Bästa klotången & elektriska klofilen 2024 » Bäst i Test

Dom 5 bästa klotängerna och elektriska klofilarna på marknaden

Bästa Klotången & Elektriska Klofilen Bäst i Test

Klovård är sällan den roligare delen i ett hundägarskap. Ofta är det snarare kantat med stress, ångest, och kanske lite bristande engagemang – känner du igen dig? Även om man känner sig väl rutinerad och säker på handen är det lätt att göra snedsteg.

Med en bra och vass klotång, eller med en elektrisk klofil blir det väldigt mycket lättare att klippa klor, och du minimerar risken att skada klon.

Topp 5 bästa klotängerna och elektriska klofilarna

1. Miller Klotång

Den bästa klotången på marknaden! För mellan och stora hundar.

Vårt Betyg:

Millers klotång sticker verkligen ut beträffande enkelhet, effektivitet, kvalitet och sitt billiga pris. Denna var den absolut tystaste av alla klotänger, vilket kan underlätta markant för en lite osäker hund. Bladen är riktigt skarpa och klipper smidigt och enkelt.

Metallhandtagen är gummibeklädda, vilket kändes bekvämt att hålla, även om min erfarenhet vittnar om att gummit ibland kan glida ner på handtaget.

Detta är klotången som jag vet att de allra flesta hundägarna i min närhet använder, och har sett denna rekommenderats på flera forum online. Det är denna jag använder och kommer alltid rekommendera den till andra att köpa.

Fördelar: Denna klotång är utan tvekan den bästa på marknaden. Den är billig, skarp och av rostfritt stål. Enkel men funktionell design, tyst och med lås för när den inte används.

Nackdelar: Själva öppningen är inte jättestor, vilket kan göra det problematiskt om man har en riktigt stor hund med riktigt tjocka klor. Med tid och utnötning kan det hända att gummihöljet glider ner på handtaget.


2. Dremel 7020 Elektrisk Klofil

Den bästa elektriska klofilen på marknaden för sitt pris.

Vårt Betyg:

Dremel 7020-PGK klotrimmer är den bästa elektriska klofilen för hundar eftersom den är tillräckligt snabb för att slipa klorna effektivt samtidigt som den är lätt att kontrollera. Det bästa är att den är tystare än andra elektriska klofilar och har utbytbara sliphuvuden.

Dremel erbjuder två hastigheter, låg och hög, som nås genom att strömknappen förs i motsatta riktningar, till skillnad från andra klofilar där man vrider knappen två gånger i samma riktning. Detta förhindrar att du av misstag ändrar hastigheten och skrämmer din hund med en plötslig hastighet. 

Även på låg nivå ger Dremel tillräckligt med kraft för att fila klorna effektivt, även om den lägre hastigheten tar längre tid än den högre hastigheten. Den högsta inställningen på andra modeller som vi testade, som Moser, gick inte att jämföra med del lägsta inställningen på Dremel 7020.

Dremel levereras med med 4 slipskivor, dock utan dem 4 AA-batterier som behövs. Den är tyst och säker samtidigt som den är snabb och enkelt när det är dags för trimning. Det gör Dremel en gnutta bättre än Mosers Kloslip, och betydligt bättre än någon av de andra modellerna vi testade. 

Trots att motorn hörs och känns så är Dremels Elektriska Klofil förvånansvärt tyst för en sådan robust klofil, särskilt jämfört med konkurrenter som Furminator. Motorn skapar inte ett obehagligt högt surrande, inte ens i hög hastighet. Slipskivorna fungerar perfekt, och din hund kommer få riktigt fina klor om du bryr dig om att lägga ner lite tid och ansträngning.

Eftersom Dremel är kraftfullare än andra elektriska klofilarna som jag testade, vilket ger snabbare arbete, men orsakar också att klorna värms upp snabbare. Så var noga med hur din hund reagerar, och var redo att sluta om klon blir alltför varm.

Tillbehör: Dremel Slipskivor

Fördelar: Dremel 7020 är lätt att använda och har också en behållare som samlar klodammet. Den är tyst och skapar inte för mycket obehag hos din hund. Den är också riktigt prisvärd.

Nackdelar: Dremel är något mindre användarvänlig än andra klofilar. Den är batteridriven och kan inte laddas med sladd.


3. Trixie Klotång

För mindre hundar med små klor.

Vårt Betyg:

Det finns inte så mycket att klaga på här – denna klotång är lätt att klippa med och har ganska sköna handtag som fyller ut i handflatan och är ergonomiskt formade. Även om jag rekommenderar att skaffa en anpassad klotång åt mindre djur så går det att använda denna till katter eller små hundraser ifall det verkligen behövs. Själva stålet ger intrycket att vara en billigare variant som skulle kunna tendera att rosta, och jag misstänker att detta är en sådan klotång som måste bytas ut var eller vartannat halvår.

Denna klotång från Trixie passar bäst åt medium till riktigt stora hundar.

Fördelar: Fungerar för riktigt stora, tjocka klor. Lätt att klippa med, ergonomiskt handtag som är skön att hålla i. Billigt pris.

Nackdelar: Ganska simpel design; jag känner mig lite bekymrad över den exponerade fjädern mitt på tången. Låter litegrann.


4. Moser Elektrisk Klofil

Billigaste elektriska klofilen.

Vårt Betyg:

Moser Klofil är den bästa elektriska klofilen för dig med budget. Den slipar klorna lätt och effektivt. En nackdel är att den låter något mer än andra elektriska klofilar. Även den här klofilen har utbytbara sliphuvuden och kommer med samtliga 4 AA-batterier som behövs.

Moser erbjuder hela fyra hastigheter, som nås genom föra strömknappen upp eller ner. Med den här designen är det dock lätt att man av misstag byter hastighet och skrämmer hunden.

Jag upplever dock att dem två lägre nivåerna är för svaga, och klofilen tenderar att stanna när den möter klon. Den högsta inställningen känns ungefär som den lägsta inställningen på Dremel 7020.

Moser levereras med 4 sliphuvuden, två mindre och två större. Den är inte lika tyst som Dremel 7020, men den fyller absolut sin funktion.

Motorn är inte lika tyst och vibrationsfri som Dremels Klofil. Motorn skapar dock inte ett obehagligt högt surrande i lägre hastighet, däremot låter den något i högre hastigheter. Sliphuvuden som medföljer fungerar perfekt, och din hund kommer garanterat att få fina klor.

Var noga med att avbryta filningen om klon blir för varm!

Tillbehör: Moser Utbytbara Kloslipar

Fördelar: Moser Klofil är lätt att använda och riskerar inte att skada klon jämfört med en klotång.

Nackdelar: Den låter och vibrerar något mer än vinnande modellen. Den saknar också behållaren som samlar klodammet.


5. Trixie Giljotin Klotång

Bra klotång för små klor.

Vårt Betyg:

Giljotinformen uppfanns av Resco redan år 1937. Som beskrivits tidigare fungerar giljotintänger precis som en giljotin: Din hunds klo placeras genom ett hål i verktyget och ett blad sänks för att klippa av klon.

Klotångens supervassa, mikrohakade blad säkerställer att din hunds klor inte spricker eller går sönder under klippningen. 

Handtaget är tillverkat med halkfritt gummi för din komfort och extra säkerhet.

Fördelar: Fungerar utmärkt till mindre klor.

Nackdelar: Inte lika lämplig för stora tjocka klor.


Köpguide för Klotänger och Elektriska Klofilar

En klotång ska vara

  • Storleksanpassad. Har du en liten hund vill du välja en mindre klotång för att få rätt precision.
  • Riktigt skarp. Genom att välja rätt märke på klotången kan du vara säker på att den är skarp nog för att minska risken för obehag. Därav har vi valt ut ett antal klotänger som du kan lita på, att presentera här nedan.

Det är viktigare än man kan tro att hålla hundens klor i trim. Även om vissa väldigt aktiva hundar kan lyckas slipa tillbaka sina klor på naturligt vis behöver ändå de flesta få sina klor klippta på en regelbunden basis. För långa klor kan inte bara växa tillbaka in i tassen i värsta fall, utan även påverka hur tassen trampas mot marken och skapa stelhet eller obehag, för att inte tala om den ökade risken för klokapselbrott. Dessutom kan långa klor skapa märken i trägolv eller givetvis orsaka rivmärken om hunden hoppar.

Klotänger kommer i flera olika former. Vanligast är att man använder standardformen, den passar till de allra flesta hundar och ger en form av fingertoppskänsla i klippandet. Det finns även klosaxar som passar bäst för riktigt små hundar, katter och kaniner. Även denna låter dig se och ha kontroll över vad du gör och var du klipper exakt.

Giljotintänger fungerar bäst för mindre hundar. Dessa kan vara lite svårare att manövrera exakt och eftersom den enbart klipper rakt av från ett håll kan den skapa obehag hos känsligare hundar som inte är bekväma med att klippa klor. Dessa rekommenderar inte jag på grund av detta.

För att göra kloklipparupplevelsen så trevlig som möjligt finns det ett par faktorer som kan underlätta för både dig och din hund:

  • Använd dig av en riktigt skarp klotång! Var noga med att byta ut tången med jämna mellanrum; klotänger blir lätt slöa, samt att man lätt kan glömma att byta ut den. Slöa klotänger gör själva klippet obehagligt, eller rent av smärtsamt, för hunden.
  • Var lugn själv. Skjut upp på kloklippandet ifall du har en dålig dag. Det är lätt att hunden känner av din frustration och agerar därefter, vilket kan skapa ytterligare mer frustration. Det är viktigt att känna att man har tålamod för en potentiellt krånglig hund.
  • Lägg tid på att träna med hunden! Låt klotången eller klofilen ligga framme, fippla med den i tid och otid utan att faktiskt använda den på hunden. Att avdramatisera klotången och klofilen kan ta er långt i kloklippningen. Vartefter hunden är bekväm med att vara kring klotången eller klofilen kan du börja föra den närmre tassar, ”låtsasklippa” klor osv. Att lägga in sådan träning i vardagen kan göra stor skillnad för er.

Vanliga Frågor om Klotänger och Elektriska Klofilar

Kan klofilar skada klon?

Klofilar kommer inte att skada din hund om du följer tillverkarens anvisningar: vänj din hund genom att ta på tassarna; trimma hundens klor i en lugn och trygg miljö när de är lugna; tryck försiktigt på varje klo och slipa den i några sekunder åt gången; ta ofta pauser och beröm din hund under hela processen. Men inte alla hundar är bekväma kring buller och vibrationer från en klofil – och friktionen kan orsaka att klon värms upp, så ta ofta pauser.

Är det bättre att fila eller klippa hundens klor?

Klofilar förkortar klon bit för bit, i motsats till att klippa av dem i bitar med en klotång, vilket kan orsaka att klon spricker eller krossas. Den här metoden är långsammare men säkrare och lämnar en slät klo som osannolikt kommer att skadas. Klofilar är också bra för hundar med mörka naglar, där pulpan är svår att se.

Kategorier: Recensioner hund, Hundar