Bästa hundselen 2022 » Bäst i Test

Vi har provat dom bästa hundselarna på marknaden så att du enkelt kan hitta den bästa hundelen till din hund!

Bästa Hundselen 2022 » Bäst i Test

En hundsele kan vara bra att ha om din hund drar i kopplet, ännu viktigare är det att valpar använder en hundsele istället för halsband.

När man väljer en hundsele finns en del saker och som kan vara bra att tänka på. Vissa varianter av hundselar som finns på marknaden kan till och med riskera att skada din hund. Tråkigt nog ser vi det för ofta. Hundar med för stor hundsele, för liten hundsele, en form som inte passar kroppstypen eller bara en ergonomiskt dåligt fungerande hundsele.

Letar du efter en dragsele?

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna
Bästa Dragselen för Hundar » Bäst i Test

I den här artikeln berättar jag detaljerat om 5 av de bästa hundselarna på marknaden 2022 inklusive en köpguide längre ner i artikeln!

Topp 5 Bästa hundsele

Domesticerat.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för oss att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. De webbplatser vi samarbetar med är Adlibris, Amazon, Arken Zoo, Bole, BuddyPetFoods, Denjo Dogs, Dogman, Firstvet, Granngården, ICA Försäkring, Kattkompaniet, Kellfri, Lassie, ManyPets, Petster, PNJakt, Supercat, Vetzoo och ZooPlus. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

1. Non-Stop Line – Bästa Hundselen

Bästa hundselen 2022: Non-Stop Line Hundsele

Vårt Betyg:

 • Bäst i Test
 • Vadderad
 • D-ring på rygg & bröst

Non-Stop Line är den bästa hundselen enligt våra tester. Hundselen ger utmärkt kontroll över din hund med sina D-ring på ryggen och ett fäste på bröstet för anti-drag egenskaper. Genom att fästa kopplet framtill på hunden hindras hunden från att dra genom att hundselen automatiskt kommer få hunden att svänga vilket är en distraktion.

Dessa hundselar är väldigt populära bland hundägare eftersom dom är väldigt stabila, bra vadderade och helt enkelt robusta. Hundselen hämmar inte hundens rörelser och sticker ut väldigt bra med sin färg som gör hunden väldigt synlig – inte konstigt att den får bäst i test av oss!

Non-Stop Line hundselen är väldigt kvalitativ och materialet är väldigt slitstarkt och lätt. Hundselen ser ganska stor ut men den är justerbar på båda sidor runt magen.

Min hund tenderar att dra mycket, hon vill sniffa på allt och spåra alla dofter. Jag har försökt koppelträna med henne för att få henne att gå fint men jag behövde lite extra hjälp av en anti-drag hundsele. Denna hundsele har en fästpunkt på ryggen för vanliga promenader och en fästpunkt på bröstet för anti-drag egenskaper. Jag valde att fästa kopplet fram vid bröstet på hundselen för att kontrollera draget och det har verkligen hjälpt. Promenader är så mycket roligare nu!

Hundselen från Non-Stop är väldigt stabil och enkel att ta tag i vid t.ex. utfall, den har inget handtag på ryggen men den är stor nog att ta tag i ändå. Non-Stop Line Hundsele får utan tvektan 5 av 5 stjärnor.

Fördelar:

 • Vadderad
 • Reflekterande sömmar
 • Koppelfäste på ryggen
 • Koppelfäste på bröstet
 • Anti-drag egenskaper
 • Anpassningsbar runt magen

Nackdelar:

 • Remmarna är inte vadderade

2. Feel Active Training – Bästa Budget Hundselen

Bästa Hundselen 2022: Feel Active Training Hundsele

Vårt Betyg:

 • Bra passform
 • Vadderad
 • D-ring på rygg & bröst

Den här populära Feel Active hundselen är framtagen för hundar som drar och ger dig bättre kontroll över din hund. Hundselen har en fästpunkt för koppel på ryggen och en fram vid bröstet. Genom att fästa din hunds koppel vid hundselens bröst kan du försiktigt styra din hund i den riktning du vill att den ska röra sig. Om din hund drar svänger den automatiskt tillbaka mot dig.

Mitt första intryck av Feel Active Training hundselen var att materialet verkade hållbart men också lätt. Hundselen såg lite liten ut för storlek M, och jag var inte säker på att den här hundselen skulle passa min hund. Hundselen är justerbar både vid halsen och bröstet, vilket gör detta till en ganska mångsidig hundsele (jag kunde montera den på min mindre australian shepherd, likaså min 23kg blandras!)

Vi testade storlek S på en ung Xoloitzcuintle och storlek M på en mindre australian shepherd.

Med ett handtag på hundselens rygg har du även möjlighet att hålla i din hund samtidigt som du försöker lugna den vid till exempel utfall. Sammantaget tyckte jag att den här hundselen är riktigt bra. Hundselen får 5 av 5 stjärnor med sina bra egenskaper och billiga pris.

Feel Active Training hundsele finns i flera storlekar, från x-small till x-large och passar därför de flesta hundar.

Fördelar:

 • Vadderad
 • Reflekterande sömmar
 • D-ring på rygg och bröst
 • Anpassningsbar

Nackdelar:

 • Remmarna och spännet är inte vadderade

3. Feel Active Reflective – Bästa hundselen för små hundar

Bästa Hundselen 2022: Feel Active Reflective Hundsele

Vårt Betyg:

 • Vadderad böstplatta
 • Anpassningsbar
 • Reflekterande detaljer

Denna ergonomiska hundselen är riktigt mjuk och bekväm för din hund, och den sitter bra utan att försämra rörelsefriheten. Hela hundselens bröstparti är tillverkad av reflekterande material vilket gör att hunden lätt syns i mörkret – perfekt här i Sverige där det är mörkt stora delar av året! 

Feel Active Reflective Hundsele är justerbar i nacken och över bröstet, och passformen är bra för de allra flesta raser – även dem som har lite smalare bröstkorg och kan ha svårt att passa i andra selar.

Hundselen har klickspänne på båda sidorna vilket gör den enkel att klä på och av – riktigt praktiskt!

För hundar som inte drar i koppel så passar den här mjuka hundselen med reflexer för dagliga promenader. Feel Active Reflective hundselen har varit ett bekvämt och prisvärt alternativ i flera år.

Det är en stilig hundsele som finns i två olika färger, och även om den bara erbjuds i fyra storlekar har den fyra justeringspunkter, två runt halsen och två runt bröstet. Kopplet fästs på ryggen i en D-ring. Den är lätt att rengöra och håller sig fräsch väligt länge.

Även om jag aldrig har sett det hända, så har jag hört om hundar som glider ur den här hundselen. Det är svårt att säga om dessa om det är konstruktionsfel, men jag tror mer på att det är fel hundsele för hunden. Hur som helst antyder det att hundselen inte är 100% säker. Om du har en hund som tenderar att dra rekommenderar vi hundselen nämnts ovan.

Feel Active Reflective hundselen finns i flera storlekar, från x-small till x-large och passar därför de flesta hundar.

Fördelar:

 • Finns i många storlekar
 • Passar dom allra flesta hundar
 • Vadderad bröstplatta
 • Reflekterande sömmar och detaljer

Nackdelar:

 • Remmarna är inte vadderade

4. Neewa Multi Harness – Bästa hundselen för stora hundar

Bästa Hundselen 2022: Neewa Multi Harness Hundsele

Vårt Betyg:

 • Anpassningsbar
 • Vadderad bröstplatta

Neewa Multi Harness hundsele är tillverkad i vadderat nylon som är slitstarkt. Multi Harness är en vidareutveckling av Neewa Joggingsele. Den här hundselen är enkel att sätta på hunden med dom stabila klickspännena. Eftersom denna hundsele kan användas som en vanlig hundsele, samt som antidragsele, så är den idealisk för dagliga promenader.

Bevisligen behöver kvalité inte kosta mer när det kommer till hundselar. Den har en ganska rimlig prislapp till skillnad från vissa andra tillverkare. Hundselen känns stabil och sitter bra på min hund.

Min hund mättes mellan två storlekar och jag valde därför att köpa den större storleken på hundselen. Hundselen sitter bra på min hund men den hade vart för liten om jag gick för den mindre storleken, trots att den är anpassningsbar.

Kopplet fästs i en D-ring på hundselens rygg för allmänt syfte eller på bröstet för att fungera som en antidragsele. Det finns också ett handtag på ryggen för att kunna hålla i din hund vid stressiga situationer.

Neewa Multi Harness hundselen finns i 3 storlekar – medium, large och x-large och endast i svart utförande.

Fördelar:

 • Anpassningsbar
 • Vadderad bröstplatta

Nackdelar:

 • Remmarna saknar vaddering
 • Passar inte mindre hundar

5. Feel Leather Sturdy – Exklusiv Hundsele

Bästa Hundselen 2022: Feel Leather Sturdy Hundsele

Vårt Betyg:

 • Finaste hundselen
 • Anpassningsbar
 • Vadderad bröstplatta

Hundselen för dig som har en hund med stil. Den här hundselen är robust och tillverkad av hållbart läder. Den håller sig fin länge och är lätt att rengöra med endast en varm fuktig trasa. Kopplet fästs längst bak i ryggen på hundselen i en D-ring.

Hundselen har ergonomisk design och mjuk vaddering för att din hund ska ha det extra bekvämt på promenaderna. Hundselen finns i tre storlekar samt att den går att justera både runt halsen och bröstet, så att du kan få den att passa perfekt på just din hund.

Denna hundselen passar även för hundar som är starka och som har en tendens att dra lite mer, men vi rekommenderar den inte för hundar som drar då den kan skava mer än en vadderad nylonsele.

En större nackdel är att hundselen inte är så smidig att ta på då den har ett bältesspänne istället för ett klickspänne. Hundselen har inte heller några reflexer.

Feel Leather Sturdy hundselen finns i tre storlekar – small, medium och large och passar därför de flesta hundar. Hundselen finns endast i mörk läder.

Fördelar:

 • Anpassningsbar
 • Vadderad bröstplatta

Nackdelar:

 • Inte lika anpassningsbar som en hundsele med remmar
 • Inte vadderade remmar

Köpguide för bästa hundselen

Rätt hundsele för hunden är otroligt viktigt, därför bör du bekata dessa aspekter när du väljer den bästa hundselen till din hund.

Hundselens passform

Olika hundselar passar till olika ändamål, om du håller på med dragsporter med din hund måste du ha en dragsele, medans en Y-hundsele är optimalt vid vardagliga promenader.

Exempel på olika sorters hundselar som kan passa till olika syften

AktivitetForm av hundsele
LöpningSka hunden dra så rekommenderas en bra dragsele. För hundar som springer på sidan kan en bekväm Y-sele räcka långt.
Dog parkourY-hundsele med handtag på ryggen för möjlighet till att stötta din hund.
Dagliga promenaderVanlig Y- eller H-hundsele.
SpårAlla hundselar fungerar, men många brukar införskaffa dragsele för detta ändamål
VandringEn välpassande Y-hundsele
Weightpull, Bikejouring & Övriga dragsporterEn välpassande dragsele
En välpassande dragsele

Söker du en hundsele till en kommande hund? Vi har en hel del tips inför hundköpet i våran artikel om att köpa hund!

Denna youtubefilm gör det väldigt tydligt hur fel hundsele kan påverka hundens rörelsemönster. I denna artikel har vi dragit upp ett de vitala saker som kan vara bra att veta för att hitta rätt hundsele. Längst ner i artikeln finns även en mer utvecklad film där en intressant studie där de undersökt hundens rörelser.

För att veta vilken hundsele man vill ha är det bra att vara medveten i sitt val. Tyvärr tar inte alla varumärken alltid hänsyn till att skapa ergonomiskt fungerande hundselar, utan i slutändan hänger det på oss konsumenter att välja rätt. Vad man tenderar att glömma bort är hur ens hund, individen, är på promenaderna. Har man en hund som gör spontana ryck, är dragig, lättskrämd eller väldigt exalterad i sin omgivning är det viktigt att ha en hundsele som fungerar för omständigheterna.

Bra att komma ihåg att tänka på är hur känslig hunden är. Vissa får skav väldigt, väldigt lätt oavsett, medan andra kanske inte har så mycket päls som skyddar huden. Det är en bra sak att komma ihåg. Inspänningsapparater är väldigt bra i den aspekten att de öppnar för möjligheter att anpassa hundselen efter den individuella hunden, men samtidigt kan de riskera sitta tokigt mot hundens päls och orsaka obehag eller skada. Därför kan man, ifall man har en hund med tunnare päls, försöka välja en mjuk hundsele, gärna med vaddering.

Något som också är bra att tänka på är var på hundselen man knäpper på kopplet. Vanligast är att kopplet fästs framtill under hundens hals, i hundens nacke eller mellan skulderbladen. Där kopplet fästs kommer att ha betydelse ur belastningssynpunkt. Att föredra är alltså att kunna koppla hunden mellan skulderbladen, eftersom detta kommer att ge ett jämnt och ergonomiskt tryck. Fördelen med att koppla hunden på framsidan kan du läsa mer om under ”anti-drag”.

När du provar ut hundselen, kom då också ihåg att studera hunden i rörelse. Hur sitter den ifall hunden går snett bakom dig? Eller långt åt sidan? Många gånger kan passformen se ut att vara perfekt då hunden står still, men att den börjar glida eller glappa när hunden börjar röra på sig.

Mjukdelar

Mjukdelar är i stora drag delar av kroppen som inte skyddas av skelett eller brosk. Ett bra exempel på mjukdel är buken, som förstås är full av känsliga organ som enkelt kan ta skada av hårda ryck. Ibland kan man hitta selar som går runt hundens buk, vilket givetvis inte är bra.

Hundar kan vara impulsiva och en rem som sitter kring magen kan orsaka skador ifall olyckan är framme. Därför är vårat råd att vara noggrann med att inte införskaffa någon produkt överhuvudtaget som sitter åt bakom bröstkorgen på din hund. Ifall du söker en hundsele till en hund som drar så är det också viktigt att se till att den inte sitter åt ovanför bröstbenet, eftersom den då kommer att trycka mot luftstrupen.

Hämmade rörelser

En annan sak som är bra att tänka på är att viss utrustning kan hämma hundens rörelser. Då hundselen sitter åt eller korsar tvärs över bogen gör det att hundens frambensrörelser hämmas samtidigt som det blir svårt för hunden att hålla huvudet i en naturlig position. Hunden får således ett onaturligt upphöjt huvud och korta, stötiga steg i frambenen. Vid långvarig användning av dåligt passande utrustning kan hunden få stela och/eller smärtande muskler och leder, eller i värsta fall skador.

Det är inte ovanligt att hundar felbelastas. Det händer ofta att hundar är dåligt musklade, ojämnt musklade eller helt enkelt omusklade, utan att ägaren vet varför eller vad som är fel.

Olika typer av hundsele

En hel uppsjö av hundselar ger oss många valmöjligheter. Behöver du en hundsele till era långpromenader? Söker du en hundsele till en nykommen valp? Eller ska du börja i en dragsport med din hund? Här går vi igenom de vanligaste hundselarna som finns på marknaden med samlad information om vad som är bra att tänka på och vilka fallgropar man ska undvika för att kringgå obehag.

Det enorma utbudet gör det väldigt roligt att köpa hundsele! Man kan mixa, matcha, specialbeställa och ibland lägga till egna motiv och/eller namn. Dock innebär det också att det är väldigt enkelt för oss som konsumenter att välja en hundsele som är vacker att titta på, men som inte är särskilt bra för hunden i långa loppet. Tillverkarna är väl medvetna om att alla kanske har så mycket insyn i vad som är en bra hundsele, och detta utnyttjas givetvis.

Anti-dragsele

Att välja anti-drag hundsele är en bra idé ifall man har en hund som drar. Dessa kan också kallas för VGW(Very Good Walk)-selar. Det är naturligt för djur att gå emot tryck. Det innebär att en hundsele med spänne på ryggen gör att trycket som uppstår då hunden drar hamnar på hundens bringa. Den naturliga reaktionen är att hunden då vill trycka emot ännu mer trots att den sitter fast i hundselen. Det blir en ond cirkel; hunden drar, föraren håller emot, och hunden vill av naturen dra hårdare.

På dessa hundselar knäpper man fast kopplet på framsidan av hundselen, under hundens hals. Det hjälper dig i träningen till att få hunden att sluta dra. Då kopplet spänns åt så kommer hunden (på sätt och vis) roteras tillbaka till dig med den här typen av hundsele. Det kommer göra det enklare att få hunden att komma tillbaka mot dig då den drar, och till fördel då också få en belöning för rätt beteende.

Med risk för att hundselens remmar kan komma att gå över bogbladet så vill vi uppmana att vara noga med passformen. Att man väljer att ta hjälp av en anti-drag hundsele är fullt förståeligt, trots att de riskerar att kunna bli obekväma på grund av rotationen som uppstår när hunden drar. En idé kan vara att vara noga med att massera hunden regelbundet under tiden man använder dessa hundselar.

Kom ihåg att en anti-drag hundsele är ett träningsredskap, och helst ska man kunna träna bort draget för att sedan byta till en annan hundsele eller ett halsband. Tänk också på i fall denna typ av hundsele passar för din hund. Medan vissa hundar ger bra respons på anti-drag hundselen så finns också de livfulla individer som hellre hänger på kopplet ändå och på så vis belastas illa. Denna hundsele ska således bara användas med mål att kunna fasas tills hunden inte drar längre.

Anti-drag hundselen kommer med risker för snedbelastning; se därför till att inte använda anti-drag hundsele till valpar eller växande unghundar eftersom de behöver utvecklas ordentligt innan kroppen belastas. Var också noga med att skifta sida på kopplet med jämna mellanrum, flera gånger under promenaden. Det är också bra att låta hunden bygga och underhålla musklerna utan hundsele eller med en bättre passande hundsele genom att springa fritt, gå eller trava över stock och sten i skogen eller simma.

Feel Active Training hundsele har jag personligen använt till att koppelträna min hund som dragit mycket på promenader. Neewa Multi Harness hundselen är annars den sortens hundsele som passar de flesta hundar. Dessa hundselar är mycket justerbara för att passa in, och de vadderade delarna gör att de fungerar till de flesta typer av päls. En annan hundsele med liknande funktioner, som också är lite mer budget-anpassad är Feel Active Training hundsele som jag nämnde först.

D-hundsele

D-hundselen känns igen genom att titta på den uppifrån; den utformar helt enkelt bokstaven D.

Till att börja med vill jag direkt avråda från att skaffa typ av hundsele. Denna hundsele sitter sällan bra, med tanke på att den tenderar att både trycka på bogparti och orsaka skav i hundens armhåla, och i vissa fall kan de sitta sitta så högt att hundselen dessutom trycker mot luftstrupen.

Det kan dessutom bli obekvämt för hunden att sänka huvudet mot marken med en sådan hundsele på kroppen, vilket förstås är en ganska vanlig och naturlig position. Används denna hundsele kortare stunder kommer D-hundselen förmodligen inte att orsaka större skada, men planerar man att använda denna hundsele under längre perioder eller på era dagliga promenader, välj då helst en annan typ av hundsele.

Y-hundsele

Denna typ av hundsele bildar ett Y-framifrån, Här kan man se lite olika varianter på hundselarna. Vissa Y-hundselar bildar ett kors över hundens rygg. Se upp med passformen på dessa hundselar! Eftersom remmarna går genom en punkt gör det att hundselen riskerar att bli för kompakt och kort för hundens kropp. För många hundar skulle halsöppningen på hundselen behöva vara väldigt stor för att längden som går runt revbenen inte ska skava i armhålan, samt att denna typ av hundsele tenderar att trycka mot bogen, vilket kan skava eller hämma hundens förmåga att röra sig.

Ifall hundselens halsöppningen är för stor, vilket den kan behöva vara för att inte skava, så ligger den då förmodligen och trycker på bogbladen. Således kan denna hundsele alltså göra att hunden tvingas ta mindre steg och därmed orsaka obehag eller i värsta fall smärta.

Ifall du är ute efter en Y-hundsele kan jag i så fall rekommendera en hundsele som sektionerar ryggpartiet från halspartiet på ett bättre sätt. En bra riktlinje är att få plats med minst två fingrar mellan bogmuskulatur (alltså triceps) och hundselen.

Ta en titt på din hund: Är det en bredare hund så kan en hundsele med plattor på ryggen och/eller bröstet vara ett bra val. Ifall man har en mer slimmad hund kan det hända att en hundsele med plattor skulle bli för breda och lägger på så viss tryck på bogpartiet.

Det finns massor av hundselar och variationer att välja mellan. Det viktiga är att vara noga och ärlig med hur hundselens passform är och bör vara. Olika raser, åldrar och individer gör att hundars kroppar kan se väldigt olika ut, och därför rekommenderar jag att prova olika hundselar för att se vilken hundsele som sitter bäst på just din hund.

H-hundsele

En hundsele som inte är helt olik Y-varianten är H-hundselen. Principen hos denna hundsele är liknande, men generellt sett brukar H-hundselen vara längre i ryggen och halspartiet är inte lika väl utformat för att sitta ergonomiskt kring halsen. Ifall man står i valet och kvalet mellan Y- och H-hundsele så bör man gå på Y-hundselen, eftersom H-hundselen, även den, tenderar att ha en halsöppning som tenderar att lägga sig på bogdelarna. Eftersom halsöppningen är rund på H-hundselen så händer det ibland att den sitter för högt upp på halsen och riskerar orsaka andningssvårigheter när hunden bär hundselen.

Nackdelen med H-hundselar är att de sällan är vadderade, samt att de ofta ser väldigt snarlika ut. Det går ofta att hitta ett stort utbud av dessa hundselar i de flesta djuraffärer.

Dragsele

Även här finns en hel uppsjö av hundselar. Dessa lämpar sig inte lika mycket för de dagliga promenaderna eftersom de är specialgjorda för dragsport. Särskilt viktigt är det att välja en bra sittande hundsele ifall syftet är att hunden ska dra i den, och åter igen vill jag påminna om de fem punkterna som hundselen inte får belasta för att den ska sitta bra; hals, buk, bogblad, bogled och armbågar.

Dragselarna kan se lite olika ut, trots att det fokuset på rätt slags belastningspunkt kan vara densamma. Ifall du vill träna canicross (löpning, cykling, eller liknande. hunden drar en tyngdpunkt som sitter högt upp) brukar man använda hundselar som sitter tätt kring hundens kropp, och som går bak längs ryggraden och slutar vid svansroten. Vid Dragweight ska hunden dra en låg tyngdpunkt, hundselen ska då i dessa fall gå ned bakåt längs hundens sidor istället. För att säkerställa en bra passform rekommenderas att man tar hjälp av någon att lägga tryck bakåt medan man själv inspekterar hur den sitter under arbete.

Inte sällan väljer man att måttbeställa sin dragsele för att vara säker på att hundselen sitter så bra som möjligt. Det är att föredra, samtidigt som många hundsele-tillverkare har standardstorlekar med måttguider för att hitta rätt storlek. Det kan också fungera bra, men det är viktigt att man är objektiv när man provar ut en dragsele för att få en optimal passform.

Hundselar kan hämma hundens rörelsemönster

Vill du veta mer om hundarnas rörelsemönster? Ta en titt på denna youtubefilm där en väldigt intressant studie presenteras.

När hundselen sitter på hunden finns det alltså fem stycken delar på hunden som ska lämnas fria; hals, buk, bogblad, bogled och armbågar.

Vanliga frågor om hundsele

Vilken är den bästa Hundselen?

Den bästa hundselen enligt vad jag har provat är Feel Active Training hundsele eftersom den är lätt att använda, har en extra D-ring på bröstet för hundar som drar, och den är billig!

5/5 - (8 votes)

Kategorier: Recensioner, Hundar