som din hund har gentemot vissa ingredienser bör också beaktas noggrant när du väljer hundfoder. Många hundar kan vara känsliga mot vissa proteinkällor, spannmål eller andra ämnen som kan orsaka matsmältningsbesvär, hudutslag eller andra oönskade reaktioner. Vid allergier är det ofta bäst att välja hypoallergent foder som har en enkel sammansättning och utesluter vanliga allergener.

Att vara medveten om din hunds allergier och känsligheter är nödvändigt för att undvika att ge dem något som kan påverka deras hälsa negativt och istället ge dem en kost som främjar deras välmående.

Viktiga ingredienser för högkvalitativt hundfoder

När det kommer till att välja rätt hundmat, är ingredienserna av avgörande betydelse för din fyrbenta vän’s hälsa och välbefinnande. Som en hundexpert är jag här för att guida dig genom några av de mest viktiga ingredienserna som utgör en högkvalitativ hundmat, dess egenskaper, och de otaliga fördelar de kan erbjuda för din hunds livslånga hälsa.

 • Högkvalitativt protein: Protein är grunden för en sund hundkost. Det är avgörande för att bygga och underhålla starka muskler, stödja immunsystemet och främja en hälsosam hud och päls. Källorna till högkvalitativt protein inkluderar kyckling, kalkon, nötkött, fisk och ägg. Dessa proteinkällor innehåller essentiella aminosyror som är nödvändiga för hundens övergripande hälsa.
 • Balanserade fettsyror: Fettsyror som omega-3 och omega-6 är väsentliga för en välfungerande kropp. De främjar en glänsande päls och frisk hud, samtidigt som de stödjer hjärnfunktionen och minskar inflammation. Fiskolja och linfrö är exempel på rika källor till dessa hälsosamma fettsyror som hjälper till att hålla din hund i toppform.
 • Kolhydrater: Kolhydrater ger den nödvändiga energin för din hund’s dagliga aktiviteter. De bästa källorna till kolhydrater är fullkorn som brunt ris, korn och havre. Dessa ger en jämn energiförsörjning och innehåller även kostfiber som stödjer matsmältningen.
 • Frukt och grönsaker: Frukt och grönsaker är inte bara en godbit för din hund utan även en viktig källa till näringsämnen. De tillhandahåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som stärker immunsystemet och främjar cellhälsa. Exempel på hundvänliga frukter och grönsaker inkluderar morötter, äpplen, blåbär och spenat.
 • Kostfiber: Kostfiber är nödvändigt för en sund matsmältning och reglerad tarmrörelse. Det hjälper till att förebygga förstoppning och andra magproblem. Ingredienser som sötpotatis och pumpa är utmärkta källor till naturlig kostfiber som håller din hund’s mag-tarmkanal i balans.
 • Undvik konserveringsmedel och färgämnen: Att undvika onödiga tillsatser som konserveringsmedel och färgämnen är lika viktigt som att inkludera hälsosamma ingredienser. Dessa tillsatser kan vara skadliga för din hunds hälsa och kan orsaka allergiska reaktioner eller andra problem. Välj hundmat som är fri från onödiga kemikalier och tillsatser för att säkerställa en ren och näringsrik kost.

Fördelaktiga näringstillskott

Utöver de vanliga ingredienserna finns några viktiga näringsämnen och tillsatser som kan vara fördelaktiga för din hunds kost:

 • Probiotika: Dessa ”goda” bakterier stödjer en hälsosam tarmflora och matsmältning. De kan vara särskilt användbara om din hund har haft matsmältningsproblem.
 • Prebiotika: Prebiotika är icke-smältbara fibrer som främjar tillväxten av probiotiska bakterier i tarmen. De kan hjälpa till att balansera tarmfloran och förbättra matsmältningen.
 • Glukosamin och kondroitin: Dessa tillsatser främjar ledhälsan och kan vara särskilt viktiga för äldre hundar eller hundar som är benägna att utveckla ledproblem.
 • Antioxidanter: Antioxidantrika ingredienser som blåbär och grönt te kan stödja immunsystemet och skydda kroppen mot skadliga ämnen.
 • DHA (Docosahexaensyra): DHA är en omega-3-fettsyra som främjar hjärn- och ögonutveckling, särskilt viktigt för valpar.
 • Taurin: En aminosyra som är viktig för hjärt- och ögonhälsa, särskilt för vissa hundraser som är mottagliga för hjärtsjukdomar.

När du letar efter hundmat, överväg att välja alternativ som inkluderar dessa näringsämnen och tillsatser för att främja din hunds välbefinnande.

Hundfoder med eller utan spannmål

Den senaste tiden har debatten kring spannmål i hundfoder och spannmålsfria alternativ blivit en het fråga bland hundägare. Båda alternativen har sina förespråkare och kritiker. Låt oss granska för- och nackdelar med varje alternativ.

Hundfoder med spannmål

Fördelar:

 1. Ekonomiskt: Foder med spannmål är ofta billigare att producera och därför ofta billigare för konsumenten.
 2. Energi: Spannmål ger en god källa till kolhydrater, som ger energi.
 3. Fiber: Spannmål som ris, havre eller korn kan ge värdefull fiber som kan hjälpa till med matsmältningen.

Nackdelar:

 1. Allergier och intolerans: Vissa hundar kan utveckla allergier eller intolerans mot specifika spannmål som vete eller majs.
 2. Kvalitetsvariation: Vissa fodermärken kan använda spannmål som fyllmedel snarare än som en kvalitativ ingrediens.

Hundfoder utan spannmål

Fördelar:

 1. Färre allergiska reaktioner: Spannmålsfritt foder kan vara fördelaktigt för hundar med spannmålsallergier eller intolerans.
 2. Högre proteininnehåll: Spannmålsfria fodermärken fokuserar ofta på att ha ett högre proteininnehåll från köttkällor.
 3. Lägre glykemiskt index: Utan spannmål kan fodret ha ett lägre glykemiskt index, vilket kan vara bättre för hundar med diabetes.

Nackdelar:

 1. Kostnad: Spannmålsfritt foder är ofta dyrare än foder som innehåller spannmål.
 2. Potentiella hjärtproblem: Det har funnits viss forskning som har kopplat vissa spannmålsfria dieter till en ökad risk för en typ av hjärtsjukdom kallad dilaterad kardiomyopati (DCM) hos vissa hundraser.

Valet mellan spannmålsbaserat och spannmålsfritt foder bör baseras på den enskilda hundens behov. Medan vissa hundar kan dra nytta av spannmålsfria dieter på grund av allergier eller andra hälsoproblem, kan andra hundar må bra på kvalitativa spannmålsbaserade foder.

Det är viktigt att inte bara följa modetrender inom hundfodervärlden utan att istället göra välgrundade beslut baserade på vetenskaplig forskning och individuell konsultation med en veterinär eller en näringspecialist för husdjur.

Hur man läser innehållsförteckningen på hundfoder

Att kunna läsa och förstå innehållsförteckningen på hundmatsetiketter är avgörande för att göra informerade val när du väljer rätt foder för din hund. Här är några steg för att hjälpa dig att läsa och tolka innehållsförteckningen på hundmatsetiketter:

 1. Läs ingredienslistan: Börja med att granska ingredienslistan. Ingredienserna är listade i fallande ordning efter vikt, vilket innebär att de första ingredienserna är de som utgör störst del av fodret. Sök efter källor till högkvalitativa proteiner som kyckling, nötkött, fisk eller ägg. Undvik produkter där spannmål och fyllnadsämnen dominerar de första platserna på listan.
 2. Identifiera proteinkällor: Se till att proteinkällorna är specifika och identifierbara, som ”kyckling” istället för ”animaliskt protein”. Detta ger dig en tydlig uppfattning om vad foder faktiskt innehåller.
 3. Undvik konstgjorda tillsatser: Titta efter konserveringsmedel, färgämnen och smakförstärkare på ingredienslistan och försök att undvika dem. Naturliga tillsatser som tokoferoler (E-vitamin) är ofta mer föredragna.
 4. Varning för spannmål: Om hundfodret innehåller spannmål, leta efter spannmål som ris, korn eller havre istället för majs eller vete. Dessa spannmål har bättre näringsvärde och är lättare för hundar att smälta.
 5. Håll koll på fyllnadsämnen: Undvik produkter som innehåller överdrivna mängder fyllnadsämnen som majs, soja eller potatis. Dessa kan bidra till övervikt och mindre näringsvärde. Det framstår genom att placeras högre upp på ingredienslistan.
 6. Särskilda kostbehov: Om din hund har särskilda kostbehov, som allergier eller känsligheter, leta efter foder som är speciellt formulerade för detta. Ofta kommer dessa varianter att markeras som ”hypoallergena” eller ”sensitive care”.
 7. Näringsvärde: Utöver ingredienslistan, kolla på näringsdeklarationen för information om protein-, fett- och fiberhalten. Valet av dessa näringsämnen bör anpassas efter din hunds ålder, storlek och aktivitetsnivå.
 8. Se efter varningsetiketter: Om det finns varningsetiketter som indikerar att foder är avsett för särskilda faser i hundens liv eller för speciella hälsobehov, ta hänsyn till dessa.

Att förstå innehållsförteckningen på hundmatsetiketter kan hjälpa dig att göra informerade beslut som främjar din hunds hälsa och välbefinnande. Om du är osäker eller har specifika frågor, tveka inte att rådfråga din veterinär för råd och vägledning.

Så byter du hundfoder

Många tvekar inför att prova ett nytt hundfoder eftersom de tror att det är en komplicerad process att byta. I verkligheten är det inte alls så krångligt som det kan låta, och jag ska visa dig hur smidigt det kan vara.

Om du överväger att byta hundfodret för din fyrbenta vän är det bäst att göra övergången gradvis. Detta innebär att du successivt minskar mängden av det gamla fodret medan du ökar mängden av det nya.

En abrupt övergång kan ge din hund magproblem såsom diarré, kräkningar eller förstoppning, eller kanske leda till minskad aptit. Därför rekommenderas det att du stegvis inför det nya fodret, vilket vi förklarar närmare i den följande tabellen.

DagsschemaNuvarande hundfoderNytt hundfoder
Dag 1&275%25%
Dag 3&450%50%
Dag 5&625%75%
Dag 7+0%100%

Från valpfoder till vuxenfoder

Övergången från valpfoder till vuxenfoder varierar beroende på ras och individ. Men som tumregel kan man säga att när valpen uppnår cirka 90% av sin förväntade mankhöjd kan den betraktas som vuxen och man kan inleda övergången till vuxenfoder. För en närmare uppfattning, se den bifogade tabellen som ger ett orienterande perspektiv.

Hundens storlekVuxenviktÖvergång till vuxenfoder
LitenUnder 10 kg9 – 12 månader
Mellan10 – 25 kg12 – 14 månader
Mellanstor20 – 30 kg12 – 18 månader
StorÖver 30 kg18 – 24 månader

Vanliga frågor om hundfoder

Vad är bäst färskfoder eller torrfoder?

Vilket hundfoder som är bäst beror på hundens specifika behov och ägarens preferenser. Både färskfoder och torrfoder har sina fördelar och nackdelar.

Varför är färskfoder bättre än torrfoder?

Färskfoder anses av vissa ge en mer naturlig kost och kan ha högre näringsvärden än vissa torrfoder. Emellertid beror kvaliteten på den specifika produkten och märket.

Är det bra att ge hundar bara torrfoder?

Att ge hundar endast torrfoder kan vara fullt tillräckligt, förutsatt att fodret är av hög kvalitet och uppfyller hundens näringsbehov. Torrfoder har också fördelen av att vara praktiskt och bidra till tandhälsa.

Måste man blötlägga torrfoder?

Man behöver inte alltid blötlägga torrfoder, men det kan rekommenderas för valpar, äldre hundar eller hundar med tandproblem. Blötläggning kan också hjälpa hundar som är ovana vid torrfoder att acceptera det lättare.

Kan man blanda färskfoder med torrfoder?

Ja, man kan blanda färskfoder med torrfoder, men det är viktigt att säkerställa en balanserad kost och att övervaka hundens matsmältning. Om man väljer att blanda bör man konsultera en veterinär för råd om rätt proportioner.

Vad ska man undvika i hundfoder?

Man bör undvika hundfoder med otydliga ingredienslistor, konstgjorda tillsatser, fyllmedel och lågkvalitativa köttbiprodukter. Det är också viktigt att se upp för vissa allergener beroende på hundens specifika känslighet.

Hur vet jag vilket hundfoder jag ska välja?

För att välja rätt hundfoder bör man beakta hundens ålder, ras, aktivitetsnivå, hälsotillstånd och eventuella allergier. Det är också en bra idé att konsultera en veterinär.

Vilket hundfoder är bäst i test?

Buddy Wild Venison Hundfoder rankas som det bästa hundfodret i testet, oavsett kategori. Mush Vaisto BARF är det bästa inom kategorin färskfoder och Bozita Renkött dominerar som det bästa våtfodret. När vi ser till övergripande prestanda över alla kategorier, står Buddy Wild Venison ut som det överlägsna valet.

Vilket torrfoder till hund är bäst?

Buddy Wild Venison torrfoder är det bästa hundfoder i testet. Direkt efter Buddy kommer Acana Adult Hundfoder på andra plats som det bästa premiumhundfodret. På tredje plats finner vi PrimaDog Kyckling & Potatis Hundfoder, vilket utsetts till det bästa billiga hundfodret.

Hur länge håller hundfodret med öppnad förpackning?

Efter att en förpackning med hundfoder öppnats kan hållbarheten variera, men generellt håller torrfoder i 3-6 månader om det förvaras korrekt i en lufttät behållare. Färskfoder eller våtfoder har en kortare hållbarhet och bör användas inom några dagar om det inte förvaras i kylskåp eller frys.

Så jämförde vi hundfoder

När jag bestämde mig för att testa och jämföra 15 olika hundfoder visste jag att jag inte kunde basera mina slutsatser enbart på att fysiskt prova dem på hundar. Istället började jag med att noga granska varje produkts ingredienslista. Jag letade efter högkvalitativa proteinkällor som de första ingredienserna, undvek foder som hade otydliga köttbiprodukter, och var särskilt uppmärksam på foder som inte innehöll onödiga tillsatser eller konserveringsmedel.

Därefter tog jag en närmare titt på näringsinnehållet. Jag jämförde protein-, fett- och fiberprocenten mellan produkterna för att se vilket foder som mest sannolikt skulle passa olika typer av hundar, från aktiva hundar till äldre hundar med lägre energibehov.

Jag undersökte även hur och var produkterna producerades. Foder tillverkade i länder med strikta kvalitetskontroller och med öppenhet om sina råvarukällor fick högre poäng från mig.

Sist men inte minst tog jag mig tid att läsa konsumentrecensioner online för varje produkt. Även om jag inte kunde fysiskt testa fodret på hundar, kunde jag få en känsla för hur väl fodret tas emot av andra hundar baserat på ägarnas feedback.

Efter att ha samlat all denna information kunde jag rangordna de 15 hundfodren baserat på deras totala kvalitet och värde. Det var en grundlig process, men jag kände mig säker på att mina slutsatser var så informerade som möjligt utan att faktiskt ge fodret till hundar.

Innehåll - Bästa hundfoder visa

Kategorier: Recensioner hund, Hundar